20/11/19

Εισόδημα εγγυημένο από το Σύνταγμα;


Η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε πρόταση για την αναθεώρηση του άρθρου 21 του Συντάγματος, που αναφέρεται στα κοινωνικά δικαιώματα. Προτείνει την εξής προσθήκη: «Το κράτος μεριμνά για τη διασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης όλων των πολιτών μέσω ενός συστήματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος».
Είναι μια ευφυής πολιτική κίνηση. Στην προηγούμενη Βουλή η Ν.Δ. δεν είχε προτάσεις για το άρθρο 21, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που είχε πολλές. Συνεπώς ήταν εκτεθειμένη στην κατηγορία ότι δεν έχει κοινωνική ευαισθησία. Στην εισηγητική του έκθεση ο ΣΥΡΙΖΑ αναφερόταν, μεταξύ άλλων, σε «κρατική εγγύηση για αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης μέσα από καθολικές κοινωνικές υπηρεσίες και εισοδηματικές ενισχύσεις». Δεν αναφερόταν όμως στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα (ΕΕΕ). Με την πρότασή της, η Ν.Δ. υπερθεματίζει. Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι θα υπερψηφίσει.
Είναι όμως καλή η πρόταση; Το EEE είναι είδος επιδόματος είτε για όλους είτε για όσους δεν έχουν επαρκή λοιπά εισοδήματα. Το προτείνουν πολλοί οικονομολόγοι από όλο το ιδεολογικό φάσμα, από τους πλέον φιλελεύθερους (όπως ο Μίλτον Φρίντμαν) μέχρι τους αριστερούς. Εχει δοκιμαστεί σε πολλές χώρες, με παραλλαγές, είτε πιλοτικά είτε ως γενική πολιτική. Εχει σαφή πλεονεκτήματα απέναντι στο άτακτο μωσαϊκό επιδομάτων που παρέχονται με κριτήρια πελατειακά.

Για τη συνέχεια Kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.