8/4/13

Σκληρή Μάχη Εξουσίας στην Τεχεράνη

The New York Times
Ο Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ δεν θα εγκαταλείψει ήσυχα την εξουσία. Καθώς απομένουν πλέον μόλις τρεις μήνες για την ολοκλήρωση της τελευταίας του θητείας στην προεδρία του Ιράν, ο κ. Αχμεντινετζάντ προβαίνει σε διφορούμενες ενέργειες με στόχο αφενός να βελτιώσει τη δημόσια εικόνα του, αφετέρου για να εξασφαλίσει τη στήριξη της δυσαρεστημένης μεσαίας τάξης για λογαριασμό του Εσφαντίαρ Ραχίμ Μασάι, του ανθρώπου που ο ίδιος προσωπικά έχρισε διάδοχό του. Πρόκειται για μια σκληρή μάχη εξουσίας μεταξύ της ομάδας του κ. Αχμεντινετζάντ και της συμμαχίας των λεγόμενων «υπερμάχων των παραδοσιακών αξιών».
Μετά την κατάρρευση του κινήματος διαμαρτυρίας που αναδύθηκε μετά τις προεδρικές εκλογές του 2009, ο κ. Αχμεντινετζάντ και οι υποστηρικτές του βρέθηκαν αναπάντεχα στην αντιπολίτευση. Σήμερα αντιμάχονται τους υπερμάχους των παραδοσιακών αξιών, οι οποίοι τάσσονται, μεταξύ άλλων, υπέρ μιας πιο σκληρής στάσης στις διαπραγματεύσεις με τη Δύση και της κατάργησης του θεσμού της προεδρίας. Στο Ιράν οι διαμάχες αυτού του τύπου διεξάγονται υπό το άγρυπνο βλέμμα του ανώτατου πνευματικού ηγέτη της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος είναι εν τέλει εκείνος που κρίνει τον νικητή και τον ηττημένο, κατά τρόπο τέτοιο, ώστε καμία πλευρά να μη συγκεντρώνει υπέρμετρη εξουσία.

Αυτή τη φορά, ωστόσο, διακυβεύονται πολύ περισσότερα από την πολιτική εξουσία. Αν ο κ. Aχμεντινετζάντ και οι υποστηρικτές του ηττηθούν, θα απολέσουν το καθεστώς αμνηστίας από τις διωκτικές αρχές, το οποίο μέχρι σήμερα απολαμβάνουν. Παράλληλα, θα βρεθούν στο έλεος όχι μόνο του δικαστικού συστήματος, αλλά και των δυνάμεων ασφαλείας, της κρατικής τηλεόρασης και των ιμάμηδων, που ελέγχονται απόλυτα από τους υπερμάχους των παραδοσιακών αξιών. Ηδη, οι εισαγγελείς διεξάγουν έρευνες σε βάρος των στενών συνεργατών του κ. Αχμεντινετζάντ και προειδοποιούν ανοιχτά ότι δεν αποκλείεται να τους ασκηθούν διώξεις για διαφθορά, κακοδιαχείριση δημόσιων ταμείων και παρέκκλιση από τις ισλαμικές αρχές.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Ιρανός πρόεδρος εξέπληξε ευχάριστα τους επικριτές του στη Δύση, προκαλώντας τους εχθρούς του δημόσια, όπως για παράδειγμα φιλώντας στο μάγουλο τη χήρα του Ούγκο Τσάβες ― ο ισλαμικός νόμος απαγορεύει τη σωματική επαφή μεταξύ ανδρών με γυναίκες με τις οποίες δεν έχουν συγγένεια. Στις δημόσιες ομιλίες του, επίσης, η λέξη «ουμά» (σ.σ.: σε ελεύθερη μετάφραση «κοινότητα των πιστών») έχει αντικατασταθεί από τη λέξη «λαός» ή «έθνος». Οι λέξεις αυτές αποτελούν ανάθεμα για τους σκληροπυρηνικούς, που θέλουν να αποτρέψουν την αφύπνιση των προεπαναστατικών εθνικιστικών συναισθημάτων.

Οι εναπομείνασες εβδομάδες μέχρι τις προεδρικές εκλογές προμηνύονται εκρηκτικές. Οι πρώτες ενδείξεις όσον αφορά την έκβαση της μάχης θα φανούν όταν το Συμβούλιο των Φρουρών συνεδριάσει για να κρίνει τη νομιμότητα της υποψηφιότητας Μασάι. Οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο κ. Χαμενεΐ είναι εκείνος που θα λάβει την τελική απόφαση. Προς το παρόν, πάντως, ο τελευταίος καλεί τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση προς όφελος των συμφερόντων της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.