13/5/13

«Ο λαός μας επιθυμεί να σας βοηθήσει» -- Σαμαράς και επιχειρηματίες στην Κίνα

Του Αθανασιου Ελλις
Στην κοινή επιθυμία Αθήνας και Πεκίνου, να καταστεί η Ελλάδα «πύλη εισόδου» στις ευρωπαϊκές αγορές για κινεζικά και άλλα προϊόντα από την Ασία, επικεντρώνεται η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Κίνα. Παράλληλα, οι δύο πλευρές εργάζονται ώστε να αποτελέσει η ελληνική προεδρία της Ε.Ε. το 2014 την αφετηρία για περαιτέρω εμβάθυνση όχι μόνο των διακρατικών εμπορικών σχέσεων, αλλά και της ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ Eυρωπαϊκής Ενωσης και Κίνας.

Η διακηρυγμένη έμφαση του κ. Σαμαρά στην προσέλκυση επενδύσεων και την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών, βρίσκει ευήκοον ους στην κινεζική ηγεσία. «Γνωρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή το σημαντικότερο ζήτημα στο μυαλό της ελληνικής κυβέρνησης, της επιχειρηματικής κοινότητας της χώρας, αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας, είναι η αναγκαιότητα επενδύσεων και η ανάπτυξη. Υπό αυτό το πρίσμα, η επιχειρηματική συνεργασία βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της επίσκεψης, ως αποτέλεσμα της οποίας ελπίζουμε ότι η οικονομική και εμπορική συνεργασία μας θα περάσει στο επόμενο επίπεδο» τονίζει στην «Κ» ο Κινέζος πρέσβης στην Αθήνα, Ντου Τσιουέν, και προσθέτει: «Η επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στην Κίνα είναι πολύ σημαντική καθώς θα εκπέμψει σαφή μηνύματα και θα δείξει ότι για την Κίνα η Ελλάδα δεν είναι απλά άλλη μια χώρα της Ευρώπης, αλλά ένας από τους πιο στενούς φίλους της Κίνας». Μιλά για «αλληλοκατανόηση και εμπιστοσύνη», και σημειώνει ότι «όποτε υπήρξε ανάγκη για βοήθεια, ανταποκριθήκατε άμεσα και με συγκινητικό, θα έλεγα, τρόπο. Είτε επρόκειτο για την προετοιμασία της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, είτε για την εκκένωση των Κινέζων πολιτών από τη Λιβύη πριν από δύο χρόνια».

Ως ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει το Πεκίνο στην επίσκεψη ερμηνεύεται το γεγονός ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός είναι ο δεύτερος δυτικός ηγέτης, μετά τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ, που θα συναντηθεί με τη νέα ηγεσία της χώρας η οποία ανέλαβε καθήκοντα μόλις πριν από δυο μήνες.

Στόχος είναι η εγκαθίδρυση μιας πολυεπίπεδης συνεργασίας με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, αλλά και η εξασφάλιση απτών αποτελεσμάτων. Στο πλαίσιο αυτό θα υπογραφούν συγκεκριμένες συμφωνίες, μεταξύ άλλων, στους τομείς της ναυτιλίας αλλά και της πώλησης ελληνικών μαρμάρων στην Κίνα, ενώ, όπως τονίζουν κινεζικές πηγές, καταγράφεται ραγδαία αύξηση των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων με πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις το ελαιόλαδο και τα κρασιά, ενώ παρατηρείται έντονο ενδιαφέρον και για γούνες Καστοριάς ή ακόμη και για τη φέτα. Τα περιθώρια είναι τεράστια καθώς η Κίνα είναι πλέον η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά εισαγωγής προϊόντων μετά τις ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα μεγάλες ευκαιρίες προσφέρει το αυξανόμενο κύμα Κινέζων τουριστών προς την Ευρώπη, τμήμα του οποίου μπορεί να διοχετευθεί και στην Ελλάδα και προς αυτήν την κατεύθυνση ο Κινέζος πρέσβης ενθαρρύνει τους Ελληνες επιχειρηματίες του κλάδου να δραστηριοποιηθούν.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει επίσης για τον τομέα των υποδομών. Στο πλαίσιο αυτό διερευνώνται οι προοπτικές κινεζικής συμμετοχής στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», που θα έρθει μετά την επιτυχή διείσδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, το οποίο αναδεικνύεται σε κύριο διαμετακομιστικό κέντρο της Μεσογείου. Οι Κινέζοι υπογραμμίζουν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες και με άλλους πολυεθνικούς κολοσσούς, μεταξύ άλλων με την Dell και τη Samsung, οι οποίοι, όπως και η Hewlett Packard, ενδιαφέρονται να χρησιμοποιούν τον Πειραιά για τη μεταφορά των προϊόντων τους στις ευρωπαϊκές αγορές. Αλλοι τομείς που ενδιαφέρουν τους Κινέζους είναι ο χρηματοπιστωτικός τομέας, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η γεωργία.

«Τη στιγμή που η Ελλάδα βιώνει τη βαθύτερη κρίση της μεταπολεμικής περιόδου, και η κυβέρνηση και ο λαός της καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για ανάπτυξη και ανάκαμψη, αυτή η επίσκεψη θα διαμηνύσει πως η κινεζική κυβέρνηση και ο λαός της Κίνας κατανοούν τι περνάτε και επιθυμούν να βοηθήσουν» δηλώνει ο κ. Ντου που επισημαίνει άλλη μια διάσταση: «Τα μέσα ενημέρωσης της Κίνας και όλου του κόσμου θα παρακολουθήσουν με προσοχή αυτήν την επίσκεψη και αυτό θα προβάλει διεθνώς το μήνυμα στήριξης και την επιθυμία της Κίνας να εμβαθύνει τις διμερείς σχέσεις και να βοηθήσει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 


Σαμαράς και επιχειρηματίες στην Κίνα

Του Αθανασιου Ελλις
Στο πλαίσιο της προσπάθειας αποκατάστασης της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας και ανάκτησης της εμπιστοσύνης των αγορών, η κυβέρνηση καλείται να δημιουργήσει το πρόσφορο περιβάλλον που θα επιτρέψει στους «ισχυρούς» του πλανήτη να εκπέμψουν θετικά μηνύματα για την ελληνική οικονομία. Οι δηλώσεις στις οποίες θα προβούν οι ηγέτες τους, τα βήματα που θα κάνουν οι υπουργοί που διαχειρίζονται τομείς άμεσου ενδιαφέροντος για την Ελλάδα, και, κυρίως, οι επενδυτικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβουν οι επιχειρηματίες τους, θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το κατά πόσον η Ελλάδα θα τα καταφέρει.

Υπό αυτό το πρίσμα θα αποτιμηθεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κίνα. Η «απόβαση» της ελληνικής αποστολής -κυβέρνησης και επιχειρηματιών- στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου δημιουργεί προσδοκίες. Για να αποδειχθεί αποτελεσματική, απαιτεί καλή οργάνωση. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια για ερασιτεχνισμούς, που, δυστυχώς, έχουν κατά το παρελθόν στοιχίσει στη χώρα. Είναι νωπές οι μνήμες από την κακή διαχείριση που καταδίκασε τις απόπειρες προσέλκυσης επενδύσεων από το Κατάρ, επί των κυβερνήσεων τόσο του Κώστα Καραμανλή όσο και του Γιώργου Παπανδρέου.

Είναι προφανές ότι η λύση στην κρίση και η έξοδος της Ελλάδας από τον εφιάλτη που βιώνει τα τελευταία χρόνια θα προέλθει κυρίως από τη στήριξη της ευρωπαϊκής οικογένειας στην οποία ανήκει η χώρα. Παρά τις όποιες διαφωνίες και διαφορές παρατηρούνται στους κόλπους της Ευρωζώνης, το σύνολο σχεδόν της πρωτόγνωρης χρηματοδότησης που έχει δοθεί στην Ελλάδα προέρχεται από τους Ευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι καταβάλλουν όλα τα χρήματα που αναλογούν στην ευρωπαϊκή συμβολή, αλλά και το ένα τρίτο της χρηματοδότησης που προέρχεται από το ΔΝΤ, αφού αυτό είναι περίπου το ποσοστό συμμετοχής των ευρωπαϊκών χωρών στη μετοχική σύνθεση του Ταμείου.

Ομως, πέραν της Ευρώπης, σημαντικός είναι ο ρόλος που διαδραματίζουν επίσης μεγάλες οικονομίες όπως η Κίνα, αλλά και η Αμερική, που είναι η μεγαλύτερη του πλανήτη και την οποία θα επισκεφθεί ο κ. Σαμαράς σε λίγες εβδομάδες. Επίσης, σημαντική είναι και η επίσκεψη που θα ακολουθήσει στο Αζερμπαϊτζάν, όπου υπάρχει ενδιαφέρον για τις ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας, ενώ πλησιάζει και η οριστική απόφαση για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς αζερικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές όπου η Ελλάδα προσβλέπει σε σημαντικά οφέλη εάν επιλεγεί ο ΤΑΡ.

Μετά τις ανταλλαγές επισκέψεων με την καγκελάριο Μέρκελ και τον πρόεδρο Ολάντ και την ενθάρρυνση από τους ηγέτες των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης προς γερμανικές και γαλλικές εταιρείες να εξετάσουν επενδύσεις στην Ελλάδα, τώρα η προσοχή στρέφεται εκτός Ευρώπης. Ο κ. Σαμαράς μεταβαίνει σε χώρες όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ «οπλισμένος» με τις πρώτες θετικές αναφορές σε εκθέσεις της Κομισιόν και του ΔΝΤ.

Η κατάσταση παραμένει αβέβαιη, και ο δρόμος θα είναι μακρύς, αλλά διανύουμε την κρίσιμη καμπή όπου όλο και περισσότεροι, εντός και, κυρίως, εκτός Ελλάδας, αρχίζουν να μη βλέπουν πλέον το ποτήρι «μισοάδειο», αλλά «μισογεμάτο». Με την προσέλκυση επενδύσεων να αποτελεί τη διακηρυγμένη προτεραιότητα του πρωθυπουργού, βρισκόμαστε στο καθοριστικό σημείο όπου οι ξένοι επενδυτές στρέφουν διστακτικά και πάλι το βλέμμα τους στην ελληνική οικονομία. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού της δοκιμαζόμενης Ελλάδας στον εξωστρεφή γίγαντα της Ανατολής παρουσιάζει ενδιαφέρον και για τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και αναλόγως των αποτελεσμάτων που θα έχει μπορεί να αποφέρει οφέλη ή να προκαλέσει ζημία.

Μεταξύ των συνεργατών του πρωθυπουργού και των υπουργών που εμπλέκονται στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων και την προώθηση ελληνικών εξαγωγών, θα έπρεπε να είχε υπάρξει περισσότερος συντονισμός και καλύτερη οργάνωση. Να δρουν βάσει συνολικού σχεδίου και όχι μεμονωμένα. Σε κάθε περίπτωση, ελπίζεται ότι οι κυβερνητικοί παράγοντες αλλά και οι επιχειρηματίες που μεταβαίνουν στην Κίνα δεν θα απογοητεύσουν τους συνομιλητές τους με γενικότητες, αλλά θα ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του εγχειρήματος εξασφαλίζοντας οφέλη για τους ίδιους και τη χώρα.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.