30/4/11

Σφοδρά πυρά στην Ντεραά

Μία ημέρα μετά τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων, οι ταραχές δεν έχουν κοπάσει
Σφοδρά πυρά στην Ντεραά
Περισσότερα από 15 άρματα μάχης έχουν εισβάλλει στην Ντεράα, το λίκνο της εξέγερσης κατά του συριακού καθεστώτος, και στην πόλη ακούγονται σφοδρά πυρά, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες
  Σφοδρά πυρά ακούγονται στην Ντεραά το Σάββατο, μία ημέρα μετά την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων από τις δυνάμεις ασφαλείας του Μπασάρ Αλ-Άσαντ που στοίχισε τη ζωή σε 66 άτομα σε ολόκληρη τη Συρία. Άρματα μάχης εισήλθαν το Σάββατο στην πόλη και σύμφωνα με μαρτυρίες κατέλαβαν ένα τζαμί, σκοτώνοντας τέσσερα ή, σύμφωνα με άλλους, έξι άτομα. Με κυρώσεις «απαντούν» ΗΠΑ και Ευρωπαίοι.

Περισσότερα από 15 άρματα μάχης έχουν εισβάλλει στην Ντεράα, το λίκνο της εξέγερσης κατά του συριακού καθεστώτος, και στην πόλη ακούγονται σφοδρά πυρά, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.
«Από τα ξημερώματα ακούμε σφοδρά πυρά που αντηχούν σε όλη την πόλη. Δεν ξέρουμε τι συμβαίνει» είπε ένας κάτοικος, ο Άμπου Τάρεκ, μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters.
Σύμφωνα με τους κατοίκους, οι συγκρούσεις επικεντρώνονται στην παλιά συνοικία της πόλης που βρίσκεται σε ένα λόφο, κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία.
«Είδα περισσότερα από 15 άρματα [...] που είχαν μπει από τον αυτοκινητόδρομο της Δαμασκού να κατευθύνονται προς την Παλιά Πόλη» είπε ο Τάρεκ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας, με τη συνδρομή τανκ και τριών ελικοπτέρων κατέλαβαν ένα τζαμί που βρισκόταν υπό τον έλεγχο των κατοίκων στην Ντεραά.
Η επιχείρηση διήρκεσε περίπου 90 λεπτά και στη διάρκειά της σκοτώθηκαν, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τέσσερα άτομα, ανάμεσά τους μία γυναίκα και οι δύο κόρες της.
Άρματα και στρατιώτες έχουν περικυκλώσει την Ντεράα από την περασμένη Δευτέρα, σε μια προσπάθεια να καταστείλουν τις κινητοποιήσεις κατά του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ που έχουν επεκταθεί πλέον σε όλη τη χώρα.
Σε μία άλλη εξέλιξη, το Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Συρία ανέβασε τον αριθμό των θυμάτων των επιχειρήσεων καταστολής των διαδηλώσεων της Παρασκευής σε 62.
Εν τω μεταξύ, κάτοικος της Ντεραά δήλωσε ότι περισσότεροι στρατιώτες εστάλησαν στην πόλη, μία μέρα μετά την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες άτομα, τα περισσότερα από τα οποία στην Ντεραά.
Σύμφωνα με τον κάτοικο της πόλης, τέσσερα τανκ και 20 στρατιωτικά φορτηγά εισήλθαν στην πόλη.

Νέες κυρώσεις
Την ίδια ώρα, ΗΠΑ και ΕΕ προχώρησαν αργά το βράδυ της Παρασκευής στη λήψη νέων κυρώσεων.
Ο Λευκός Οίκος -που προηγήθηκε κατά λίγες ώρες των Ευρωπαίων στη λήψη μέτρων- προχώρησε στην επιβολή στοχευμένων κυρώσεων κατά του καθεστώτος, ενώ με ανακοίνωσή του κάλεσε τον πρόεδρο της χώρας Μπασάρ αλ-Άσαντ: «Να αλλάξει πορεία, τώρα».
Οι κυρώσεις που επέβαλλε η κυβέρνηση των ΗΠΑ στοχοποιούν κυρίως τον αδελφό του προέδρου Άσαντ, Μαχίρ αλ-Άσαντ, που διοικεί την 4η Θωρακισμένη Μεραρχία του στρατού της Συρίας, που θεωρείται υπεύθυνη για την πολιορκία και τις σφαγές των διαδηλωτών στην πόλη Ντεράα.
Τα μέτρα που περιλαμβάνουν την προσωρινή δέσμευση των καταθέσεων αλλά και την απαγόρευση οποιασδήποτε συναλλαγής μαζί τους από πολίτες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβάνουν ακόμα τον εξάδελφο του προέδρου και διοικητή της Διεύθυνσης Πολιτικής Ασφάλειας, που επίσης ενοχοποιείται για το αιματοκύλισμα στη Ντεραά, Ατίφ Ναίμπ, αλλά και τον διοικητή της ΚΥΠ Αλί Μαμλούκ.
«Οι ΗΠΑ, καταδικάζουν με σφοδρότητα τη χρήση βίας από την κυβέρνηση της Συρίας ενάντια στο λαό της και την καλεί, όπως και όσους την υποστηρίζουν να σταματήσει άμεσα τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών της Συρίας που θέλουν να εκφράσουν τις πολιτικές τους πεποιθήσεις» αναφέρει η δήλωση που συνοδεύει την εξαγγελία των κυρώσεων.
«Επιπρόσθετα στα μέτρα που έλαβαν οι ΗΠΑ, θεωρούν ότι η απαράδεκτη συμπεριφορά της κυβέρνησης της Συρίας εις βάρος του λαού της, δικαιολογεί απόλυτα την ισχυρή διεθνή κινητοποίηση και αντίδραση» αναφέρει ακόμα στην ανακοίνωση που εξέδωσε, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ.
Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον κάλεσε τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ να σταματήσει «άμεσα» η βία και οι «λυπηρές ενέργειες, τις οποίες υιοθετεί η συριακή κυβέρνηση εναντίον του λαού της».
Παράλληλα, στο στόχαστρο της αμερικανικής κυβέρνησης μπήκαν και οι Ομάδες Κρούσης των Φρουρών της Ισλαμιστικής Ιρανικής Επανάστασης, που θεωρείται ότι βοηθούν το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ, να καταπνίξει την εξέγερση.
Σε συμφωνία για την επιβολή κυρώσεων κατά της Συρίας προχώρησαν αργά τη νύχτα της Παρασκευής και οι 27 πρέσβεις των χωρών της ΕΕ, που συνεδρίασαν για το θέμα στις Βρυξέλλες, παρουσία της επικεφαλής επί θεμάτων Εξωτερικής Πολιτικής της Ένωσης Κάθριν Άστον.
Η ΕΕ αποφάσισε σε πρώτη φάση να επιβάλλει καθεστώς εμπάργκο στην πώληση όπλων και πολεμικού τεχνολογικού εξοπλισμού στη Συρία, ενώ τις επόμενες ημέρες όταν και θα πρέπει να υπογραφεί η σημερινή απόφαση, θα εξετασθεί και το ενδεχόμενο άλλων περιοριστικών μέτρων όπως η έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας, καθώς και η απαγόρευση μετακινήσεων εντός των ευρωπαϊκών συνόρων.

Κι άλλες παραιτήσεις μελών του Μπάαθ

Τουλάχιστον 50 μέλη του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ, στη Συρία, από την πόλη Ραστάν που πολιορκείται από τις δυνάμεις ασφαλείας του καθεστώτος Άσαντ, παραιτήθηκαν την Παρασκευή, μετά το νέο λουτρό αίματος, σύμφωνα με όσα ανέφερε ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα που βρίσκεται σε επαφή με την αποκλεισμένη πόλη.
Η παραίτηση των 50 Μπααθιστών, ανακοινωνόταν δημόσια κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην πόλη, όταν απροειδοποίητα, άντρες της μυστικής αστυνομίας και οπλοφόροι πιστοί στον Μπασάρ αλ-Άσαντ, άνοιξαν πυρ κατά του πλήθους σκοτώνοντας τουλάχιστον 13 από τους συγκεντρωμένους, προσέθεσε η ίδια πηγή.
ΒΗΜΑ

1 σχόλιο:

  1. Αν δεν αποδείξουν οι εξεγερμένοι ότι έχουν σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας κανείς δεν θα τους βοηθήσει,όταν θα αρχίσει να γίνεται ξεκάθαρο ότι θα βγούν νικητές τότε δεν θα προλαβαίνουν να μετρούν τους ''φίλους''.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.