3/8/11

Ενισχύσεις ζητάει η KFOR στο Κόσοβο

Επιπλέον ενισχύσεις ζητεί η KFOR, η ΝΑΤΟϊκή δύναμη στο Κόσοβο μετά το πρόσφατο ξέσπασμα ενός νέου κεφαλαίου βίας στην περιοχή, σε βάρος των Σέρβων μειονοτικών του Βορρά, ενώ η κυβέρνηση των Αλβανών Κοσοβάρων της Πρίστινα αψηφά το ΝΑΤΟ, καταφεύγει σε φραστικούς λεονταρισμούς εναντίον της Σερβίας και ξεσηκώνει ανησυχίες σε Ευρώπη και Ρωσία.
Τον έλεγχο των δύο επίμαχων μεθοριακών σταθμών στο βόρειο Κόσοβο ανέλαβε η KFOR, που ζητάει ακόμη ένα τάγμα για την ενίσχυσή της (Reuters)

Τον έλεγχο των δύο επίμαχων μεθοριακών σταθμών στο βόρειο Κόσοβο ανέλαβε η KFOR, που ζητάει ακόμη ένα τάγμα για την ενίσχυσή της (Reuters) Η Ατιφέτε Γιαχγιάγκα, πρόεδρος του Κοσόβου, επισκεπτόμενη με τη συνοδεία του πρωθυπουργού Χασίμ Θάτσι τις εγκαταστάσεις της ειδικής αστυνομικής δύναμης EULEX, επαίνεσε το έργο της, όπως και της KFOR για την εγκαθίδρυση της ειρήνης και της σταθερότητας και την εφαρμογή της έννομης τάξης.

Ομως, εμμέσως πλην σαφώς, διατύπωσε την φραστική πρόκλησή της, λέγοντας ότι «ο έλεγχος των συνόρων είναι κυρίαρχο δικαίωμα της Δημοκρατίας του Κοσόβου και θα εφαρμόσουμε το δικαίωμα αυτό με αποφασιστικότητα». Πρόσθεσε δε ότι αυτό πλέον «δεν αποτελεί θέμα συζήτησης με κανέναν».

Ο Θάτσι το πήγε πιο μακριά, απευθυνόμενος στο Βελιγράδι: «Θα πρέπει -είπε- να αλλάξουν τη νοοτροπία τους απέναντι στο Κόσοβο, επειδή αυτό ορίζει μόνο του το μέλλον του».

Ωστόσο, από την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από συνεννόηση με τη σερβική κυβέρνηση, η KFOR έχει αναλάβει τον έλεγχο των δύο επίμαχων μεθοριακών σταθμών Μπίρνιακ και Γιάρινιε στο βόρειο Κόσοβο. Σύμφωνα με τον Ντίντερ Βίχτερ, εκπρόσωπο της ΝΑΤΟϊκής αποστολής, έχει ζητήσει να ενισχυθεί η δύναμή της εκεί με ακόμα ένα τάγμα τουλάχιστον.

Η Γερμανία, διά του πρεσβευτή της στην Πρίστινα, ευχολογούσε ανήσυχη υπέρ της επιστροφής Σέρβων και Αλβανών Κοσοβάρων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η Ρωσία, μέσω του δικού της πρεσβευτή Αλεξάντερ Κονούζιν, επαναβεβαίωνε τη θέση της Μόσχας πως «η προσπάθεια της κυβέρνησης της Πρίστινας να αλλάξει μονομερώς και διά της βίας την κατάσταση στο βόρειο Κόσοβο αποτελεί απειλή για την ασφάλεια στην περιοχή».

1 σχόλιο:

  1. Hashim Thaci ="The snake"(το φιδι)
    Αυτο ειναι το παρατσουκλι του πρωθυπουργου του Κοσσοβου.Ειναι αυτος που στον πολεμο του 1999 πουλουσε σε παρανομη διακινηση οργανων τα σπλαχνα των σκοτωμενων στην μαχη Σερβων στρατιωτων.Ειναι ο τυπος αυτος,κλασσικος αλβαναρας,
    αυτος που εκπαραθυρωσε τον ηγετη των αλβανων του Κοσοβου και διανοουμενο και υποστηρικτη μιας παθητικης αντιστασης κατα των Σερβων.Ειναι αυτος που εφτιαξε απο εγκληματιες του UCK,το Δημοκρατικο κομμα του Κοσυφοπεδιου
    (PDK).Ειναι αυτος ο θρασυτατος αλβανακος που θεωρει οτι πρεπει να διωξει τους Σερβους που απεμειναν κατω απο την φυλαξη της KFOR(100000)απο την γενετειρα των Σερβων
    και κεντρο της Σερβικης Αυτοκρατοριας απο τον 8ο εως τον 14ο αιωνα ,την διχοτομημενη ηδη Μιτροβιτσα.Καποιοι θα παροτρυνουν και θα στηριζουν σιγουρα αυτο το αλβανικο ανδρεικελο προσδοκωντας τα ορυκτα που εχει αφθονα η περιοχη.Ποιος ενδιαφερεται πλεον για την τυχη των λαων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.