17/11/19

Η Rosatom αποκάλυψε τον «παππού» των πυραύλων κρουζ

© Sputnik / Denis Abramov
Ο P-5 θεωρείται «πρόγονος» των ρωσικών πυραύλων τύπου κρουζ- όπως οι Kalibr ή οι Biryuza, τους οποίους χρησιμοποιεί ο στρατός της Ρωσίας εναντίον διαφόρων τρομοκρατικών ομάδων στη Μέση Ανατολή.
Τον «πρόγονο» των πυραύλων Kalibr και Biryuza αποκάλυψε η ρωσική Rosatom μετά από αποχαρακτηρισμό απόρρητων εγγράφων της σοβιετικής εποχής.
Η ρωσική εταιρεία πυρηνικής τεχνολογίας αποχαρακτήρισε μυστικό έγγραφο της κυβέρνησης της Σοβιετικής Ένωσης, το οποίο διατάσσει το 1955 το σχεδιασμό του πρώτου πυραύλου τύπου Κρούζ ονόματι P-5 «Pyatyorka» (με κωδικό όνομα στο NATO SS-N-3C Shaddock).
Τα ιστορικά αυτά μυστικά έγγραφα, αλλά και πολλά άλλα, δημοσιεύθηκαν από την εταιρεία ενόψει της 75ης επετείου της ρωσικής πυρηνικής βιομηχανίας, η οποία θα γιορτάσει τον προσεχή Αύγουστο.
Η εντολή του τότε Υπουργείου Βιομηχανίας Μεσαίων Μηχανών απαιτούσε από το γραφείο σχεδιασμού υπ’ αριθ. 52 (γνωστό σήμερα ως NPO Mashinostroyeniya) να δημιουργήσει 40 πυρηνικούς πυραύλους με καθοδήγηση και να τους τοποθετήσει σε υποβρύχια.
Ο P-5 λανσαρίστηκε το 1957 και τέθηκε σε λειτουργία από τον Σοβιετικό στρατό το 1959, καθιστώντας τον πρώτο πύραυλο κρούζ θαλάσσης στον κόσμο.
Ο συγκεκριμένος πύραυλος μπορούσε να φέρει δραστικό πυρηνικό φορτίο και είχε τη δυνατότητα να καταφέρει πλήγμα στην «καρδιά» του εχθρικού στόχου.
Σπούτνικ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.