10/9/15

Συνεχίζεται η ισλαμοφασιστική βαρβαρότητα στην Τουρκία, εναντίον των Κούρδων

Τα σπασμένα τζάμια σηματοδοτούν τη δεύτερη, μέσα σε ένα τριήμερο, επίθεση αγανακτισμένων οπαδών του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον των γραφείων της εφημερίδας Hurriyet στην Κωνσταντινούπολη.
Σαν να μην πέρασε μια μέρα, από την 6/7 Σεπτεμβρίου 1955.
Ένας λαός με βάρβαρα ένστικτα, από τη μια μέρα στην άλλη μετατρέπεται σε ένα αιμοβόρο θηρίο,
που επιτίθεται εναντίον συμπολιτών του, οι οποίοι δεν έχουν καμία ευθύνη για ό,τι τεκταίνεται στη χώρα και την περιοχή.

Ένας ηγέτης ο οποίος διακόπτει την ειρηνευτική διαδικασία που ήταν σε εξέλιξη χρόνια τώρα, για να εκδικηθεί τους ψηφοφόρους, που δεν του έδωσαν 400 βουλευτές, όπως ζήτησε, και αιματοκυλίζει τη χώρα του.
Να βγάλουμε συμπεράσματα σε Κύπρο και Ελλάδα, για το λαό που κατοικεί δίπλα μας.

Αντιγράφουμε από την Καθημερινή
HDP: «Νύχτα Κρυστάλλων» στην Τουρκία
AFP, REUTERS
Τα σπασμένα τζάμια σηματοδοτούν τη δεύτερη, μέσα σε ένα τριήμερο, επίθεση αγανακτισμένων οπαδών του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον των γραφείων της εφημερίδας Hurriyet στην Κωνσταντινούπολη.
Τα σπασμένα τζάμια σηματοδοτούν τη δεύτερη, μέσα σε ένα τριήμερο, επίθεση αγανακτισμένων οπαδών του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον των γραφείων της εφημερίδας Hurriyet στην Κωνσταντινούπολη.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Για κίνδυνο εμφυλίου πολέμου κάνει λόγο η τρίτη σε κοινοβουλευτική ισχύ πολιτική δύναμη της Τουρκίας, το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), ύστερα από μία εφιαλτική νύχτα βίαιων επιθέσεων οργισμένων εθνικιστών εναντίον Κούρδων σε διάφορα σημεία της χώρας.

«Το τελευταίο σαρανταοκτάωρο σημειώθηκαν περισσότερες από 400 επιθέσεις εναντίον γραφείων του HDP. Αντιμετωπίζουμε μια εκστρατεία λιντσαρίσματος», δήλωσε ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος, που κέρδισε το 13% των ψήφων στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου. «Η εκστρατεία αυτή των επιθέσεων διευθύνεται από ένα και μοναδικό χέρι, το χέρι του κράτους», προσέθεσε. Προχωρώντας πιο μακριά, ο βουλευτής του HDP Ερτουγκρούλ Κιουρκσού δεν δίστασε να κάνει λόγο για «Νύχτα των Κρυστάλλων», παραλληλίζοντας τις επιθέσεις εναντίον των Κούρδων στην Τουρκία του Ερντογάν με τα πογκρόμ κατά των Εβραίων στη Γερμανία του Χίτλερ.

Φωνάζοντας το σύνθημα-πολεμική ιαχή των Ισλαμιστών, «Ο Θεός είναι μεγάλος», οργισμένοι οπαδοί του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) επέδραμαν τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη κατά των γραφείων του HDP σε πολλές πόλεις. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ρεπορτάζ όπου τα γραφεία του φιλοκουρδικού κόμματος στην Αγκυρα και στην Αλάνια γίνονταν παρανάλωμα του πυρός.

Το κύμα εθνικιστικού παροξυσμού τροφοδοτήθηκε από το κύμα των φονικών επιθέσεων της κουρδικής, αυτονομιστικής οργάνωσης ΡΚΚ εναντίον τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας, στα τέλη Ιουλίου. Περισσότεροι από 100 Τούρκοι στρατιώτες και αστυνομικοί σκοτώθηκαν αυτό το διάστημα – οι 30 το προηγηθέν διήμερο.

Λάδι στη φωτιά ρίχνει μερίδα του Τύπου, με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak να αποκαλεί τον Ντεμιρτάς «δολοφόνο», παρότι καταδίκασε απερίφραστα τις επιθέσεις του ΡΚΚ και τάχθηκε υπέρ της επιστροφής στον πολιτικό διάλογο για την αντιμετώπιση του κουρδικού προβλήματος. Η ανάφλεξη στις νοτιοανατολικές περιοχές στην Τουρκία και η εθνικιστική αντίδραση που διογκώνεται με ρυθμό χιονοστιβάδας ρίχνουν βαριά σκιά στις πρόωρες, βουλευτικές εκλογές, οι οποίες έχουν προγραμματισθεί για την 1η Νοεμβρίου. Μιλώντας από το Ντιγιάρμπακιρ, τη μεγαλύτερη κουρδική πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας, ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς προειδοποίησε ότι «καθίσταται αδύνατο να διεξαχθούν εκλογές, δεδομένης της κατάστασης ασφαλείας στην περιοχή». Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ερντογάν ότι ποντάρει στον εθνικισμό για να αποδυναμώσει το HDP και να βοηθήσει το κόμμα του, το ΑΚΡ, να κατακτήσει την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία που στερήθηκε στις εκλογές του Ιουνίου. Κάτι τέτοιο θα επιτρέψει την αναθεώρηση του συντάγματος και την παράδοση υπερεξουσιών στον Ταγίπ Ερντογάν.

Για δεύτερη φορά μέσα σε ένα τριήμερο, στόχος επίθεσης «αγανακτισμένων πολιτών», που φώναζαν συνθήματα υπέρ του Ερντογάν, έγιναν και τα γραφεία της εφημερίδας Hurriyet στην Κωνσταντινούπολη. Μεταξύ των «αγανακτισμένων» ήταν και βουλευτής του ΑΚΡ, γεγονός που καταδίκασε ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζον Κίρμπι. Τέλος, η τουρκική αστυνομία πραγματοποίησε, για δεύτερη φορά εντός του Σεπτεμβρίου, έφοδο σε γραφεία του ομίλου εταιρειών Koza Ipek Holding. Τα μέσα ενημέρωσης του οποίου αντιπολιτεύονται τον Ερντογάν και πρόσκεινται στον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, επικεφαλής θρησκευτικής Αδελφότητας με σοβαρή διείσδυση στον κρατικό μηχανισμό και με μεγάλη πολιτική επιρροή.

4 σχόλια:

  1. Οι σχέσεις Τούρκων-Κούρδων είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για το πια μεταχείριση επιφυλάσσουν οι Τούρκοι σε αυτούς που -έχουν την αφέλεια ή την βλακεία να- νομίζουν ότι αν συνεργαστούν με τους Τούρκους, οι Τούρκοι θα το εκτιμήσουν και θα τους ανταμείψουν γενναιοφρόνως! Οι Κούρδοι ήταν αυτοί που ''επέβλεψαν'' στην γενοκτονία των Αρμενίων και οι Τούρκοι για ''ευχαριστώ'' τους ανακήρυξαν ''ορεινούς Τούρκους'' και όταν αυτοί ζήτησαν αναγνώριση της εθνικής τους ταυτότητας τους αντιμετώπισαν λίγο πολύ σαν τους Αρμενίους. Αυτά για όσους νομίζουν ότι μπορεί να υπάρξει συνεννόηση με τον Τούρκο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Dear Ioanni, you have left us with a lesson to be learned. I would like to add that we should also be cautious of the alliances we think we have...

      Διαγραφή
    2. Δεν υπάρχουν συμμαχίες μόνο κοινά συμφέροντα. Αλλά ο συναισθηματικός Έλληνας τα ερμηνεύει ως "φιλία"! There is no alliances only common interests. But the sentimental Greek they interprete them as "friendship"!

      Διαγραφή
  2. Η επιθετικοτητα του Αφεντη προφανως ειναι προεκλογικο ,μεσω φανατισμου, κολπο...
    Η αγαρμπη και αμετρα ακομψη ομως μεθοδολογια θα φερει καρπους που δεν περιμενει.
    Απροβλεπτη βεβαια η παρουσια του ελοχευοντος Στρατευματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.