27/11/19

Guardian : Πώς η Βρετανία βοήθησε την Τουρκία να γίνει υπερδύναμη στα drones

Κατασκευαστής με έδρα το ΗΒ προμήθευσε καίριο πυραυλικό στοιχείο σε Τούρκο κατασκευαστή drone κατά το στάδιο ανάπτυξης του.

 and  27 Νοε 2019 - Μετάφραση Wan Wert

Η Τουρκία κατάφερε να παρακάμψει απαγόρευση εξαγωγών των ΗΠΑ σε φονικά drones με τη βοήθεια πυραυλικού στοιχείου που αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στο ΗΒ, επιτρέποντας στην Άγκυρα να γίνει αναδυόμενη δύναμη στη θανατηφόρα τεχνολογία, η οποία σύμφωνα με ειδικούς, πολλαπλασιάζεται επικίνδυνα.

Η ζωτική βοήθεια από ένα εργοστάσιο στο Μπράιτον έχει βοηθήσει την Τουρκία στο δρόμο της να γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος χρήστης των ενόπλων τηλεκατευθυνόμενων στον κόσμο — μια από τις πολλές χώρες που μιμούνται μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν αρχικά από τις ΗΠΑ στον "πόλεμο κατά της τρομοκρατίας".

Τα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη Bayraktar TB2 της Τουρκίας χρησιμοποιούνταν σε μεγάλο βαθμό στις τρεις επιχειρήσεις της Άγκυρας μέχρι σήμερα εναντίον των Κουρδικών δυνάμεων στη Συρία, υπεύθυνων για τη δολοφονία 449 ατόμων σε μια απ αυτές , αποτελώντας το ένα πέμπτο των επίσημα δηλωθέντων θανάτων.

A Bayraktar TB2 drone.
 A Bayraktar TB2 drone. Photograph: Anadolu Agency/Getty Images

Έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί για να σκοτώσουν "πέντε τρομοκράτες του ΡΚΚ", όπως ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, πέρα από τα σύνορα στο Ιράκ αυτό το μήνα, μιμούμενοι τις εξωχώριες επιθέσεις που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ σε Πακιστάν, Υεμένη και Σομαλία.

Ωστόσο, ενώ τα ένοπλα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη Bayraktar TB2 κατασκευάζονται από την τουρκική επιχείρηση, δεν θα μπορούσαν να έχουν αναπτυχθεί χωρίς τον πυραυλικό στοιχείο rack Hornet, το οποίο σχεδιάστηκε και προμηθεύτηκε από την EDO MBM Technology, που βρίσκεται στα περίχωρα του Μπράιτον, κάπου γύρω στο 2015.

Ένα άρθρο στην Αμυντική Ανασκόπηση Jane τον Μάιο του 2016 δείχνει ότι το Hornet παρασχέθηκε στον κατασκευαστή της Bayraktar TB2 Baykar στο κρίσιμο αρχικό στάδιο ανάπτυξης. Η Τουρκική επιχείρηση συνέχισε την ανάπτυξη δικών της πυραυλικών rack.

Τέσσερα χρόνια μετά, οι δυνάμεις ασφαλείας της Τουρκίας διοικούν ενα στόλο 86 εξοπλισμένων TB2s και η χώρα έχει γίνει ένας ταχέως αναδυόμενος παίκτης στη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών παγκοσμίως,έναν τομέα στον οποίο κυριαρχούσαν οι ΗΠΑ και, σε μικρότερο βαθμό, το ΗΒ και το Ισραήλ μέχρι πριν από τρία ή τέσσερα χρόνια.

The Turkish president, Recep Tayyip Erdoğan, signs a Bayraktar Akıncı drone at an aerospace festival in Istanbul this month.
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπογράφει ένα Drone Μπαϊρακτάρ Ακιντσί σε ένα αεροδιαστημικό φεστιβάλ στην Ιστανμπούλ αυτό το μήνα.

Ο Chris Cole, διευθυντής του Drone Wars στο Ηνωμένο Βασίλειο, είπε: "Αυτό που βλέπουμε είναι χώρες όπως η Τουρκία να γίνονται σημαντικός παράγοντας στη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών, η οποία, όπως οι ΗΠΑ, είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε στοχευμένες δολοφονίες εκτός των συνόρων της".

Σήμερα το πεδίο είναι γεμάτο με νέους κατασκευαστές, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Τουρκίας, και νέους αγοραστές, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τα οποία κρυβονται πίσω από την ανάπτυξή τους στονσυνεχιζόμενο εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης, υποστηρίζοντας επαναστάτες υπό την ηγεσία του στρατηγού Khalifa Haftar.

Εν τω μεταξύ, τα τηλεκατευθυνόμενα αεροπλάνα TB2 της Τουρκίας έχουν χρησιμοποιηθεί ως απάντηση από τους αντιπάλους τους, τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση που εδρεύει στην Τρίπολη - σε μια σύγκρουση στην οποία δεκάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Στόχος της τουρκικής κυβέρνησης ήταν εδώ και καιρό να αναπτύξει τηλεκατευθυνόμενα αεροπλάνα εναντίον των Κούρδων αυτονομιστών του ΡΚΚ, οι οποίοι έχουν εμπλακεί σε μακροχρόνια βίαιη εξέγερση στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, κοντά στα σύνορά της με τη Συρία και το Ιράκ.

Fighters from the Kurdish-led Syrian Democratic Forces pose for a photo with the US flag after a ceremony announcing the defeat of Islamic State in Baghouz in March.
Μαχητές από τις Κουρδικές Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας ποζάρουν για φωτογραφία με τη σημαία των ΗΠΑ, έπειτα από τελετή για την ανακοίνωση της ήττας του Ισλαμικού Κράτους στο Μπαγκούζ το Μάρτιο. Φωτογραφία: Κρις ΜακΓκράθ/Getty Images

Ένα αμερικανικό διπλωματικό τηλεγράφημα από το 2009, μέρος των αποκαλύψεων των WikiLeaks, γραμμένο από τον τότε πρεσβευτή της χώρας στην Τουρκία, James Jeffrey, αναφέρει: "Η Τουρκία επιδιώκει να αποκτήσει, κατεπειγοντως , το δικό της UAV [μη επανδρωμένο εναέριο όχημα, δηλαδή ικανότητα μη επανδρωμένου αεροσκάφους] για να μπορεί να συνεχίσει τις επιχειρήσεις κατά του ΡΚΚ χωρίς τη βοήθεια των ΗΠΑ".

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ήταν τότε πρωθυπουργός της Τουρκίας, ηγήθηκε αρκετών προσπαθειών για αγορά τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών Predator από τις ΗΠΑ, ωστόσο αυτη απορρίφθηκε από το Κογκρέσο, το οποίο έπρεπε να εγκρίνει τις πωλήσεις, αναγκάζοντας την Άγκυρα να ακολουθήσει εναλλακτική προσέγγιση.

Στη συνέχεια, η Τουρκία ξεκίνησε τα δικά της αναπτυξιακά προγράμματα, σε μεγάλο βαθμό με επικεφαλής τον Selçuk Bayraktar, έναν φιλόδοξο πρώην φοιτητή του ΜΙΤ PhD, ο οποίος είναι πλέον παντρεμένος με τη νεότερη κόρη του Ερντογάν, Sümeyye.

Η σημαντική εξέλιξη έλαβε χώρα το Δεκέμβρη του 2015, όταν ο Μπαϊρακτάρ δοκίμασε επιτυχώς πύραυλο από το TB2 drone για πρώτη φορά.

0:15
Δοκιμαστική πτήση του Bayraktar TB2 το Δεκέμβριο του 2015 - βίντεο


Η εκτόξευση του πυραύλου απαιτούσε τη βοήθεια του συστήματος Hornet, ενός "συστήματος μεταφοράς" που δόθηκε στο Baykar και έχει σχεδιαστεί γιααυτό που η μητρική εταιρεία της EDO MBM αποκαλεί "μικροπυρομαχικά" - μικρές, ελαφρές βόμβες, σχεδιασμένες για να αποφύγουν την υπερφόρτωση ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους επιτρέποντας το να είναι σε θέση να κάνει πιο στοχευμένα θανάσιμα χτυπήματα.

Πρόκειται για ένα εξελιγμένο εξάρτημα, που περιγράφεται από ορισμένους ειδικούς ως "το έξυπνο χέρι" που διασφαλίζει ότι τα πυρομαχικά που εκτοξεύονται από ένα drone απελευθερώνονται σωστά μακριά από το drone και στους καθορισμένους συντεταγμένους στόχους.

Τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας κατατέθηκαν για πρώτη φορά από την EDO στο "Ηνωμένο Βασίλειο το 2014 και στην ΕΕ και την Τουρκία έναν χρόνο αργότερα, όπως φαίνεται σε ένα φάκελο αποδεικτικών στοιχείων που συνέλεξε η Ceri Gibbons, ερευνήτρια της ομάδας εκστρατείας Brighton Anti the Arms Trade, η οποία έχει επιβεβαιωθεί από την Guardian.

Η EDO MBM ανήκει στην αμερικανική επιχείρηση L3 Harris, τον έκτο μεγαλύτερο αμυντικό ανάδοχο παγκοσμίως. Αλλά επειδή η EDO MBM βρίσκεται στο "Ηνωμένο Βασίλειο υπόκειται σε βρετανικούς και όχι αμερικανικούς κανονισμούς όπλων, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε νόμιμα να εξάγει το κρίσιμο rack βομβών.

Ούτε ο L3 Harris ούτε ο Baykar θα σχολίαζαν την τεχνολογία ή τη σχέση τους.

Ο Μπάρι Γκαρντινέρ, εκπρόσωπος Τύπου του Εργατικού Κόμματος στο διεθνές εμπόριο, ανέφερε ότι ανησυχεί για τις πωλήσεις όπλων του ΗΒ στην Τουρκία. Το κόμμα θα προβεί σε "ριζικές και κλαδικές μεταρρυθμίσεις για ελέγχους εξαγωγών όπλων, ώστε να εξασφαλίσει ότι τα Βρετανικά όπλα δεν χρησιμοποιούνται για να σκοτώσουν αθώους πολίτες", πρόσθεσε.

A still from a promotional video that shows the Bayraktar TB2 drone targeting a portrait of the PKK founder, Abdullah Öcalan.
Ένα ακόμα από ένα διαφημιστικό βίντεο που δείχνει το drone Bayraktar TB2 με στόχο ένα πορτρέτο του ιδρυτή του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Το drone Bayraktar TB2 εφερε επανασταση στις επιχειρήσεις της Άγκυρας εναντίον του ΡΚΚ στη νοτιοανατολική Τουρκία και στο βόρειο Ιράκ, περιορίζοντας σοβαρά τις κινήσεις της οργάνωσης. Ικανό για 24ωρες πτήσεις σε υψόμετρο 7.300 μέτρων και με φορτίο 150 κιλών, το TB2 είναι καλά εξοπλισμένο και αποτελεί πηγή εθνικής υπερηφάνειας της Τουρκίας.

Βίντεο από TB2 που καταστρέφει ένα τεράστιο πορτρέτο του ιδρυτή του PKK, Abdullah Öcalan, στο όρος Darmiq κοντά στο Afrin, γιορτάστηκε ευρέως σε ολόκληρη τη χώρα - τόσο που οδήγησε ακόμα και στη δημιουργία ενός παιχνιδιού smartphone, όπου ο παίκτης μπορούσε να λειτουργήσει ένα ένοπλο drone στο Αφριν , μια κουρδική περιοχή στη Συρία, μέχρι που στο τέλος το κατέλαβε η Τουρκία το 2018.

ORIGINAL ARTICLE

Turkey was able to circumvent a US export ban on killer drones with the help of a missile component first developed in the UK, allowing Ankara to become an emerging power in the lethal technology, which experts warn is dangerously proliferating.
The vital assistance from a factory in Brighton has helped Turkey on its way to become the second biggest user of armed drones in the world – one of a number of countries emulating methods first used by the US in its “war on terror”.
Turkish Bayraktar TB2 drones were heavily used in Ankara’s three operations to date against Kurdish-led forces in Syria, responsible for the killing of 449 individuals in one of them, amounting to a fifth of the officially declared fatalities.
Για τη συνέχεια Guardian 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.