1/12/19

Μπλοκάρει Κινέζους επενδυτές το Βερολίνο

Tάχιστα κινητοποιείται η γερμανική κυβέρνηση για να θωρακίσει τη χώρα και να αποτρέψει το ενδεχόμενο να εξαγοραστούν ζωτικής σημασίας επιχειρήσεις από ξένους. Η σύσταση ειδικής για το θέμα αυτό επιτροπής είναι μια ένδειξη ότι το Βερολίνο ανησυχεί εντόνως για τον κίνδυνο να περιέλθει η τεχνολογία της Γερμανίας σε ξένους και δη Κινέζους.
 Η ολοκληρωμένη στρατηγική που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ, έχει και έναν ακόμη στόχο: να εμποδίσει τη διάλυση της βιομηχανίας, που λειτούργησε ως το θεμέλιο του πλούτου της Γερμανίας. Η προαναφερθείσα επιτροπή –ως τελευταίο καταφύγιο– θα μπορεί να αγοράζει μερίδια σε εταιρείες τεχνολογίας, η οποία είτε είναι ευαίσθητη είτε σχετίζεται με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.
Τα εν λόγω μερίδια θα τα αποκτά το γερμανικό δημόσιο διαμέσου της κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας KfW, ενώ θα τα κρατά για μικρό διάστημα. Αυτό, εν τω μεταξύ, μπορεί ήδη να γίνει σε ορισμένες περιπτώσεις με την υπάρχουσα νομοθεσία, αλλά, κατά τον Πέτερ Αλτμάιερ, η διαδικασία είναι βραδεία. «Πρέπει να δημιουργηθούν δομές τέτοιες, όπως μια ειδική επιτροπή, οι οποίες να μπορούν να λάβουν τις αναγκαίες αποφάσεις πιο γρήγορα και αποτελεσματικά από ό,τι γινόταν μέχρι σήμερα», αναφέρει στο έγγραφό του με τον τίτλο «Βιομηχανική Στρατηγική 2030». Στη σχετική συνέντευξη Τύπου, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι η επιτροπή θα συνεργαστεί στενά με την KfW, αλλά δεν θα υπάρξει νέο χρηματοδοτικό ίδρυμα για την αγορά μεριδίων. Αξίζει να επισημανθεί ότι ο Αλτμάιερ είχε παρουσιάσει τις αρχικές ιδέες του σε επιχειρηματικές ενώσεις της Γερμανίας φέτος τον Φεβρουάριο, αλλά είχαν διατυπωθεί αντιρρήσεις. Πάντως, διευκρίνισε ότι δεν είναι στις προθέσεις του να διευρύνει τον κρατικό τομέα.

Για τη συνέχεια Kathimerini

1 σχόλιο:

  1. Να το μελετησει η Ξαφα που βιαζεται να ξεπουληθουν οτι απεμεινε απο κρισιμες επιχειρησεις.Αλλωστε ευκολα γινονται κερδοφορες αν φυγουν τα σκουληκια και οι υαινες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.