4/8/11

Ο Κεμάλ Μπουρκάι επιστρέφει στην Τουρκία

Ο δημοσιογράφος Οράλ Κάλισλαρ (αριστερά) και ο Κεμάλ Μπουρκάι (δεξιά) στο διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ της Ιστανμπούλ. [Οράλ Κάλισλαρ]
Ο Κεμάλ Μπουρκάι, διακεκριμένος ποιητής, διανοούμενος και μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της κουρδικής πολιτικής σκηνής, επέστρεψε στην Τουρκία στις 30 Ιουλίου μετά από 30 χρόνια στην εξορία. Η επιστροφή του Μπουρκάι, ο οποίος επέκρινε το ΠΚΚ και συνηγορούσε υπέρ της μη βίας και των δικαιώματων των Κούρδων, γεννά την ελπίδα συμφιλίωσης ανάμεσα στην Τουρκία και τον κουρδικό λαό.


Ο Μπουρκάι, ιδρυτής και πρώην γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Κουρδιστάν, έφυγε από την Τουρκία το Μάρτιο του 1980, λίγο πριν το στρατιωτικό πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου. Καταζητούμενος στην Τουρκία για τις πολιτικές του απόψεις και δραστηριότητες, ζήτησε άσυλο στη Σουηδία όπου και ζούσε από τότε.

Κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης - ιδίως ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν -- παρότρυναν την επιστροφή του Μπουρκάι και τον δέχτηκαν με ανοιχτάς αγκάλας.

Γνωστός για την ειρηνική του προσσέγιση στο κουρδικό ζήτημα και επικριτής των τακτικών βίας του ΠΚΚ, ο Μπουρκάι προτίθεται να αφήσει τη στάμπα του στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας, όχι ως ενεργός πολιτικός αλλά μάλλον ως σοσιαλιστής διανοούμενος που υποστηρίζει μια δημοκρατική και μη βίαιη λύση στο κουρδικό πρόβλημα της Τουρκίας.

Ωστόσο, ο Μπουρκάι εξακολουθεί να διακατέχεται από αισθήματα συμπάθειας προς το φιλειρηνικό κουρδικό κόμμα HAK-PAR, το οποίο βρίσκεται στο περιθώριο της τουρκικής πολιτικής σκηνής.

Μιλώντας στους SETimes, ο Μπαϊράμ Μποζιέλ, ηγέτης του HAK-PAR, τονίζει ότι ο Μπουρκάι θα αποτελέσει πολιτική δύναμη που θα βρίσκεται υπεράνω της πολιτικής των κομμάτων, αλλά οι ενέργειές του θα ευθυγραμμίζονται με την προοπτική του HAK-PAR. Κατά τον Μποζιέλ, "Ως άτομο που αγαπά την ειρήνη, ο Μπουρκάι θα συνεργαστεί με όλες τις φιλειρηνικές και δημοκρατικές δυνάμεις της Τουρκίας".

Η Μέρβε Αλίσι από το αντιστρατιωτικό "Κίνημα Νέων Πολιτών" χαρακτήρισε την επιστροφή του Μπουρκάι ως "ασήμαντη για τον Μπουρκάι, τεράστιας σημασίας όμως για την Τουρκία", προσθέτοντας ότι ο δικαστικός, παρεκβατικός και κοινωνικός μετασχηματισμός της Τουρκίας -- αν και ακόμα ανεπαρκής -- άνοιξε το δρόμο της επιστροφής του .

Σε συνέντευξη τύπου στο Ταξίμ, ο Μπουρκάι ανάφερε ως λόγο για την επιστροφή του "τη στήριξη των ειρηνευτικών βημάτων στο κουρδικό". "Όποιος υποστηρίζει αυτό το θέμα θα πρέπει να τυγχάνει υποστήριξης και θα πρέπει να αποφεύγουμε όσους προσπαθούν να μπλοκάρουν αυτό το ειρηνευτικό κίνημα", είπε.

Ο Μπουρκάι έχει επικρίνει το κυρίαρχο κουρδικό κίνημα επειδή δεν στήριξε το ¨κουρδικό άνοιγμα" της τουρκικής κυβέρνησης, το οποίο έχει κατά κύριο λόγο βαλτώσει αφότου διατυπώθηκε πριν σχεδόν δύο χρόνια.

Ο ίδιος ελπίζει ότι θα δώσει νέα πνοή στο "κουρδικό άνοιγμα" αποσκοπώντας στην εξάλειψη της τρομοκρατίας μέσω της διεύρυνσης των κουρδικών πολιτιστικών δικαιωμάτων. Οι πολιτιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης όπως ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός TRT Ses, ο οποίος μεταδίδει προγράμματα στην κουρδική γλώσσα επί 24ώρου βάσεως, θεωρείται από τον Μπουρκάι ως παράδειγμα για την απόσταση που έχει καλύψει η Τουρκία αφότου έφυγε από τη χώρα τρεις δεκατίες πριν, στο θέμα της αναγνώρισης της "κουρδικής πραγματικότητας".

Σε καιρούς που γίνεται ευρέως λόγος για "εσωτερικό πόλεμο" και "επιστροφή στις σκοτεινές ημέρες του παρελθόντος", ο κοινωνιολόγος Άρους Γιουμούλ από το πανεπιστήμιο Bilgi υποστηρίζει ότι η επιστροφή ενός διανοούμενου όπως ο Μπουρκάι, είναι εξέλιξη που υπόσχεται πολλά. "Βρισκόμαστε στο σταυροδρόμι τουυ παρελθόντος και του μέλλοντος και διανοούμενοι όπως ο Μπουρκάι μπορούν να μας γλυτώσουν από το λήθαργο στον οποίο έχουμε κολλήσει", είπε στους SETimes.

Ο καθηγητής Φουάτ Κέιμαν, διευθυντής του Κέντρου Πολιτικής της Ιστανμπούλ, υποστηρίζει ότι η επάνοδος του Μπουρκάι έγινε σε ένα ιδιαίτερα σημαντικό σημείο. "Για ένα άτομο που υποχρεώθηκε να ζει στο εξωτερικό επί δεκαετίες λόγω στρατιωτικού πραξικοπήματος, ο χρόνος της άφιξής του συνέπεσε με τη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων στρατού-πολιτών στην Τουρκία", ανάφερε στους SETimes ο Κέιμαν.

Ωστόσο, λαμβανομένων υπόψη όλων των πρωταγωνιστών της κουρδικής πολιτικής σκηνής, εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το εάν ο Μποθρκάι έχει αρκετή υποστήριξη ή εάν θα είναι σε θέση να πετύχει τους στόχους του.

Το φιλοκουρδικό Συνέδριο Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTK), στο οποίο δεσπόζει το BDP, τον κάλεσε να υποστηρίξει τους σκοπούς του, ωστόσο εξακολουθούν να υφίστανται τείχη ανάμεσα στον Μπουρκάι και τα κυριαρχούντα πολιτικά κινήματα των Κούρδων.

Ο Εκρέμ Έντι Γκουζέλντερε, από την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για τη Σταθερότητα, λέει ότι η επιρροή του Μπουρκάι στις κουρδικές πολιτικές δεν είναι ακόμα ορατή, ωστόσο δυσκολεύεται να φανταστεί πως θα ενώσει τις δυνάμεις του με το DTK. Εάν δεν το πράξει, η πολιτική του βάση θα είναι πολύ μικρή και η επιρροή του θα είναι ενός -- στην καλύτερη των περιπτώσεων -- πολιτικού σχολιαστή με επιρροή", λέει στους SETimes.

http://www.setimes.com
Οι Southeast European Times χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Διοίκηση των ΗΠΑ, κοινή στρατιωτική διοίκηση, υπεύθυνη για επιχειρήσεις των ΗΠΑ σε 52 χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.