9/6/10

Νέες κυρώσεις κατά του Ιράν ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας

Απειλεί ο Αχμαντινετζάντ
Έπειτα από πολύμηνη διαπραγμάτευση μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και παρά τους «ελιγμούς» του καθεστώτος Αχμαντινετζάντ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε την Τετάρτη νέο πακέτο κυρώσεων για την άρνηση του Ιράν να αναστείλει το αμφιλεγόμενο πυρηνικό του πρόγραμμα.

Η Τουρκία και η Βραζιλία (μη μόνιμα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας) καταψήφισαν την επιβολή τέταρτου γύρου κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης· ο Λίβανος απείχε από την ψηφοφορία που διεξήχθη το απόγευμα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδος).Το 15μελές Συμβούλιο πέρασε το ψήφισμα για το οποίο εργάστηκαν πέντε μήνες οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Κίνα και η Ρωσία.Με 12 ψήφους υπέρ, η απόφαση έλαβε τις λιγότερες ψήφους σε σύγκριση με τα άλλα τέσσερα ψηφίσματα για κυρώσεις που υιοθετήθηκαν για το Ιράν από το 2006.

Ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ προειδοποιεί ότι με την επιβολή νέων κυρώσεων η Ισλαμική Δημοκρατία δεν πρόκειται να δεχθεί συνομιλίες για το πυρηνικό της πρόγραμμα.Ο Αχμαντινετζάντ έχει διαμηνύσει στη Δύση ότι «είναι μια προσφορά που δεν επαναλαμβάνεται» η συμφωνία ανταλλαγής ουρανίου που υπεγράφη πρόσφατα σε πανηγυρικό κλίμα με την Τουρκία και τη Βραζιλία –αλλά δεν κατόρθωσε να απομακρύνει τις διεθνείς κυρώσεις

Ιράν. Η απόφαση του ΟΗΕ είναι ένα "λανθασμένο" βήμα, που "περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση" (Τεχεράνη).
Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιβολή μιας νέας σειράς κυρώσεων είναι ένα "λανθασμένο" βήμα, που "περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση", δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Ραμίν Μεχμανπαράστ.
"Η απόφαση είναι ένα λανθασμένο βήμα", δήλωσε ο εκπρόσωπος, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Al-Alam."Δεν είναι ούτε εποικοδομητικό ούτε αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση της κατάστασης.Πιστεύουμε ότι θα περιπλέξει περαιτέρω την κατάσταση", δήλωσε ο Μεχμανπαράστ σε μια πρώτη αντίδραση μετά την υιοθέτηση των νέων κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας κατά της Τεχεράνης λόγω του αμφιλεγόμενου πυρηνικού της προγράμματός.

Νέες κυρώσεις ΟΗΕ στο Ιράν
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επέβαλε σήμερα κυρώσεις στο Ιράν, για τέταρτη φορά από το 2006.Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών επέβαλε σήμερα κυρώσεις στο Ιράν, για τέταρτη φορά από το 2006, για να προσπαθήσει να το πείσει να αναστείλει τις ευαίσθητες πυρηνικές του δραστηριότητες και να καθησυχάσει τη διεθνή κοινότητα για τον ειρηνικό χαρακτήρα του προγράμματός του.Το Συμβούλιο ενέκρινε για τον σκοπό αυτό την απόφαση 1929, που συντάχθηκε από τις ΗΠΑ και υποστηρίχθηκε από τη Γερμανία τη Γαλλία και τη Βρετανία, με 12 ψήφους υπέρ, 2 κατά, και μία αποχή. Η Βραζιλία και η Τουρκία ψήφισαν κατά, ενώ ο Λίβανος απείχε.

Το κείμενο ενσωματώνει και επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής των κυρώσεων που έχουν ήδη υιοθετηθεί τρεις φορές από το Συμβούλιο-τον Δεκέμβριο του 2006, τον Μάρτιο 2007 και τον Μάρτιο του 2008.

Η απόφαση προβλέπει επίσης ότι το Ιράν δεν θα μπορέσει να επενδύσει στο εξωτερικό, σε ορισμένες ευαίσθητες δραστηριότητες, όπως η εξόρυξη ουρανίου, και τα πλοία του θα πρέπει να επιθεωρούνται στην ανοικτή θάλασσα.Οι επιθεωρήσεις αυτές μέχρι σήμερα επιτρέπονταν στις αποβάθρες των λιμανιών.Η απόφαση απαγορεύει επίσης την πώληση στο Ιράν οκτώ νέων τύπων βαρέων όπλων, συμπεριλαμβανομένων των αρμάτων μάχης.

Η απόφαση περιλαμβάνει τρία παραρτήματα που περιέχουν τους καταλόγους των πολιτών των φορέων και των τραπεζών του Ιράν, που προστίθενται σε εκείνους που ήδη πλήττονται από ατομικές κυρώσεις--πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση ταξιδιών στο εξωτερικό.Τα παραρτήματα περιέχουν ένα μόνο συγκεκριμένο όνομα, Τζαβάντ Ραχίκι, που είναι ο επικεφαλής του κέντρου Πυρηνικής Τεχνολογίας του Ισφαχάν, του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (AEOI), αλλά 40 ονόματα φορέων και τραπεζών.

www.kathimerini.gr,ΝΕΑ,ΕΞΠΡΕΣΣ

8 σχόλια:

  1. Το βάζω εδώ, αν και παντελώς άσχετος με την ανάρτηση:

    http://news247.gr/ellada/xrhsima_gia_viomhxanikes_efarmoges.182484.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο φαρισαϊσμός στο απώτατο μεγαλείο του.
    Εδώ μόλις είχαμε την πειρατεία του αιώνα από κράτος τρομοκράτη και οι τσατσάδες του Ισραήλ (ο ΟΗΕ) ψηφίζουν καινούργιες κυρώσεις εναντίον του Ιράν.
    Κοιτάξτε στη φωτογραφία τις φιλιπινέζες των οβριών. Την μαύρη αμερικάνα και το Εγγλέζο χλέμπουρα με τους εβραίους από πίσω τους μπας και αλλάξουν τίποτα.
    (ΟΗΕ τι αστείο κι αυτό.)
    Τουλάχιστον 70 παραβιάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν κάνει οι οβριοί του Ισραήλ και τα υπερασπιζόμενα αυτούς καρακόλια τους. Και τάχουν βάλει με το Ιράν.
    Απορώ κ.κ. διαχειριστές γιατί αναρτήτε τέτοιες ανοησίες.

    Σαμουήλ Κ. Γιακουμέλ
    Νέα Σμύρνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φιλε Γιακουμελ,αν δεν μπορεις να ξεχωρισεις μια αναρτηση ειδησεως απο μια ανοησια,δεν σου φταιει κανεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σαμουήλ εύλογη είναι η απορία μου και για το δικό σου σχόλιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όσο σεβάστηκαν και πειθάρχησαν στις αποφάσεις του ΟΗΕcafe οι Τούρκοι για την Κύπρο και οι Ισραηλινοί για την Παλαιστίνη, άλλο τόσο θα πειθαρχήσει και το Ιράν για τα πυρηνικά του!
    Άλλωστε και το Ισραήλ έχει.
    Και να δούμε μετά ποιός θα πάει να τους κάνει τσαμπουκά ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ Ναιας
    Νομίζω ότι κατάλληλοι συνομιλητές για σένα πρέπει να είναι οι εβραίοι μπουκαδόροι του ιστολογίου και όχι εγώ. Προσπάθησε με τον Τρικαλινό Βοσκό, με τον Ααρών Λευή με τους Λονδρέζους και Βιεννέζους και την άλλη με το ξενικό παρατσούκλι πούχει κάνει τατουάζ το αστέρι του Δαβίδ σε απόκρυφο μέρος του κορμιού της μερικά εκατοστά κάτω από τον αφαλό.


    @ Καυκάσιος
    Πιθανώς να χρησιμοποίησα λάθος λέξεις για να διατυπώσω το μήνυμα μου.
    Οι σωστές είναι: υποκρισία, προπαγάνδα, κα.
    Είναι αλήθεια ότι κάποιοι «ανώνυμοι» στην Ελλάδα προσφέρουν τηλεφωνικώς παχυλά εμβάσματα στους ιδιοκτήτες μπλόγκς ώστε να μην αναρτούν αρνητικά σχόλια σχετικά με τα εγκλήματα του Ισραήλ; Γιατί έτσι άκουσα.


    Σαμουήλ Κ. Γιακουμέλ
    Νέα Σμύρνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Η εισαγωγική φράση "απειλεί ο Αχμαντινεζάντ" δεν αντιστοιχεί στο κείμενο. Όταν αυτό το ιστολογιο παίρνει, έστω έμμεσα, θέση καλό είναι να κάνει τον κόπο να το δικαιολογήσει στοιχειωδώς.
    Οι μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις αδιαφόρησαν τελείως για τη συμφωνία Τουρκίας-Βραζιλίας-Ιραν. Χωρίς νατο δικαιολογήσουν. Καμία δεν θέλει ισχυρό (με πυρηνικες δυνατότητες)Ιράν, για ξεχωριστούς λόγους η κάθε μία. Απλώς θέλουν να επιβάλλουν τη θέλησή τους δίνοντας το μάθημα ότι μόνο η δικη τους θέληση ισχύει.
    Για μας ειδικό ενδιαφέρον έχει τι ανταλλάγματα δόθηκαν προς Ρωσία-Κίνα ώστενα συμφωνήσουν. Για να καταλάβουμε πως παίζονται τα διεθνή παιχνίδια.Και γιατί οι συμμαχίες είναι ασταθείς και οι προδοσίες καθημερινές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ιωάννη,

    ένα λάθος κάνεις. Το Ιράν του 2010 δεν είναι Τουρκία του 1974-2000 (ας πάρω μέχρις εκεί). Η Τουρκία μπορούσε με αμερικανικές πλάτες να γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της τα καταδικαστικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Το Ιράν όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.