28/11/19

Η Νέα Ενεργειακή Πολιτική Οδηγεί Αναπόφευκτα σε Αύξηση της Ενεργειακής μας Εξάρτησης

Η Νέα Ενεργειακή Πολιτική Οδηγεί Αναπόφευκτα σε Αύξηση της Ενεργειακής μας Εξάρτησης
 Του Κ.Ν. Σταμπολή 
 Πεμ, 28 Νοεμβρίου 2019 - 11:46

Η απόφαση της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη για πρόωρη απολιγνιτοποίηση το 2028, όταν όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας, έχουν θέση ως ημερομηνία στόχο το 2038, οδηγεί μοιραία σε αύξηση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας. Ήδη η Ελλάδα είναι από τις πλέον εξαρτώμενες ενεργειακά χώρες της Ευρώπης με δείκτη εξάρτησης που φθάνει το 75% όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 54%.

Το Ελληνικό ισοζύγιο τελικής ενεργειακής κατανάλωσης κυριαρχείται κατά 64% από υδρογονάνθρακες ( 56% πετρέλαιο και 8% φυσικό αέριο). Με το 98,5 % του πετρελαίου να εισάγεται από χώρες της Μέσης Ανατολής, Κασπία και Ρωσία και το φ. αέριο να εισάγεται κατά 100% από Ρωσία, Τουρκία, Αλγερία, Κατάρ και πολύ πρόσφατα και από τις ΗΠΑ. Κάθε χρόνο, μέσος όρος των τελευταίων τριών ετών, η Ελλάδα πληρώνει σε συνάλλαγμα περί τα €6,0 δισεκ. για να εισάγει πετρέλαιο και φ.αέριο πού καταναλώνονται στις μεταφορές, στην ηλεκτροπαραγωγή και για οικιακές χρήσεις ( θέρμανση, μαγείρεμα).

Και ενώ η Ελλάδα διαθέτει αναμφισβήτητα αξιόλογα κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε Βόρειο Αιγαίο, Δυτική Ελλάδα (χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές) Νότια και ΝΔ της Κρήτης, η δυνατότητα εγχώριας παραγωγής πετρελαίου και φ. αερίου έχει υποβαθμισθεί, και σε ορισμένες περιπτώσεις υπονομευθεί, από όλες σχεδόν τις κυβερνήσεις των τελευταίων 25 ετών. Φαίνεται τελείως παράδοξο πως μια χώρα η οποία έχει απόλυτη  εξάρτηση από εισαγόμενα καύσιμα να μην επιδεικνύει τον απαραίτητο ζήλο να θέλει να αξιοποιήσει τα κοιτάσματα της πράγμα που θα δημιουργούσε μια όχι ευκαταφρόνητη πηγή εσόδων σε βάθος χρόνου ενώ η εγχώρια παραγωγή υδρογονανθράκων θα ενίσχυε σημαντικά την γεωστρατηγική της θέση.
Σύμφωνα με τον αναθεωρημένο Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό όπως αυτός αποτυπώνεται στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα ( ΕΣΕΚ), το οποίο αργότερα σήμερα δίδεται στην δημοσιότητα και τίθεται σε δημόσια διαβούλευση, ο στόχος για πλήρη απολιγνιτοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 2020 συνοδεύεται από πολύ μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή ( 60% με 64% ) αλλά και στο ενεργειακό μίγμα της τελικής ενεργειακής κατανάλωσης( 35%). Καθώς όμως θα μειώνεται η χρήση του εγχώριου λιγνίτη μέχρι τον μηδενισμό της και θα αυξάνεται η διείσδυση των ΑΠΕ, θα αυξάνονται παράλληλα οι εισαγωγές φυσικού αερίου αλλά και ηλεκτρισμού από τις γειτονικές χώρες. Έτσι από τα 4,5 δισεκ. κυβ. μέτρα κατανάλωση αερίου το 2018 προβλέπεται σχεδόν διπλασιασμός μέχρι το 2030 ενώ και εισαγωγές ηλεκτρισμού από ένα ποσοστό 20% της ηλεκτρικής κατανάλωσης που καλύπτουν σήμερα αυτές υπολογίζεται ότι θα εκτιναχθούν στο 35% μα 40% την ίδια χρονική περίοδο.
Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι βάσει του νέου μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού προβλέπεται η αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ από τα 5,0 GW, που αντιστοιχούν σήμερα σε αιολικά και φωτοβολταϊκά, στα 14 GW κατά την επόμενη 10ετια. Ένας στόχος που είναι εξαιρετικά δύσκολος να υλοποιηθεί αφού αυτό πρακτικά σημαίνει τριπλασιασμό της σημερινού ρυθμού εγκατάστασης μονάδων ΑΠΕ όπου κάθε χρόνο έως τώρα εγκαθίσταντο 300-350 MW. Όμως η ιδιαίτερα υψηλή διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό δίκτυο προϋποθέτει και την παροχή αντίστοιχων φορτίων βάσης που σήμερα εξασφαλίζονται κυρίως από τους λιγνίτες και το φ. αέριο. Με την εξάλειψη των λιγνιτών αναπόφευκτα θα αυξηθεί η χρήση φ. αερίου και επειδή οι εισηγμένες ποσότητες δεν θα επαρκούν θα πρέπει να αυξηθούν και οι εισαγωγές ηλεκτρισμού, πράγμα απαραίτητο ώστε να εξασφαλισθεί η ευστάθεια και η επάρκεια του διασυνδεδεμένου ηλεκτρικού συστήματος. Η δε στόχευση ότι τα φορτία βάσης θα μπορούν μέσα στην επόμενη 10ετια να καλυφθούν από τεράστιες μονάδες ηλεκτρικής αποθήκευσης (μπαταρίες) ανήκει μάλλον στην σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας αφού δεν υπάρχει καν νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία και ενσωμάτωση μικρών μονάδων στο δίκτυο.
Όλα τα ανωτέρω οδηγούν νομοτελειακά σε περαιτέρω αύξηση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας που είναι εξαιρετικά πιθανό με τα νέα δεδομένα να φθάσει το 85% η και το 90% μέχρι το 2030. Σύμφωνα δε με τον ορισμό της "ενεργειακής εξάρτησης" αυτή δείχνει σε ποιό βαθμό μια οικονομία βασίζεται στις εισαγωγές για να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες. Επομένως η μείωση τη ενεργειακής εξάρτησης, που πρέπει να αποτελεί πάγιο στόχο μιας σώφρονος οικονομικής πολιτικής, οδηγεί σε στόχευση για μείωση των ενεργειακών εισαγωγών. Με την σημερινή κυβέρνηση να έχει μια επαμφοτερίζουσα στάση ως προς το θέμα των ερευνών και την ανακήρυξη ΑΟΖ για τον καθορισμό των θαλασσίων μας συνόρων,( αφού στο ΕΣΕΚ συμμετέχουν περιβαλλοντικές οργανώσεις που έχουν ξεκάθαρη πολιτική κατά των ερευνών ) οι πιθανότητες για παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου απο εγχώρια κοιτάσματα κατα τα επόμενα χρόνια είναι ελάχιστες. 
Όμως η ενεργειακή μας εξάρτηση θα μπορούσε να μειωθεί, η τουλάχιστον να μην αυξηθεί περαιτέρω, μόνο εάν αυξάνετο  παράλληλα η εγχώρια παραγωγή υδρογονανθράκων και διατηρούσαμε ένα μικρό μέρος της λιγνιτικής μας παραγωγής. Βάσει μελέτης του ΙΕΝΕ ( Η Ενεργειακή Ασφάλεια της Ελλάδας και Προτάσεις για την Βελτίωση της- ΙΕΝΕ, Νοέμβριος 2018) η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας θα μπορούσε να μειωθεί στο 54%, που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος, μέχρι το 2030 μόνο εάν μειώνοντο συνολικά οι εισαγωγές μας από το σημερινό επίπεδο των 33,55 Μtoe στα 25,93 Mtoe το 2030. 
Πολύ φοβούμεθα ότι οι σημερινοί στόχοι για την απόλυτο απολιγνιτοποίηση και την παράλληλη μέγιστη χρήση ΑΠΕ, χωρίς πρόνοια για εγχώρια παραγωγή υδρογονανθράκων, αργά η γρήγορα, θα οδηγήσει την χώρα σε ένα ενεργειακό αδιέξοδο αφού αυτή ανά, πάσα στιγμή μπορεί να καταστεί υποχείριο των προμηθευτών της. Αρκεί να σκεφτούμε ότι από το 2020 το 85% των εισαγωγών φ. αερίου  θα διέρχεται πλέον μέσω της Τουρκίας! Και παρά το οικολογικό αφήγημα περί του τέλους της πετρελαϊκής εποχής ( η οποία ήδη έφθασε ) η αλήθεια παραμένει ότι για τα επόμενα 30 χρόνια ή και περισσότερο, η Ελλάδα, και πολλές άλλες χώρες, θα χρησιμοποιούν πετρέλαιο και φυσικό αέριο για να καλύπτουν άνω του 50% των ενεργειακών τους αναγκών. ( βλέπε World Energy Outlook 2019 του ΙΕΑ). Η μετάβαση στην μεταπετρελαϊκή εποχή δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση με το κόστος για την αλλαγή τεχνολογιών, δικτύων και καυσίμων να παραμένει πάντοτε καθοριστικός παράγοντας.

energia

7 σχόλια:

  1. Σας έχω εγώ έτοιμη λύση. Θα αγοράζουμε ηλεκτρική ενέργεια και μάλιστα ακριβή αλλά δεν θα απειλεί το ενδιαίτημα των πολικών αρκούδων. Από τα πυρηνικά εργοστάσια της Τουρκίας. Αφού εμείς δεν θα έχουμε δυνατότητα να παράγουμε από τον «κατηραμένο» λιγνίτη. Λεφτά άλλωστε υπάρχουν... (Στις τσέπες των φορολογουμένων). Τι δεν σας αρέσει σαν ιδέα; Για ξανασκεφτείτε το, εκεί μας οδηγούν οι Great Leaders μας.
    ΥΓ Αλήθεια υπάρχουν ακόμα ανόητοι που περιμένουν ανάπτυξη σ’ αυτή την χώρα;-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ουτε ανεξαρτησια περιμενουν ...ουτε καν ζωη.
    Θαναι καπου ο κος Χατζηδακης να τον βρουμε το 2028 κι ο Κουλης ??? Διοτι τοτε θα κανουμε προσθεση των αποτελεσματων των εργων τους σε δις ζημιες ευρω....και καπως πρεπει να τα βρουν να τα φερουν πισω πριν την ...ποινη....την κρεμαλα δηλ...Πρεπει ναναι εδω γυρω...καπου ζωντανοι...θα δημοσιευσουμε μετα τις απολογιες τους στον ΟΗΕ...να γελα κι ο πλανητης οταν βαριεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αλλη μια μεγαλη πατριωτικη κινηση.Πως ολα τα προβληματα μπαινουν σε ταξη απο τους νικοκυραιους γρηγορα- γρηγορα.
    Αλλα και αυτος ο παλιολιγνητης στην Ελλαδα δεν φτανει πυο ειναι στην επιφανεια περιλαμβανει και τεραστια αποθεματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ότι τους πουν οι ξένοι...ότι τους πουν, το έχουν άλλωστε διακηρύξει οι νεοδημοκράτες, οι πατριωτάρες, "τα μνημόνια είναι ευλογία"!!! Είναι ευλογία δηλαδή κατ΄αυτούς ότι αλυσοδένει την Ελλάδα και τους Έλληνες στο άρμα των τοκογλύφων της δύσης, οπότε καμία έκπληξη για τα σχετικά με τον λιγνίτη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η εταιρεια ΣΑΣΟΛ (ν. Αφρικη) έχει μια εξαιρετικη μεθοδο μετατροπης του ανθρακα σε υγρα καυσιμα. Η μεθοδος λεγεται Fisher-Tropsch (χαμηλης θερμοκρασιας-με καταλυτες). Οι Γερμανοι το ξερουν και θα χρησιμοποιησουν καταλληλως τους κλεμμενους λιγνιτες της Ελλαδος (αξιοποιηση το λενε αυτο). Τα δικα μας ρεταλια δουλευουν τον κοσμο.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.