23/11/19

Ο Χίτλερ, ο Ερντογάν, και ο πόλεμος με τη Ρωσία

Σάββας Καλεντερίδης
Στο άρθρο μας της προηγούμενης Κυριακής κάναμε μια συγκριτική μελέτη του φαινομένου Ερντογάν και του Αδόλφου Χίτλερ, παραθέτοντας αντικειμενικά στοιχεία για την πολιτική πορεία των δυο ανδρών.
Δεδομένης της σοβαρότητας του θέματος για την εθνική ασφάλεια της Κύπρου και της Ελλάδας αλλά και για την περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη, δεν ήταν λίγοι οι Έλληνες που αντέδρασαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αρνητικά στο άρθρο, με ορισμένους εξ αυτών να έχουν περίπου ως πρότυπο ηγέτη τον Ερντογάν και να εκφράζουν τη λύπη τους γιατί η Ελλάδα δεν έχει έναν τέτοιο πολιτικό ηγέτη.
Το αναφέρω, γιατί θεωρώ ότι έχει τη σημασία του και ενδιαφέρει τους αναγνώστες μας.
Όμως πριν στεγνώσει το… μελάνι του άρθρου μας, είδαμε με σχετική έκπληξη στην τουρκική ιστοσελίδα artıgerçek, με αναδημοσίευση στο  ahvalnews.com, άρθρο του İşxan Miroyev, με τίτλο «Όπως δεν μπόρεσαν να σταματήσουν τον Χίτλερ, έτσι δεν θα σταματήσει και ο Ερντογάν. Ο Ερντογάν βαδίζει προς τον πόλεμο».

Επειδή το θέμα αφορά την περιφερειακή ειρήνη αλλά και την εθνική ασφάλεια της Κύπρου και της Ελλάδας, παρουσιάζουμε τη μετάφραση ορισμένων τμημάτων του άρθρου:
Ο Ερντογάν κινείται ακάθεκτος προς τον πόλεμο. Μάλλον ο Μουσταφά Κεμάλ δεν τον αφήνει να ησυχάσει, και θέλει να γίνει ο δεύτερος πατέρας των Τούρκων. Και αυτό θέλει να το πετύχει με την παλινόρθωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και την ένωση όλων των τουρκικών λαών υπό την ηγεσία του. Δεν τον σταματά κανένα εμπόδιο. Οποιαδήποτε παραχώρηση της Ευρώπης και της Ρωσίας την εκλαμβάνει ως αδυναμία, και αυτό του ανοίγει την όρεξη. Όπως η Συμφωνία του Μονάχου δεν σταμάτησε τον Χίτλερ, έτσι τίποτα δεν θα σταματήσει και τον Ερντογάν.
Η διεθνής κοινή γνώμη παρακολουθεί τα γεγονότα σαν να συμβαίνουν κάπου αλλού, πολύ μακριά. Όμως είναι λάθος να θεωρεί κανείς ότι το θέμα αυτό είναι τοπικό και να μην αντιλαμβάνεται ότι αν ξεσπάσει πόλεμος, θα έχει τεράστιες διαστάσεις και θα λειτουργήσει όπως ένα ντόμινο. Το πιο αξιοπρόσεκτο είναι το γεγονός ότι ο Ερντογάν θέλει τους προέδρους των τουρκικών κρατών να σκύβουν το κεφάλι και να προσεγγίζουν την Τουρκία και όχι τη Μόσχα και τη Δύση. Η υιοθέτηση από το Καζακστάν του λατινικού αλφαβήτου και η ανέγερση ανδριάντα του Μ. Κεμάλ είναι ένα δείγμα.
Η Τουρκία θα επωφεληθεί από την αποδυνάμωση της Ρωσίας και θα διεκδικήσει τον Β. Καύκασο, το Μπασκουρδιστάν, το Ταταρστάν, και θα φθάσει μέχρι τη Γιακουτία.
Η ένταση στο διεθνές σκηνικό αυξάνεται, και οι πολιτικοί απειλούν με πόλεμο – ακόμα και με πυρηνικό. Η γενιά που έζησε τον πιο φοβερό πόλεμο του 20ού αιώνα έφυγε, και η τωρινή γενιά θεωρεί ότι το να παίζεις «πολεμικά παιχνίδια» δεν είναι κάτι τόσο σοβαρό.
Οι δε Τούρκοι το έχουν προχωρήσει και θεωρούν ότι όλα τα προβλήματα θα τα λύνουν με στρατιωτική βία. Επειδή με όσα έκαναν τον 20ό αιώνα βγήκαν κερδισμένοι, νομίζουν ότι τα διεθνή προβλήματα μπορούν να τα λύσουν με τη βία και σήμερα. Με άλλα λόγια, γινόμαστε μάρτυρες ενός δεύτερου Χίτλερ στο πρόσωπο του Ερντογάν. Θεωρώ ότι είναι λάθος οι εκτιμήσεις Ρώσων αναλυτών που λένε ότι όσο είναι ο Ερντογάν στην εξουσία δεν θα αρχίσει ένας μεγάλος πόλεμος, και ότι αν αναλάβουν οι εθνικιστές υπάρχει μεγαλύτερος τέτοιος κίνδυνος και θα είναι χειρότερα για τη Ρωσία.
Οι αναλυτές αυτοί θεωρούν ότι το πραξικόπημα που έγινε εναντίον του Ερντογάν, οργανώθηκε από τις ΗΠΑ. Το στρατιωτικό πραξικόπημα είναι το πιο επικίνδυνο όχημα για επίλυση πολιτικών προβλημάτων. Οι ΗΠΑ έχουν πολλά άλλα οχήματα-επιλογές. Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και αυτό σημαίνει ότι ο Ερντογάν είναι εξαρτημένος από κάθε άποψη από τις ΗΠΑ. Φυσικό είναι να δίνει την εντύπωση ότι είναι ένας πολιτικός ανεξάρτητος.
Όμως αυτό είναι για το εσωτερικό της Τουρκίας. Ποτέ δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι στις ΗΠΑ, αυτό είναι αδύνατο.
Η Τουρκία είναι γεμάτη με βάσεις των ΗΠΑ, ο τουρκικός στρατός είναι εξοπλισμένος με ΝΑΤΟϊκά (δηλαδή αμερικανικά) όπλα, οι ΗΠΑ έχουν επενδύσει πολλά στην Τουρκία. Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις ποιος μπορεί να μιλήσει για αυτονομία του ηγέτη της Τουρκίας;
Φυσικά οι ΗΠΑ είναι δυνατό να κλείσουν τα μάτια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του Ερντογάν εναντίον της Ρωσίας. Είναι γνωστό ότι ο Ερντογάν θέλει να αναβιώσει τη μεγάλη Τουρκία και ο ίδιος να γίνει σουλτάνος. Όμως για να γίνει αυτό, θα πρέπει να πολεμήσει με τη Ρωσία. Οι ΗΠΑ αυτό περιμένουν από την Τουρκία. Όταν λάβουμε υπόψη μας όλα αυτά, είναι δυνατόν να σκεφθούμε ότι ο Ερντογάν έχει παραιτηθεί από τα σχέδια του; Όχι, απλώς συμπεριφέρεται πονηρά.
Ο Ερντογάν είναι ο Χίτλερ της Τουρκίας. Μέχρι σήμερα έχει συλλάβει 9.000 αξιωματικούς του τουρκικού στρατού. Οι μαζικές συλλήψεις αξιωματικών συνεχίζονται, όπως και πιέσεις στην αντιπολίτευση, ενέργειες που εμπεδώνουν το δικτατορικό του καθεστώς.
Όλα αυτά σας θυμίζουν τίποτε; Ο Χίτλερ, τη «Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών», στις 30 Ιουνίου 1934, με την υποψία προετοιμασίας πραξικοπήματος εναντίον του, κατέστρεψε τις μονάδες SA του Ερνστ Ρεμ μέσα σε μια νύχτα.
Μετά από αυτό έγινε αδιαμφισβήτητος δικτάτορας.
Ορισμένοι αναλυτές λένε ότι θα πρέπει να διατηρήσουμε την ειρήνη με την Τουρκία πάση θυσία και «να μην επιτρέψουμε μια πολεμική σύγκρουση χριστιανών και μουσουλμάνων». Όμως όλοι γνωρίζουν ότι οι σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας είναι μια ιστορία εναλλασσόμενων πολέμων. Αυτό έτσι ήταν και έτσι θα συνεχιστεί. Θυμηθείτε πόσοι ρωσοτουρκικοί πόλεμοι έγιναν. Θυμηθείτε το ρόλο των Τούρκων στον Πόλεμο της Κριμαίας, την απελευθέρωση των Σλάβων των Βαλκανίων από τον τουρκικό ζυγό, την υποστήριξη της Τουρκία στη Γερμανία στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, παρά την υποτιθέμενη ουδετερότητά της.
Οι ειρηνικές σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας είναι μικρά διαστήματα μεταξύ πολεμικών συγκρούσεων. Η Ρωσία ποτέ δεν θέλησε και δεν θέλει πόλεμο με την Τουρκία, όμως η Τουρκία πάντα επιδίωκε και ακόμα επιδιώκει έναν πόλεμο εναντίον της Ρωσίας. Δεν μπορούμε δε, όσο και να το θέλουμε, να κάνουμε ότι δεν βλέπουμε τη θρησκευτική αντιπαλότητα στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας.
Δημοσιεύεται στην εφημερίδα δημοκρατία και το Pontos-news

19 σχόλια:

  1. Α) Περί τοῦ τέλους:
    Δέν αὐτοκτόνησε ὁ Χἰτλερ, διότι ἔχει βρεθῆ ὅτι τό καμμένο σῶμα πού τότε θεωρήθηκε ὅτι ἦταν τοῦ Χίτλερ, ἀνῆκε σέ μόλις 45χρονο ἄνδρα. Μόλις γράφηκε αὐτό στά ψιλά τοῦ τύπου, πρίν ὁλοκληρωθῆ χρόνος, νάσου καί τό Χόλυγουντ μέ τήν ταινία περί τοῦ τέλους τοῦ Χίτλερ. Ἔγινε "ξέπλυμα"; Λίαν πιθανόν.
    Β)
    Υπάρχει καί ἡ διαφορά, ὅτι ὁ Χίτλερ εἶχε ἀγάπη γιά τούς Καραΐτες, μέρος τῶν ἐξιουδαϊσθέντων (μεταξύ 680-720 μ.Χ) ἐκ τῶν Χαζάρων Τούρκων, πού ζοῦσαν στήν Γερμανία, καί τούς ἐξαίρεσε ρητῶς τό 1942 ἀπό τήν γενοκτονία σέ βάρος τῶν Ἐβραίων. Ὁ Ἐρντογκάν ἔχει ἐπιδείξει παρόμοια ἀγάπη, π.χ. σέ ντολμέζ (Ἑβραιό-Τούρκους);

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μία μονάχα παρατήρηση, Σάββα. Ο Μουσταφά Κεμάλ δεν είχε επεκτατικές (ιμπεριαλιστικές) βλέψεις. Το ενδιαφέρον του επικεντρωνόταν στην δημιουργία ισχυρού εθνικού κράτους. Αυτή ήταν και η πολιτική σκέψη στην Τουρκία μέχρι τις αρχές τής δεκαετίας τού '90, όταν ο Οζάλ πρώτος ονειρεύτηκε την ανασύσταση τής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, σκέψη την οποία προώθησαν οι Ερντογάν και Νταούτογλου, με τον Ερντογάν πλέον να έχει ανατριχιαστικές ομοιότητες με τον Χίτλερ, όπως ανατριχιαστικά όμοιες είναι και οι περιστάσεις (συμπεριφορά Δύσης απέναντί του, η οποία τον αποθρασύνει). Πιστεύω κι εγώ -τουλάχιστον έτσι δείχνουν τα πράγματα- ότι ίσως εμπλακεί σε πόλεμο, παρά το ότι η σύγκριση δυνάμεων Χίτλερ-αντιπάλων, δικής του-αντιπάλων, δεν τον ευνοεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. We should follow the example of Crete (if you know what I mean). Waiting for central government to act, it will prove fatal mistake.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Σάββας Καλεντερίδης γράφει:
    "Στο άρθρο μας της προηγούμενης Κυριακής κάναμε μια συγκριτική μελέτη του φαινομένου Ερντογάν και του Αδόλφου Χίτλερ, παραθέτοντας αντικειμενικά στοιχεία για την πολιτική πορεία των δυο ανδρών".
    Κατά την γνώμη μου εκείνη η "συγκριτική μελέτη" δεν είναι παρά μία ξώφαλτση, ανιστόρητη, ρηχή, επιφανειακή και επιπόλαια ανάλυση.
    Καμιά ανεξαρτησία πνεύματος και ιστορικής γνώμης. Καμιά βαθύτερη προσέγγιση.
    Μία ανούσια ρωσική σαλάτα από τα ίδια χιλιομασημένα που μας έρχονται απ’ έξω, κατάλληλα σερβιρισμένα από τους εξουσιαστές του κόσμου.
    Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι Έλληνες πολιτικοί και στρατιωτικοί αναλυτές διδάσκονται - και διδάσκουν - την ιστορία μέσα από τις κινηματογραφικές ταινίες του ιουδαϊκού Χόλυγουντ.
    Παρακολουθήστε Έλληνες και μάθετε ιστορία από τους σεναριογράφους του Χόλυγουντ...
    Η ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
    Υπάρχει μία διάσημη ομιλία (1961) του Μπένζαμιν Φρίντμαν (Βenjamin Η. Freedman), ενός πρώην Εβραίου (και ραββίνου) που στην πορεία έγινε Χριστιανός. Ο Φρίντμαν υπήρξε μεγάλη ιστορική μορφή στις ΗΠΑ, με αποφασιστική συμμετοχή σε όλα τα μυστικά συμβούλια που διαμόρφωσαν την ιστορία του κόσμου.
    Η ομιλία αυτή του Benjamin Η. Freedman έγινε το 1961 στο ξενοδοχείο Willard της Washington, D.C. με φροντίδα της τότε πατριωτικής αμερικανικής εφημερίδας του Conde McGinley ”Common Sense”.
    «Οδηγηθήκαμε στον πόλεμο, μόνο και μόνο για να πάρουν οι Σιωνιστές την Παλαιστίνη. Αυτό είναι κάτι, που ακόμη κανείς δεν εξήγησε στους πολίτες αυτής της χώρας. Δεν ξέρουν, γιατί μπήκαμε στον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήμουν σε στενή επαφή με τον Henry Morgenthau sen. κατα την προεκλογική εκστρατεία του 1912, όταν εξελέγη ο Πρόεδρος Ουίλσον. Εγώ ήμουν ανθρωπος της εμπιστοσύνης του Henry Morgenthau sen. που ήταν πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών, και ήμουν σε στενή επαφή με τον Rollo Wells που ήταν ταμίας. Ήμουν σ’ αυτό τον κύκλο. Ο Πρόεδρος Wilson στο τέλος του τραπεζιού και όλοι οι άλλοι. Ο Δικαστής Brandeis και ο Πρόεδρος Wilson ήταν τόσο κοντά, όσο αυτά τα δύο δάχτυλα στο χέρι μου».
    Ο Nahum Goldmann, πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Κογκρέσου από την ίδρυσή του το 1938 μέχρι το 1977, δήλωσε τα εξής:
    «Για την ίδρυση του Ισραήλ έπρεπε να γίνουν δύο πόλεμοι. Ο πρώτος για να εξαναγκασθεί η Αγγλία στην διακήρυξη του Balfour, ο δεύτερος για να υποχρεώσουμε τα Ηνωμένα Έθνη να αποφασίσουν την δημιουργία ενός εβραϊκού κράτους σε ένα τμήμα της Παλαιστίνης».
    Βλέπε και: Nahum Goldmann, Israel muß umdenken, σελίδα 15.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
    ΤΣΩΡΤΣΙΛ: «ΚΑΝΑΜΕ ΤΟΝ Β΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ ΓΙΑ ΧΑΤΗΡΙ ΤΟΥ ΦΙΛΟΥ ΜΟΥ ΜΠΕΡΝΑΡΝΤ ΜΠΑΡΟΥΧ, ΠΟΥ ΜΟΥ ΔΑΝΕΙΣΕ ΠΟΛΛΑ ΛΕΦΤΑ».
    ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΤΟΥ ΤΣΩΡΤΣΙΛ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ;
    Ο Τσώρτσιλ ήταν μεγάλος παίχτης στο Χρηματιστήριο και έχασε πολλές φορές τεράστια ποσά. Ο Μπέρναρντ Μπαρούχ ήταν ο εβραίος που τον χρηματοδοτούσε σταθερά. Ο Μπαρούχ διορίστηκε από τον Ρούζβελτ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο σαν ειδικός σύμβουλος για τα πολεμικά κονδύλια. Στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο ο Μπαρούχ, σαν πρόδρομος του Σόρος, είχε διοριστεί πρόεδρος του συμβουλίου των πολεμικών βιομηχανιών της Αμερικής. Ο πόλεμος για τον ιουδαίο Μπαρούχ ήταν πάντα μία επικερδής μπίζνα.
    Στο τελευταίο του γράμμα προς τον Βάιτσμαν, το 1951, το οποίο έχει διασωθεί, ο Τσόρτσιλ θα γράψει τα εξής χαρακτηριστικά που θα τον οριοθετήσουν ως έναν φανατικό υπέρμαχο του σιωνισμού: «οι υπέροχοι αγώνες που δίνει το Ισραήλ σε αυτή την δύσκολη εποχή, δίνουν μόνο χαρά σε έναν παλιό σιωνιστή σαν εμένα».
    ΤΣΩΡΤΣΙΛ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΙΛ (3/1937): «όπου πάει ο Άραβας, είναι συνήθως έρημος. Θα κάνουμε πόλεμο με τον Χίτλερ, θα εκδιώξουμε τους Άραβες από την Παλαιστίνη και θα δημιουργήσουμε το κράτος του Ισραήλ».
    Τα προσωπικά έγγραφα του Χάιμ Βάιτσμαν, προέδρου της Παγκοσμίου Σιωνιστικής Οργάνωσης και μετέπειτα πρώτου προέδρου του Ισραήλ, περιγράφουν μια απίστευτη μάζωξη στο σπίτι του Άρτσιμπαλντ Σινκλέρ στις 8/6/37, στην οποία οι Τσόρτσιλ και Έιμερυ (και οι δύο πρώην υπουργοί επί των Αποικιών) κατσαδιάστηκαν ως νήπια λόγω της αποτυχίας τους να επηρεάσουν τις κυβερνήσεις τους υπέρ της εβραϊκής υπόθεσης.
    Η απάντηση του Τσόρτσιλ στον Βάιτσμαν είναι εκπληκτική λόγω της δουλικότητάς της: «Ναι, είμαστε ένοχοι. Το γνωρίζεις. Είσαι το αφεντικό», και γυρίζοντας προς τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους πολιτικούς, Άτλυ και Σία, συνέχισε, «και το δικό σας αφεντικό». «Ό,τι πεις. Αν μας πεις να παλέψουμε, θα παλέψουμε σαν τίγρεις». Παρ’ όλα αυτά, «τώρα οι Εβραίοι φίλοι πρέπει να κάνουν τρία πράγματα: να υπομένουν, να υπομένουν και να υπομένουν», αλλά «η κατάσταση αυτή δεν θα κρατήσει για πολύ. Η Βρετανία θα ξυπνήσει και θα νικήσει τον Χίτλερ και τότε θα έχει έρθει η ώρα σας».
    Προφανώς, πρόκειται για αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Ο Βάιτσμαν θα είναι η σκιά του Τσόρτσιλ σε ολόκληρη τη διάρκεια του Β΄ ΠΠ και θα πραγματοποιήσουν δεκάδες συναντήσεις τόσο στη Μ. Βρετανία όσο και στις ΗΠΑ, προωθώντας τη δημιουργία ενός κράτους για τους απανταχού Εβραίους. Για τους βιογράφους του Τσόρτσιλ, αυτές οι συναντήσεις δεν υπάρχουν. Η σχέση με τον Βάιτσμαν δεν υφίσταται. Τα λεπτομερή αρχεία του Βάιτσμαν όμως, στην πόλη Ραχοβότ του Ισραήλ, διηγούνται μια τελείως διαφορετική ιστορία, αυτή της ωμής καθοδήγησης και του χωρίς αναστολές χρηματισμού.
    Στο τελευταίο του γράμμα προς τον Βάιτσμαν, το 1951, το οποίο έχει διασωθεί, ο Τσόρτσιλ θα γράψει τα χαρακτηριστικά ενοχοποιητικά λόγια: «Οι υπέροχοι αγώνες που δίνει το Ισραήλ σε αυτήν τη δύσκολη εποχή δίνουν μόνο χαρά σε έναν παλιό σιωνιστή σαν εμένα».


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΑΓΓΛΙΑ, Η ΝΙΚΗΤΡΙΑ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ
    O Βρετανός πιλότος Alex Henshaw (1912-2007), σε αναγνώριση των υπηρεσιών του κατά την διάρκεια του Β΄ παγκοσμίου πολέμου, έγινε μέλος του τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (MBE).
    Βλέποντας τα χάλια της πατρίδας του με τους λαθρομετανάστες, διερωτήθηκε μήπως: «πολέμησε για λάθος σκοπούς».
    Ο Άγγλος ήρωας Alex Henshaw ήταν ο επικεφαλής πιλότος της Vickers Armstrong κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Σήμερα βλέποντας να αργοπεθαίνει η νικήτρια του Β΄ Π.Π. πατρίδα του Αγγλία, πριν πεθάνει ο ίδιος το 2007, έγραψε:
    «Νιώθω ακραία συναισθηματική θλίψη για τους νέους άγγλους άνδρες που ήξερα ότι έδωσαν τη ζωή τους το 1939 με 1945, με προθυμία για μια αιτία που όλοι πίστευαν. Και το λέω πολύ συχνά στον εαυτό μου τώρα αν αυτά τα νεαρά αγόρια κατέβαιναν τώρα και περπατούσαν μέσα από τα χωριά μας, μέσα από τις πόλεις και τις κωμοπόλεις μας και κοίταζαν γύρω τους και έβλεπαν τι συμβαίνει με μας, θα έλεγαν ότι κάπου στην πορεία κάποιοι μας πρόδωσαν».
    ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΟΥΣ ΤΟ 2066.
    Στοιχεία από το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών της Βρετανίας δείχνουν ότι οι Βρετανοί όλων των ηλικιών θα γίνουν μια μειονότητα περί το 2066 με τους νέους να γίνονται μειοψηφία πολύ νωρίτερα, και τους νεαρούς Άγγλους ακόμη νωρίτερα.

    ΓΕΡΜΑΝΙΑ, Η ΗΤΤΗΜΕΝΗ ΧΩΡΑ.
    ΤΟΥΡΚΟΓΕΡΜΑΝΟΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΒΟΥΡΑΛ ΕΖΕΛ: «Θα ολοκληρώσουμε αυτό που άρχισε ο Σουλεϊμάν µε την πολιορκία της Βιέννης το 1529. Θα κατακλύσουμε την Ευρώπη χάρη στους καρπερούς άνδρες µας και στις υγιείς γυναίκες µας. Το 2100 στη Γερμανία θα ζουν 35 εκατομμύρια Τούρκοι και 20 εκατομμύρια Γερμανοί».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Υπάρχουν ομοιότητες αλλά και σημαντικές διαφορές. Καταρχήν η ίδια η χώρα. Άλλο Γερμανία για την Ευρώπη κι άλλο Τουρκία. Προφανώς για την Ελλάδα ένας Ερντογαν είναι μπελάς και φόβητρο. Όχι τόσο αν όμως εδώ είχαμε σοβαρή και πατριωτική πολιτική. Δεν είναι μόνο ο δικτάτορας Ερντογαν το πρόβλημα. Επίσης, τείνω να πιστεύω ότι είναι αρκετά έξυπνος να μην ξεκινήσει εχθροπραξιες περισσότερες από όσο αντέχει ή μπορεί να ανταπεξέλθει. Οπότε, ενδεχομένως να μην τολμήσει να κάνει κάτι παραπάνω από θερμό επεισόδιο με Ελλάδα, εκτός αν έχει εγγυήσεις κάτω από το τραπέζι. Τώρα, αν είναι τρελός (όπως ο Χίτλερ) και νομίζει ότι θα κατακτήσει τον κόσμο, τότε δε γλιτώνει κάνεις. Πάμε για παγκόσμιο. Κρατώ κάποιες επιφυλάξεις ως προς την τρέλα που κουβαλάει. Εμείς, όμως, οι Έλληνες πρέπει να είμαστε προετοιμασμενοι. Δεν αργεί πολύ μια σύγκρουση. Έστω και ως θερμό επεισόδιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Υπάρχουν ομοιότητες αλλά και σημαντικές διαφορές. Καταρχήν η ίδια η χώρα. Άλλο Γερμανία για την Ευρώπη κι άλλο Τουρκία. Προφανώς για την Ελλάδα ένας Ερντογαν είναι μπελάς και φόβητρο. Όχι τόσο αν όμως εδώ είχαμε σοβαρή και πατριωτική πολιτική. Δεν είναι μόνο ο δικτάτορας Ερντογαν το πρόβλημα. Επίσης, τείνω να πιστεύω ότι είναι αρκετά έξυπνος να μην ξεκινήσει εχθροπραξιες περισσότερες από όσο αντέχει ή μπορεί να ανταπεξέλθει. Οπότε, ενδεχομένως να μην τολμήσει να κάνει κάτι παραπάνω από θερμό επεισόδιο με Ελλάδα, εκτός αν έχει εγγυήσεις κάτω από το τραπέζι. Τώρα, αν είναι τρελός (όπως ο Χίτλερ) και νομίζει ότι θα κατακτήσει τον κόσμο, τότε δε γλιτώνει κάνεις. Πάμε για παγκόσμιο. Κρατώ κάποιες επιφυλάξεις ως προς την τρέλα που κουβαλάει. Εμείς, όμως, οι Έλληνες πρέπει να είμαστε προετοιμασμενοι. Δεν αργεί πολύ μια σύγκρουση. Έστω και ως θερμό επεισόδιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. 1)Ζωτικός χώρος

    "Η Γερμανική έννοια του Lebensraum, που αποδίδεται στα ελληνικά ως ζωτικός χώρος περιλαμβάνει πολιτικές και πρακτικές εποικιστικής αποικιοκρατίας που επικράτησαν στην Γερμανία από τη δεκαετία του 1890 ως τη δεκαετία του 1940. Γνωρίζοντας πρώτα διάδοση περίπου το 1901[2], ο ζωτικός χώρος έγινε γεωπολιτικός στόχος της Αυτοκρατορικής Γερμανίας κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο (1914–1918) αρχικά, ως το κύριο στοιχείο του Septemberprogramm της εδαφικής επέκτασης[3]. Η πιο ακραία μορφή αυτής της ιδεολογίας υποστηρίχθηκε από το Ναζιστικό Κόμμα και τη Ναζιστική Γερμανία μέχρι το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου[4]

    Μετά την άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ στην εξουσία, το Lebensraum έγινε η ιδεολογική αρχή του Ναζισμού και παρείχε δικαιολόγηση για την εδαφική επέκταση της Γερμανίας στην Ανατολικό-Κεντρική Ευρώπη[5]. Η Ναζιστική πολιτική του "Generalplan Ost" (Μεγάλο σχέδιο για την Ανατολή, ή Γενικό σχέδιο για την Ανατολή) βασιζόταν στα δόγματα του Ζωτικού χώρου. Διατύπωνε την αρχή ότι οι περισσότεροι ιθαγενείς κάτοικοι (πολίτες εκείνων των χωρών) της Ανατολικής Ευρώπης θα πρέπει να απομακρυνθούν μόνιμα (είτε μέσω μαζικών εκτοπίσεων στη Σιβηρία, με θάνατο, ή υποδούλωση), περιλαμβανομένων των Πολωνών, Ουκρανών, Ρώσων, και άλλων Σλαβικών εθνών που θεωρούνταν κατώτεροι και μη Άριοι. Η Ναζιστική κυβέρνηση σκόπευε στην εποίκιση εκ νέου αυτών των εδαφών με Γερμανούς εποίκους, στο όνομα του Ζωτικού χώρου, κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο και μετά από αυτόν[6][7][8]. Όλοι οι αυτόχθονες πληθυσμοί θα αποδεκατίζονταν με λιμό, επιτρέποντας έτσι τη γεωργική τους παραγωγή να «ταϊσει» τη Γερμανία[6]"

    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%96%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82_%CF%87%CF%8E%CF%81%CE%BF%CF%82

    2)H "Γαλάζια Πατρίδα" του Ερντογάν περιλαμβάνει το μισό Αιγαίο

    Δευτέρα, 02-Σεπ-2019 10:47

    "Το μισό Αιγαίο Πέλαγος και τη θαλάσσια περιοχή έως και την ανατολική Κρήτη περιλαμβάνει η ιδέα της τουρκικής "γαλάζιας πατρίδας" που συντηρεί και προωθεί η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το skai.gr.

    Φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στον επίσημο ιστότοπο της τουρκικής Προεδρίας εικονίζει τον κ. Ερντογάν να υπογράφει το βιβλίο επισκεπτών στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας, ενώ στο φόντο εμφανίζεται μεγάλος κορνιζαρισμένος χάρτης όπου αποτυπώνονται οι επιθυμίες τις Άγκυρας.

    Στον χάρτη φαίνεται ξεκάθαρα για πρώτη φορά τι περιλαμβάνει η "γαλάζια πατρίδα" έκτασης 462.000 τετραγωνικών χιλιόμετρων.

    Ενσωματώνει ύδατα γύρω από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, θαλάσσιο χώρο ανατολικά της Κρήτης και τμήμα των Κυκλάδων."

    https://www.capital.gr/epikairotita/3379840/h-galazia-patrida-tou-erntogan-perilambanei-to-miso-aigaio

    3)Κάποιες διαπιστώσεις.

    α)Ενώ, "Η Ναζιστική κυβέρνηση σκόπευε στην εποίκιση εκ νέου αυτών των εδαφών με Γερμανούς εποίκους, στο όνομα του Ζωτικού χώρου", στην περιοχή μας, ήδη, η Τουρκική κυβέρνηση μαζικά εποικίζει την Ελλάδα με Μουσουλμάνους μετανάστες, στο όνομα των δήθεν 'Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων', με την ηλίθια συνδρομή όλων των Ελληνικών κυβερνήσεων.
    β)Η Τουρκία υπέρ-εξοπλίζεται εντατικά, ενώ η Ελλάδα, εδώ και μία δεκαετία, δεν έχει κάνει τίποτα αξιόλογο.
    γ)Ισλαμιστές και Κεμαλιστές ταυτίζονται στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, όσον αφορά Ελλάδα και Κύπρο.
    δ)Οι Ελληνικές κυβερνήσεις είναι η μία χειρότερη από την άλλη. Παρατηρούμε τον εθνομηδενισμό να εναλλάσσεται με την ανικανότητα. Η προδοτική συμφωνία των Πρεσπών, είναι προάγγελος πολλών δεινών.
    ε)Μας συμφέρει να αντιμετωπίσουμε έναν Ισλαμιστή Χίτλερ, από ένα Κεμαλιστή Χίτλερ, διότι τούς 'Ισλαμιστές' η Δύση τους έχει ήδη 'προγραμμένους'.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σάββα ἔχεις δίκηο 1000%. Κύριος στόχος τῆς Τουρκίας, καί ὄχι μόνο τοῦ Ἐρντογκάν, εἶναι ἡ Ρωσία, οἱ Τουρκικοί λαοί της
    - ἄλλο τό ὅτι αὐτοί εἶναι πολύ πιό γνήσιοι Τοῦρκοι ἀπό ὅ,τι οἱ σημερινοί, πολυεθνικῆς προελεύσεως "Τοῦρκοι" (ἀκριβέστερα: "κεμαλο-τουρκόφωνοι" κάτοικοι) τῆς Μικρᾶς Ἀσίας.
    Καί αὐτό ἀκριβῶς πουλάει ὁ Ἐρντογκάν στήν Δύση, τήν προοπτική αὐτήν, τόν κοπανιστόν ἀέρα αὐτόν, καί γίνεται ἀνεκτός καί ἁπλώνεται...

    Ἀκόμη καί τήν Κίνα στοχεύει ὁ ἴδιος σχεδιασμός, ἀλλά λόγω πληθυσμοῦ πέφτει κομμάτι μεγάλη ἡ ἐπιδίωξη αὐτή γιά τήν Τουρκία σήμερα. Ἄν ὅμως ἐπεκταθῆ στήν Κεντρική Ἀσία ἡ ἐπιρροή της; Τότε.

    Τώρα γιά τόν πόλεμο καθ' ἑαυτόν:
    Οἱ μέν ΗΠΑ θά θέλανε νά δοκιμάσουνε ἐμβολισμό τῆς Ρωσίας καί μείωση τῆς ἰσχύος, ἔστω προσωρινή, ἀπό μιά τρελλή Τουρκία.
    Ἀλλά αὐτό δέν γίνεται χωρίς τελική ἐμπλοκή τοῦ ΝΑΤΟ στόν ἴδιο πόλεμο, καί γιά νομικούς ἄς ποῦμε λόγους, ἀλλά καί γιά τόν ἀπλό λόγο ὅτι μόνης της ἡ Τουρκία θά συντριβῆ σέ λίγο σχετικά χρόνο, καί μετά ἀπό 1-2 περίπου ἔτη ἡ Ρωσία θά ἔχει ἐπί πλέον ἰσχύ, ἀπό τήν ἀποκτηθησόμενη ἐμπειρία τοῦ Πολέμου καί μόνον, ἐνῶ ἄλλωστε καί τά στενά θά ἔχουν περιέλθει, οὐσιαστικά, στήν πλήρη διάθεσή της, στρατιωτικά.
    Συνεπῶς, θά βιάζεται τό ΝΑΤΟ νά χτυπήσῃ προτοῦ ἡ Ρωσία ὀρθοποδήσει.

    Ἄρα, ἡ Τουρκία μέ τίς κινήσεις τοῦ Ἐρντογκάν τώρα, μετέχει τοῦ σχεδιασμοῦ Παγκοσμίου Πολέμου κατά τῆς Ρωσίας, ὁ ὁποῖος γἰνεται ἀπό τίς ἴδιες τίς ΗΠΑ.

    Καί ὅπως εἶναι φυσικό, μή θέλοντας νά συντριβῆ σέ ἔναν τέτοιο πόλεμο, οὔτε ὁ ἴδιος ὁ Ἐρντογκάν, οὔτε ἡ Τουρκία,
    δέν θά πολεμήσουνε γιά τίς ΗΠΑ, ἀλλά μόνο γιά ὅ,τι τούς ὠφελεῖ:
    Θέλουν νά περάσῃ ἀπό πάνω τους ὁ Πόλεμος, χωρίς νά μετάσχουνε πράγματι,
    καί ἔτσι, μέ σχετικά μικρές ἀπώλειες,
    εἴτε α) νά ἀναλάβουν τήν κυριαρχία τῶν τουρκόφωνων περιοχῶν τῆς Ρωσίας μετά ἀπό τόν Πόλεμο, ἤ β) ἄν τυχόν αὐτός ἀποβῆ σέ βάρος τῶν ΗΠΑ, νά τίς διώξουν ἀπό τό ἔδαφός τους καί νά μετάσχουν πλέον πλήρως στήν Εὐρασία,
    ὁπότε, μέ μειωμένη οἰκονομικά τήν Ρωσία στόν μεταπολεμικό κόσμο, οἱ κεμαλοτουρκόφωνοι τῆς Μικρᾶς Ἀσίας, θά ἀναλάβουν "τήν ἀνοικοδόμηση" καί ἀληθινή "πολιτισμική" ἡγεσία (βλ. σαρία), στήν σημερινή Νότια Ρωσία, δηλαδή τήν κατάκτηση καί ἐκμουσουλμανισμό τῶν ἴδιων τουρκόφωνων περιοχῶν τῆς Κεντρικῆς Ἀσίας.

    Μετά, ἔρχεται ἡ ὑπονόμευση καί ὁ τουρκόφωνος ἐκμουσουλμανισμός τῶν Κινέζων, πού ὁμοίως δέν θά ἔχουν μετάσχει στόν Πόλεμο καί θά ἀνοικοδομοῦν (ἐπεκτεινόμενοι) καί αὐτοί "δίπλα-δίπλα" μέ τούς κεμαλοτουρκόφωνους, στήν Κεντρική Ἀσία....
    Καί οἱ σχεδιαστές αὐτῶν τῶν πραγμάτων στίς ΗΠΑ; Μά, θά μετακομίσουνε! Ποῦ; Ἐκεῖ πόύ θά ἔχει ἀνοικοδομηθῆ ἀσφαλῶς τό Κέντρο τῆς Εὐρασίας... στήν ὁροσειρά Ἀλτάϊ, ὅπου "ἄνθισε ὁ παλαιότερος πολιτισμός τῆς ἀνθρωπότητας, ἀπό τόν ὁποῖο ἀναχώρησαν αὐτοί οἱ ὁποῖοι...
    ἐκπολίτισαν ὅλον τόν κόσμο", "σπέρνοντας τό σπέρμα τους σέ ὅλους τούς λαούς τῆς γῆς"...

    [αὐτοί ἦσαν οἱ πρόγονοι τοῦ Κεμάλ πασά, κατά πῶς εἶπε ὁ ἴδιος ὁ Κεμάλ, ὅταν ἔφτιαχνε τήν "Τουρκία" στή Μικρά Ἀσία]
    Καί τίθεται τό ἐρώτημα: Πῶς γνώριζε ὁ Κεμάλ, πού ἄφισε κληρονομιά στούς σφαγεῖς τῆς Μικρᾶς Ἀσίας "Τούρκους" του, τήν ψευδῆ ἱστορία τοῦ "τουρκικοῦ ἔθνους" (ὡς πηγῆς τῶν πολιτισμῶν καί ὡς φυλῆς-γενάρχου τῆς σημερινῆς ἀνθρωπότητας), τά παγκοσμιοποιημένα σχέδια αὐτά, τά ὁποῖα ἐκτελεῖ καί ὁ σημερινός Ἐρντογκάν, ὑποτίθεται γιά λογαριασμό τῶν "Τούρκων";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοίτα τώρα κάτι περίεργες συμπτώσεις!
      Γράφεις για οροσειρα Αλτάϊ και ήμουν σίγουρος ότι κάπου είχα ξαναδεί αυτό το όνομα σ σχέση με την Τουρκια.

      Λοιπόν το είχα δει στο πολεμικό άρμα των Τούρκων το οποίο όπως λένε οι ίδιοι θα είναι έτοιμο σε μερικά χρόνια .

      Άρμα Altay
      https://www.ptisidiastima.com/altay-to-be-ready-in-2-years/

      «Η Τουρκία έχει αναθέσει έργα αξίας 70 δισεκατομμυρίων ευρώ (περίπου 77 δισεκατομμύρια δολάρια) σε τοπικές αμυντικές βιομηχανίες όπως αεροσκάφη εκπαιδευτικά και μαχητικά, διαστημικές μελέτες και ηλεκτρονικές μεθόδους μάχης.

      Ο Sancak υποστήριξε ότι το άρμα Altay και όλα τα υποσυστήματά του, συμπεριλαμβανομένου του κινητήρα – θα καταστούν εξ ολοκλήρου εγχώρια εντός 48 μηνών.

      Κοίτα να δεις...

      Διαγραφή
  11. Αυτά που αναφέρονται στο άρθρο είναι αλήθεια. Αλλά είναι και γνωστά σε όλους τους ενδιαφερόμενους. Το πρόβλημα στην περίπτωσή μας είναι πως οι συντελεστές ισχύος είναι πολύ διαφορετικοί. Εκεί μιλούσαμε για μια Γερμανία με βιομηχανικό δυναμικό τεράστιο που αναπτύχθηκε χάρη στο γερμανικό εκπαιδευτικό σύστημα. Με τεράστιες ανακαλύψεις στην χημεία και στην φυσική με εφαρμογή στην βιομηχανική παραγωγή. Αυτό το δυναμικό έψαχνε “ζωτικό χώρο” καθώς ήταν αποκλεισμένο από αποικίες, άλλο αν μετά τα φόρτωσε στον “τρελό” Χίτλερ. Πέρα από ιδεολογίες είναι εκπληκτική η σύλληψη και η πρακτική εφαρμογή της στρατιωτικής τεχνικής στα πρώτα χρόνια της γερμανικής επέκτασης. Σήμερα έχουμε μεν μια πολυπληθή χώρα αλλά σε καμιά περίπτωση με ανάλογο δυναμικό. Είναι χαρακτηριστικό πως το έλλειμμα ισχύος της Ελλάδος το 1940 με την Ιταλία ήταν αβυσσαλέο υπέρ του άξονα αλλά με τα γνωστά αποτελέσματα μέχρι τον Απρίλη του ‘41. Σήμερα δεν υπάρχει αυτό το έλλειμμα παρά τα όσα θρυλούνται. Αν υπήρχε περίπτωση να διεξάγονται επιχειρήσεις λίγα χιλιόμετρα από την μεγαλύτερη τουρκική πόλη λέτε να ήταν πολλοί οι Τούρκοι που θα χαιρετούσαν στρατιωτικά με τον ίδιο ενθουσιασμό; Πολύ αμφιβάλλω. Το πρόβλημά μας όμως είναι ακριβώς αυτό. Ότι μπορούμε μόνοι μας να τους συνετίσουμε με δικό μας κόστος και οι άλλοι να έχουν μόνο οφέλη.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εκείνο που με ανησυχεί με τον Τούρκο Ερτογαν είναι ότι ενώσει όλην την Τουρκία σε μια γροθιά, έχει τονώσει το ηθικό του λαού του και συνέχεια εξοπλίζεται με νέα τεχνολογία στα οπλικά συστήματα !!!!
    Και με ανησυχούν διότι εδώ και τουλάχιστον 20 Χρόνια η χώρα μας έκανε ελάχιστα βήματα στα εξοπλιστικά !!!!
    Ο Ερτογαν είναι ένας ικανός άνθρωπος αλλά με βλέψεις σε ξένες χώρες σε ξένα εδάφη! !!!
    Και τέλος ο Ερτογαν ελίσσεται μεταξύ Ρωσίας Αμερικής !!!!
    Αν τα καταφέρει τότε χάσαμε !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΛΕΝΙΝ: "ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ, ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΜΙΚΡΑΙΝΕΙ".
    Μετά την Μικρασιατική καταστροφή ο Βενιζέλος (και οι άλλοι έλληνες πολιτικοί) δήλωσαν ότι: « ΠΕΘΑΝΕ Η ΜΕΓΑΛΗ ΙΔΕΑ».
    Έτσι ο Ελληνικός λαός, χωρίς όνειρα πλέον, δεν θέλει να μεγαλώσει και ( όπως το καθόρισε ο Λένιν ), ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΜΙΚΡΑΙΝΕΙ. Καθημερινά, σε χορωδία, όλοι οι λεγόμενοι "έλληνες πολιτικοί", εδώ και 70 χρόνια κραυγάζουν ότι: "η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτε". Το ψυχολογικό ισοδύναμο που ενσφηνώθηκε στο μαζικό ασυνείδητο των Ελλήνων είναι: "Δεν διεκδικούμε τίποτε, ούτε καν το δικαίωμα στην ζωή. Ας σκοτώσουμε ο ένας τον άλλο. Ας ξαπλώσουμε να ξεκουραστούμε και ας πεθάνουμε ήσυχα".
    Το ίδιο σενάριο, η ίδια εντολή, η ίδια ψυχολογία, επιβλήθηκε σε όλους τους Ευρωπαϊκούς λαούς.
    Μόνο σε ένα λαό, στην ανατολική Μεσόγειο, δόθηκε η εντολή να μεγαλώσει τους ερχόμενους αιώνες, «από τον Νείλο μέχρι τον Ευφράτη».
    Αυτό που προτείνω είναι: αντί να ασχολούμαστε με τον "Ζωτικό χώρο" για την Γερμανία (από αναξιόπιστες πηγές σαν την Βικιπαίδεια), και την Τουρκία, πρέπει να μελετήσουμε τα σύγχρονα σχέδια του συμμάχου μας Ισραήλ, να παραδειγματιστούμε απ' αυτά και να αναπτύξουμε αντίστοιχα δικά μας. Έτσι θα εμφυσήσουμε νέο ζωογόνο αέρα στον Ελληνικό λαό.
    ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΝΟΝ
    Μια στρατηγική για το Ισραήλ στη δεκαετία του ογδόντα, του Οντέντ Γινόν
    Αυτή η έκθεση δημοσιεύτηκε αρχικά στα Εβραϊκά στο Κιβουνίμ (Κατευθύνσεις), ένα περιοδικό για τον Ιουδαϊσμό και τον Σιωνισμό, τεύχ. 14, Χειμώνας, 5742, Φεβρουάριος 1982 Εκδότης: Γιόραμ Μπεκ
    Συντακτική Επιτροπή: Έλι Έγιαλ, Γιόραμ Μπεκ, Αμνόν Χανταρί, Γιοχάναν Μανόρ, Ελιέζερ Σβάιντ
    Έκδοση του Τμήματος Δημοσιευμάτων / Παγκόσμιος Σιωνιστικός Οργανισμός, Ιερουσαλήμ

    Τμήματα του σχεδίου.
    Ο ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΣ
    "Ο αραβο-μουσουλμανικός κόσμος δεν αποτελεί το κυρίαρχο στρατηγικό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε τη δεκαετία του ογδόντα, παρά το γεγονός ότι πράγματι αποτελεί την κύρια απειλή για το Ισραήλ, λόγω της αυξανόμενης στρατιωτικής του δύναμης. Αυτός ο κόσμος, με τις εθνοτικές του μειονότητες, τις φατρίες του και τις εσωτερικές του κρίσεις, που είναι απίστευτα αυτοκαταστροφικός, όπως βλέπουμε στον Λίβανο, στο μη αραβικό Ιράν και πλέον και στη Συρία, είναι ανίκανος να διαχειριστεί επιτυχώς τα θεμελιώδη προβλήματά του και, ως εκ τούτου, δεν συνιστά πραγματική απειλή για το κράτος του Ισραήλ μακροπρόθεσμα, αλλά μόνο βραχυπρόθεσμα, όπου η άμεση στρατιωτική του ισχύς έχει σημαντική επίπτωση.
    Μακροπρόθεσμα, αυτός ο κόσμος θα καταστεί ανίκανος να υπάρξει μέσα στο παρόν πλαίσιο, στις περιοχές γύρω μας, χωρίς να χρειαστεί να υποστεί αυθεντικές επαναστατικές αλλαγές.
    Ο αραβο-μουσουλμανικός κόσμος είναι σαν πύργος από τραπουλόχαρτα, κατασκευασμένος από ξένους (Γαλλία και Βρετανία στη δεκαετία του 1920) χωρίς οι επιθυμίες και οι προσδοκίες των κατοίκων του να έχει ληφθεί υπόψη. Διαιρέθηκε αυθαίρετα σε 19 κράτη, όλα κατασκευασμένα από συνδυασμούς μειονοτήτων και εθνοτικές ομάδες εχθρικές η μια με την άλλη, έτσι ώστε όλα τα αραβο-μουσουλμανικά κράτη αντιμετωπίζουν την κατάρρευση εκ των έσω και σε κάποια ήδη έχει ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος. Οι περισσότεροι Άραβες, 118 από τα 170 εκατ. ζουν στην Αφρική, κυρίως στην Αίγυπτο (45 εκατ σήμερα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΝΟΝ
      Έκτος από την Αίγυπτο, όλα τα κράτη του Μαγκρέμπ αποτελούνται από ένα μείγμα Αράβων και μη Αράβων Βερβερίνων. Στην Αλγερία ήδη μαίνεται εμφύλιος πόλεμος στα βουνά του Καμπίλ μεταξύ των δύο εθνοτήτων της χώρας. Το Μαρόκο και η Αλγερία βρίσκονται σε πόλεμο για την Ισπανική Σαχάρα, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζουν και η κάθε μια εσωτερικές διαμάχες. Το στρατευμένο Ισλάμ θέτει σε κίνδυνο την Τυνησία και ο Καντάφι οργανώνει πόλεμους που είναι καταστροφικοί από τη σκοπιά των Αράβων, από μια χώρα αραιοκατοικημένη και που δεν μπορεί να γίνει δυνατό έθνος. Γι’ αυτό έχει στο παρελθόν αποπειραθεί ενοποιήσεις με κράτη πιο αυθεντικά, όπως η Αίγυπτος και η Συρία. Το Σουδάν, το πιο διαλυμένο κράτος στον Αραβο-μουσουλμανικό κόσμο σήμερα, είναι στηρίζεται σε τέσσερεις εθνικές ομάδες εχθρικές μεταξύ τους, μια Αραβο-μουσουλμανική σουνιτική μειοψηφία που κυβερνά μια πλειοψηφία μη-Αράβων Αφρικανών, Παγανιστών και Χριστιανών. Στην Αίγυπτο, υπάρχει μια μουσουλμανική σουνιτική πλειοψηφία που έρχεται αντιμέτωπη με μια μεγάλη χριστιανική μειονότητα, κυρίαρχη στην Άνω Αίγυπτο: περίπου 7 εκατομμύρια, αριθμός που έκανε μέχρι και τον Σαδάτ, στο λόγο του της 8ης Μαΐου να εκφράσει το φόβο ότι θα θελήσουν ένα δικό τους κράτος, κάτι σαν ένα «δεύτερο» χριστιανικό Λίβανο στην Αίγυπτο.
      Όλα τα αραβικά κράτη ανατολικά του Ισραήλ είναι διαλυμένα, κατεστραμμένα και μπλεγμένα σε εμφύλιες διαμάχες ακόμη περισσότερο από εκείνα του Μαγκρέμπ. Η Συρία δε διαφέρει στην πραγματικότητα από τον Λίβανο, εκτός από το ισχυρό στρατιωτικό καθεστώς που την κυβερνά. Αλλά ο πραγματικός εμφύλιος που λαμβάνει χώρα στις μέρες μας ανάμεσα στη σουνιτική πλειοψηφία και την κυρίαρχη σιιτική Αλάουι μειοψηφία (ένα 12% του πληθυσμού) καταμαρτυρεί τη σοβαρότητα των εγχώριων προβλημάτων.
      Το Ιράκ, επίσης, δεν είναι διαφορετικό κατ’ ουσίαν από τους γείτονές του, αν και η πλειοψηφία είναι Σιίτες και η κυρίαρχη μειοψηφία Σουνίτες. 65% του πληθυσμού δεν έχει λόγο στην πολιτική, ενώ μια ελίτ της τάξης του 20% κατέχει τη δύναμη. Επιπλέον, υπάρχει μια ισχυρή κουρδική μειονότητα στο βορρά και εάν το κυρίαρχο καθεστώς δεν διέθετε τη δύναμη, το στρατό και τα εισοδήματα από το πετρέλαιο, το μελλοντικό κράτος του Ιράκ δε θα διέφερε από εκείνο του Λιβάνου στο παρελθόν ή της Συρίας σήμερα. Οι σπόροι της εμφύλιας διαμάχης και πόλεμου είναι εμφανείς ήδη σήμερα, ιδιαίτερα ύστερα από την άνοδο του Χομεϊνί στην εξουσία στο Ιράν, ένας ηγέτης που οι Σιίτες του Ιράκ βλέπουν ως το φυσικό τους ηγέτη.
      Όλα τα πριγκιπάτα του Κόλπου και η Σαουδική Αραβία είναι περίτεχνες κατασκευές από άμμο και που μέσα δεν έχουν παρά πετρέλαιο. Στο Κουβέιτ, οι Κουβεϊτιανοί δεν αποτελούν παρά το ένα τέταρτο του πληθυσμού. Στο Μπαχρέιν, οι Σιίτες είναι η πλειοψηφία αλλά έχουν αποκλειστεί από την εξουσία. Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι Σιίτες είναι και πάλι η πλειοψηφία, αλλά την εξουσία έχουν οι Σουνίτες. Το ίδιο ισχύει και για το Ομάν και τη Βόρεια Υεμένη. Ακόμη και στη μαρξιστική Νότια Υεμένη υπάρχει σημαντική σιιτική μειονότητα. Στη Σαουδική Αραβία ο μισός πληθυσμός είναι ξένοι, Αιγύπτιοι και Υεμενίτες, αλλά μια σαουδική μειοψηφία έχει την εξουσία.

      Διαγραφή
    2. ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΑΛΥΣΟΥΜΕ ΤΑ ΙΣΛΑΜΙΚΑ ΚΡΑΤΗ
      Στα κράτη του Κόλπου, τη Σαουδική Αραβία, τη Λιβύη και την Αίγυπτο υπάρχει η μεγαλύτερη συσσώρευση χρήματος και πετρελαίου στον πλανήτη, αλλά εκείνοι που την απολαμβάνουν είναι μικροσκοπικές ελίτ που υπολείπονται ευρείας αποδοχής και αυτοπεποίθησης, κάτι που κανένας στρατός δεν μπορεί να εξασφαλίσει. Ο σαουδικός στρατός με όλο τον εξοπλισμό του δεν μπορεί να υπερασπιστεί το καθεστώς από πραγματικές απειλές στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και ό,τι συνέβη στη Μέκκα το 1980 είναι απλώς ένα παράδειγμα. Μια θλιβερή και θυελλώδης κατάσταση περικυκλώνει το Ισραήλ και δημιουργεί προκλήσεις γι' αυτό, προβλήματα, κινδύνους αλλά επίσης μεγάλες ευκαιρίες για πρώτη φορά από το 1967. Είναι πιθανόν ότι οι ευκαιρίες που χάθηκαν τότε θα μπορέσουν να επιτευχθούν μέσα στη δεκαετία του ογδόντα μέχρι ενός σημείου και σε διαστάσεις που ούτε να τις φανταστούμε δεν μπορούμε σήμερα.
      Το Ισραήλ έχει δύο βασικές προσεγγίσεις μέσα από τις οποίες μπορεί να υλοποιήσει αυτόν το στόχο, μια ευθεία και μια πλάγια. Η ευθεία οδός είναι η λιγότερο ρεαλιστική λόγω της φύσης του καθεστώτος και της κυβέρνησης στο Ισραήλ, όπως και της εμπειρίας που απέκτησε ο Σαντάντ από την αποχώρησή μας από το Σινά, η οποία ήταν μαζί με τον πόλεμο του 1973 το μεγαλύτερο επίτευγμά του από τότε που ανέλαβε την εξουσία. Το Ισραήλ δε θα σπάσει τελικά τη συμφωνία, ούτε σήμερα, ούτε μέσα στο 1982, παρά μόνον εάν πιεστεί δραματικά οικονομικά και πολιτικά και η Αίγυπτος παράσχει στο Ισραήλ την αφορμή να ανακαταλάβει τη χερσόνησο του Σινά για τέταρτη φορά στη σύντομη ιστορία μας. Αυτό που απομένει, λοιπόν, είναι η πλάγια οδός. Η οικονομική κατάσταση στην Αίγυπτο, η φύση του καθεστώτος και η παν-αραβική του πολιτική θα αναδείξουν μια κατάσταση μετά τον Απρίλιο του 1982 στην οποία το Ισραήλ θα είναι αναγκασμένο να αντιδράσει άμεσα ή έμμεσα ούτως ώστε να ξανακερδίσει τον έλεγχο τη χερσονήσου του Σινά ως στρατηγική οικονομική και ενεργειακή εφεδρεία μακροπρόθεσμα.
      Η Αίγυπτος δεν συνιστά στρατηγικό στρατιωτικό πρόβλημα εξαιτίας των εσωτερικών διαμαχών και θα μπορούσε να οδηγηθεί πίσω στην προ του 1967 κατάσταση μέσα σε μία ημέρα.
      Ο μύθος της Αιγύπτου ως ο ισχυρός ηγέτης του αραβικού κόσμου κατεδαφίστηκε στο 1956 και σίγουρα δεν επεβίωσε το 1967, αλλά η πολιτική μας, όπως στην περίπτωση της επιστροφής στο Σινά εξυπηρέτησαν τη μετατροπή του μύθου σε "γεγονός". Στην πραγματικότητα, ωστόσο, η ισχύς της Αιγύπτου κατ' αναλογίαν τόσο ως προς το Ισραήλ καθαυτό όσο και ως προς τον υπόλοιπο αραβικό κόσμο έχει ελαττωθεί κατά 50% από το 1967. Η Αίγυπτος δεν αποτελεί πλέον την κυρίαρχη πολιτική δύναμη στον αραβικό κόσμο και οικονομικά βρίσκεται στα πρόθυρα της κρίσης. Χωρίς ξένη βοήθεια η κρίση θα επέλθει την επόμενη ημέρα. Βραχυπρόθεσμα, λόγω της επιστροφής στο Σινά, η Αίγυπτος θα κερδίσει πολλά πλεονεκτήματα σε βάρος μας, αλλά μόνο βραχυπρόθεσμα μέχρι το 1982 και αυτό δεν θα ανατρέψει τη σχέση ισχύος προς όφελός της, αλλά πιθανώς θα επιφέρει την πτώση της. Η Αίγυπτος, στην παρούσα εγχώρια πολιτική της εικόνα φαντάζει ήδη ένα πτώμα, ακόμη περισσότερο εάν λάβουμε υπόψη το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων. Ο κατακερματισμός της Αιγύπτου σε διακριτές γεωγραφικές περιοχές είναι ο πολιτικός στόχος του Ισραήλ τη δεκαετία του ογδόντα στο δυτικό μέτωπο.


      Διαγραφή
    3. ΤΟ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΝΟΝ ΤΟ ΕΤΟΣ 2019
      Φτάνουμε έτσι στο έτος 2019, όπου μέσα από τις δράσεις του «δημιουργικού χάους» οι χάρτες αρχίζουν να απεικονίζονται πλέον επί του εδάφους.
      Με κάποιες παρενέργειες όμως.
      Το Ιράκ έχει πλέον διαμελιστεί σε όσα προέβλεπαν οι χάρτες.
      Το Ισλαμικό Κράτος έχει δημιουργήσει το χαλιφάτο του.
      Οι κινήσεις που ενίοτε κάνει για να ξεφύγει από τα όσα όριζαν οι χάρτες οδηγούν στον «συνετιστικό» βομβαρδισμό του, ιδιαιτέρως εάν απειλεί τους Κούρδους του Ιράκ και τις πετρελαιοπηγές της περιοχής. Δεν βομβαρδίζονται ούτε τα στρατόπεδά του ούτε τα κονβόι που πουλάνε στη μαύρη αγορά το πετρέλαιο.
      Στη Συρία τα πράγματα δεν είναι διαφορετικά. Ο σχεδιασμός ήταν η επιστροφή στα οθωμανικά βιλαέτια. Η πραγματικότητα επί του εδάφους προκρίνει μάλλον τον διαμελισμό με βάση τη γαλλική εντολή για τη Συρία και τον Λίβανο στα 1922.
      Το σχέδιο εφαρμόζεται.
      Η ΜΕΓΑΛΗ ΙΔΕΑ του Ισραήλ βαδίζει αγέρωχα μπροστά.
      Ο Ελληνισμός με ποιόν τρόπο άραγε εμπλέκεται στο σχέδιο αυτό; Ο άλλοτε γενναιόφρονας Ελληνικός λαός έχει καταντήσει ο πιο σκάρτος λαός της Μεσογείου, ο πιο ψοφοδεής, ο πιο παρίας και ο πιο φοβισμένος λαός των Βαλκανίων, ένας λαός τεμπέληδων κλεφτοκοτάδων.
      Αυτό κατάφεραν για τον Ελληνικό λαό οι τρεις καταραμένες πληγές: οι "έλληνες" πολιτικοί, η πνευματική και οικονομική του "ηγεσία" και ο καρκίνος που λέγεται εβραιογενής "σοσιαλισμός και κομμουνισμός", η σιχαμερή αρρώστια, που κατατρώγει το κορμί του Ελληνισμού, μέχρι τελικά να τον σκοτώσει.

      Διαγραφή
  14. Συγχαρητηρια κ. Δευκαλιωνα.
    Αυτες τις τρεις πληγες εχει η Ελλαδα και δεν ειναι πολυ κατανοητο απ τον κοσμο φυσικα.Αν ηταν θα αρχιζε η αναστροφη στην ιστορια.Κυριολεκτικα παμε ..φιρι- φιρι για οτι κακο θα συμβει λογω αυτης της αγνοιας.
    Δεν προκειται να αλλαξει ο πολυς κοσμος μυαλα γιατι εγινε καθεστως ζωης αυτος ο τροπος ζωης του χθες.Η μονη ελπιδα πουχει η χωρα ειναι μια μικρη φωτισμενη ομαδα να καταλαβε και να μπει επικεφαλης στο καρο.Πασει θυσια...και με οποιον τροπο.Δεν κοιτας τον τροπο σε θεματα ζωης και θανατου.Αν ειναι φωτισμενη δεν θαναι κακος στο βαθος.
    Πιστευω βαθυα οτι αυτη η ομαδα θα υπαρξει γιατι ειναι στην ιδιοσυγκρασια ενος λαου ιστορικου με το απιστευτο βαθος πουχει στον πλανητη αυτη η ιστορια του.
    Καποιοι Ελληνες θα δακρυσουν με την καταντια αυτου του λαμπρου λαου...και θα το αποφασισουν...
    Μουρθε ριγος οταν ειπατε οτι γιναμε ο πιο φωφοδεης λαος στον πλανητη..ο πιο τιποτενιος.
    Γιατι ειπατε την αληθεια...
    Κι ενοιωσα μια απιστευτη ντροπη...σαν Ελληνας...μια οργη χωρις τελος..
    Δεν θαμαι μονο εγω νομιζω...Δεν θαμαι μονο εγω που γινομαι θηριο...και δεν αντεχει αλλο τοσο ξεπεσμο...
    Ελπιζω ...τα αηδιαστικα ψεμματα στα παντα ...να φερνουν και σε αλλους πια εμμετο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Στὶς 9 Νοεμβρίου εἶχα γράψει τὸ παρακάτω σχόλιο σχετικὰ μὲ τὴν δημοσίευση τοῦ ἄρθρου τοῦ κυρίου Καλεντερίδη. Ὁ σχολιαστὴς ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ εἶναι ὅ μοναδικὸς ποὺ συνεχίζει αὐτὸ ποὺ ἄρχισα ἐγώ. Ἔπιασε τὴν ταμπακιέρα καὶ πολλὰ συγχαρητήρια γιὰ τὰ σχόλιά του. Μίλησε ἀκριβῶς ποιός,τί καὶ γιατί κρύβεται πίσω ἀπὸ τοὺς δύο Παγκοσμίους πολέμους. Εἶναι τόσο πολὺ γνωστὰ ἐν ἔτῃ 2019 καὶ ὅμως πολλοὶ δυστυχῶς ἐθελοτυφλοῦν. Δὲν ξέρω γιατί καὶ
    ποιόν ἢ ποιοὺς διευκολύνει αὐτό. Λένε-λένε χωρὶς νὰ δείχνουν τὸν πραγματικὸ ὑπαίτιο καὶ τί αὐτὸς θέλει. Τὰ θεωροῦν ὅλα σενάρια συνωμοσίας καὶ χλευασμοῦ. Τὸ μέλλον τοὺς ἐπιφυλλάσει ἐκπλήξεις. Δυσάρεστες ὅμως γιὰ αὐτούς. Ὁ Φρᾶγκος Φραγκούλης ἔγραψε ἕνα βιβλίο Ποιά Τουρκία, Ποιοί Τοῦρκοι. Ἐγὼ θὰ τὸ ἄλλαζα λιγάκι καὶ θὰ ἔλεγα, Ποιά Γερμανία, Ποιοί Γερμανοί. Ὁ Δευκαλίων ξέχασε νὰ ἀναφέρει ὅτι ἐκτὸς τῶ τριῶν καρκίνων ποὺ τρώει τὰ σωθικὰ τοῦ ἑλληνισμοῦ εἶναι καὶ ἡ πλειονότητα τῶν ἡγεσιῶν τῶν ἀνωτάτων στρατιωτικῶν ποὺ ἔχουν καταντήσει στὸ καρκίνωμα ποὺ λέγεται δημοσιοϋπαληλίκι καὶ οἱ μεγάλοι δεσποτᾶδες ποὺ ἂν ἤταν ζωντανὸς ὁ Ἅγιος τῶν ἱερέων ΠΑΤΡΟ-ΚΟΣΜΑΣ θὰ τοὺς καταριώνταν γιὰ ὅλη τους τὴν ζωή. Τὸ ψευτορωμέϊκο ποὺ κἀποτες εἶχε πεῖ πλησίαζει ἡ ὥρα νὰ διαλυθῇ. Ὁ κάθε προδότης ἀξίζει νὰ πληρώσῃ. Δυστυχῶς σκοτώσανε τὸν ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ἀλλὰ δὲν σκοτώσανε τὴν φλόγα τοῦ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ. Ὁ Μπαρούχ ποὺ ἢταν χρηματοδότης τοῦ Τσώρτσιλ ἔχει ἀφήσει ἀπογόνους καὶ στὴν Ἑλλάδα μὲ ἕνα ν. Τὰ σχέδια τοῦ Ἰσραὴλ τὰ δείχνει ἡ σημαία του, ἀπὸ τὸν Εὐφράτη μἐχρι
    τὴν Ἀνατολικὴ Μεσόγειο καὶ φυσικὰ τὸ νέο᾽Ἰσραήλ μὲ πρωτεύουσα τὴν Θεσσαλονίκη.

    @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
    Πολὺ κρῖμα, καὶ πολὺ ἀτυχὴς ἡ σύγκριση αὐτῶν τῶν δύο ἡγετῶν. Δὲν ξἐρω γιατί
    ὁ κύριος Καλεντερίδης κάνει αὐτὴν τὴν σύγκρισιν; Τί ἐξυπηρετεῖ; Συγκρίνει δὐο τελείως διαφορετικὰ πρόσωπα, σὲ τελείως διαφορετικὲς ἐποχές, μὲ τελείως διαφορετικὲς πολιτικοκοινωνικοοικονομικὲς καταστάσεις καὶ φτάνει σὲ λᾶθος συμπεράσματα. Ξεκινάει ἀπὸ λᾶθος δεδομένα καὶ καταλήγει σὲ λᾶθος ἀποτἐλεσμα. Καὶ ὁ Μαδοῦρο τῆς Βενεζουέλας ἔκανε παρόμοιες ἐνέργειες στὴν χώρα του. Τί σημαίνει αὐτό; Συγκρίνει τὴν δίωξη τῶν Ἑβραίων μὲ τοὺς Κοὐρδους. Ἀπὸ τὰ κέρδη τῶν γερμανικῶν ἐπιχειρήσεων καὶ τὰ κεφάλαια ἀπὸ Τούρκους ἐπιχειρηματίες, άντίστοιχα γιὰ τὸν καθέναν ἀπὸ τοὺς δύο. Κύριε Καλεντερίδη πραγματικὰ ἐκπλήσσομαι. Πολὺ ἐπιφανειακὴ μελέτη τῶν δεδομένων. Δὲν ξέρω ἂν τὸ γράψατε ἐσεῖς αὐτὸ τὸ ἄρθρο ἢ κάποιος ἄλλος. Αὺτὴ ἡ σύγκριση μοιάζει νὰ ἔχῃ γραφεῖ ἀπὸ κάποιον ποὺ ἔχει διαβἀσει μόνον τὰ σχολικὰ βιβλία καὶ τίποτα παραπάνω. Εἴμαστε στὸ 2020 καὶ ὅλες οἱ πηγὲς εἶναι στὸ φῶς. Οὔτε ὁ Χίτλερ μισοῦσε τὶς Γαλλία, Ἀγγλία, Ρωσία καὶ οὔτε ὁ Ἐρντογὰν μισεῖ τὴν Ῥωσία καὶ ΗΠΑ. Πρέπει νὰ γνωρίζετε καὶ ὑποψιάζομαι ὅτι γνωρίζετε ὅτι ἄλλοι εἶναι οἱ λόγοι ποὺ ὁ Χίτλερ ἔχασε τὸν Β' ΠΠ και ἄλλοι οἱ λόγοι ποὺ ὁ 'Ερντογὰν συνεχίζει και εἶναι στὴν ἐξουσία. Συνἐχεια λέτε ὅτι ὁ Ἐρντογὰν θὰ πέσῃ καὶ θὰ πέση καὶ θὰ ἔχουμε ἄσχημα ξεμπερδέματα με τὴν Τουρκία τοῦ Ἐρντογάν. Ὅλοι ξὲρουμε ὅτι κάποια στιγμὴ θὰ πεθάνουμε. Δὲν εἶναι νέο ὅτι κάποια στιγμὴ ὁ Ἐρντογὰν θὰ πέσῃ. Νὰ θυμῴσαστε κάτι. Τὸ θηλυκὸ που ἀκολουθεῖ καὶ θέλει νὰ ἀναλάβῃ τὴν ἐξουσία ἀπὸ τὸ ἀντίπαλο στρατόπεδο θὰ εἶναι πραγματικὴ ὕαινα μπροστὰ στὸν Ἐρντογάν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.