22/11/19

Καθοριστικές αποφάσεις για LNG στην Κύπρο - Στο Προεδρικό η ΔΕΦΑ

  Πέτρος Θεοχαρίδης   
Κρίσιμη όσο ποτέ θα είναι η σημερινή –πρωινή– σύσκεψη στο Προεδρικό του Προέδρου της Δημοκρατίας και του υπουργού Ενέργειας με το δ.σ της Δημόσιας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου, στην οποία ουσιαστικά θα κριθεί το αν η Κύπρος θα έχει ή όχι τερματικό αποθήκευσης και αποϋγροποίησης φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή. 
Η σύσκεψη συγκλήθηκε με πρωτοβουλία των Νίκου Αναστασιάδη και Γιώργου Λακκοτρύπη, με σκοπό να ξεκαθαρίσει το αν η ΔΕΦΑ μπορεί και πώς θα προχωρήσει σε υπογραφές με την κοινοπραξία την οποία επέλεξε, στον τελευταίο διαγωνισμό, για την κατασκευή των λιμενικών εγκαταστάσεων στο Βασιλικό και τη μετατροπή του πλοίου σε πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Το ζήτημα όπως διαμορφώθηκε, μετά και από ήδη πέντε αποτυχημένες προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας τα τελευταία 13 χρόνια για εισαγωγή LNG για ηλεκτροπαραγωγή, έχει πλέον τον χαρακτήρα τού «ή τώρα ή ποτέ».
Η τελευταία διαδικασία είναι και η πρώτη που κατέληξε σε επιλογή προτιμητέου προσφοροδότη. Αν ακυρωθεί για οποιονδήποτε λόγο, είναι πρακτικά αδύνατο να υπάρξει επόμενη, αφού θα χαθεί ανεπιστρεπτί τόσο η συγχρηματοδότηση των υποδομών με €101 εκατ. από την Ε.Ε. που ήταν καθοριστική για να γίνει βιώσιμο το έργο, όσο και ο ευνοϊκός δανεισμός από τις ΕΙΒ και ΕΒRD με σχεδόν 0% επιτόκιο, αλλά και τα €43 εκατ. από την ΑΗΚ που αποτελούν και το μερίδιό της για συμμετοχή στην Εταιρεία Υποδομών Φυσικού Αερίου (ΕΤΥΦΑ). 
Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ) έχουν αποφασίσει ότι δεν θα χρηματοδοτήσουν ξανά έργα με ορυκτά καύσιμα, περιλαμβανομένου και του φυσικού αερίου, γι’ αυτό και δεν υπάρχει ούτε ελπίδα για εξασφάλιση χορηγιών ή χρηματοδοτήσεων για το έργο αυτό στο μέλλον. 
Ωστόσο, παράλληλα, υπάρχει επί τάπητος και σειρά ζητημάτων, που έθεσαν ο Γ. Ελεγκτής αλλά και η Γ. Λογίστρια της Δημοκρατίας, σε σχέση με τις διαδικασίες αξιολόγησης του διαγωνισμού και τα διαδικαστικά θέματα αναφορικά με τις εγκρίσεις των κονδυλίων.
Τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο υπουργός Ενέργειας ουσιαστικά σήμερα θα πρέπει να εξετάσουν αν τα ζητήματα αυτά ξεκαθάρισαν, ώστε να μπορούν να δώσουν το πράσινο φως στη ΔΕΦΑ για να προχωρήσει σε υπογραφές των συμφωνιών. 
Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΦΑ, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», απάντησε την Τετάρτη με επιστολή του προς τον Γ. Ελεγκτή σε σειρά ζητημάτων, παρατηρήσεων και ερωτημάτων που έθεσε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης με δεκασέλιδη επιστολή του σε σχέση με τις διαδικασίες αυτές. Η ΔΕΦΑ, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», θεωρεί ότι έδωσε πλήρεις απαντήσεις και εξηγήσεις, ώστε να ξεκαθαρίσουν τα ζητήματα για τα οποία δημιουργήθηκαν αμφιβολίες. 
Απαντήσεις και στοιχεία για ορισμένα από τα θέματα αυτά δόθηκαν και προς τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη, ο οποίος αμέσως αφότου εγέρθηκαν τα συγκεκριμένα θέματα από τον Γ. Ελεγκτή, έστειλε στέλεχος του υπουργείου στη ΔΕΦΑ για να εξετάσει επί τόπου τα στοιχεία και να λάβει εξηγήσεις και διευκρινίσεις. 
Παράλληλα, οι αποφάσεις είναι επείγον να ληφθούν τα αμέσως επόμενα 24ωρα, αφού, με βάση και τις προβλέψεις της προσφοράς του, ο προσφοροδότης θα πρέπει να υπογράψει την αγορά του πλοίου (μεταφορέας LNG) που εγκρίθηκε για μετατροπή σε FSRU (πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αποϋγροποίησης) γιατί μπορεί να χάσει το σκάφος και να μην είναι υλοποιήσιμο το έργο.

Όυτε το "ποτέ" δεν είναι λύση για την Κύπρο 
Στο μεταξύ, πέραν των άλλων λόγων, η Κύπρος δεν μπορεί ούτε να καθυστερήσει, αλλά ούτε και να να μείνει χωρίς φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή εντός του 2020, διότι το κόστος των δικαιωμάτων ρύπων θα πολλαπλασιαστεί και θα επιβαρύνει το κόστος ηλεκτρισμού. 
Παράλληλα, δεδομένου ότι δεν θα είναι βιώσιμη πλέον η λύση του LNG, θα αυξηθεί αισθητά η πίεση αποδοχής της πρότασης για μεταφορά αερίου μέσω αγωγού, όπως αυτή για την οποία υπέβαλε αίτηση προχθές η Energean. 
Ωστόσο, σε αυτό το στάδιο, είναι φανερό ότι η Κυβέρνηση προκρίνει τη λύση του τερματικού αποθήκευσης και αποϋγροποίησης LNG, γιατί πέραν της ευνοϊκής χρηματοδότησης και της βιωσιμότητας υπάρχουν και άλλα θετικά. Πρώτον, η σημαντική συμμετοχή της ΑΗΚ στις υποδομές φυσικού αερίου εδραιώνει τη θέση της ΑΗΚ.  
Επίσης, η επιλογή της λύσης με LNG, όπως διαμορφώθηκε, επιτρέπει ευελιξία ώστε να υπάρχει αυτή η υποδομή για λόγους ασφάλειας ακόμα και όταν πιθανόν να φτάνει στην Κύπρο αέριο από κυπριακά κοιτάσματα.
Ακόμα, με τη λύση του LNG, η Κύπρος θα έχει δυνατότητα επιλογής προμηθευτών ανά διαστήματα, τόσο με οικονομικά κριτήρια, αλλά και ανάλογα με τις γεωστρατηγικές συνθήκες, καθώς και για να μπορεί να διαχειριστεί καλύτερες τιμές φυσικού αερίου, είτε με δέσμευση ποσοτήτων είτε με αξιοποίηση ευκαιριών στην τρέχουσα αγορά.
Η λύση του αγωγού, σύμφωνα με την κυβερνητική στρατηγική, προβλέπεται ότι θα εφαρμοστεί, αλλά στο μέλλον –π.χ. μετά από πενταετία–, και θα καταστεί η κύρια πηγή εφοδιασμού, αφού όμως λειτουργήσουν οι υποδομές LNG. Έτσι, πέραν της ενεργειακής ασφάλειας με δύο λύσεις εφοδιασμού, θα αποφευχθεί και η δημιουργία μονοπωλιακής κατάστασης και πλήρους εξάρτησης από έναν αγωγό.
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.