8/5/17

Ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου: Ώρα κόστους για την Τουρκία

Φρίξος Δαλίτης 

Στη χειρότερή τους φάση από το 2004 βρίσκονται οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνει στον «Φ» ο ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου.  
Ο Κύπριος ευρωβουλευτής σημειώνει την έντονη δυσαρέσκεια της Ε.Ε. για τη στάση της Τουρκίας, η οποία ως χώρα, όπως αναφέρει, τελεί υπό τη δυναστεία του Ερντογάν. Προσθέτει ακόμα ότι με τις μεταρρυθμίσεις στο τουρκικό σύνταγμα, η Τουρκία δεν έχει καμία θέση πλέον στην ευρωπαϊκή οικογένεια. 
Ο Λευτέρης Χριστοφόρου είναι κάθετος και στο θέμα των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας και την επιχειρούμενη ένταση στην περιοχή με απειλές τόσο εναντίον της Κύπρου όσο και της Ελλάδας. Δηλώνει ότι καθημερινώς προβαίνει σε καταγγελία εις βάρος της Τουρκίας στα διάφορα όργανα της Ε.Ε. «Καταγγέλλουμε την Τουρκία για την εισβολή και την κατοχή και τις συνέπειές της σε βάρος του Κυπριακού Ελληνισμού, καταγγέλλουμε την Τουρκία για τις καθημερινές παραβιάσεις του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου και για την πλήρη περιφρόνηση των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών», δηλώνει στη συνέντευξή του ο Λευτέρης Χριστοφόρου.
 
Προχωρώντας ένα ακόμα βήμα παρακάτω, ο Κύπριος ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος υπογραμμίζει ότι η Ε.Ε. όφειλε μέχρι σήμερα να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για την προκλητική της στάση και την απαράδεχτη συμπεριφορά της. «Πιστεύω ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια και επιβάλλεται πλέον η επιβολή κυρώσεων», δηλώνει.
 
Ποια είναι η επόμενη μέρα στις σχέσεις Τουρκίας- Ε.Ε. μετά και την απόφαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης να εντάξει την Τουρκία σε διαδικασία πολιτικής παρακολούθησης;
 
Η Ε.Ε., εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, εκφράζει τη δυσφορία της για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία, με συνεχείς παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με καταπάτηση αρχών και αξιών της ΕΕ, με απειλές στις γειτονικές χώρες και με αυθαίρετες προκλητικές ενέργειες σε όλα τα επίπεδα εντός και εκτός Τουρκίας.
 
Πιστεύω ότι οι σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας βρίσκονται στο χειρότερο επίπεδο από το 2004 που άρχισαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Τουρκίας - ΕΕ και συνεχίζουν να επιδεινώνονται καθημερινά. Θεωρώ ότι παρήλθε ανεπιστρεπτί η θετική περίοδος Ε.Ε. - Τουρκίας.
 
Ιδιαίτερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σφυροκοπά την Τουρκία με σκληρές αποφάσεις απέναντί της. Υπενθυμίζω ότι από τον Δεκέμβριο με πρωτοβουλία του κόμματός μας, του ΕΛΚ, κατορθώσαμε να υπερψηφισθεί καταδικαστικό ψήφισμα για την Τουρκία όπου με ιδιαίτερα αυστηρό τρόπο καλεί την ΕΕ να σταματήσει την προενταξιακή βοήθεια στην Τουρκία και να παγώσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Ακόμα υπήρξαν αυστηρές αναφορές για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ανυπαρξία κράτους δικαίου στην Τουρκία και την επιβολή απολυταρχικού καθεστώτος υπό τον Ερντογάν.
Η απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης μπορώ να πω ότι λήφθηκε αργοπορημένα, αλλά έστω και τώρα ενισχύει σημαντικά και εναρμονίζεται σε μεγάλο βαθμό με τις θέσεις του Ευρωκοινοβουλίου.
 
Πόσο ανησυχεί την Ευρώπη η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Τουρκία μετά και τη νίκη του Ερντογάν στο δημοψήφισμα αλλά ταυτόχρονα και τη γενικότερη έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της;
 
Η Ε.Ε. έγκαιρα εξέφρασε την έντονη αντίδρασή της για την αυταρχική, απολυταρχική και αντιδημοκρατική διολίσθηση της Τουρκίας, καθώς και τους κινδύνους που εμπερικλείει αυτή η στροφή της Τουρκίας προς τον αυταρχισμό και το αστυνομικό κράτος. Η Ε.Ε. και το Ευρωκοινοβούλιο τόνισαν ξεκάθαρα ότι με το νέο σύνταγμα η Τουρκία δεν έχει θέση στην ΕΕ.
 
Η ΕΕ, οφείλω να επισημάνω, στάθηκε ανυποχώρητη σε θέματα αρχών και αξιών και διεμήνυσε με ευθύ τρόπο στην τουρκική ηγεσία ότι οι επιχειρούμενες αλλαγές στο σύνταγμα της Τουρκίας οδηγούν την Τουρκία σε κατά μέτωπο σύγκρουση με τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ.

Η Ευρώπη ανησυχεί όχι μόνο για την έκρυθμη εσωτερική κατάσταση που δημιουργεί ο Ερντογάν και το κόμμα του, αλλά και για τις εντάσεις και προκλήσεις που δημιουργεί στη γύρω περιοχή, μετατρέποντας την Τουρκία σε σοβαρό αποσταθεροποιητικό παράγοντα της περιοχής.
 
 
Οι παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ τόσο με τις ΝΑVTEX όσο και με τις έρευνες του Barbaros, αλλά και οι προκλήσεις στο Αιγαίο, πόσο απασχολούν την Ε.Ε.;
 
Οι προκλητικές παραβιάσεις της Τουρκίας στην Κύπρο και στο Αιγαίο είναι σημαντικό ζήτημα για εμάς, για αυτό επιχειρούμε διαρκώς να το θέτουμε στην πολιτική μας ομάδα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στις αρμόδιες επιτροπές και στις ολομέλειες του Ευρωκοινοβουλίου. Αυτό δεν είναι το μοναδικό θέμα που απασχολεί την ΕΕ για την Τουρκία, αλλά συζητούνται έντονα και τα θέματα που αφορούν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, όπως την ανυπαρξία κράτους δικαίου, την αστυνομοκρατία και τις απειλές προς την ΕΕ.

Εμείς θα εντείνουμε τη δράση μας ούτως ώστε οι απροκάλυπτες παραβιάσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ αλλά και οι προκλήσεις στο Αιγαίο να συνεχίσουν να παραμένουν ψηλά στην ατζέντα της ΕΕ.
 
Η Τουρκία σήμερα αντιμετωπίζεται από την ΕΕ ως μία χώρα που καταδυναστεύεται από τον Ερντογάν, μία απρόβλεπτη και ανεξέλεγκτη κατάσταση σε πλήρη σύγκρουση με τους θεσμούς, τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ. Ενώ διαχρονικά μόνο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα υποστήριζε σθεναρά τη θέση ότι η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει χώρα-μέλος της ΕΕ, σήμερα αυτή η θέση υιοθετείται από την πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου και ήδη η συζήτηση μετατοπίζεται στο πεδίο μιας άλλης σχέσης με την Τουρκία και σε καμία περίπτωση ένταξη στην Ε.Ε.
 
Πρόσφατα προχωρήσατε και σε καταγγελία των ενεργειών αυτών. Πιστεύετε ότι η Ε.Ε. μπορεί και θέλει να προχωρήσει με την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία;
 
Την Τουρκία την καταγγέλλω κάθε μέρα στα όργανα της ΕΕ, από την πρώτη μέρα που εισήλθα στο Ευρωκοινοβούλιο. Καταγγέλλουμε την Τουρκία για την εισβολή και την κατοχή και τις συνέπειές της σε βάρος του Κυπριακού Ελληνισμού, καταγγέλλουμε την Τουρκία για τις καθημερινές παραβιάσεις του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου και για την πλήρη περιφρόνηση των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών.
 
Πιστεύω ακράδαντα ότι η Ε.Ε. όφειλε μέχρι σήμερα να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για την προκλητική της στάση, την απαράδεκτη συμπεριφορά της απέναντι σε αρχές και αξίες, την προσβλητική και περιφρονητική της στάση έναντι της Ε.Ε. και βεβαιότατα για τις κατά συρροήν παραβιάσεις και παραβάσεις της στην Κύπρο και τις διαρκείς προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.
 
Πιστεύω ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια και επιβάλλεται πλέον η επιβολή κυρώσεων, όπως είναι: α. Η πλήρης κατάργηση της προενταξιακής βοήθειας, καθώς και άλλα μέτρα που θα υποχρεώσουν την Τουρκία να συνετισθεί.
β. Επειδή το θέμα της αναβάθμισης της Τελωνειακής Ένωσης Τουρκίας - ΕΕ βρίσκεται στο ευρωπαϊκό τραπέζι, οφείλουμε να καταστήσουμε ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η αναβάθμιση χωρίς την εκπλήρωση από την Τουρκία των υποχρεώσεών της έναντι της Κύπρου και την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Η Τουρκία απέδειξε ότι δεν αντιλαμβάνεται την πολιτισμένη ευρωπαϊκή γλώσσα και τα Ψηφίσματα της ΕΕ, έτσι ο μόνος δρόμος που απομένει, και αυτό οφείλει να το αντιληφθεί η ΕΕ, είναι η επιβολή κυρώσεων.
 
Η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα που δεν καταβάλλει κανένα κόστος για τις έκδηλες παρανομίες και τις παραβιάσεις κάθε αρχής δικαίου. Είναι η ώρα να αρχίσει να καταβάλλει κόστος για τις απαράδεκτες εγκληματικές της πράξεις τόσο στην Κύπρο όσο και σε άλλες περιπτώσεις.
 
Είναι η ώρα με ορθές, μεθοδευμένες και αποτελεσματικές ενέργειες να εφαρμόσουμε πολιτική κόστους έναντι της Τουρκίας, σε όλα τα επίπεδα και για κάθε παράβαση ή παραβίαση, καθημερινά, γιατί μόνον έτσι η Τουρκία θα αντιληφθεί ότι οι απαράδεκτες ενέργειές της και η προκλητική συμπεριφορά τόσο στην Κύπρο όσο και αλλού συνεπάγονται κόστος και υποδειγματική τιμωρία.
 
«Η στασιμότητα στο Κυπριακό ανησυχεί την Ευρώπη»
 
Έχετε διαπιστώσει οποιεσδήποτε αντιδράσεις ή ανησυχίες στους κόλπους της Ε.Ε. σε σχέση με το διαφαινόμενο αδιέξοδο στις συνομιλίες για το Κυπριακό;
 
Εμείς διαρκώς διατηρούμε ζωντανό και αδιάπτωτο το ενδιαφέρον των συναδέλφων μας Ευρωβουλευτών, ιδιαίτερα στη πολιτική μου ομάδα, για την πορεία επίλυσης του Κυπριακού αλλά και για τα ζητήματα υψηλού εθνικού συμφέροντος όπως είναι τα ενεργειακά, η οικονομία κ.ά.
 
Πέραν τούτων ενημερώνουμε διαρκώς στην Ευρωβουλή για τις απαράδεκτες θέσεις και προσεγγίσεις της Τουρκίας για εφαρμογή των τεσσάρων ελευθεριών για τους Τούρκους υπηκόους, την παραμονή εγγυήσεων και στρατευμάτων, για τις εντεινόμενες απειλές και για τα προσκόμματα όπου θέτει στην πορεία επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.
 
Υπάρχει κατανόηση για τον ετσιθελισμό και την αυθαιρεσία που αναπτύσσει σε όλα τα επίπεδα η Τουρκία του Ερντογάν. Στο παρελθόν υπήρχε σε μεγάλο βαθμό αναπτυγμένο το φιλοτουρκικό λόμπι στο Ευρωκοινοβούλιο και διαρκώς επιχειρούσε να μας διεμβολίσει για το Κυπριακό, να μας επιρρίψει ευθύνες και να προστατεύσει την Τουρκία.
 
Σήμερα υποβοηθούμενοι και από την κατάσταση στην Τουρκία αλλά και εξαιτίας της διαρκούς προσπάθειας και ενημέρωσης εκ μέρους μας, κατέστη δυνατή η θετική αντιμετώπιση και κατανόηση των δικών μας θέσεων στο Κυπριακό.
Η ΕΕ ειλικρινά επιθυμεί τη λύση του Κυπριακού και οπωσδήποτε ανησυχεί όταν υπάρχει στασιμότητα ή αδιέξοδο.
 
ΕΚΒΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
 
Πολλοί θεωρούν ότι η Ε.Ε. δεν θέλει να ανοίξει μέτωπο με την Τουρκία λόγω του προσφυγικού. Συμμερίζεστε την άποψη αυτή;
 
Παρά την κρίσιμη θέση που έχει η Τουρκία στο προσφυγικό, μέχρι σήμερα η ΕΕ τήρησε σταθερά τη συμφωνία για το προσφυγικό καλώντας και την Τουρκία να τη σεβασθεί.
 
Παρά το ότι η Τουρκία, με την πάγια πρακτική της, με ανήθικο και εκβιαστικό τρόπο προσπάθησε να εκμεταλλευθεί το ανθρώπινο δράμα των προσφύγων είτε για να αποσπάσει οικονομικά οφέλη, είτε για να αποκτήσει πολιτικά πλεονεκτήματα στην ΕΕ και στην ευρύτερη περιοχή, εντούτοις όμως η ΕΕ δεν επέτρεψε υποχωρήσεις προς όφελος της Τουρκίας.
 
Ιδιαίτερα το Ευρωκοινοβούλιο με προμετωπίδα και πρωτεργάτη το κόμμα μου, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, κατορθώσαμε να φρενάρουμε  τις απαιτήσεις της Τουρκίας που απαιτούσε απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες και άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων.
 
Άρα συνεχίζουμε να έχουμε ανοικτά μέτωπα με την Τουρκία χωρίς να πτοούμεθα από τις τουρκικές απειλές και εκβιασμούς. Ιδιαίτερα εμείς δεν δεχθήκαμε καμία έκπτωση στα ζητήματα που αφορούσαν την Τουρκία, επειδή υπάρχει το προσφυγικό κι επειδή η Τουρκία χρησιμοποιεί ως εκβιαστικό πρόσχημα το προσφυγικό.
Φιλελεύθερος

1 σχόλιο:

  1. Να ελπισουμε οτι ξυπνησαν στην ηγεσια του ΔΗ-ΣΥ; η επειδη πλησιαζουν εκλογες φορανε ξανα το πατριωτικο τους μανδυα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.