22/11/19

Υπόθεση ισραηλινού κατασκοπευτικού βαν στην Κύπρο - Ιστορίες κατασκoπείας σε μια χώρα-μπανανία

Ανέκαθεν γίνονταν παρακολουθήσεις συνομιλιών και τηλεφωνικών συνδιαλέξεων με οδηγίες κυβερνώντων, κομμάτων και πολιτικών γι’ αυτό και δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να είναι βάσιμες οι ανησυχίες του ΑΚΕΛ, ότι το κόμμα έπεσε θύμα υποκλοπής τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Σε μια χώρα-μπανανία όπως η δική μας όλα να τα περιμένεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά παραδείγματα: 
1. Τον Φεβρουάριο του 2010, μετά από καταγγελία, η Αστυνομία φόρεσε χειροπέδες σε έναν υπάλληλο της ΑΤΗΚ, ο οποίος υπέκλεπτε κατά παραγγελία τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα συνδρομητών προπληρωμένης καρτοκινητής τηλεφωνίας. Όπως δήλωσε τότε ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Μιχάλης Κατσουνωτός, «η υποκλοπή των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων δεν αφορά το περιεχόμενο των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων αλλά στοιχεία σε σχέση με τον αριθμό του καλούντος, τον αριθμό του αποδέκτη της κλήσης, ημερομηνία, ώρα και διάρκεια της κλήσης». Σύμφωνα με το πόρισμα της Αστυνομίας οι παρακολουθήσεις αφορούσαν μάλλον γυναικοδουλειές παρά οτιδήποτε άλλο... 2. Τον Σεπτέμβριο του 2013, αποκαλύφθηκαν τυχαία στο σπίτι λοχία της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΚΥΠ) εκατοντάδες φωτογραφίες και κάμποσες ώρες βίντεο από πολιτικές συγκεντρώσεις. Η έρευνα στο σπίτι του εν λόγω αστυνομικού έγινε, διότι ήταν εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο της Δρομολαξιάς. Αυτός, λοιπόν, ο λοχίας της ΚΥΠ δεν αποκάλυψε ποτέ τους λόγους που είχε στην κατοχή του τέτοιο υλικό και προπαντός, για λογαριασμό ποιου πολιτικού ή κόμματος εργαζόταν. 

3. Τον Ιούλιο του 2015, μετά την επίθεση που δέχθηκε η ιταλική εταιρεία «The Hacking Team» από την ομάδα χάκερς «Anonymous», αποκαλύφθηκε ότι 34 κρατικές υπηρεσίες πληροφοριών, μεταξύ αυτών και η δική μας ΚΥΠ, αγόρασαν λογισμικό παρακολούθησης, το οποίο μπορεί να υποκλέπτει το περιεχόμενο των τηλεφωνικών κλήσεων, την ηλεκτρονική αλληλογραφία, εφαρμογές από έξυπνα τηλέφωνα κ.ο.κ. Μάλιστα, διέρρευσαν σχετικά τιμολόγια που δεν άφηναν καθόλου περιθώρια αμφιβολιών και αποκάλυπταν, συνάμα, ότι η ΚΥΠ ήταν η πρώτη κρατική υπηρεσία πληροφοριών που αγόρασε το εν λόγω λογισμικό, το 2013. Μάλιστα, τα έγγραφα που διέρρευσαν μέσω του διεθνούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού ΜΜΕ-«WikiLeaks» αποκάλυπταν, μεταξύ άλλων, πως ένας από τους στόχους της ΚΥΠ ήταν εφημερίδες και άλλα ΜΜΕ. Ο τότε προϊστάμενος της ΚΥΠ, Ανδρέας Πενταράς, με ανακοίνωσή του διέψευσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τα δημοσιεύματα τα οποία απέδιδαν στην ΚΥΠ εξωθεσμική δραστηριότητα. Εξήγησε δε, ότι η αγορά του εν λόγω συστήματος έγινε με την τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών και με τις ευλογίες του Υπουργικού Συμβουλίου. Τόνισε, παράλληλα, πως το λογισμικό παρακολούθησης αποδείχθηκε μια πολύ σημαντική αγορά καθώς απέφερε σημαντικές επιτυχίες σε θέματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας! Τέλος, αρνήθηκε την εμπλοκή της ΚΥΠ σε πολιτικά παιγνίδια, υποστηρίζοντας μάλιστα πως ο ίδιος απέτρεψε κάθε προσπάθεια κομματικών παρεμβάσεων στο έργο της ΚΥΠ. Υπό το βάρος, όμως, των αποκαλύψεων και προκειμένου να εκτονωθούν οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την εν λόγω αποκάλυψη, ο κ. Πενταράς υποχρεώθηκε στις 11/7/2015 να υποβάλει την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία βεβαίως έγινε αμέσως αποδεκτή.

4. Τον Οκτώβριο του 2016, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης κατήγγειλε στον Γενικό Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη, ότι ενδεχομένως να παρακολουθείται το κινητό τηλέφωνό του. Οι υποψίες ηγέρθησαν όταν δημοσιογράφοι του «Φ» και του ΡΙΚ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν με τον Γενικό Ελεγκτή, η συνομιλία διακόπτετο και άκουγαν κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος σε επανάληψη όλα όσα είχαν πει προηγουμένως με τον κ. Μιχαηλίδη. Αυτό έτυχε και μεταξύ δημοσιογράφων. Δυσλειτουργία στο σύστημα παρακολούθησης τους αποκάλυψε. 

5. Τον Αύγουστο του 2017, ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ κατά του Προεδρικού, καταγγέλλοντας ότι η ΚΥΠ -που υπάγεται απευθείας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας- παρακολουθεί τις κινήσεις του. Εξού και είδαν το φως της δημοσιότητας, όπως κατήγγειλε ο κ. Κυπριανού, τα όσα διεμείφθησαν μεταξύ του ιδίου και του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, σε συνάντηση που έγινε σε διαμέρισμα της Λευκωσίας που ουδέποτε ανακοινώθηκε.  

6. Τον Φεβρουάριο του 2019, η εταιρεία του πρώην Ισραηλίτη πράκτορα της Μοσάντ Tal Dilian, διαφήμισε στην εφημερίδα «Αλήθεια» το κατασκοπευτικό βαν με τα συστήματα παρακολούθησης που διαθέτει, ψάχνοντας, προφανώς, πελάτες. Η συγκεκριμένη διαφήμιση έγινε πρωτοσέλιδο, τότε, στην «Αλήθεια». Αν δεν ήμασταν κράτος-μπανανία, αν δεν μας διοικούσαν ανευθυνοϋπεύθυνοι φωστήρες που διακρίνονται για τον ερασιτεχνισμό και την αχαπαροσύνη τους, η Αστυνομία μας θα γνώριζε από τον περασμένο Φεβρουάριο τι ακριβώς συμβαίνει με το κατασκοπευτικό βαν που κυκλοφορεί ελεύθερα στους κυπριακούς δρόμους…

hadjistylianoum@phileleftheros.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.