22/11/19

Ξαφνικά ολική επαναφορά των S-400 από ΗΠΑ: Καταστροφή ή επιστροφή (στη Ρωσία) ή απαλλαγή


Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Το απόλυτο τελεσίγραφο έστειλε χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Τουρκία, εκπλήσσοντας διπλωμάτες, αναλυτές και δημοσιογράφους, που θεωρούσαν ότι η υπόθεση της αγοράς του ρωσικού συστήματος S-400 είχε «διευθετηθεί» στη συνάντηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν.

  • Βεβαίως, μετά από τόσες παλινωδίες, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς τα αμερικανικά τελεσίγραφα, καθώς το έργο το έχουμε δει πολλές φορές στο παρελθόν. Όμως, το περιεχόμενο της ενημέρωσης είναι σημαντικό, διότι περιείχε «ζουμί». Έχει επίσης σημασία ότι δεν ήταν προγραμματισμένη ενημέρωση.
Σε αντίθεση, λοιπόν, με τις πληροφορίες που φέρουν τον κ. Τραμπ να συνεχίζει να προστατεύει την Τουρκία και τον πρόεδρό της, υψηλόβαθμος αξιωματούχος, υπό καθεστώς ανωνυμίας, κάλεσε αυτή την έκτακτη ενημέρωση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου ανέφερε συγκεκριμένα τα εξής:
  • «Υπάρχει περιθώριο για την Τουρκία να επιστρέψει στο τραπέζι. Ξέρουν ότι για να το κάνουν αυτό, πρέπει είτε να καταστρέψουν, είτε να επιστρέψουν (στη Ρωσία), είτε να απαλλαγούν με κάποιο τρόπο από τους S-400».
Ο αξιωματούχος δεν έκρυψε τα λόγια του, και εξήγησε στους δημοσιογράφους ότι η Τουρκία είναι ένα καλό παράδειγμα πως ορισμένες χώρες θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο όχι μόνο τις διμερείς σχέσεις (με τις ΗΠΑ) αλλά και τη διαλειτουργικότητα με τα οπλικά συστήματα άλλων κρατών.
Η αμερικανική κυβέρνηση ενημέρωσε όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες (Τουρκία, Ινδία, Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία) ότι η αγορά ρωσικών συστημάτων δεν είναι ανεκτή, ούτε αποδεκτή.
Εικάζεται ότι η σπουδή του αξιωματούχου να ενημερώσει τους δημοσιογράφους για τις χώρες που «ερωτοτροπούν» με τα οπλικά συστήματα της Ρωσίας, και ειδικά την Τουρκία, οφείλεται σε κάποιες εξελίξεις, που αναμένονται το επόμενο σύντομο διάστημα:
Ο υπουργός Εξωτερικών Μαικ Πομπέο συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Οι δύο υπουργοί έμειναν σταθεροί στις θέσεις τους:
  • Ο κ. Πομπέο ότι πρέπει να μην λειτουργήσει το σύστημα S-400, και
  • Ο κ. Τσαβούσογλου ότι θα παραμείνουν στην Τουρκία και θα λειτουργήσουν το 2020.
Διαβάστε τη συνέχεια στο hellasjournal.com

3 σχόλια:

  1. Φαινεται οτι ο σουλτανος θα τον εριξε στην μοιρασια τον γαμπρο του τραμπακουλα στην ανοικοδομηση της Μεσης Ανατολης και του στελνουν μυνημα οι ΗΠΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Despite my connection to the US, I was never a supporter of drifting apart from Russia. The biggest mistake of the decade.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Kαι το τραγελαφικά αστείο είναι, Niko, ότι αυτό είναι κατόρθωμα της "Αριστεράς"!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.