2/12/19

Στο μικροσκόπιο της Ελλάδας η εμπλοκή της Τουρκίας στον εμφύλιο στη Λιβύη - Η αερογέφυρα Άγκυρας-Τρίπολης και το σχέδιο Ερντογάν με τις θαλάσσιες ζώνες



Μεγάλο ερώτημα αποτελεί εάν μετά την υπογραφή της συμφωνίας η Άγκυρα αποφασίσει να εμπλακεί ακόμη πιο ενεργά στο λιβυκό μέτωπο για να ξεπληρώσει το «γραμμάτιο»

Στο «μικροσκόπιο» των Ελλήνων Επιτελών αλλά και υπηρεσιών που διαχειρίζονται «ευαίσθητες» για τα εθνικά συμφέροντα πληροφορίες βρίσκεται εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα η εμπόλεμη κατάσταση στη Λιβύη και η εμπλοκή του τουρκικού παράγοντα.

Μόνο τυχαία δεν κρίνεται η κοινή απόφαση Άγκυρας και Τρίπολης να προχωρήσουν άμεσα στην πρόσφατη συμφωνία η οποία κάνει λόγο για κοινά θαλάσσια σύνορα Τουρκίας-Λιβύης αλλά και για στρατιωτική συνεργασία της κυβέρνησης Σάρατζ με τους γείτονες.

Τους τελευταίους μήνες όλο και πιο συχνά μεταφορικά αεροσκάφη cargo πετούν από την Τουρκία με προορισμό το στρατιωτικό αεροδρόμιο της πόλης Μισράτα το οποίο ελέγχεται από τις δυνάμεις της λιβυκής κυβέρνησης(GNA).

Τα περισσότερα από τα συγκεκριμένα αεροσκάφη ανήκουν σε ουκρανική εταιρεία. Ένα τέτοιο αεροσκάφος cargo IL-76 το οποίο είχε απογειωθεί από την Άγκυρα καταστράφηκε τον περασμένο Αύγουστο όταν το αεροδρόμιο της Μισράτα στο οποίο προσγειώθηκε βομβαρδίστηκε από αεροσκάφη του Στρατηγού Χαφτάρ(LNA).

Με αυτόν τον τρόπο αλλά και με εμπορικά πλοία τα οποία δένουν στο λιμάνι της Τρίπολης φαίνεται ότι μεταφέρονται τουρκικά όπλα, οχήματα τύπου Kipri αλλά και UAV Anka και Bayraktar ώστε να ενισχυθεί ο στρατός της λιβυκής κυβέρνησης του προέδρου Σάρατζ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι κανένα από τα μεταγωγικά αεροσκάφη τα οποία απογειώνονται από τουρκικά αεροδρόμια και έχουν ως προορισμό το Λιβυκό αεροδρόμιο Mitaga στη Τρίπολη αλλά και το στρατιωτικό αεροδρόμιο στη Μισράτα αποφεύγουν να πετάξουν μέσω του FIR Αθηνών αλλά αντίθετα επιλέγουν σχεδόν διπλάσια σε μίλια διαδρομή πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι να προσεγγίσουν τα λιβυκά αεροδρόμια.

Το φορτίο που μεταφέρουν το οποίο μπορεί να αποκαλυφθεί έπειτα από μια αναγκαστική για οποιοδήποτε λόγο προσγείωση σε ελληνικό αεροδρόμιο δίνει πιθανότατα την απάντηση γιατί αυτά τα αεροσκάφη έχουν εντολή να πετούν εκτός του FIR Αθηνών.

Τα ραντάρ της Πολεμικής μας Αεροπορίας έχουν εντοπίσει και τουρκικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου Boeing E-7T να πετούν σε μεγάλα ύψη μεταξύ Μάλτας και Λιβυκών ακτών. Εκτελούν πιθανότατα αποστολές συλλογής πληροφοριών χρήσιμων για τις δυνάμεις του συμμάχου της Άγκυρας προέδρου Σάρατζ, υπό το "καπέλο" της μόνιμης ΝΑΤΟϊκής επιχείρησης για την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας στην Μεσόγειο.

Οι πληροφορίες που φτάνουν τις τελευταίες εβδομάδες από τη Λιβύη κάνουν λόγο για ασφυκτική πλέον πίεση στις δυνάμεις της κυβέρνησης του προέδρου Σάρατζ (GNA) από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό του Στρατηγού Χαφτάρ (LNA).


1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.