2/4/12

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΠΕΡΜΑΝ ΣΤΗ ΧΙΛΑΡΙ ΚΛΙΝΤΟΝ Ζητούν καταδίκη των τουρκικών απειλών προς την Κύπρο

Ζητούν καταδίκη των τουρκικών απειλών προς την Κύπρο
Μιχάλης Ιγνατίου 

Την αλλαγή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής έναντι της Κύπρου και την καταδίκη των τουρκικών απειλών, απαιτεί ο βουλευτής Χάουαρντ Μπέρμαν, ανώτερο στέλεχος του «Εβραϊκού Λόμπι», με επιστολή του προς την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον. Η επιστολή αποτελεί ένα ακόμα δείγμα της μεγάλης διάστασης απόψεων μεταξύ του Τελ Αβίβ και της Αγκυρας και της συνεργασίας του «Εβραϊκού Λόμπι» με την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα.

«Η επανένωση της Δημοκρατίας της Κύπρου», αναφέρει ο Αμερικανός βουλευτής, «είναι κρίσιμης σημασίας για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, που αποτελεί ζωτικό συμφέρον των ΗΠΑ». Προσθέτει: «Είναι γι' αυτό τον λόγο που είμαι βαθύτατα ενοχλημένος από δύο εξελίξεις που σχετίζονται με την Κύπρο – η μία είναι σε εξέλιξη εδώ και δεκαετίες, η άλλη είναι πιο πρόσφατη – και οι οποίες απειλούν αυτό το ζωτικής σημασίας συμφέρον (των ΗΠΑ). Οι εξελίξεις αυτές υπονομεύουν άμεσα την μακρόχρονη αμερικανική θέση για την επανένωση της Κύπρος και να θέσει υπό αμφισβήτηση την ικανότητά μας να διατηρήσουμε αυτή τη θέση».

Ο κ. Μπέρμαν εξηγεί τις δύο εξελίξεις ως εξής:
«Η πρώτη, και πιο πρόσφατη, των εξελίξεων αυτών είναι η απειλή της Τουρκίας για ανάληψη στρατιωτικής δράσης ως απάντηση στην εξερεύνηση που κάνει η Κύπρος για υδρογονάνθρακες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και η συμφωνία της με το Ισραήλ σχετικά με τους υδρογονάνθρακες. Η Αμερική πρέπει να καταστήσει ξακάθαρα τη σαφή και ισχυρή υποστήριξή της για όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Δημοκρατίας της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματός της για τους φυσικούς πόρους σε όλη την επικράτειά της, συμπεριλαμβανομένης της δικής της ΑΟΖ. Με οποιαδήποτε ερμηνεία, οι απειλές της Τουρκίας αποτελούν εκφοβισμό και είναι εκτός γραμμής.
Ζητούν καταδίκη των τουρκικών απειλών προς την Κύπρο

Η δεύτερη - και συνεχιζόμενη εξέλιξη- που με απασχολεί είναι οι όλο και πιο δρακόντειες προσπάθειες της Τουρκίας να αλλάξει τη δημογραφική σύνθεση της Κύπρος. Σύμφωνα με αναφορές στον τουρκοκυπριακό και τον ελληνοκυπριακό τύπο, η Τουρκία έχει αποστείλει εκατοντάδες χιλιάδες Τούρκους πολίτες στην Κύπρο από το 1974. Στο μεταξύ, ο αριθμός των αυθεντικών Τουρκοκυπρίων που ζουν στην κατεχόμενη περιοχή έχει πράγματι μειωθεί κατά τα τελευταία 38 χρόνια και τώρα επισκιάζονται από τους τουρκικής καταγωγής, εκ Τουρκίας, κατοίκους. Ενας Τούρκος υπουργός, και αυτό έχει σχέση με το παραπάνω, συζητά δημόσια το ενδεχόμενο προσάρτησης του κατεχόμενου εδάφους της Κύπρου από την Τουρκία».

Σύμφωνα με τον Αμερικανό βουλευτή, «για δεκαετίες οι προτάσεις για λύση του Κυπριακού βασιζονταν, εν μέρει τουλάχιστον, στην υποθεση ότι η επι μακρον πολυπληθής ελληνοκυπριακή πλειοψηφία θα άντεχε». Συνεχίζει τονίζοντας τα εξής: «Τώρα η Τουρκία προσπαθεί να αλλάξει το δημογραφικό αυτό γεγονός - στην καλύτερη περίπτωση, γιατί επιδιώκει να αποκτήσει πλεονέκτημα στις διαπραγματεύσεις, στη χειρότερη περίπτωση, επειδή επιδιώκει να δικαιολογήσει την εκμετάλλευση σε όλα τα κατεχόμενα εδάφη ή, ενδεχομένως, ακόμη και επέκταση τους. Η αμερικανική υποστήριξη για τη δημογραφική ακεραιότητα της Δημοκρατίας της Κύπρου, που μέχρι τώρα εξέφραζε περιστασιακά την ανησυχία της, πρέπει τώρα να εκφράζεται με σαφήνεια και αποφασιστικότητα, ως στοιχείο και υπόβαθρο της αμερικανικής θέσης σχετικά με την επανένωση της Κύπρου».

Ο κ. Μπέρμαν πιστευει ότι «οι απειλές της Τουρκίας εναντίον της Δημοκρατίας της Κύπρου και οι συνεχιζόμενες προσπάθειες της να αλλάξει δημογραφικά (το νησί), αμφισβητούν τη δέσμευση της Τουρκίας για επανένωση (της Κύπρου)». Προσθέτει ότι «οι ΗΠΑ, θα πρέπει να είναι άτεγκτες και αντίθετες στις προσπάθειες της Τουρκίας να ποδοπατήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Δημοκρατίας της Κύπρου - είτε μέσω στρατιωτικών απειλών είτε μέσω εποικισμού με Τούρκους πολίτες. Υπό το φως αυτών των επικίνδυνων εξελίξεων, καλούμε μια ριζική επανεκτίμηση της πολιτικής μας έναντι της Κύπρου, λαμβάνοντας πλήρως υπόψη τις απειλές της Τουρκίας καθώς και της αποικιοκρατικής μεταφορά πληθυσμού από την τουρκική ενδοχώρα», καταλήγει ο Αμερικανός βουλευτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.