30/4/11

Η «βρώμικη» δεκαετία του ΄80

του Γιάννη Μαρίνου
Συνεχίζω την προσπάθεια να αναδείξω πόσο δίκιο είχε ο υπουργός κ. Λοβέρδος, που όπως και ελάχιστοι άλλοι μη εθελοτυφλούντες ή βολεμένοι δεν αρνείται να δει ότι η τραγωδία που ζούμε σήμερα στην Ελλάδα είχε την αφετηρία της κυρίως στη δεκαετία του ΄80. Το ότι το κομματικό κράτος και συχνά η ιδιοτελής διαχείριση των δημοσίων πόρων ξεκίνησαν από συστάσεως του ελληνικού κράτους και συνεπώς και προ της πρώτης δεκαετίας της διακυβέρνησης ΠαΣοΚ δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.
Το ότι αναδείχθηκαν όμως ως αξίες και ως δήθεν κοινωνικές και δημοκρατικές κατακτήσεις ακριβώς όσα τις καταλύουν βρήκε τη μεθοδική επιβολή του τότε ακριβώς. Πέραν των όσων αναφέραμε την προηγούμενη Κυριακή, οι πύλες του Αδου άνοιξαν τότε στον τομέα της οικονομίας με πρόσχημα την κοινωνική δικαιοσύνη και την ενίσχυση των λαϊκών στρωμάτων. Τότε καταδικάστηκε η επιχειρηματικότητα και το κέρδος ως αντίθετα προς τα λαϊκά συμφέροντα και ως μέσο άγριας εκμετάλλευσης που πρέπει να εξοβελισθούν μέσα από κοινωνικές πιέσεις και τον έλεγχο της κάθε δραστηριότητας από κομματοκρατούμενα συνδικάτα. Ταυτόχρονα τότε συστηματοποιήθηκε η «βιομηχανία» κάθε είδους παροχών προς άγραν ψήφων, που γρήγορα άδειασε τα δημόσια και τα ασφαλιστικά ταμεία, κατασπαταλήθηκαν τα κοινοτικά κονδύλια, που τότε ακριβώς άρχισαν να εισρέουν από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, αποχαλινώθηκε ο δανεισμός από το κράτος και πήρε με καλπασμό την ανιούσα το δημόσιο χρέος, που έκτοτε διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα, για να εκτιναχθεί σήμερα σε ύψος που μας έφερε στην ανεπίσημη πτώχευση και στο μνημόνιο. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, μολονότι ο κύριος υπεύθυνος ως πρωθυπουργός, πολύ ευφυώς ως απλός σχολιαστής επεσήμανε ότι καταναλίσκουμε περισσότερα απ΄ όσα παράγουμε και προειδοποίησε (ποιον άραγε;) ότι αν το δημόσιο χρέος δεν αφανισθεί θα αφανίσει την Ελλάδα.
Τότε άρχισε και η συστηματική διόγκωση του δημόσιου τομέα με αθρόους διορισμούς, αναδείχθηκαν σε επιστήμη τα κάθε λογής επιδόματα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και η καταναλωτική καταβρόχθιση των δωρεάν κοινοτικών κονδυλίων για ανύπαρκτα αγροτικά προϊόντα και η αποδοχή της παρανομίας ως δημοκρατικής κατάκτησης. Τότε εξευτελίστηκε ο θεσμός της δικαστικής εξουσίας με αγνόηση των αποφάσεών της με τον κατάπτυστο ισχυρισμό ότι «ένας είναι ο θεσμός, ο κυρίαρχος λαός». Τα σημερινά φαινόμενα «δεν πληρώνω- δεν πληρώνω», τα αναρχικά φαινόμενα τύπου Εξαρχείων, Κερατέας και γενικά καταλήψεων, βιαιοπραγιών χωρίς κόστος για τους δράστες, στη δεκαετία του ΄80 εξασφάλισαν «δημοκρατική» νομιμοποίηση, με την εκβιαστική πίεση και της Αριστεράς. Σε μια τέτοια ατμόσφαιρα μεθοδεύθηκε η εγκατάλειψη της χώρας από τους ξένους επενδυτές με αναπόφευκτο επακόλουθο την αποβιομηχάνιση της χώρας, το κλείσιμο των περισσότερων ξένων βιομηχανικών μονάδων, τον πολλαπλασιασμό των προβληματικών επιχειρήσεων και την παράδοσή τους στους αδίστακτους συνδικαλιστές που τις καταλήστευσαν και τις οδήγησαν στη χρεοκοπία. Η αναγνώριση των ιδεολογικών εχθρών της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας ως «λοιπών δημοκρατικών δυνάμεων» έστρωσε το χαλί για την ανάδειξη σήμερα της ανυπακοής και ατιμωρησίας ως της ανετότερης οδού προς την κατάκτηση της εξουσίας από τον αριστερό ολοκληρωτισμό.
Να υπενθυμίσω επίσης τα πράσινα και μπλε καφενεία, τον αυριανισμό, τη διόγκωση του κράτους και τους αθρόους διορισμούς με πράσινη αλλά και κόκκινη και προ παντός ροζ προέλευση, που έκτοτε- ακόμη και σήμερα- κυριαρχούν πλειοψηφικά στα συνδικάτα, παρά τις «φιλότιμες» προσπάθειες της Νέας Δημοκρατίας να πυκνώσει τις στρατιές των άνευ λόγου πολλαπλασιαζόμενων «εργαζομένων» του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Στη σύντομη και ατελή αυτή αναδρομή στη δεκαετία του ΄80 εντάσσονται τα σκάνδαλα Κοσκωτά και του γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού, πρόδρομοι της σημερινής εξαχρείωσης (Ζήμενς, υποβρύχια που γέρνουν κ.ά.) υπό καθεστώς ατιμωρησίας αλλά και κοινωνικής ανοχής, που ανέδειξαν τη χώρα ως διεθνές πρότυπο διαφθοράς και αναιδή ζητιάνο και μπαταχτσή.
jmarinos@tovima.gr
ΒΗΜΑ

8 σχόλια:

  1. Παίδες, ένας Λούβαρης, τότε που είχε αρπάξει μια μίζα για τα Μιράζ ( επειδή πέρναγε βράδυ από το υπουργείο και είδε φώς ) τί έγινε;
    Θυμάμαι ότι αποφυλακίστηκε γιατί απεφάνθησαν γιατροί ότι είχε σκλήρυνση κατά πλάκας και βγήκε για ανθρωπιστικούς λόγους, να περάσει ο άνθρωπος τις τελευταίες στιγμές με την οικογένειά του..
    Ξέρει κανείς σε ποιό νεκροταφείο έιναι θαμμένος; Καλή ώρα των γιατρών... Θυμάται τα ονόματά τους κανένας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ολα αυτα βεβαια σωστα...

    (Παρενθεση:Αλλα για κοιταξτε και στο Defence.net.
    To ελληνικο Δημοσιο & Ιδιωτικο χρεος στις ξενες τραπεζες...
    Το μεικτο χρεος της ελλαδας ειναι 161 δις ενω της πορτογαλιας ειναι 225 δις ,της δε ιρλανδιας 400δις!Κατι αλλο παιζεται...(Αν ειναι αξιοπιστο το δημοσιευμα)...κλεινει η παρενθεση).

    Παρολο δε τα περα για περα αληθη του εν λογω αρθρου κατα την γνωμη μου,θαθελα να σχολιασω και την συμπεριφορα των ιδιωτων επιχειρηματιων εν Ελλαδι.
    Ειναι ή δεν ειναι αραγε κιοι ντοπιοι επιχειρηματιες αδιστακτοι αδελφοκτονοι;
    Κατεχονται ή οχι απο απιστευτη ανασφαλεια και βουλιμια για το κερδος λειτουργωντας εν ολιγοις σαν χρηματηστηριακοι κερδοσκοποι;
    Bεβαια θα μου πειτε δεν υποστηριχτηκαν οσο θα επρεπε απο το κρατος με την εννοια της διευρυνσης της αγορας μεσω διπλωματικων προσπαθειων στο εξωτερικο ,φοροαπαλλαγων κ.α. αλλα τουναντιον ενοιωθαν και νοιωθουν να στραγγαλιζονται οι προσπαθειες τους σε καθε βημα.
    Αναρωτιεται ομως κανεις αν τους δινονταν ολες οι απαραιτητες ευκαιριες ,θα τους αρκουσαν ή παλι θα εμεναν ανικανοποιητοι;
    Επισης να τονισω και την συμπεριφορα της μεριδας των κερδοσκοπων-"κρεατεμπορων"-επιχειρηματιων που επιδιδονται στον χωρο της "ιδιωτικης"-κρατικοδιαιτης υγειας μεσω κλινικων και διαγνωστικων που ζουν σχεδον αποκλειστικα απο τα ασφαλιστικα ταμεια...

    Αν λειπει λοιπον, και παλι κατα την γνωμη μου ,η παιδεια, η επιχειρηματικοτητα κατανταει ενα τσαρλατανικο κακογουστο παιχνιδι για κομπιναδορους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο κύριος Μαρίνος "ξέχασε" να μας πει ότι όταν ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ ο κρατικός μηχανισμός στελεχωνόταν από τους Γερμανοτσολιάδες και τα παιδιά τους. Ότι οι εθνικόφρονες εξόντωσαν τον μισό πληθυσμό και έδιωξαν όλο το εργατικό δυναμικό μετανάστες, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να καταρρεύσει πληθυσμιακά, και η αναλογία πληθυσμού με την Τουρκία από 1:2 να καταλήξει να γίνει 1:8. "Ξέχασε" να μας πει για την κλοπή των αποθεματοκών των ασφαλιστικών ταμείων που έκαναν οι εθνικόφρονες, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τους φίλους καπιταλιστές του καθεστώτος. Για να μην αναφέρουμε ότι εξαιτίας των εθνικοφρόνων που συνεργάστηκαν με τους Γερμανούςб δεν πήραμε πολεμικές αποζημιώσεις, ότι χάσαμε εδάφη που θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε μετά τον Β'ΠΠ, ότι χάσαμε την Κύπρο, κτλ κτλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. επίσης φίλε east, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έδιωξε (επιτέλους!) από το δημόσιο βίο τον Εφιάλτη, τον Πήλιο Γούση, αυτούς που άνοιξαν την κερκόπορτα το 1453, τους υπεύθυνους της μικρασιατικής καταστροφής, αυτούς που έριξαν στη φυλακή τον Κολοκοτρώνη, κτλ. Οι δοσίλογοι και οι γερμανοτσολιάδες αντικαταστάθηκαν με τον (Γιώργαρο!) Κατσιφάρα και τον Κίμωνα Κουλούρη, και όλα ήλθαν στη θέση τους!

    Και έκτοτε ανέτειλε μία νέα χρυσή εποχή για τον ελληνισμό, την τελευταία φάση της οποίας ζούμε στις μέρες μας.

    Τι να πω; Για να το λές, έτσι θάναι! Όπως έλεγε (περίπου) ο Χατζηδάκις, ότι δηλώσεις είσαι! Δήλωσες δημοκράτης και σοσιαλιστής, ε αυτό θα είσαι!

    Όλε!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Β-
    Το πολιτικό μας σύστημα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, γι’ αυτό και οδηγεί σε αδιέξοδα, το ξέρουμε καλά αυτό πια. Αναρωτιέμαι, έχει δικαίωμα να ζει ; Ως πότε θα ανεχόμαστε αυτές τις στρατιές των αλαζόνων πολιτικών, των τεμπέληδων συνδικαλιστών, των ακολούθων τους ; Ως πότε θα ανεχόμαστε την ατιμωρησία τους, την άνεσή τους να εξακολουθούν να μας κοροϊδεύουν και να καταστρέφουν ουσιαστικά ΜΕ ΔΟΛΟ την ζωή μας ; Πόσοι και ποιοι είναι οι υπερασπιστές αυτής της κατάστασης, αυτοί που προσπαθούν να μας πείσουν ότι η μεταπολίτευση δεν είναι νεκρή, απλά κοιμάται ; Και ως πότε ΘΑ ΞΕΦΕΥΓΟΥΝ ΑΤΙΜΩΡΗΤΟΙ ;;;;

    Αν δεν γυρίσουμε την πλάτη στο υπάρχον σύστημα και όλους όσοι το υπηρέτησαν, το υπηρετούν και το υπερασπίζονται, με ταυτόχρονη ΑΠΑΙΤΗΣΗ της παραδειγματικής ΤΙΜΩΡΙΑΣ τους, άμεσα ή έστω σε μεταγενέστερο χρόνο, δεν θα δώσουμε την ευκαιρία στην Ζωή να εμφανίσει τις δυνάμεις που είμαι βέβαιη ότι υπάρχουν και είναι σε θέση να μας δώσουν νόημα, πρόοδο και την ευκαιρία να κάνουμε την Ζωή μας ΔΙΚΗ ΜΑΣ. Σε διαφορετική περίπτωση, ξέρουμε την μοίρα μας, η καθημερινότητα δεν μας επιτρέπει να έχουμε πια ψευδαισθήσεις. Ή αυτοί θα πέσουν ή εμείς. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Ούτε άλλος χώρος για ψέμματα.

    Μας είπε κάποτε ο Οδυσσέας Ελύτης, στα Eλεγεία της Oξώπετρας :
    «Ώστε λοιπόν, αυτό που λέγαμε "ουρανός" δεν είναι• "αγάπη" δεν•
    "αιώνιο" δεν. Δεν
    Yπακούουν τα πράγματα στα ονόματά τους. Πλησιέστερα του
    σκοτωμού
    Kαλλιεργούνται οι ντάλιες. Kι ο βραδύς κυνηγός μ’ αιθερίου
    θηράματα
    Eπιστρέφει κόσμου. Kι είναι πάντοτε -φευ- νωρίς. Aχ
    Δεν υποψιαστήκαμε ποτέ πόσο υπονομευμένη από θεότητα είναι
    H γη• τι χρυσός ρόδου αέναου της χρειάζεται ν’ αντισταθμίζει
    Tο κενό που αφήνουμε, όμηροι όλοι εμείς μιας άλλης διάρκειας
    Που η σκιά του νου μάς αποκρύπτει. Aς είναι.

    Φίλε συ που ακούς, ακούς της ευωδιάς των κίτρων
    Tις μακρινές καμπάνες; Ξέρεις τις γωνιές του κήπου όπου
    εναποθέτει τα νεογνά του δειλινός ο αέρας; Oνειρεύτηκες
    ποτέ σου ένα καλοκαίρι απέραντο που να το τρέχεις
    Mη γνωρίζοντας πια Eρινύες; Όχι. Nα γιατί καταρκυθμεύω
    που οι βαριές υποχωρούν αμπάρες τρίζοντας κι οι μεγάλες θύρες
    Ανοίγονται
    Στο φως του Ήλιου του Kρυπτού μια στιγμούλα, η φύση μας η
    τρίτη να φανερωθεί
    Έχει συνέχεια. Δε θα την πω. Kανείς δεν παίρνει τα δωρεάν.
    Στον κακόν αγέρα ή που χάνεσαι ή που επακολουθεί γαλήνη

    Aυτά στη γλώσσα τη δική μου. Kι άλλοι άλλα σ’ άλλες. Aλλ’
    H αλήθεια μόνον έναντι θανάτου δίδεται.»

    Ευχαριστώ για την φιλοξενία.
    Καλημέρα σε όλους, Καλό Μήνα και Χριστός Ανέστη ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Α-
    «... οι πύλες του Αδου άνοιξαν τότε στον τομέα της οικονομίας με πρόσχημα την κοινωνική δικαιοσύνη και την ενίσχυση των λαϊκών στρωμάτων.»

    Άνοιξαν τότε οι Πύλες του Άδη για εμάς. Για τους υπεύθυνους πότε θα ανοίξουν οι Πύλες της Κόλασης, αυτό είναι το ερώτημα. Έχουμε εδώ και 1,5 χρόνο περίπου, ως Ελληνικός Λαός, ως Ελληνικό Έθνος, ένα πτώμα στα χέρια μας, που δεν μπορούμε να το θάψουμε. Ένα πτώμα ταριχευμένο, που πλέον δεν παίρνει άλλη ταρίχευση, άλλο καλλωπισμό, άλλο μασκάρεμα. Το πτώμα της μεταπολίτευσης. Στην αρχή λέγαμε δεν είναι δυνατόν, είναι ακόμα ζωντανή, στην σκηνή, «σαν ροκ συγκρότημα»... Ίσως. Μετά καταλάβαμε ότι δεν αναπνέει, πάει η ψευδαίσθηση της ζωής.

    Τώρα πια ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΑΛΛΟ να την αντέξουμε αυτήν την νεκρή δίπλα μας, ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΜΑΣ. Να την θάψουμε λοιπόν, αλλά ΠΩΣ ; Αυτό είναι το ΕΡΩΤΗΜΑ. Διαπιστώσεις έχουμε άπειρες, όποιος ήθελε και θέλει να καταλάβει, είχε και έχει άπειρες ευκαιρίες να λάβει ΣΩΣΤΗ πληροφόρηση, οι υπόλοιποι έτσι κι αλλιώς ζωντανοί νεκροί είναι, αυτοί που βολεύονται στον δικό τους θάνατο, ή, κυρίως, αυτόν των άλλων. Θάνατο όχι μόνο σωματικό, αλλά και ψυχικό, συναισθηματικό, ουσιαστικό.

    Προτάσεις, λύσεις άμεσες και βιώσιμες, ποιος μπορεί να προτείνει, και κυρίως, να συσπειρώσει και να ενθαρρύνει τους σοκαρισμένους ακόμη πολίτες αυτής της Πατρίδας, προκειμένου να γίνουν αυτές οι προτάσεις ΠΡΑΞΗ. Όχι ως σωτήρας, αλλά ως καταλύτης, ως γέφυρα κοινωνικών δυνάμεων υγιών, αποφασιστικών και αποφασισμένων.

    Κοιτάμε μόνιμα σε λάθος σημείο, και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις στο μεγάλο μας πρόβλημα χωρίς να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας, αυτόν τον τρόπο που επέτρεψε στους υπεύθυνους να εκθρέψουν αλλά και να σκοτώσουν την ευκαιρία της μεταπολίτευσης.

    Είναι κάποιες στιγμές στην ζωή μας που πρέπει να γδυθούμε από βεβαιότητες και συμβάσεις προκειμένου να αφήσουμε χώρο σε κάτι καινούργιο. Να επιτρέψουμε στην ουσιαστική αβεβαιότητα να εισβάλλει στην ζωή μας, ως αντίδοτο σε ένα σύνολο νεκρών βεβαιοτήτων που δεν μας οδηγούν πουθενά, ίσα-ίσα μας εγκλωβίζουν σε έναν λαβύρινθο χωρίς έξοδο. Και μας ακινητοποιούν. Δεν μας απειλεί η αναγνώριση της Αλήθειας μας, όσο κι αν μας πονάει, αυτό που μας καταστρέφει είναι τα ψέμματα που μας λέμε προκειμένου να αντέξουμε αυτό που ζούμε. Σε όλα τα επίπεδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο EAST έγραψε...

    Ο κύριος Μαρίνος "ξέχασε" να μας πει ότι όταν ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ ο κρατικός μηχανισμός στελεχωνόταν από τους Γερμανοτσολιάδες και τα παιδιά τους..."
    Κύριε east αυτο το παραμύθθι να το αφησετε κατα μερος. Οταν ανελαβες το ΠΑΣΟΚ ολες οι συνδικαλιστικές ηγεσίες στον δημοσιο τομέα λήταν στα χερια του ΠΑΣΟΚ. Συνεπώς λες οτι και οι οπαδοί του ΠΑΣΟΠΚ ηταν γερμανοτσολιάδες. Θελεις να συμφωνήσω; Αλλά σταματείστε αυτη την καραμελα του γερμανοτσολιάδων κυριε ¨δημοκρατες " να μην πω. Ξερετε πολύ καλά οτι το 70% των γερμανοτσολιάδων αξιωματικών ηταν βενιζελικοί χωρίς συνταξεις επι κατοχής και τους εβαλε ο στρατηγός Μπάκος για να εχουν ενα μισθόι για να ζήσουν; Θελέτε να παμε πιο περα; Κορυφαίο στελεχος του ΠΑΣΟΚ που το υμνειται και τρεχουν τα δακρυα σας απο το μεγαλο πονο σας επρεπε να καθήσει στο σκααμνί ως δοσίλογος και δεν καθισε ή αν θελετε καποιους άλλους που μπήκαν στο ΕΑΜ λες και ηταν η λολυμβηθρα του σιλωάμ για να εξιπεωθούν και πέρασαν την περίοδο των δικών του δοσιλογισμού σφυρίζοντας αδιάφορα; Σταματείστε αυτην την καραμέλα γιατί οι μεγαλύτεροι δοσίλογοι εκεί ηταν και μετα οπου φυσά ο άνεμος... Και πολλούς τους καθαρισαν οι Γερμαανοί....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 30 Απριλίου 2011 6:01 μ.μ.

    Ο Λουβαρης ζει και βασιλευει.Ας ειναι καλα ο Σαλιαρελης που μεσω φιλου του νευροχειρουργου του Κρατικου Νοσοκομειου Νικαιας που μεσολαβησε και στην Νευρολογικη Κλινικη αυτου του Νοσοκομειου δοθηκε αναστολη στον Λουβαρη λογω "ανηκεστου βλαβης" και αμεσως εγινε παλι μεγαλοπαραγοντας του Ολυμπιακου.Για αυτους που δεν θυμουνται ο Σαλιαρελης η "διαμαντακιας" ειναι ο τυχοδιωκτης που φυγαδευσε με το προσωπικο του αεροπλανο τον Κοσκωτα στο εξωτερικο .Τωρα πως να μη ζει και βασιλευει ο Λουβαρης οταν ειναι κρικος της αλυσσιδας που διελυσαν την χωρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.