9/6/10

Οι ΗΠΑ κατηγορούν την ΕΕ ότι σπρώχνει την Τουρκία μακριά από τη Δύση

Ανησυχία για τη ρήξη με το Ισραήλ
Ανησυχία για τις ενδείξεις ότι η Τουρκία κλίνει «προς ανατολάς» εκφράζει ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, λέγοντας ότι επιφυλάξεις κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ένταξη της Αγκυρας προκάλεσαν εν πολλοίς την επιδείνωση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ.

Ο Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε την Τετάρτη ότι η αυξημένη επιθετικότητα της Τουρκίας εναντίον του Ισραήλ μπορεί να οφείλεται εν μέρει στην απόρριψή της από την ΕΕ, και κατηγόρησε «ορισμένους στην Ευρώπη» ότι ωθούν την Τουρκία μακριά από τη Δύση και σε στενότερη συνεργασία με κράτη όπως το Ιράν.«Αυτό είναι σαν να μπερδεύουμε πατάτες με πορτοκάλια» απάντησε στις ΗΠΑ η κυβέρνηση Ερντογάν διά στόματος του Τούρκου υπουργού αρμόδιου για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Εγκεμέν Μπαγίς.

Ο Τούρκος υπουργός, αρμόδιος για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, υπογράμμισε ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις Γκέιτς ότι δεν υπάρχει καμία επίδραση ανάμεσα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ένωση και τις τουρκικές σχέσεις με το Ισραήλ.Ερωτηθείς για τις επιφυλάξεις ορισμένων ευρωπαϊκών κρατών για την τουρκική ένταξη στην ΕΕ, ο Εγκεμέν Μπαγίς επισήμανε ότι «η Ευρώπη πρέπει να σεβαστεί τις νόμιμες δεσμεύσεις της έναντι της Τουρκίας» και συμπλήρωσε ότι η ΕΕ «έχει ανάγκη την Τουρκία».

Απάντηση στις δηλώσεις Γκέιτς ήλθε και από ευρωπαϊκής πλευράς με την εκπρόσωπο της επικεφαλής διπλωματίας Κάθριν Αστον να τονίζει ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας δεν σχετίζονται με τις σχέσεις της Αγκυρας με το Τελ Αβίβ.«Η ΕΕ έχει καλές σχέσεις τόσο με την Τουρκία όσο και με το Ισραήλ και διμερείς σχέσεις μεταξύ των χωρών αυτών δεν σχετίζονται με αυτές που έχει η ΕΕ με κάθε μια από τις δύο αυτές χώρες» δήλωσε η εκπρόσωπος της Κάθριν Αστον.Η ίδια επισήμανε ότι «η πρόοδος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία εξαρτάται αποκλειστικά από την πρόοδο και τις μεταρρυθμίσεις που συντελούνται στη χώρα αυτή».

«Κατηγορώ» Γκέιτς κατά ΕΕ
«Η επιδείνωση στη σχέση μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ είναι ένα θέμα που προκαλεί ανησυχία» δήλωσε την Τετάρτη ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Λονδίνο.

Ανησυχία προκαλούν εξίσου οι ενδείξεις ότι η Άγκυρα μπορεί να κλίνει προς ανατολάς ωθούμενη από «κάποιους στην Ευρώπη», συνέχισε ο Γκέιτς «δείχνοντας» ουσιαστικά τη Γαλλία και τη Γερμανία που έχουν εκφράσει αμφότερες την αντίθεσή τους στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας.

«Προσωπικά πιστεύω πως αν υπάρχει κάποια αλήθεια στην αντίληψη ότι η Τουρκία κλίνει, αν θέλετε, προς ανατολάς, αυτό συμβαίνει, κατά την άποψή μου ως επί το πλείστον επειδή ωθήθηκε [σε αυτό] και ωθήθηκε από κάποιους στην Ευρώπη που αρνούνται να δώσουν στην Τουρκία το είδος του οργανικού δεσμού με τη Δύση που επιζητεί» ανέφερε.

Ο Γκέιτς συνέχισε λέγοντας οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους χρειάζεται να αναλογιστούν σε βάθος «γιατί υπήρξαν αυτές οι εξελίξεις στην Τουρκία» και «τι οφείλουμε να κάνουμε για να τις αντιμετωπίσουμε και να πείσουμε τους Τούρκους ηγέτες για το συμφέρον και την αξία που έχουν οι ισχυροί δεσμοί με τη Δύση».

Ο Γκέιτς εξέφρασε ανησυχία για τις επιπτώσεις στην περιφερειακή σταθερότητα από την επιδείνωση στις σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ που χτύπησαν «κόκκινο» μετά την επίθεση στη διεθνή νηοπομπή για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

«Πιστεύω ότι οι δυο τους είχαν μια αρκετά εποικοδομητική σχέση και μια σχέση που συνέβαλε στη σταθερότητα στην περιοχή και ελπίζω ότι με τον καιρό αυτού του είδους η εποικοδομητική σχέση μπορεί να εγκαθιδρυθεί εκ νέου» επισήμανε.
NEA

5 σχόλια:

  1. ΜΕΤΑ ΑΠΟ 88 ΧΡΟΝΙΑ

    Έπειτα από 88 χρόνια, στις 15 Αυγούστου, θα τελεστεί η Θεία Λειτουργία στηΜονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Το Βήμα έφτασε...



    ...την Τρίτη στο Φανάρι η γραπτή άδεια, με την οποία το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού επιτρέπει στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο να λειτουργήσει στο μοναστήρι, το οποίο με την πάροδο των ετών έχει μετατραπεί σε μουσείο.

    Η λειτουργία της Παναγίας Σουμελά θα κινητοποιήσει χιλιάδες ποντιακής καταγωγής Έλληνες που ζουν στις χώρες της Ευρώπης, στην Αμερική αλλά και στην Αυστραλία.

    Share on Facebook
    AINTE ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ..ΣΙΓΑ-ΣΙΓΑ...

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι Αμερικάνοι πάντα είχαν μία καθυστέρηση στην σκέψη. Και τι θέλετε κύριοι να κάνει η Ευρώπη, να δώσει στην Τουρκία το Αιγαίο και τη Θράκη για να αισθανθεί καλύτερα; Θέλετε η Ελλάδα να γίνει Οθωμανία και Ισλαμική ή θα πολεμήσετε μαζί μας κύριοι εναντίον των Τούρκων; Η Ελλάδα σε περίπτωση και άλλης Αμερικανικής προδοσίας δεν το έχει σε τίποτα να το γυρίσει και από μόνη της στο Ισλάμ, έτσι για σπάσιμο. Από ότι βλέπω η Οθωμανολαγνία και η σκυλαδοκουλτούρα είναι κυρίαρχες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ας την κάνουν τότε την 55 πολιτεία να τους φυγή ο καημός,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πόσα χρόνια πλήρωναν οι ΗΠΑ για να μην έλθουν οι Ισλαμιστές στην εξουσία? δεν το κατάφεραν. Τώρα γιατί κάνουν μαθήματα στην ΕΕ? Μερικοί Αμερικανοί δεν θέλουν να καταλάβουν ότι η Τουρκία είναι μουσουλμανική χώρα και νομίζουν ότι μπορούν να τους κάνουν δυτικούς με τα λευτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υστερα αναρωτιόμαστε γιατί η Τουρκία έχει τόσο θράσσος;
    Η νομίζουν ότι άμα της δίνουν αέρα, θα γίνει καλύτερη;
    Μέχρι στιγμής, η ΕΕ ...ας πούμε..ότι διαχειρίζεται το θέμα ένταξης της Τουρκίας, με κάποια λογική.
    Αν χαθεί και αυτή η λογική λόγω ανωτέρας βίας, ποιός την σταματάει την Τουρκία, πέστε μου;
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.