16/1/14

Συνεχίζει η δυσαρέσκεια της Σερβίας για τις δηλώσεις Ερντογάν-Νταβούτογλου

Ο Σέρβος ΥΠΕΞ δήλωσε πως ανέμενε από τον Τούρκο ομόλογό του, να ζητήσει πιο ανοιχτά και πιο ρητά συγνώμη από τη Σερβία εξαιτίας της πρόσφατης δήλωσης του Τούρκου πρωθυπουργού
Picture 0 for Συνεχίζει η δυσαρέσκεια της Σερβίας για τις δηλώσεις Ερντογάν-Νταβούτογλου
Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, κ. Ivan Mrkić, δήλωσε πως ανέμενε από τον Τούρκο συνάδελφό του, Ahmet Davutoglu, να ζητήσει πιο ανοιχτά και πιο ρητά συγνώμη από τη Σερβία εξαιτίας της πρόσφατης δήλωσης του Τούρκου πρωθυπουργού Redžep Taip Erdogan για το Κοσσυφοπέδιο, η οποία προκάλεσε αρνητικές επιπτώσεις  στις σχέσεις Σερβίας και Τουρκίας.

Ειδικά, ο κ. Mrkić ανέφερε ότι σέβεται τις απόψεις του Davutoglu ότι η Τουρκία επιθυμεί να αναπτύξει όσο το δυνατόν καλύτερες σχέσεις με τη Σερβία, και ότι οι Αρχές στην Άγκυρα θεωρούν ότι οι δύο χώρες αποτελούν εταίρους στρατηγικής σημασίας για την παραπέρα διαφύλαξη της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή.

Σύμφωνα με τα λόγια του κυρίου Mrkić, αυτό συμπίπτει με τις θέσεις αρχών της Σερβίας, για την οποία η ανάπτυξη πολυμερούς συνεργασίας με τις χώρες της γύρω περιοχής αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους στόχους προτεραιότητας, κατά την άσκηση της εξωτερικής της πολιτικής.

Όπως γράφει η ημερήσια εφημερίδα «Μπλιτζ» του Βελιγραδίου, ο Davutoglu είχε δηλώσει πως η Άγκυρα δεν πρόκειται να ζητήσει συγνώμη από το Βελιγράδι εξαιτίας της δήλωσης του πρωθυπουργού Erdogan, ο οποίος δήλωσε, στα τέλη του περασμένου έτους, κατά τη διάρκεια επίσκεψης που έκανε στην πόλη της Πριζρένης, ότι η σερβική επαρχία του Κοσόβου είναι Τουρκία και ότι η Τουρκία είναι Κόσοβο, αναφέροντας ότι αυτή η δήλωση σηματοδοτεί την πολιτισμική εγγύτητα, ο Davutoglu συμπλήρωσε ότι η δήλωση δεν είχε πολιτικό χαρακτήρα, ούτε πάλι υπήρξε έκφραση επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας στο χώρο των Βαλκανίων.

Πηγή balkans.com
http://voria.gr/index.php?module=news&func=display&sid=163710

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.