12/11/19

Το αεροπλάνο του Μοράλες προσγειώθηκε στην Παραγουάη μετά την άρνηση του Περού


Το αεροσκάφος της Μεξικανικής Πολεμικής Αεροπορίας που μεταφέρει τον Έβο Μοράλες προσγειώθηκε στην Παραγουάη, αφότου το Περού αρνήθηκε να δώσει άδεια προσγείωσης, ανέφεραν ΜΜΕ της Παραγουάης την Τρίτη.
Στάση στην Παραγουάη αντί του Περού για αναφοδιασμό πραγματοποίησε το αεροπλάνο που μεταφέρει τον Έβο Μοράλες, το οποίο έχει προορισμό το Μεξικό.
Ο κ. Μοράλες ζήτησε πολιτικό άσυλο στο Μεξικό, μετά την παραίτησή του από πρόεδρος της Βολιβίας.

Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο Διεθνές Αεροδρόμιο Silvio Pettirossi κοντά στην πρωτεύουσα της Παραγουάης Ασουνσιόν στις 1.35 π.μ. τοπική ώρα, ανέφερε η εφημερίδα ABC Color.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η απόφαση να προσγειωθεί το αεροπλάνο στην Παραγουάη ελήφθη αφότου του απαγορεύθηκε να περάσει από τον εναέριο χώρο του Περού, της Χιλής και της Βραζιλίας.
Κατά το ίδιο μέσο, το οποίο επικαλείται τον στρατό της Παραγουάης, το αεροσκάφος θα ανεφοδιαστεί και θα συνεχίσει την πτήση του προς το Μεξικό εντός της ημέρας.
Οι αξιωματούχοι της Βολιβίας που έχουν παραιτηθεί ενδέχεται να ταξιδεύουν με τον Μοράλες στο Μεξικό στο ίδιο αεροπλάνο, με τον υφυπουργό Εξωτερικών του Μεξικού, Μαξιμιλιανό Ζούνιγκα, να δημοσιεύει μια σχετική φωτογραφία.
Ο Έβο Μοράλες, ο οποίος ήταν ο πρόεδρος της Βολιβίας από το 2006, παραιτήθηκε την Κυριακή, όπως και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι, εν μέσω μαζικών διαμαρτυριών κατά της νίκης του στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου, η οποία αμφισβητήθηκε από την αντιπολίτευση.
Πολλές χώρες, όπως η Αργεντινή, η Βενεζουέλα, η Κούβα και το Μεξικό, χαρακτήρισαν τα γεγονότα στη Βολιβία ως πραξικόπημα. Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για σημαντική στιγμή για τη δημοκρατία.
Διαβάστε επίσης:

Βολιβία: Εγκατέλειψε τη χώρα ο Έβο Μοράλες – Άσυλο στο Μεξικό


Βολιβία: Εγκατέλειψε τη χώρα ο Έβο Μοράλες – Άσυλο στο Μεξικό
Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη Βολιβία, λίγες μέρες μετά τις εκλογές. Ο Έβο Μοράλες εγκατέλειψε τη χώρα και φυγαδεύτηκε στο Μεξικό, όπου ζήτησε άσυλο, κατηγορώντας την αντιπολίτευση για πραξικόπημα και την αστυνομία πως είχε εκδώσει ένταλμα σύλληψης σε βάρος του.
Ο Έβο Μοράλες επιβιβάστηκε ήδη σε μεξικανικό κυβερνητικό αεροσκάφος με προορισμό το Μεξικό, όπου του έχει προσφερθεί πολιτικό άσυλο, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της μεξικανικής διπλωματίας Μαρσέλο Εμπράρδ. Μάλιστα, ο Μοράλες πόζαρε μέσα από το αεροπλάνο που τον φυγάδευσε από τη χώρα του, κρατώντας μια σημαία του Μεξικό…
Μοράλες
«Ο Έβο Μοράλες βρίσκεται πλέον στο μεξικανικό κυβερνητικό αεροσκάφος που εστάλη για να εγγυηθεί τη μεταφορά του με απόλυτη ασφάλεια στη χώρα μας», έγραψε στο Twitter ο Μεξικανός υπουργός Εξωτερικών Μαρσέλο Εμπράρδ, ανεβάζοντας και τη φωτογραφία του Μοράλες με τη μεξικανική σημαία μέσα από το αεροπλάνο.

Έβο Μοράλες: Αδέρφια μου, φεύγω

Νωρίτερα, ανεβάζοντας μια φωτογραφία στο twitter όπου φαίνεται ξαπλωμένος στο πάτωμα ενός μάλλον εγκαταλελειμμένου κτιρίου, προφανώς για γλιτώσει τη σύλληψη, ο Έβο Μοράλες ενημέρωσε τους υποστηρικτές του πως φεύγει από τη Βολιβία και ευχαρίστησε το Μεξικό που του παρείχε πολιτικό άσυλο.
«Αυτή είναι η πρώτη νύχτα αφού εγκατέλειψα το προεδρικό εξαιτίας του πραξικοπήματος των Μέσα και Καμάτσο με τη βοήθεια της αστυνομίας», έγραψε.
Así fue mi primera noche después de dejar la presidencia forzado por el golpe de Mesa y Camacho con ayuda de la Policía. Así recordé tiempos de dirigente. Muy agradecido con mis hermanos de las federaciones del Trópico de Cochabamba por brindarnos seguridad y cuidado.



Προβολή εικόνας στο Twitter
«Αφού λεηλάτησαν και αποπειράθηκαν να βάλουν φωτιά στο σπίτι μου στη Βίγια Βικτόρια, ομάδες βανδάλων των πραξικοπηματιών (Κάρλος) Μέσα και (Λουίς Φερνάντο) Καμάτσο εισέβαλαν στο σπίτι μου στη συνοικία Μαχιστέριο στην Κοτσαμπάμπα. Είναι πολύ ευγνώμων στους γείτονές μου οι οποίοι σταμάτησαν αυτές τις εφόδους», έγραψε επίσης ο Μοράλες.

Denuncio ante el mundo y pueblo boliviano que un oficial de la policía anunció públicamente que tiene instrucción de ejecutar una orden de aprehensión ilegal en contra de mi persona; asimismo, grupos violentos asaltaron mi domicilio. Los golpistas destruyen el Estado de Derecho.



«Αδελφές και αδελφοί, αναχωρώ για το Μεξικό», έγραψε ο Έβο Μοράλες, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του στη μεξικανική κυβέρνηση. «Με πονά το ότι φεύγω τη χώρα για πολιτικούς λόγους, αλλά θα παρακολουθώ πάντα τι γίνεται. Θα επιστρέψω σύντομα με περισσότερη δύναμη και ενέργεια», πρόσθεσε ο παραιτηθεί πρόεδρος της Βολιβίας.

Hermanas y hermanos, parto rumbo a México, agradecido por el desprendimiento del gobierno de ese pueblo hermano que nos brindó asilo para cuidar nuestra vida. Me duele abandonar el país por razones políticas, pero siempre estaré pendiente. Pronto volveré con más fuerza y energía.



Σε σειρά αναρτήσεών του στο twitter, ο Έβο Μοράλες κατηγόρησε την αντιπολίτευση και την αστυνομία πως βρίσκονται πίσω από το «πραξικόπημα» σε βάρος του και τις επιθέσεις στο σπίτι του.
Ο Μοράλες επανέλαβε τις κατηγορίες πως ο αντίπαλός του στις εκλογές Κάρλος Μέσα και ο ηγέτης μιας οργάνωσης της αντιπολίτευσης που πρωτοστάτησε στις διαδηλώσεις, ο Λουίς Φερνάντο Καμάτσοσυνωμότησαν για να τον ανατρέψουν και διαβεβαίωσε ότι «ο κόσμος και οι βολιβιανοί πατριώτες αποκηρύσσουν αυτό το πραξικόπημα». Κάλεσε «τον λαό» να μη θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη. «Δεν μπορούμε να συγκρουόμαστε με τους αδελφούς μας. Απευθύνω επείγουσα έκκληση να επιλυθούν οι διαφορές με διάλογο και διαβουλεύσεις», τόνισε μέσω Twitter.
Η αποχώρηση του 60χρονου Μοράλες, του τελευταίου εναπομείναντα ηγέτη από το λεγόμενο «ροζ κύμα» της προηγούμενης δεκαετίας στη Λατινική Αμερική, ακολούθησε εβδομάδες διαδηλώσεων και επεισοδίων μετά τις καταγγελίες περί νοθείας στις εκλογές.
Ο Μοράλες, πρώην εκτροφέας λάμα και καλλιεργητής κόκας κατά ορισμένους παρέμεινε υπερασπιστής των φτωχότερων στρωμάτων της Βολιβίας και πιστώθηκε την πολυετή οικονομική ανάπτυξη στη χώρα των Άνδεων, κατ’ άλλους όμως ήταν ένας αυταρχικός ηγέτης που υπερέβη τα εσκαμμένα αψηφώντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το όριο των θητειών στην προεδρία.
Ο ίδιος και η κυβέρνησή του παραιτήθηκαν την Κυριακή, αφού στρατός και αστυνομία τάχθηκαν στο πλευρό της αντιπολίτευσης, παρότι ο Μοράλες υποσχέθηκε ότι θα γίνουν νέες εκλογές.

Βολιβία: Μάχες, βανδαλισμοί και στρατός στους δρόμους

Η ατμόσφαιρα στην πρωτεύουσα της Βολιβίας, Λα Πας, παραμένει τεταμένη, καθώς οι σφοδρές συγκρούσεις υποστηρικτών του Μοράλες και της αντιπολίτευσης μαίνονται. Χαρακτηριστικές οι εικόνες με χιλιάδες υποστηρικτές του παραιτηθέντα προέδρου να κάνουν πορεία στην πρωτεύουσα και υποστηρικτές της αντιπολίτευσης και αστυνομικούς να στήνουν οδοφράγματα και να οπλίζονται.
Ο επικεφαλής της αστυνομίας στη Λα Πας, ο Χοσέ Μπαρενετσέα, είπε σε δηλώσεις του που αναμεταδόθηκαν από βολιβιανά τηλεοπτικά δίκτυα ότι ζήτησε από τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των ένοπλων δυνάμεων, τον στρατηγό Γουίλιαμς Καλιμάν, να «επέμβει ο στρατός». Ο Καλιμάν ανακοίνωσε λίγο αργότερα ότι διέταξε τις ένοπλες δυνάμεις να διεξαγάγουν κοινές επιχειρήσεις με την αστυνομία εναντίον «βανδάλων».
«Αποφασίστηκε να διεξαχθούν κοινές επιχειρήσεις με την αστυνομία για να αποφευχθεί η αιματοχυσία και το πένθος της βολιβιανής οικογένειας», ανέφερε ο στρατηγός σε τηλεοπτικό του διάγγελμα. Δεσμεύθηκε ότι θα χρησιμοποιηθεί η «κατάλληλη» ισχύς εναντίον των «βανδάλων», υπονοώντας ότι δεν θα υπάρξει δυσανάλογη χρήση βίας.
Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης αναπτύσσονταν προοδευτικά εκ νέου, κι έκαναν χρήση δακρυγόνων στο Ελ Άλτο, για να διαλύσεων ομάδες διαδηλωτών που είχαν καλυμμένα πρόσωπα και ήταν οπλισμένοι με ρόπαλαΑστυνομικά τμήματα και στρατόπεδα λεηλατήθηκαν και πυρπολήθηκαν χθες Δευτέρα.
Χιλιάδες διαδηλωτές άρχισαν χθες πορεία από την Ελ Άλτο προς τη Λα Πας, φωνάζοντας «Τώρα ναι, εμφύλιος πόλεμος!», εξέλιξη που επέτεινε τους φόβους για σοβαρά επεισόδια στην πρωτεύουσα.
Από την πλευρά του ο Κάρλος Μέσα ανέφερε μέσω Twitter «πολλοί με προειδοποίησαν ότι μια ομάδα βίαιων διαδηλωτών κινείται προς το σπίτι μου για να το καταστρέψει. Απευθύνω έκκληση στην αστυνομία να αποτρέψει αυτή την τρέλα».
Γύρω από την κεντρική πλατεία Μουρίγιο και σε άλλα σημεία της Λα Πας, υποστηρικτές πολιτικών παρατάξεων που εναντιώνονται στον Μοράλες έστηναν οδοφράγματα, καθώς η ένταση πλέον κορυφώνεται μετά την παραίτησή του από την προεδρία την Κυριακή, έπειτα από τρεις εβδομάδες παράλυσης της χώρας λόγω των κινητοποιήσεων της αντιπολίτευσης που κατήγγειλε νοθεία στις προεδρικές εκλογές της 20ής Οκτωβρίου.
Δυτικός διπλωμάτης σημείωσε ότι οι περισσότερες ξένες πρεσβείες έκλεισαν κι έδωσαν οδηγίες στους υπαλλήλους τους να δουλέψουν από τα σπίτια τους. Τα πράγματα, εξήγησε, «είναι πολύ ανησυχητικά. Επικρατούσε φόβος και πανικός χθες βράδυ. Νομίζω ότι ο κόσμος είναι εξίσου αν όχι περισσότερο φοβισμένος απόψε. Ο κίνδυνος μάλλον δεν κάνει διάκριση. Άνθρωποι μπορεί να βρεθούν μπλεγμένοι σε κάτι».

Η “επόμενη μέρα” στη Βολιβία

Κοινοβουλευτικοί που συζητούσαν επί της διαδικασίας για τον διορισμό μεταβατικής κυβέρνησης υπό την δεύτερη αντιπρόεδρο της Γερουσίας της Βολιβίας, την κεντροδεξιά Τζανίνε Άνιες, υπό την αυστηρή φύλαξη της αστυνομίας, χρειάστηκε να απομακρυνθούν εσπευσμένα.
Η παραίτηση του Μοράλες μένει ακόμα να εγκριθεί από την εθνοσυνέλευση της Βολιβίας, την ολομέλεια και των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου. Η ολομέλεια προγραμματίζεται να αρχίσει να συνεδριάζει στις 16:00 (τοπική ώρα, 22:00 ώρα Ελλάδας) σήμερα Τρίτη, αλλά δεν είναι σαφές το κατά πόσον θα καταστεί εφικτό αυτό: στη Λα Πας επικρατεί συγκρουσιακή ατμόσφαιρα.
Υπενθυμίζεται ότι εκτός του Μοράλες, παραιτήθηκαν επίσης οι επόμενοι στη σειρά διαδοχής του βάσει του Συντάγματος: ο αντιπρόεδρος Άλβαρο Γκαρσία Λινέρα, η πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Γερουσίας, όπως και ο πρόεδρος της Βουλής, οδηγώντας σε κενό εξουσίας. Η δεύτερη αντιπρόεδρος της Γερουσίας, η 52χρονη κεντροδεξιά πολιτικός Τζανίνε Άνιες, δήλωσε έτσι ότι θα αναλάβει πρόεδρος και υποσχέθηκε πως θα προκηρύξει άμεσα εκλογές ώστε η χώρα να έχει «εκλεγμένο πρόεδρο την 22α Ιανουαρίου»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.