12/6/10

Τουρκο-ισραηλινά στρατηγικά παίγνια

Του Α. Λυκαύγη*
Θα ήτο τουλάχιστον άσοφο να δούμε και κυρίως να ερμηνεύσουμε με παρωπιδοφόρες διαλεκτικές όσα δραματικά συνέβησαν και κυρίως όσα τείνουν ν’ αναπαραχθούν από την οξύτατη Τουρκο-ισραηλινή αντιπαράθεση.

Και μπορεί μεν αίφνης να έχουμε θετική για μας προσέγγιση από πλευράς Ισραήλ, η οποία και αναδύεται ως φυσική αντίδραση στις τουρκικές επιλογές και στρατηγικές, που θίγουν -και κατ’ ακρίβειαν γωνιάζουν- το Τελ Αβίβ. Αλλά τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά. Ούτε προπαντός ακίνδυνα όσον αφορά τις δικές μας τοποθετήσεις.

Πρωταρχικά γιατί δεν ξέρουμε πού ακριβώς θα καταλήξει αυτός ο Τουρκο-ισραηλινός διαγκωνισμός. Ο οποίος αφορά σαφώς τη διεκδίκηση της στρατηγικής ποδηγεσίας σ’ αυτήν τη γεωγραφία. Με την Τουρκία να κερδίζει τον πρώτο τουλάχιστον γύρο. Και ν’ αποβαίνει δυνάμει: Αφενός ηγέτιδα του μουσουλμανικού κόσμου. Και αφετέρου αυτόκλητη προστάτιδα (με τάσεις στρατηγικής κηδεμονίας) των Παλαιστινίων. Τουλάχιστον υπό το συναισθηματικό βάρος όσων προέκυψαν, αυτό συμβαίνει. Ή προς αυτό κατατείνουν οι δυναμικές που έχουν ενεργοποιηθεί.

Ό,τι όμως και να συμβαίνει και όπως και αν εξελιχθούν τα πράγματα, η Άγκυρα δεν παύει να είναι ταυτόχρονα: Βασικός πυλώνας της ΝΑΤΟϊκής συμμαχίας. Και ταυτοχρόνως πληρεξούσιος τοποτηρητής του Ατλαντισμού στη συγκεκριμένη περιοχή. Την οποίαν ακριβώς η ίδια διεστέλλει με αυτές της τις δράσεις, από την Ανατολική Μεσόγειο, έως τις ακραίες προεκτάσεις της Εγγύς και Μέσης Ανατολής. Με πλειάδα νέων συμμάχων και φιλίων δυνάμεων. Εν αντιθέσει προς το Ισραήλ, που απομονώνεται ακόμη περισσότερο, μέσα σ’ έναν ωκεανό εχθρικών κρατών.

Η Κύπρος και ιδιαίτερα στην κατάσταση που έχει περιέλθει, δεν μπορεί και δεν έχει περιθώρια εσφαλμένων επιλογών. Κάθε λάθος θα πληρωθεί ακριβά. Και τα επίχειρα δεν θα είναι αυτήν τη φορά καθόλου αναστρέψιμα. Και αν δεν της συμφέρει μια φορά να έχει εχθρό το Ισραήλ, στο πολλαπλάσιο θα ήτο μοιραίο -εάν όχι ολέθριο- ν’ αντιπαραταχθεί αίφνης προς τον Αραβικό Κόσμο. Στην υποστήριξη του οποίου υπελόγιζε πάντοτε και είχε αμέριστη βοήθεια για την αποτροπή της κρατικής της διαλύσεως. Εάν παρ’ ελπίδα έστω και κάποιες αραβικές πρωτεύουσες αναγνωρίσουν ή και κατ’ ανοχήν αποδεχθούν την υπόσταση του ψευδοκράτους, το παιχνίδι για την Κύπρο θα έχει λήξει.

Οριστικά. Γιατί σε μια τέτοια περίπτωση θα υπάρξει ντόμινο αναγνωρίσεων από το ευρύτερο μουσουλμανικό τόξο, δεδομένης και της μεγαλύτερης επιρροής που ασκεί σ’ αυτόν τον χώρο η Τουρκία. Σε αντίθεση προς τον Αραβικό Κόσμο, στον οποίο δεν είχε καθόλου ερείσματα. Για λόγους καθαρά ιστορικούς που δεν είναι του παρόντος.
Αυτά τα στρατηγικά παίγνια που εξελίσσονται (και που έχουν διαποτισθεί με το αίμα των τελευταίων επεισοδίων) είναι κυριολεκτικά εκτός δικής μας εμβελείας. Ούτε το μέγεθος, ούτε η δύναμη, ούτε και η θέση μας γενικότερα μετρά σε βαθμό που να επηρεάσει την κατάληξη και την τελική διαμόρφωση των πραγμάτων.

Αυτά είναι παιχνίδια στρατηγικής ισχύος. Και όταν τσακώνονται οι ελέφαντες, μόνον άσοφος μυς είναι δυνατόν να επιζητήσει ρόλο στον καβγά και να μπλεχτεί στα πόδια τους. Θα είναι -κατά τη δοκιμασμένη διαλεκτική του σοφότατου Θουκυδίδη- εκ προοιμίου χαμένος. Ακόμη λοιπόν και αν τον εμπλέξουν, το λογικότερο για τον ίδιο, είναι να βρει τρόπους απεμπλοκής.

Τα τονίζουμε γιατί νομίζουμε ότι έχουν ήδη διαπραχθεί κάποια σφάλματα. Πρέπει να προσέξουμε τουλάχιστον εφεξής. Γιατί τα επερχόμενα θα είναι και δυσκολότερα και κυρίως επικινδυνότερα. Φτάνει να υπολογισθούν σωστά -και προπαντός ρεαλιστικάτα δεδομένα και τα ισοζύγια. Και μάλιστα να μην αποκλεισθεί προοπτική νέας Τουρκο-ισραηλινής συγκλίσεως κι έωλης στρατηγικής επανασυζεύξεως.

Ιδιαίτερα εάν στο εσωτερικό του Ισραήλ υπάρξουν αλλαγές. Και στην πολιτική του ως προς το Παλαιστινιακό επέλθουν διαφοροποιήσεις.Αυτό να υπογραμμισθεί. Γιατί μπορεί ν’ αποβεί σημείο αναφοράς…
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

6 σχόλια:

  1. >Στην υποστήριξη του οποίου υπελόγιζε πάντοτε και είχε αμέριστη βοήθεια για την αποτροπή της κρατικής της διαλύσεως.<

    Τι υποστήριξη είδε μέχρι σήμερα η Κύπρος από τον αραβικό κόσμο, ώστε να στρέφεται προς αυτόν; Μέγιστες αρλούμπες!

    Η Κύπρος θα κάνει πολύ καλά να εκμεταλλευτεί την σημερινή διένεξη μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ και να μην αποποιηθεί την όποια βοήθεια της προσφέρει το τελευταίο. Έτσι κι αλλιώς δεν έχει τίποτε πια να χάσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμη -11 Ιουνίου 2010 2:07 μ.μ.-ρωτά στο: https://www.blogger.com/comment.g?blogID=7433980476685836622&postID=485115556391338415&isPopup=true

    @ Τζίμη
    Είναι απίστευτη η ανευθυνότητα και έλλειψη στοιχειώδους ιστορικής γνώσης που έχετε ορισμένοι. Το έχεις ξαναγράψει ότι Τούρκοι και Εβραίοι (όχι Ισραηλινοί) είμαι "όμαιμοι". Πού το βασίζεις αυτό. Δώσε στοιχεία, πηγές κλπ.
    ---------------------------------------------------------------------
    (Απάντηση): Για να μη ξαναποστάρω ολόκληρο το σεντόνι, δες εδώ:
    Ποιοι είναι οι σημερινοί Εβραίοι; του Γιώργου Στάμκου
    http://www.politismospolitis.org/archives/11825

    Κοινή η καταγωγή τους!!!
    Τι νομίζουν, ότι επειδή παίζουν στο ...ΟΥΕΦΑ είναι και ευρωπαίοι;;;

    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δηλαδή, αν σιωπήσουμε και σκύψουμε το κεφάλι, και αφήσουμε την Τουρκία να αποθρασύνεται
    και στην Κύπρο και στο Σούνιο (δεν λέω Ελλάδα, μήπως παρεξηγηθεί κανάς Τούρκος και μπούμε σε περιπέτειες καλοκαιριάτικα και πάνε οι διακοπούλες μας στράφι!)

    Αν τα κάνουμε όλα αυτά, ποιό θα είναι το όφελος; ότι θα μας σπλαχνιστεί ο πολυχρονεμένος μας Σουλτάνος;

    Και από την σφαίρα της φαντασίας, ξανά επιστροφή στην πραγματικότητα:

    Εδώ ο καλοκάγαθος, φιλειρηνιστής, ακτιβιστής και προπάντων ανθρωπιστής Τούρκος δημοσιογράφος,
    Adem Özköse που τράβηξε τις φωτογραφίες των λιντσαρισμένων Ισραηλινών στρατιωτών.
    Η καριέρα του οποίου έχει πολλές πτυχές: Έχει γράψει και ισλαμικά βιβλία! Καμαρώστε τον συγγραφέα-δημοσιογράφο, να ποζάρει ανέμελα ανάμεσα σε δυο άλλους "φιλειρηνικούς άοπλους ακτιβιστές".
    http://www.haber5.com/adem-ozkosenin-kitaplari-yolda-haberi-72468.aw

    Και εδώ παίρνει συνέντευξη από Χαμασιώτη. Ποζάροντας πάλι με άλλον "φιλειρηνικό άοπλο ακτιβιστή".
    http://www.mehraba.com/?p=1315

    Εδώ σε άλλη του "δημοσιογραφική ποιοτική δουλειά" διακηρύσσει ότι ΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΠΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ ΑΜΑΧΟΥΣ (ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥΣ), ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ!!!
    Και στο τέλος του πονήματος, ποζάρει ξανά, για να μας δείξει και το προφίλ του, το οποίο αναδεικνύεται από το μαύρο φόντο του "φιλειρηνικού" ισλαμικού λάβαρου. Καμαρώστε στάσεις σώματος και ηδυπαθή βλέμματα...
    http://www.timeturk.com/haberdetay.asp?Newsid=69022&Categoryid=12%20target=

    Εκτός από τη Γάζα έχει φτάσει και στο Αφγανιστάν. Και μεταδίδει ότι "οι Ταλιμπάν έχουν κερδίσει τις καρδιές του λαού". Και την δική του φυσικά. Για αυτό και ποζάρει σα σταρ στο κέντρο του ταλιμπανικού σύμπαντος,
    σε ολόσωμη πόζα που αναδεικνύει την χάρη και τη λυγεράδα του. http://haksozhaber.net/news_detail.php?id=12595


    Galia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, o ιδρυτής του σύγχρονου τουρκικού κράτους, και ο “Πατέρας των Τούρκων” γεννήθηκε το 1881 στην πόλη της Θεσσαλονίκης και ήταν Εβραϊκής καταγωγής από την αίρεση των Ντονμέδων.Οι Ντονμέδες αριθμούσαν κοντά στα 15,000 άτομα, και ήταν μια υπόγεια αίρεση Σαμπεταϊνών Εβραίων που είχαν μουσουλμανικά ονόματα, και που προς τα έξω συμπεριφέρονταν ως Μουσουλμάνοι, αλλά κρυφά πίστευαν στον Σαμπετάι Σέβι, τον ψευδή Μεσσία του 17 ου αιώνα, και διεξήγαγαν προσεκτικά φυλασσόμενες προσευχές και τελετουργίες στο όνομα του.Οι Ντονμέδες ήταν απόγονοι των Σεφαρδιτών Εβραίων που ζούσαν στην Ισπανία και την Πορτογαλία ( Ανδαλουσία) για αιώνες, μέχρι που οι Μουσουλμάνοι Άραβες έχασαν τον έλεγχο της Ανδαλουσίας από τους Χριστιανούς.Οι Χριστιανοί έδωσαν στους Εβραίους την δυνατότητα επιλογής μεταξύ θανάτου, αλλαξοπιστίας, και την εξορία, έτσι βρήκαν το άσυλο και την ευτυχία τους στις Οθωμανικές χώρες του Σουλτάνου, στην πόλη της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια του 1492.Τις μέρες της ανταλλαγής των Ελληνικών και Τουρκικών πληθυσμών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, οι Ντονμέδες της Θεσσαλονίκης προσπάθησαν να αναγνωριστούν ως μη Μουσουλμάνοι για να αποφευχθεί η αναγκαστική μεταφορά τους προς την Ανατολία.
    Οι παππούδες του Κεμάλ Ατατούρκ, από την πλευρά της μητέρας του, έγιναν μουσουλμάνοι το 1834, ώστε να μην φορολογούνται από την Οθωμανική Αρχή.Η μητέρα του Ατατούρκ, η Ζουμπεϊντέ προερχόταν από τα βουνά δυτικά των Ιωαννίνων, κοντά στα σημερινά Αλβανικά σύνορα.Για την προέλευση του πατέρα του, Αλί Ριζά, ελάχιστα είναι γνωστά. Ο Ατατούρκ ήταν πάντοτε απρόθυμος να αποκαλύψει πράγματα σχετικά με το οικογενειακό του δέντρο.Ο Ατατούρκ θα είχε βάσιμους λόγους για να αποκρύψει τη προέλευση του από Ντονμέδες.

    http://enimerwsi2.wordpress.com/2009/11/07/%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%AE-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%86%CE%AC-%CE%BA%CE%B5%CE%BC%CE%AC%CE%BB-%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%8D%CF%81/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Από το άρθρο είναι προφανές ότι ο συγγραφέας δεν γνωρίζει καν τί σημαίνει ο όρος "στρατηγικό παίγνιο"...

    Όσο για την ουσία των θέσεών του (ας μην κάνουμε τίποτα μέχρι να γίνουν οι όποιες αλλαγές για να μην έχουμε αρνητικές επιπτώσεις), προφανώς είναι θιασώτης της λογικής "ας σκύψουμε για να μην εκνευριστούν που δεν τους καθόμαστε"... Ξεχνάει ότι όταν αναγνωρίζει πως η Τουρκία θέλει να γίνει ηγέτιδα του μουσουλμανικού κόσμου θεωρεί, όπως έχει αποδείξει στην πράξη, ότι Ελλάδα και Κύπρος είναι εμπόδια μεταξύ των λοιπών μουσουλμάνων και αυτής...

    Το ανησυχητικό είναι ότι υπάρχουν κάποιοι "αναλυτές" που πληρώνονται για να εκφράζουν παρόμοιες απόψεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Galia
    Ο ισραηλινός στρατός είναι στρατός κατοχής και οι υπόδουλοι Παλαιστίνιοι νομιμοποιούνται και νομικά και ηθικά να αντιδράσουν βίαια.
    Όπως είχαν δικαίωμα να αντιδράσουν οι λαοί της κατακτημένης από τους φασίστες Ευρώπης να πολεμήσουν και να σκοτώσουν τους ναζί που βρίσκονταν απέναντί τους ένοπλοι. Δεν ήταν ένα τσούρμο Γερμανών μαθητών σε ...πενταήμερη εκδρομή.
    Καλά κάνουν οι Παλαιστίνιοι και σκοτώνουν αφού βρίσκονται σε κατάσταση νόμιμης άμυνας αφανιζόμενοι από τους ισραηλινούς κατακτητές τους.
    Αυτά τα ερωτήματα τα έχει απαντήσει η ανθρωπότητα εδώ και χρόνια!!!
    Ούτε ήσαν εγκληματίες οι πιλότοι των βομβαρδιστικών, που κτυπώντας τις υποδομές στο έδαφος της ναζιστικής Γερμανίας, σκότωναν μαζί και άμαχους.
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.