22/11/19

Γενοκτονία των Αρμενίων: Νέο μπλόκο στην υιοθέτηση του ψηφίσματος αναγνώρισης από Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή

  • Ο Αμερικανός γερουσιαστής Ντέιβιντ Πέρντιου (φωτ.: perduesenate.com)
Εθνικούς λόγους προέβαλε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Ντέιβιντ Πέρντιου για την απόφασή του να μπλοκάρει σήμερα την υιοθέτηση από τη Γερουσία του ψηφίσματος της Βουλής των Αντιπροσώπων που αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Ο Πέρντιου είναι ο δεύτερος Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής που εμποδίζει την οριστική υιοθέτηση του ψηφίσματος από το Κογκρέσο.
Είχε προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, λίγες ώρες μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσινγκτον.
«Η υιοθέτησή του σήμερα θα μπορούσε να υπονομεύσει τη δέσμευση της (αμερικανικής) κυβέρνησης να ξεπεράσει τις πραγματικές προκλήσεις των διμερών μας σχέσεων με την Τουρκία», δήλωσε ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Ντέιβιντ Πέρντιου για να εξηγήσει την αντίθεσή του. Έτσι μπλόκαρε την προσπάθεια να ψηφιστεί η απόφασή αυτή μέσω μιας συνοπτικής διαδικασίας που απαιτούσε την ομοφωνία στη Γερουσία.
Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, που είχε ζητήσει την επικύρωση του ψηφίσματος και από τη Γερουσία, δήλωσε ότι θα επιμείνει. «Μου φαίνεται απίστευτο που η μεγαλύτερη δύναμη στον κόσμο δεν μπορεί να εκφράσει την αλήθεια για την Ιστορία», τόνισε.
Η υιοθέτηση της απόφασης με 405 ψήφους επί συνόλω 435 στη Βουλή των Αντιπροσώπων είχε προκαλέσει την οργή της Άγκυρας, που την είχε καταγγείλει ως «προσβολή» και ως ένα μέτρο «άνευ ουδεμίας αξίας».

1 σχόλιο:

  1. Ατυχώς οι άνθρωποι που κατέχουν θέσεις κλειδιά στις ΗΠΑ, δεν διαθέτουν ούτε ένα κύτταρο μνήμης με ιστορική και γεωπολιτική γνώση, διότι αν το διέθεταν θα γνώριζαν πολύ καλά ότι η Τουρκία σαν σύμμαχος εν καιρώ πολέμου κατ΄ επανάληψη αποδείχτηκε εντελώς απούσα. Και βεβαίως είναι εντελώς άχρηστη για τον ίδιο λόγο εν καιρώ ειρήνης όπου εκεί έτσι και αλλιώς δεν έχει ανάγκη παρά μόνο η ίδια για να αποκομίζει οφέλη.

    Αλλά όταν έρθει η ώρα να συμπαρασταθεί στους συμμάχους, τότε η Τουρκία ως συνήθης επιτήδειος ουδέτερος όπως συνέβη πολλές φορές στο κοντινό παρελθόν θα το ξαναστρίψει στη γωνία.

    Συνεπώς κύριε Ντέιβιντ Πέρντιου, η Τουρκία είτε πάρει αυτό που με κουτοπονηριά θέλει να κερδίσει είτε πάρει αυτό που πραγματικά της αξίζει στο τέλος όταν θα υπάρχει ανάγκη θα ψάχνετε να τη βρείτε. Διότι το πιο σύντομο αστείο στην Ουάσιγκτον δεν είναι η εντελώς κρυάδα που εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος αλλά είναι ... "Τούρκοι σύμμαχοι στην απόβαση της Νορμανδίας"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.