15/11/19

Η Τουρκία επιδιώκει κυριαρχία στην βόρεια και έλεγχο της νότιας Κύπρου


Γράφει ο Κώστας Βενιζέλος

Μέσα σε κλίμα έντασης και εδραίωσης νέων τετελεσμένων από την Άγκυρα, η Λευκωσία προσέρχεται σε μια νέα συνάντηση για το Κυπριακό (Βερολίνο στις 25 Νοεμβρίου) με Γκουτιέρες και Ακιντζί. Η τράπουλα είναι σημαδεμένη. Τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες στην κυπριακή ΑΟΖ, οι απειλές για εποικισμό της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, αλλά και οι εξελίξεις στην περιοχή δεν ευνοούν οποιαδήποτε κίνηση το Κυπριακό.

Ο παράγοντας Τουρκία, με τα πολλά ανοικτά μέτωπα καθορίζει και το τοπίο σε σχέση με το Κυπριακό την ίδια ώρα που η ελληνική πλευρά στην Κύπρο παρακολουθεί τα τεκταινόμενα αναζητώντας σωσίβιο συνεργασιών με τρίτους, που θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στην τουρκική επεκτατική πολιτική. Με βάση τα σημερινά δεδομένα είναι ξεκάθαρο πως η Τουρκία θα συναινέσει σε μια διαδικασία μετά τις ψευδοεκλογές στα κατεχόμενα, που χρονικά τοποθετούνται τον ερχόμενο Απρίλιο, εάν και εφόσον το περιεχόμενο της συμφωνίας θα είναι στρωμένο "κόκκινο χαλί" για την ίδια.

Θέτει επίμονα ως προϋπόθεση την εκ προοιμίου αποδοχή από ελληνικής πλευράς των τουρκοκυπριακών βέτο στη λήψη αποφάσεων. Επιδιώκει ένα κράτος του οποίου η λειτουργία θα εξαρτάται εν πολλοίς από το καθεστώς Ερντογάν. Για κάθε απόφαση θα πρέπει να υπάρχει στην πλειοψηφία τουλάχιστον μια τουρκοκυπριακή ψήφος. Αξιώνει, επίσης, συνδιαχείριση στα ενεργειακά και έναρξη συζητήσεων επί όλων των μοντέλων λύσης, με την Τουρκία να ευνοεί τη συνομοσπονδία. Δηλαδή, να είναι κυρίαρχη στο βορρά και συνέταιρος στη νότο.

Διαβάστε τη συνέχεια στο slpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.