18/11/19

Το παρασκήνιο της επίσκεψης Ερντογάν στο Λευκό Οίκο σε άρθρο των New York Times

Στο παρασκήνιο, η φιλική επίσκεψη του Ερντογάν στο Λευκό Οίκο είχε τεταμένες στιγμές
Ο Τούρκος ηγέτης συγκρούστηκε με Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή και επέστρεψε επιστολή του Προέδρου Τραμπ που τον προειδοποιούσε ενάντια σε στρατιωτική εισβολή στη Συρία
Credit...T.J. Kirkpatrick for The New York Times
By Michael CrowleyMegan Specia and Catie Edmondson - Μετάφραση Wan Wert
WASHINGTON
Σύμφωνα με την  εικόνα που δόθηκε προς τα έξω , ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απόλαυσε μια εγκάρδια επίσκεψη στο Λευκό Οίκο την Τετάρτη, όπου μαζί με τον Πρόεδρο Τραμπ αντάλλαξαν επαίνους και αποφάσισαν να επιλύσουν τις πολλαπλές πολιτικές διαφωνίες μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Άγκυρας.
.Αλλά στο παρασκήνιο, η επίσκεψη περιελάμβανε κάποιες τεταμένες και δυσάρεστες στιγμές, οι οποίες έδωσαν μια σαφέστερη εικόνα μόνο μετά την αποχώρηση του κ. Ερντογάν. Μια απ αυτές ήταν μια ασυνήθιστη συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο, στην οποία παρευρέθηκαν ο κ. Τραμπ ,ο κ. Ερντογάν και πέντε Ρεπουμπλικανοι γερουσιαστές, μερικοί εκ των οποίων προκάλεσαν τον Τούρκο ηγέτη με οξύ τρόπο , σύμφωνα με τους συμμετέχοντες.

Κατά την επιστροφή του στην Τουρκία, ο κ. Ερντογάν ανταμείφθηκε με επαίνους από τα φιλοκυβερνητικά ειδησεογραφικά πρακτορεία για το ότι αντιστάθηκε στον κ. Τραμπ πετώντας του στα μούτρα το γράμμα που του απέστειλε ο κ. Τραμπ τον Οκτώβριο. Στο μήνυμα, ο κ. Τραμπ προειδοποιούσε τον Τούρκο ηγέτη, "Μην είσαι ανόητος", ξεκινώντας μια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον Κούρδων μαχητών στη βορειοανατολική Συρία. Ο κ. Ερντογάν αγνόησε την προειδοποίηση και έστειλε στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων στις 9 Οκτ.
"Επιστρέψαμε την επιστολή που λάβαμε", δήλωσε ο κύριος Ερντογάν την Τετάρτη κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον κύριο Τραμπ. Στο αεροπλάνο για την επιστροφή , ο κ. Ερντογάν είπε ότι ο Λευκός Οίκος "δεν είχε καμία αντίδραση" στη χειρονομία του, σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό κανάλι NTV.
Ενώ ο ίδιος ο κ. Ερντογάν δεν καυχιόταν, τα φιλοκυβερνητικά ειδησεογραφικά πρακτορεία στην Τουρκία το έκαναν. Η εφημερίδα Daily Sabah δημοσίευσε άρθρο υπό τον τίτλο "Αποφασιστική Στάση του Ερντογάν", σημειώνοντας ότι η επιστολή "επιστράφηκε στον ιδιοκτήτη της με το χέρι." Η Hurriyet και η Milliyet, δυο εφημερίδες που ανήκουν σε φιλοκυβερνητικό όμιλο ετερογενών επιχειρήσεων, ανακοίνωσαν επίσης την επιστροφή της επιστολής στις πρώτες σελίδες τους.
Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει, και ο κ. Τραμπ δεν ανέφερε την επιστολή την Τετάρτη.
Ο κ. Ερντογάν εξαπέλυσε κι αυτός επίθεση κατά τη συνάντησή του με τους γερουσιαστές. Καθισμένος δίπλα στον κ. Τραμπ στο Γραφείο Οβάλ, εξέπληξε τους νομοθέτες βγάζοντας ένα iPad για να δείξει ένα βίντεο που απεικονίζει τις φρικαλεότητες που λέγεται ότι έχουν διαπραχθεί από δύο κουρδικές ομάδες, τις Μονάδες Λαϊκής Προστασίας, γνωστές ως Y.P.G., και το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα, γνωστό ως P.K.K.
Ο Y.P.G. έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην καταπολέμηση του ισλαμικού κράτους, συνεργαζόμενος στενά με τις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ. Η Τουρκία τον αποκαλεί παρακλάδι του Π.Κ.Κ., αυτονομιστικής οργάνωσης την οποία το υπουργείο Εξωτερικών έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση. Ο κ. Ερντογάν επιμένει ότι χαρακτηρίζεται άδικα ως αντι-Κούρδος και εναντιώνεται μόνο σε κουρδικές ομάδες, τις οποίες αποκαλεί απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας.
Ο κ. Ερντογάν είπε στους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο ότι ο κ. Τραμπ "εντυπωσιάστηκε πολύ" από το βίντεο, σύμφωνα με το NTV.
Ωστόσο, ο Τούρκος ηγέτης δέχτηκε κι αυτός με την σειρά του καυστικά σχόλια.
Ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ από τη Νότια Καρολίνα,που ήταν μεταξύ των παρευρισκομένων Ρεπουμπλικανών στη συνεδρίαση του Οβάλ Γραφείου, αφηγήθηκε την Πέμπτη ότι ο κύριος Ερντογάν... αυτός ο ισχυρός άνδρας που σπάνια αμφισβητείται απευθείας στην χώρα του , "τρελάθηκε" όταν ο κ. Graham χρησιμοποίησε τη λέξη "εισβολή" για να περιγράψει την ευρέως καταδικασμένη στρατιωτική επίθεση της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων μαχητών.
"Είπα, "Λοιπόν, ο λόγος που είναι εισβολή είναι γιατί ακριβώς αυτό έκανες", είπε ο κ. Graham. "Σε προειδοποίησα να μην το κάνεις. Και όλα αυτά για τα οποία ανησυχούσα έγιναν πραγματικότητα και τα βρήκες μπαστούνια."
Απαντώντας δε για το βίντεο του κ. Ερντογάν, ο κ. Graham θυμήθηκε, "Είπα, "Θέλετε να πω στους Κούρδους να φτιάξουν ένα για το τι τους κάνατε;"
Αναλυτές ανέφεραν ότι ο κ. Τραμπ πιθανότατα ήλπιζε ότι τέτοιου είδους αντεγκλήσεις θα έδειχναν στον Τούρκο ομόλογό του, με τον οποίο έχει επιδιώξει θερμές σχέσεις, την πίεση που αντιμετωπίζει ο ίδιος από μέλη του Κογκρέσου, τα οποία είναι εξοργισμένα από την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, καθώς και για την αγορά ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος από την Τουρκία. Ηγέτες και των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο ζήτησαν κυρώσεις για να τιμωρηθούν οι κινήσεις της Τουρκίας, ενός συμμάχου του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου που υπό την ηγεσία του κ. Ερντογάν έχει κινηθεί προς τον απολυταρχισμό, συμπεριλαμβανομένων στενότερων δεσμών με τη Ρωσία.
Ο κ. Τραμπ είπε ότι ήθελε να διασώσει αυτή τη σχέση, και την Τετάρτη αναφέρθηκε σε μια 70ετή συμμαχία μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας που σφυρηλατήθηκε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, όταν η Τουρκία φοβόταν τη σοβιετική κυριαρχία.
Οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές που παρευρέθηκαν — Ο κ. Γκράχαμ, ο Τζόνι Ερνστ της Αϊόβα, ο Τζιμ Ρίτς του Αϊντάχο, ο Τεντ Κρουζ του Τέξας και ο Ρικ Σκοτ της Φλόριντα... συμμερίζονταν αυτή την άποψη, αλλά ήταν πολύ πιο πρόθυμοι από τον κ. Τραμπ στο να επικρίνουν τον τούρκο ηγέτη.
"Κυρίως, ήταν μια κίνηση εύνοιας του Τραμπ προς τον Ερντογάν, επιτρέποντάς τον να παρουσιάσει ο ίδιος απευθείας την υπόθεσή του στους Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την άσκηση αρνησικυρίας κατά της Τουρκίας", δήλωσε ο Αικάν Ερντεμίρ, πρώην μέλος του Τουρκικού Κοινοβουλίου και τώρα ανώτερος συνεργάτης του Ιδρύματος Άμυνας των Δημοκρατιών στην Ουάσινγκτον.
"Ο Τραμπ το έβλεπε επίσης ως ευκαιρία να δείξει ότι δεν κάνει μόνος του όλες τις επιλογές για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας των ΗΠΑ, ώστε να μειώσει προσωπικά τις προσδοκίες του Ερντογάν", πρόσθεσε ο κ. Ερντεμίρ.
Ο κ. Risch, ο οποίος είναι πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, είπε ότι ο ίδιος και οι άλλοι γερουσιαστές που παρευρέθηκαν είχαν εξηγήσει στον Τούρκο πρόεδρο ότι η διάθεση του Κογκρέσου "σαφώς δεν ήταν υπέρ του." Πρόσθεσε ότι ο τόνος του κ. Ερντογάν ήταν "αμυντικός."
Ο κ. Risch ανέφερε, ότι είπε στον κ. Ερντογάν ότι θα εμποδίσει αποτελεσματικά την Τουρκία να λάβει οποιοδήποτε αμερικανικό πολεμικό αεροσκάφος F-35, το οποίο βοήθησε να αναπτυχθεί σε συνεργασία με την Ατλαντική συμμαχία, εφόσον η χώρα κρατήσει τα ρωσικά συστήματα πυραύλων επιφάνειας-αέρος, γνωστά ως S-400. Αξιωματούχοι του Υπουργείου Άμυνας αναφέρουν ότι η λειτουργία του προηγμένου F-35 σε εγγύτητα με το Ρωσικό σύστημα ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο την τεχνολογία του αεροπλάνου. Ο κ. Risch και άλλα ηγετικά μέλη του Κογκρέσου λένε επίσης ότι η απόκτηση του πυραυλικού συστήματος από την Τουρκία θα πρέπει να πυροδοτήσει κυρώσεις βάσει ενός νόμου του 2017 που αποσκοπεί στην τιμωρία της αγοράς ρωσικού στρατιωτικού υλικού από άλλα έθνη.
"Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι ο πρόεδρος καθόταν εκεί όταν στείλαμε αυτό το πολύ δύσκολο μήνυμα", πρόσθεσε ο κ. Risch. "Ο Ερντογάν δεν προσέφυγε σε αυτόν για βοήθεια και ο πρόεδρος δεν προσέφερε βοήθεια".
Ο κ. Risch είπε ότι θα αναβάλει το δικομματικό πακέτο κυρώσεων κατά της Τουρκίας, το οποίο στήριξε με τον γερουσιαστή Robert Menendez του New Jersey, τον κορυφαίο Δημοκράτη της επιτροπής, μέχρι την στιγμή όμως που "οι διαπραγματεύσεις θα εκτροχιαστούν. ".
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, συναντήθηκε την Πέμπτη με τον κ. Τραμπ και συζήτησε, μεταξύ άλλων, την πώληση του S-400. Ευρωπαίοι διπλωμάτες ανέφεραν ότι ήταν εφικτός ο συμβιβασμός, και οι δυο πλευρές έδειξαν ότι επιθυμούσαν έναν συμβιβασμό. Ωστόσο, ένας διπλωμάτης ανέφερε ότι τα τεχνικά εμπόδια για επίτευξη κάποιου είδους συμφωνίας η οποία είναι αποδεκτή από αμφότερες τις πλευρές εξακολουθούν να αποτελούν πρόκληση.
"Υπάρχει ισχυρό κίνητρο, για να επιλυθεί η διαφωνία", ανέφερε ο κ. Στόλτενμπεργκ. "Και εάν δεν είμαστε σε θέση να επιλύσουμε τη διαφωνία, να βρούμε τρόπο να αποφύγουμε την υπονόμευση της συμμαχίας".
Ο κ. Τραμπ πραγματοποίησε επίσης δεύτερη συνάντηση με Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές την Πέμπτη, μεταξύ των οποίων ο κ. Κρουζ, ο κ. Μάικλ Μπ. Ενζί του Γουαϊόμινγκ, Στιβ Ντέινς της Μοντάνα, Μάικλ Ντ. Ο Κράπο του Αϊντάχο και ο Κέβιν Κράμερ της Βόρειας Ντακότα.
"Η ύπαρξη κάποιας σχέσης, ακόμα και με τους αντιπάλους σου, έχει νόημα, ιδιαίτερα μιας σχέσης με μια χώρα που εξακολουθεί να αποτελεί σύμμαχο του ΝΑΤΟ, και για την οποία εξακολουθούμε να έχουμε προφανώς πολύ έντονο ενδιαφέρον", δήλωσε ο κ. Κράμερ.
Μετά τη δημοσίευση της επιστολής του κ. Τραμπ στις 9 Οκτ στον κ. Ερντογάν από το Λευκό Οίκο, κάποια δημοσιογραφικά δημοσιεύματα της Τουρκίας αναφέρουν ότι ο Τούρκος ηγέτης την είχε πετάξει στα σκουπίδια, και την επέκρινε δημόσια, αναφέροντας σε δημοσιογράφους στην Ιστανμπούλ, "Δεν θα ξεχάσουμε αυτή την έλλειψη σεβασμού".

Στο ρεπορτάζ απ την Ουάσιγκτον ο Michael Crowley and Catie Edmondson , για το Λονδίνο η Megan Specia. Ο Julian E. Barnes και η Emily Cochrane συνέβαλαν στο ρεπορτάζ από την Ουάσινγκτον
nytimes


Behind the Scenes, Erdogan’s Friendly White House Visit Had Tense Moments


The Turkish leader clashed with a Republican senator and returned President Trump’s pointed letter warning against a military incursion into Syria.
President Recep Tayyip Erdogan, left, of Turkey during a news conference on Wednesday with President Trump at the White House.
Credit...T.J. Kirkpatrick for The New York Times

WASHINGTON — To outward appearances, President Recep Tayyip Erdogan of Turkey enjoyed a genial visit to the White House on Wednesday, where he and President Trump exchanged compliments and resolved to work out multiple policy disputes between Washington and Ankara.
But behind the scenes, the visit featured some tense and awkward moments that have come into clearer view only after Mr. Erdogan’s departure. Among them was an unusual Oval Office meeting Mr. Trump convened with Mr. Erdogan and five Republican senators, some of whom challenged the Turkish leader in sharp terms, according to attendees.
On his return to Turkey, Mr. Erdogan was rewarded with accolades from pro-government news outlets for standing up to Mr. Trump by returning a blustery letter Mr. Trump sent him in October. In the message, Mr. Trump warned the Turkish leader, “Don’t be a fool,” by launching a military operation against Kurdish fighters in northeastern Syria. Mr. Erdogan ignored the warning and sent troops across the border on Oct. 9.
“We gave back the letter that we have received,” Mr. Erdogan said Wednesday during a joint news conference with Mr. Trump. On his plane home, Mr. Erdogan said the White House “had no reaction” to his gesture, according to the Turkish news channel NTV.
While Mr. Erdogan himself did not gloat, pro-government news outlets in Turkey did. The Daily Sabah ran an article under the headline “Decisive Stance From Erdogan,” noting that the letter “was returned to its owner by hand.” Hurriyet and Milliyet, two newspapers owned by a pro-government conglomerate, also announced the return of the letter on their front pages.
The White House declined to comment, and Mr. Trump did not mention the letter on Wednesday.
Mr. Erdogan also went on the offensive in his meeting with the senators. Sitting beside Mr. Trump in the Oval Office, he surprised the lawmakers by producing an iPad to play a video depicting atrocities said to have been committed by two Kurdish groups, the People’s Protection Units, known as the Y.P.G., and the Kurdistan Workers’ Party, known as the P.K.K.
The Y.P.G. played an instrumental role in the fight against the Islamic State, working closely with United States military forces. Turkey calls it an offshoot of the P.K.K., a separatist organization that the State Department has designated as a terrorist group. Mr. Erdogan insists he is unfairly branded as anti-Kurd, and objects only to Kurdish groups he calls a threat to Turkey’s security.
Mr. Erdogan told reporters on his plane that Mr. Trump was “very impressed” by the video, according to NTV.
But the Turkish leader was also on the receiving end of stinging words.
Senator Lindsey Graham of South Carolina, who was among the Republican attendees in the Oval Office meeting, recounted on Thursday that Mr. Erdogan — a strongman rarely challenged directly at home — “went nuts” after Mr. Graham used the word “invasion” to describe Turkey’s widely condemned military offensive against the Kurdish fighters.
“I said, ‘Well, the reason it’s an invasion is that’s exactly what you did,’” Mr. Graham said. “I warned you not to do it. And everything that I was worried about came true in spades.”
In response to Mr. Erdogan’s video, Mr. Graham recalled, “I said, ‘Want me to get the Kurds to make one about what you’re doing?’”
Analysts said that Mr. Trump probably hoped such exchanges would demonstrate for his Turkish counterpart, with whom he has sought warm relations, the pressure he faces from members of Congress who are furious over the Turkish military action in Syria, as well as Turkey’s purchase of a Russian antiaircraft missile system. Leaders of both parties in Congress have called for sanctions to punish the moves by Turkey, a North Atlantic Treaty Organization ally that under Mr. Erdogan’s leadership has moved toward authoritarianism, including closer ties with Russia.
Mr. Trump said he wanted to salvage that relationship, and on Wednesday he cited a 70-year alliance between Washington and Ankara forged during the Cold War, when Turkey feared Soviet domination.
The Republican senators in attendance — Mr. Graham, Joni Ernst of Iowa, Jim Risch of Idaho, Ted Cruz of Texas and Rick Scott of Florida — share that view, but have been far more willing than Mr. Trump to criticize the Turkish leader.
“Primarily, this was Trump’s favor to Erdogan, allowing him to plead his case directly with the Republican senators in an attempt to prevent a veto-proof sanctions vote against Turkey,” said Aykan Erdemir, a former member of Turkey’s Parliament and now a senior fellow with the Foundation for Defense of Democracies in Washington.
“Trump would have also seen this as an opportunity to demonstrate that he alone does not call all the shots on U.S. foreign and security policy, so as to lower Erdogan’s expectations from him personally,” Mr. Erdemir added.
Mr. Risch, who serves as the chairman of the Foreign Relations Committee, said he and the other senators who attended had explained to the Turkish president that the mood of Congress was “very clearly not in his favor.” He added that Mr. Erdogan’s tone had been “defensive.”
Mr. Risch said he told Mr. Erdogan that he would effectively block Turkey from receiving any American F-35 fighter jets, which it helped develop in partnership with the Atlantic alliance, as long as the country retains the Russian surface-to-air missile systems, known as the S-400. Defense Department officials say that operating the advanced F-35 in proximity to a Russian system could compromise the plane’s technology. Mr. Risch and other leading members of Congress also say that Turkey’s acquisition of the missile system should set off sanctions under a 2017 law meant to punish the purchase of Russian military hardware by other nations.
“The president I can tell you was sitting right there when we delivered this very hard message,” Mr. Risch added. “Erdogan did not look to him for help and the president did not offer help.”
Mr. Risch said he hopes to move a bipartisan package of sanctions against Turkey that he sponsored with Senator Robert Menendez of New Jersey, the top Democrat on the panel, although not until “negotiations have fallen off the rails.”
Jens Stoltenberg, the NATO secretary general, met Thursday with Mr. Trump and discussed, among other matters, the S-400 sale. European diplomats said a compromise was possible, and both sides were signaling they wanted one. But one diplomat said the technical hurdles to reaching some sort of deal that is acceptable to both sides remained a challenge.
“There is a strong motivation, drive to solve the disagreement,” Mr. Stoltenberg said. “And if we are not able to solve the disagreement, to find a way to avoid it undermining the alliance.”
Mr. Trump also held a second meeting with Republican senators on Thursday, including Mr. Cruz, Michael B. Enzi of Wyoming, Steve Daines of Montana, Michael D. Crapo of Idaho and Kevin Cramer of North Dakota.
“Having some relationship, even with your adversaries, makes sense, particularly one that still is a NATO ally, and we still have obviously some very strong interest in,” Mr. Cramer said.
After the White House publicly released Mr. Trump’s Oct. 9 letter to Mr. Erdogan, some Turkish news reports suggested the Turkish leader had thrown it in the trash, and he publicly criticized it, telling reporters in Istanbul, “We will not forget this lack of respect.”
Michael Crowley and Catie Edmondson reported from Washington, and Megan Specia from London. Julian E. Barnes and Emily Cochrane contributed reporting from Washington.

1 σχόλιο:

  1. Οι έπαινοι δεν είναι μόνο από φιλοκυβερνητικά μέσα στην Τουρκία πολλοί και εντός Ελλάδας θαυμάζουν τον Ερντογάν για τις «ακροβατικές» κινήσεις του. Βέβαια υπάρχουν και άλλα γεγονότα στην μικροκλίματα που πολλοί δεν τα παίρνουν καν υπόψη τους. Εκτός λοιπόν από την έκρηξη βόμβας στην τουρκοκρατούμενη Αλ Μπάμπ που στοίχησε την ζωή σε 18 και είχε αρκετές δεκάδες τραυματίες πριν 2-3 μέρες. Χθες είχαμε στην ίδια περιοχή και την πυρπόληση θωρακισμένου οχήματος της υποστηριζόμενης από τους Τούρκους «Ελεύθερης Αστυνομίας». Σήμερα είχαμε την επίθεση διαδηλωτών κοντά στο Κομπάνε στην μικτή ρωσοτουρκική περίπολο. Εκτοξεύθηκαν και βόμβες μολότοφ εναντίων των Ρώσων. Από ότι λένε τούρκοι για το θέμα φαίνεται να υπήρξε σε προγενέστερο χρόνο διαβούλευση με αρμόδιους Κούρδους με ρωσική μεσολάβηση που δεν απέδωσε. Οι Τούρκοι μάλιστα «κλαίγονται» στους Ρώσους για το γεγονός. Ότι δομές και αν εγκαταστήσουν όσα χρήματα και αν ρίξουν, σταθεροποίηση δεν πρόκειται να έχουν. Αντίθετα φέρνουν τις όποιες ταραχές κοντύτερα. Βλέπουμε σε «αργή κίνηση» μια «απορρόφηση» της Τουρκίας στο κάδρο της Μέσης Ανατολής. Ότι ακριβώς ήθελαν να αποφύγουν οι Αμερικανοί με κάποιες "πολιτισμικές" παραχωρήσεις στους Κούρδους. Δεν είναι κάτι που μπορεί να μας αφήσει αδιάφορους ως Έλληνες, αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι αν όλες οι δυνάμεις μέσα στην ίδια την Τουρκία είναι ευχαριστημένες με αυτή την πορεία.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.