23/11/18

Black Friday στην Βενεζουέλα

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016
Tα πράγματα είναι απλά. Στον καπιταλισμό τα προϊόντα κάνουν ουρά για τους καταναλωτές και στον σοσιαλισμό οι καταναλωτές κάνουν ουρά για τα προϊόντα. Στον καπιταλισμό μια μέρα το χρόνο άνθρωποι θα ποδοπατηθούν για ένα smart phone και στον σοσιαλισμό μαλλιοτραβιούνται για μια φρατζόλα ψωμί η ένα κιλό γάλα σε σκόνη. Μιλάω και γράφω όπως πάντα για την Βενεζουέλα και με τις εμπειρίες που απέκτησα στα πέντε και κάτι χρόνια της ζωής μου στην χώρα του Σοσιαλισμού του 21ου αιώνα του Chavez.
Διάβασα πολλά σχόλια και πολλές σκέψεις, άλλες ψύχραιμες και λογικές και άλλες εντελώς αφοριστικές για την εφαρμογή του Black Friday για πρώτη φορά στην Ελλάδα και σαν ανοιχτόμυαλος άνθρωπος, εντόπισα δίκαια και άδικα και στις δύο πλευρές και έβγαλα τα δικά μου συμπεράσματα πάντα σε συνδυασμό με την εμπειρία ζωής και σε συνθήκες καπιταλισμού και σε συνθήκες σοσιαλισμού. Στα πέντε χρόνια της ζωής μου στην Βενεζουέλα έχω στηθεί σε αμέτρητες ουρές, για ατελείωτες ώρες, μόνο και μόνο με την ελπίδα ότι στο τέλος της ουράς θα βρω λίγο γάλα για να δώσω στο παιδί μου, λίγο λάδι, λίγο αλεύρι η ακόμα και μια φρατζόλα ψωμί. Ότι δηλαδή κάνουν όλοι οι Βενεζολάνοι καθημερινά χωρίς εξαίρεση. Ο μόνος τρόπος να το αποφύγεις είναι να έχεις καλές και πολλές γνωριμίες με μαυραγορίτες που συνήθως από την πλευρά τους έχουν καλές και πολλές γνωριμίες με κυβερνητικούς αξιωματούχους, την αστυνομία ή τον στρατό. Και φυσικά για την μαύρη αγορά χρειάζονται πολλά, παρά πολλά μετρητά.
Ίσως, όταν με το καλό γυρίσουμε στην Ευρώπη, να έχω αποκτήσει το κατοχικό σύνδρομο. Ίσως όταν επιτέλους βρεθώ ξανά μπροστά σε γεμάτα ράφια η βαθιά αγωνία μου για επιβίωση όλα αυτά τα χρόνια να με ωθήσουν στην χωρίς λογική συσσώρευση και αποθήκευση αγαθών και προϊόντων βασικής διαβίωσης. Αυτό όμως που είμαι σίγουρος ότι δεν θα κάνω είναι να στηθώ σε μια ουρά, να ζήσω ότι ζω στην Βενεζουέλα, να ποδοπατηθώ και να μαλλιοτραβηχτώ για ένα προϊόν τεχνολογίας σε προσφορά. Όχι ότι δεν λατρεύω τις προσφορές και τα προϊόντα τεχνολογίας. Το τελείως αντίθετο μάλιστα. Είμαι λάτρης της τεχνολογίας και θα ήμουν υποκριτής να πω ότι θα έλεγα όχι σε μια καλή προσφορά. Δεν έχω smart phone, δεν έχω smart tv και το παιδί μου δεν έχει δει ποτέ από κοντά καμία από τις περίφημες κονσόλες παιχνιδιών. Όταν με το καλό επιστρέψουμε στην Ευρώπη θέλω να εργαστώ σκληρά με την γυναίκα μου για να τα αποκτήσουμε όλα αυτά και ακόμα περισσότερα. Εδώ στην Βενεζουέλα πολύ απλά, ακόμα και με την σκληρή δουλειά δε έχουμε αυτή την επιλογή. Στην Βενεζουέλα όσο σκληρά πλέον και να εργαστούμε το αποτέλεσμα θα είναι πάντα ,μόνο η μετά βίας επιβίωση. Δεν θα επιτρέψω όμως στον εαυτό μου να ποδοπατηθεί ξανά σε ουρά διότι είναι πρώτα από όλα θέμα αυτοεκτίμησης, στην Βενεζουέλα δεν έχω άλλη επιλογή, αλλά πάνω από όλα θέμα προτεραιοτήτων.
Το πρόβλημα σε καμία περίπτωση δεν είναι φυσικά το Black Friday. Οτιδήποτε δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να κινηθεί επιτέλους η αγορά που κατά γενική ομολογία έχει νεκρώσει είναι καλό. Οτιδήποτε δώσει μια ανάσα ρευστότητας στα αραχνιασμένα ταμεία των επιχειρήσεων και παρατείνει την ζωή τους ενώ φλέρταραν με το λουκέτο είναι στην βάση του πολύ καλό. Το πρόβλημα βρίσκεται πάντα στην έλλειψη παιδείας και κατ' επέκταση στις προτεραιότητες που βάζει ο κάθε άνθρωπος στην ζωή του. Αν δίνεις τα τελευταία σου χρήματα μόνο και μόνο για την μόστρα και για το νέο μοντέλο smart phone, προφανώς κάτι δεν πάει καλά. Το να εκμεταλλευτείς όμως τις προσφορές,που φαντάζομαι δεν είναι μόνο για τηλέφωνα και tablet, για να αγοράσεις ένα πλυντήριο, ρούχα ή παπούτσια για το παιδί σου είναι κάτι τελείως διαφορετικό και δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να το κατακρίνει κανένας.
Στην Βενεζουέλα της Μπολιβαριανής Επανάστασης η αγορά είναι νεκρή και της έχουμε κάνει και τα σαράντα. Ο πληθωρισμός και η τεράστια υποτίμηση του νομίσματος είναι κάνει απαγορευτική την αγορά προϊόντων τεχνολογίας, λευκών συσκευών κλπ. Το φθηνότερο πλυντήριο για παράδειγμα κοστίζει πάνω από 200.000 μπολίβαρ ενώ ένα μέτριο προς το καλό κοστίζει πάνω από 1,000,000. Για το τελευταίο μοντέλο κινητού χρειαζόμαστε από 2 έως 3 εκατομμύρια μπολίβαρ. Βασικός μισθός 27.000. Όλα τα χρήματα που ο καθένας ανάλογα με τις δυνατότητες του μπορεί και κερδίζει, πηγαίνουν αποκλειστικά στην αγορά τροφίμων και προϊόντων προσωπικής υγιεινής.
Απελευθερωμένοι πλέον από όλους τους υλικούς πειρασμούς, οι κάτοικοι στην Βενεζουέλα έχουμε περάσει σε άλλο συνειδησιακό επίπεδο αφού για εμάς η ζωή πλέον είναι μια καθημερινή ατέλειωτη Μαύρη Παρασκευή. Έχουμε τις ουρές, έχουμε το μαλλιοτράβηγμα και το μόνο που μας λείπει σαν ασήμαντη λεπτομέρεια, είναι τα προϊόντα και τα χρήματα. Αυτά όμως είναι πράγματα του Διαβόλου και του καπιταλισμού...






3 σχόλια:

  1. Στο προφίλ του στο facebook ο John-Giannis Kouzinos (στις 14 Νοεμβρίου 2018 στις 6:23 μ.μ.) έχει ποστάρει μια απόδειξη από ανάληψη μετρητών του από ATM ( https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10215949078232696&set=a.1040802233186&type=3 )

    Σήκωσε $400, η τράπεζα του κράτησε $2,75 για την συναλλαγή και το υπόλοιπό του ήταν $99,864,731.94

    Ενώ αναφέρει πως ο βασικός μισθός στην Βενεζουέλα είναι 27.000 ο John-Giannis Kouzinos έχει 99,8 μύρια στον λογαριασμό του. Ενώ συνέχεια μιλάει στις αναρτήσεις του για τις τρελές και υπέρογκες τιμές προϊόντων στην Βενεζουέλα της Μπολιβαριανής Επανάστασης και στην ανάρτηση αναφέρει ότι: "Όλα τα χρήματα που ο καθένας ανάλογα με τις δυνατότητες του μπορεί και κερδίζει, πηγαίνουν αποκλειστικά στην αγορά τροφίμων και προϊόντων προσωπικής υγιεινής."

    Μου γεννιέται η απορία:
    Όταν κάποιος πάει στο ATM να σηκώσει χρήματα, ή τα σηκώνει για να περάσει μια περίοδό με τα χρήματα αυτά ή να περάσει έστω μια μέρα με τα χρήματα αυτά ή να σηκώνει χρήματα όσα χρειάζεται για μια αγορά που θέλει να κάνει. Ο John-Giannis Kouzinos πήγε στο ATM να σηκώσει $400 να τα κάνει τι; Να περάσει μια περίοδο με αυτά; Να περάσει μια μέρα με αυτά; ή πήγε στο ATM να σηκώσει $400 για να αγοράσει μια τσίχλα στο παιδί του; (σύμφωνα πάντα με τα λεγομενα του όσο αφορά τις υπέρογκες τιμές στην Βενεζουέλα της Μπολιβαριανής Επανάστασης).
    Κάτι δεν πάει καλά στο βασίλειο της Δανιμαρκίας ...

    υ.γ.
    Υπόλοιπο λογαριασμού του John-Giannis Kouzinos= 99 μύρια ΣΥΝ 4 φθηνά πλυντήρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτός ο Γιάννης Κουζικος γνωρίζει ότι η τράπεζα του Λονδίνου έχει δεσμεύσει δεκάδες τόννους χρυσού που κατέθεσε στο παρελθόν η κυβέρνηση της Βενεζουέλας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. - Φυσικά και γνωρίζει ότι: η τράπεζα του Λονδίνου έχει δεσμεύσει δεκάδες τόννους χρυσού που κατέθεσε στο παρελθόν η κυβέρνηση της Βενεζουέλας
    - Φυσικά και γνωρίζει ότι: οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει εμπάργκο στη Βενεζουέλα (από το 2014, με υπογραφή του γλυκούλη Ομπάμα)
    - Φυσικά και γνωρίζει ότι: η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επίσης επιβάλει Οικονομικές κυρώσεις στη Βενεζουέλα
    - Φυσικά και γνωρίζει ότι: το 2002, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν οργανώσει πραξικόπημα εναντίον του εκλεγμένου προέδρου Ούγκο Τσάβες Φρίας, και στη συνέχεια δολοφόνησαν τον δικαστή Danilo Anderson που ήταν υπεύθυνος για την έρευνα.
    - Φυσικά και γνωρίζει ότι: το 2007, προσπάθησαν να αλλάξουν το καθεστώς, οργανώνοντας μια «χρωματιστή επανάσταση» με τροτσκιστικές ομάδες.
    - Φυσικά και γνωρίζει ότι: το 2014 υποστήριξαν αναρχικές ομάδες για να καταστρέψουν και να αποσταθεροποιήσουν την Βενεζουέλα (Guarimba, antifa)
    - Φυσικά και γνωρίζει ότι: Απέτυχε το πραξικόπημα του γλυκούλη Ομπάμα στη Βενεζουέλα
    - Φυσικά και γνωρίζει ότι: οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία, ο Καναδάς, το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο οργάνωσαν την «Επιχείρηση Ιεριχώ».

    Ο John-Giannis Kouzinos, αλλά και πολλοί άλλοι... φυσικά και τα γνωρίζουν όλα αυτά, αλλά άμα είσαι σε διατεταγμένη υπηρεσία την μια μέρα θα δείχνεις φωτογραφίες με άδεια ράφια από super market στην Βενεζουέλα, ακόμα και αν οι φωτογραφίες αυτές είναι από super market της Κίνας όλοι αυτοί θα λένε ότι είναι από την Βενεζουέλα, την άλλη μέρα στο καπάκι θα λες ότι υπάρχουν τρόφιμα αλλά για να αγοράσεις π.χ. ένα κιλό ψωμί πρέπει να περιμένεις 800 ώρες στην ουρά και να το πληρώσεις με χρήματα που αντιστοιχούν σε 62 μηνιάτικα-βασικούς μισθούς, την επομένη μέρα στο καπάκι θα μιλάς για πορνεία στην Βενεζουέλα (μόνο εκεί υπάρχει πορνεία), την επομένη μέρα στο καπάκι θα λες ότι ο Μαδούρο και η Βενεζουέλα της Μπολιβαριανής Επανάστασης πουλάει ναρκωτικά, την επόμενη μέρα στο καπάκι κάτι άλλο και πάει λέγοντας....

    Ο John-Giannis Kouzinos, αλλά και πολλοί άλλοι... που είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία, για όλα αυτά θα σου μιλάνε ΌΛΗ μέρα ΚΆΘΕ μέρα.

    Ο John-Giannis Kouzinos, αλλά και πολλοί άλλοι... που είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία, αν φύγει ο «δικτάτορας» Μαδούρο και έρθει ο εκλεκτός των εκλεκτών τους δεν θα σου μιλάνε πιά για την Βενεζουέλα γιατί θα βασιλεύει η δημοκρατία εκεί, όπως π.χ. στο Ιράκ, Λιβύη, Κόσοβο κ.λ.π.. όπου μετά τον «δικτάτορα» Σαντάμ Χουσεΐν, τον «δικτάτορα» Μουαμάρ αλ Καντάφι, τον «δικτάτορα» Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς όλα είναι άψογα σε αυτές τις χώρες.... και όλοι μαζί (John-Giannis Kouzinos, αλλά και πολλοί άλλοι...) συντονισμένοι και οργανωμένοι στον Next target (π.χ. βλέπε Συρία) μέχρι να έρθει ο εκλεκτός των εκλεκτών τους, και πάει λέγοντας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.