7/4/11

FT: Γεωπολιτικός "Αρμαγεδδών" στο πετρέλαιο

By Ed Morse*


Μια νέα δυναμική έχει αναδυθεί στις πετρελαϊκές αγορές που πιθανόν να ωθήσει τις τιμές στα επόμενα χρόνια, σε υψηλότερη κλίμακα απ’όσο θα περίμενε κανείς. Κι αυτό λόγω νέων καίριων παραμέτρων που εκδηλώνονται στην «νέα γεωπολιτική» του πετρελαίου. 

Αν και η αναταραχή στην προσφορά της Λιβύης είχε απτή επίδραση στις μεσογειακές αγορές και την διεθνή ισορροπία ανάμεσα στην ελαφριά και την βαριά ποικιλία του αργού πετρελαίου, η αύξηση 30% στις τιμές του μαυρου χρυσού από την αρχή του έτους έχει να κάνει πολύ περισσότερο με τις αλλαγές στις προοπτικές παρά με τα θεμελιώδη δεδομένατης αγοράς. Και ενώ υπάρχουν κάποιοι λόγοι να περιμένουμε ότι οι τιμές μπορεί να υποχωρήσουν στην συνέχεια του έτους, υπάρχουν πολλοί περισσότεροι για να περιμένουμε ότι θα ενισχυθούν.


Υπάρχουν τρεις συντελεστές για την «νέα γεωπολιτική» κατάσταση. 

Πρώτον, το προφίλ των περισσότερων πετρελαιοπαραγωγών κρατών επί μακρόν θεωρείτο επισφαλές. Αυτό το προφίλ περιλαμβάνει έναν ταχέως αυξανόμενο νεαρό πληθυσμό, υψηλή ανεργία, ελάχιστη διανομή εισοδήματος, γηραιούς άπληστους ηγέτες με φθίνουσα πολιτική νομιμότητα και υψηλές λαϊκές προσδοκίες. Αυτό δεν είναι νέο. Νέο είναι ο εκρηκτικός τρόπος που μπορεί να εκδηλωθεί η λαϊκή δυσαρέσκεια και να οδηγήσει σε λαϊκή αταξία, αλλαγή καθεστώτος και ντόμινο.
Η πετρελαϊκή προμήθεια κινδύνου πιθανότατα θα παραμείνει υψηλή. Αυτό το μήνα θα διεξαχθούν εκλογές επί τρία σαββατοκύριακα στην Νιγηρία, που πιθανότατα θα προκαλέσουν βία και διαταραχή στην προσφορά πετρελαίου. Η λαϊκή αναταραχή στην Υεμένη μπορεί να διακόψει την παροχή 300.000 βαρελιών την ημέρα σε εξαγορές πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου και να διακυβεύσει περαιτέρω 4 εκατ. βαρέλια την ημέρα που διοχετεύονται μέσω του στενού Μπαμπ Ελ Μαντάμπ στην διώρυγα του Σουέζ και τον αγωγό Σουμέντ. 

Και υπάρχουν πάντα οι κίνδυνοι τρομοκρατικών επιθέσεων στις σαουδαραβικές εγκαταστάσεις, πολιτικής αναταραχής στο Ιράν ή ταυτόχρονων προβλημάτων σε Αλγερία, Νιγηρία, Συρία και Λιβύη. Κοινωνική αναταραχή θα μπορούσε να ξεσπάσει και στην Βενεζουέλα, όπου το κοινωνικο-οικονομικο-πολιτικό προφίλ δεν διαφέρει πολύ από των παραγωγών πετρελαίου στην Μέση Ανατολή. 

Δεύτερον, προκειμένου να προλάβουν την λαϊκή δυσαρέσκεια, οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες αυξάνουν δραματικά τις δημόσιες παροχές τους. Στην Σαουδική Αραβία, ανακοινώθηκαν δύο πακέτα δαπανών ύψους 125 δισ. δολ. ή περίπου 27% του περσινού ΑΕΠ. Το σημαντικό εδώ είναι το τι χρειάζεται να κερδίζει η Σ. Αραβία από τις πετρελαϊκές εξαγωγές της. Το σημείο ισορροπίας στον προϋπολογισμό της Σ. Αραβίας φαίνεται να έχει αυξηθεί 30% στα 88 δολ. ανά βαρέλι και ανάλογα είναι τα μεγέθη για άλλες χώρες. Αυτές οι δεσμεύσεις δαπανών δεν μπορούν να ανακληθούν εύκολα και, όσον αφορά το σύνολο του Opec, οι πιέσεις για υψηλότερες τιμές πιθανότατα θα γίνουν μόνιμο θέμα στο πετρελαϊκό τοπίο. 

Τρίτον, στο πλαίσιο των πιέσεων αξιοποίησης περισσότερων υλικών αγαθών στο εσωτερικό, οι παραγωγοί πετρελαίου πιθανότατα θα συνεχίσουν τις εγχώριες επιδοτήσεις, όπως για την ενέργεια, την επιτάχυνση της εγχώριας ζήτησης πετρελαίου και την μείωση της παραγωγής πετρελαίου που κατευθύνεται σε εξαγωγές. Οι παραγωγοί πετρελαίου της Μέσης Ανατολής προβλέπεται να καταναλώνουν 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2015 σε σχέση με το 2010 και επιπλέον 1,5 εκατ. βαρέλια το 2020. Κι αυτό θα προκαλέσει αρκετά μεγαλύτερο σφίξιμο στις αγορές. 

Ήδη έχουν υπάρξει αντιδράσεις για τις μελλοντικές αναταράξεις στην προσφορά. Ο Αμερικανός πρόεδρος Β. Obama έβαλε στόχο την συρρίκνωση των αμερικανικών εισαγωγών κατά το ένα τρίτο έως το 2022 και αυτός ο στόχος δεν αποκλείεται να διπλασιαστεί, με δεδομένους τους ρυθμούς των αμερικανικών ανακαλύψεων στον Κόλπο του Μεξικό και την ηπειρωτική Αμερική. 

Ανεξαρτήτως των κινδύνων που υπάρχουν μπροστά, η τιμή του πετρελαίου μπορεί κάλλιστα να υποχωρήσει το καλοκαίρι ή προς το τέλος του έτους, καθώς κάποιοι πιθανοί κίνδυνοι ίσως δεν υλοποιηθούν. Οι επενδυτές έχουν αναβαθμίσει δραματικά τις αγορές των «ακριβών» call options που λήγουν στα τέλη 2011 και τα τέλη 2012, καθρεφτίζοντας την αυξημένη πιθανότητα υψηλότερων τιμών. Αν η βραχυπρόθεσμη σταθερότητα επικρατήσει, τα στοιχήματά τους θα είναι άκυρα. 

Η βασική θεωρία όμως είναι ότι, αν και οι πετρελαϊκές αγορές ίσως να μην αντιμετωπίσουν τον Αρμαγεδδών φέτος, αυτός σε κάθε περίπτωση θα προκύψει πολύ νωρίτερα απ’όσο φανταζόμασταν ένα χρόνο πριν. 


*Ο κ. Ed Morse διετέλεσε υφυπουργός Εσωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για την διεθνή ενεργειακή πολιτική στο διάστημα 1979-1981. Πρόκειται τον Μάιο να αναλάβει επικεφαλής ερευνών εμπορευμάτων στην Citi. 

14 σχόλια:

  1. ... και όλα αυτά φέρνουν πιο κοντά (χωροχρονικά) την ανάγκη αξιοποίησης κοιτασμάτων αλλού - πολύ πιο σύντομα από ότι εκτιμούσαν μερικοί (βλ.
    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/04/12.html?showComment=1302149985846#c6059804839203925924)

    Εγώ τα'λεγα, αυτοί με άκουγαν (τζάμπα) αλλά δεν έπρατταν τα προβλεπόμενα για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος: ακόμα και τώρα είναι κολλημένοι με ασπροζωνάδες...

    Ministre plénipotentiaire

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Ministre plénipotentiaire
    ("...δεν έπρατταν τα προβλεπόμενα για την προστασία του δημοσίου* συμφέροντος..." )

    Δεν χρειάζονταν να "ακούνε" εσένα. Μιά χαρά τα ήξεραν και ξέρουν και από μόνοι τους.

    Το πρόβλημα είναι για ποιού... "δήμου*" το συμφέρον εργάζονται...

    (if you know what I'm talking about ;) )

    Κοινός νους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και εδώ έρχεται και κολλάει ..το δημόσιο χρέος της Ελλάδας!!!

    Α.Ι.Λ

    Υ.Γ. Επόμενοι στην σειρά για επανάσταση πολιτών κατά κυβερνήσεων τους με στόχο την αποσταθεροποίηση..
    Αλβανία,Συρία.
    Τα ξαναλέμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Κοινός νους

    Αφενός συμφωνώ πλήρως με το υπονοούμενο, αφετέρου επέτρεψέ μου να αμφιβάλω σφόδρα με το "Δεν χρειάζονταν να "ακούνε" εσένα. Μιά χαρά τα ήξεραν και ξέρουν και από μόνοι τους.".

    Η κλασσική ατάκα των αεριτζήδων είναι:
    (με αγωνία)
    "Για πες μου γιατί δεν έχω ιδέα"

    και μετά

    "Εννοείται ότι το ήξερα! Μόνο αυτό έχεις να μου πεις; Δηλαδή εσύ τί κάνεις;"

    Μετά Χριστόν προφήτες εμφανίζονται πολλοί: "δεν θα γίνει απολύτως τίποτα" έλεγαν όλοι...

    Ministre plénipotentiaire

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Ministre plénipotentiaire

    Μιά και είσαι της πιάτσας παιδί, ποιοί είναι οι top 6 extra super dooper top secrtet Security clearance άνθρωποι στον πλανήτη, που μας λέει εδώ ο Λόρδος;

    http://www.youtube.com/watch?v=Z69JQY929vY&feature=related

    Καμιά ιδέα;

    Κοινός νους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ Κοινός νους

    Δεδομένης της απληστίας σου (όσο τζάμπα και να σου δώσω, θες κι'άλλο), είτε είσαι γυναίκα (εξ'ορισμού άπληστη) είτε έχεις σχέση με τον Χρύσανθο (γιατί και αυτός άπληστος είναι: θέλει και την κομματική ηρεμία και το τζάμπα από μένα)!

    Όλο και κάτι περνάει από το μυαλό μου...

    Ministre plénipotentiaire

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΥΓ. Αν βέβαια έχεις τα $4,5 τρις (ξέρεις, την προμήθεια από τα $400 τρις), ας το σκεφτώ λίγο παραπάνω - για την πατρίδα ρε γαμώτο!

    Και να φανταστείς ότι δεν είμαι hoover - σκέψου και να είχα υλικό για να σκεφτώ τί θα παρήγαγα...

    Ministre plénipotentiaire

    ΥΓ. Πάω τώρα να δω την ταινία "a fish called Wanta" - καληνύχτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Ministre plénipotentiaire

    Ούτε γυναίκα είμαι ούτε τον Χρύσανθο ξέρω (από εσένα έψαξα να μάθω να δω ποιός είναι)

    Είμαι όμως άπληστος σε κάθε είδους πληροφορία (όχι όμως κουτσομπολιά)γιά θέματα που μου κινούν το ενδιαφέρον.

    Αν μπορούσα, θα σε πλήρωνα κιόλας, για να μην μου κοπανάς αυτό το "τζάμπα", αλλά... "ουκ αν λάβεις..."

    Για πες τι μπορεί να περνάει απ το μυαλό σου; (with many please and lots of sugar)

    Κοινός νους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μπα, μπα, μπα, άρχισες να βγαίνεις στα ξενυχτάδικα και να ρωτάς για τους πορτιέρηδες; Ύποπτο...

    Άσε καλύτερα για το τζάμπα: έχω δουλέψει σκληρά επί διετίας στο παρελθόν (μέρα, όχι νύχτα), παραιτούμενος εκ προοιμίου από οποιαδήποτε αμοιβή, για να προσφέρω για την πατρίδα μήπως δει άσπρη μέρα αυτός ο τόπος - δεδομένου ότι με είπαν και μακάκα και με διέβαλαν σφόδρα κι'όλας στην αγορά "γιατί δεν μπόρεσαν να καταλάβουν το γιατί έκανα κάτι τέτοιο όταν οι ανταγωνιστές μου χρέωναν τσουβάλια ευρώ την ώρα, άρα είμαι λαμόγιο", μη ρωτήσεις εάν το μετάνοιωσα πικρά, πόσο μάλλον όταν η δουλειά μου δεν κεφαλαιοποιήθηκε για να φάνε ψωμί εκατοντάδες οικογένειες που τώρα έμειναν άνεργες (δεν υλοποιήθηκε ούτε καν το 1% του στρατηγικού σχεδιασμού) γιατί, όπως κελάηδησε ένα πουλάκι στον δρόμο πως είπε και ο γενικός κουμανταδόρος στο αντικείμενο που άφησα προς τους πάνω του "τα πρόσθετα λεφτά που θα παίρνουν οι υπάλληλοι που θα εμπλακούν στη διαχείριση είναι τα ίδια ανεξαρτήτως του αντικειμένου που θα υλοποιηθεί, συνεπώς φέρε κανέναν δικό σου με γενικά προσόντα αλλά άσχετο με το θέμα μόνο για γλάστρα για να χτίσει βιογραφικό, θα δω ποιοί είναι δικοί μας από μέσα για να κλείσουμε την 11άδα, θα συννενοηθώ εγώ με κάποιον για να φανεί ότι κάνουμε κάτι υποτυπώδες και θα είναι όλοι ευχαριστημένοι"...

    Συνεπώς καταλαβαίνεις ότι το "τζάμπα" που πετάω στον φίλο μου τον Χρύσανθο, επειδή έχει ακούσει την υπόθεση και είμαι βέβαιος ότι δεν θα την ανεχόταν αν πήγαινε να συμβεί κάτι τέτοιο στο μαγαζί του, έχει κυρίως την έννοια της προσφοράς, όχι των χρημάτων.

    Η παροχή της πληροφορίας που ζητάς δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον ούτε ουσιαστικά το προσωπικό σου (αν μπορούσες να την αξιοποιήσεις, θα την είχες ήδη) παρά μόνο την περιέργειά σου.

    Είσαι περίεργος;
    (μ'αρέσει πολύ να κάνω αυτή την ερώτηση!!!)

    Για να σε βοηθήσω να την ικανοποιήσεις, ξεκίνα από την ταινία που είδα χθες.

    Ministre plénipotentiaire

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @Ministre plénipotentiaire


    Σε ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ για τις συμβουλές.

    Το εννοώ.

    Απ την πλευρά μου, θα πω μόνο τούτο:
    "άγνωστες οι Βουλές του Κυρίου..."

    Σε ελεύθερη μετάφραση: τα σιγανά ποταμάκια να φοβάσαι (που λέει ο λόγος το "φοβάσαι")
    ή αλλιώς
    ...το πέταγμα μιάς πεταλούδας εδώ--->τυφώνες στο Τόκιο...

    ΠΟΛΥ ΦΙΛΙΚΑ (και με μεγάλο σεβασμό στο έργο σου)

    Κοινός νους

    ΥΓ. Τώρα, θα ξαναδώ την ταινία που μου είπες με άλλη ματιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ Κοινός νους

    Και το ψευδώνυμό σου να επικρατούσε, θα υπήρχε τεράστια διαφορά...

    Σε ευχαριστώ - καλή δύναμη.

    Ministre plénipotentiaire

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ρε Αρχέλα κάνε κράτει ρε!
    Σε λίγο θα μας βγείς ότι είσαι κι ο
    Ministre pléniporoufiane.
    Μη ερωτάς και απαντάς στον εαυτό σου.
    Θα στεναχωρηθεί κι ο Χρύσανθος.
    Πας να του πάρεις τη μπουκιά μέσα απ' το στόμα.

    Ο άϋπνος Φρουρός της ισραελο-Πρεσβείας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. "Ο άϋπνος Φρουρός της ισραελο-Πρεσβείας."

    Πάλι τα ίδια;

    Σε λίγο θα μου πεις ότι είμαι και ο Τζίμης...

    Ministre plénipotentiaire

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. 9 Απριλίου 2011 4:54 π.μ.

    Το θεωρω κολακευτικο να με θεωρεις σαν τον Ministre plénipotentiaire
    εστω και με ερωτο-απαντησεις
    στον καθρεπτη
    Αρχελαος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.