3/8/11

Στρατηγοί και νέο βαθύ κράτος

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ
Οι στρατηγοί αδυνατούν εκ των πραγμάτων να ανατρέψουν τον Ερντογάν, παρότι πολύ θα το ήθελαν. Και ο Τούρκος Πρωθυπουργός, αντί να τους ανατρέψει, επιδιώκει σταδιακά να τους διαβρώσει και να τους αποκεφαλίσει, θέτοντας δικούς του ανθρώπους στις ένοπλες δυνάμεις, τις οποίες στόχος είναι να θέσει υπό τις διαταγές του.

Οι παραιτήσεις του αρχηγού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και των άλλων όπλων είναι μια ένδειξη της άρνησης της ηγεσίας του στρατού να υπηρετεί υπό τον Ερντογάν, ο οποίος χρησιμοποιεί τις μεταρρυθμίσεις για να εξουδετερώσει το στρατιωτικό κατεστημένο. Βεβαίως, πλην του αρχηγού του στρατού, οι λοιποί αρχηγοί των όπλων θα αποχωρούσαν επειδή έληγε η θητεία τους. Ούτως, λοιπόν, ή άλλως οι παραιτήσεις είναι μέρος ενός οργανωμένου σχεδίου των στρατιωτικών, με σκοπό την αμφισβήτηση του Ερντογάν και της δημιουργίας κρίσης, χωρίς να κατηγορηθούν για ανταρσία.

Σίγουρο είναι ότι η στάση του στρατού, σε ό,τι αφορά το Κουρδικό και το Κυπριακό, ουδόλως θα αλλάξει. Άλλωστε, η παρούσα ρητορική του Τούρκου Πρωθυπουργού είναι πιο ακραία από αυτήν των στρατηγών. Είναι δε πρόδηλο ότι, το βαθύ κράτος στην Τουρκία, είναι ζωντανό. Απλώς, βρισκόμαστε στη διαδικασία αλλαγής χεριών. Εάν, μάλιστα, θα είναι οι παραιτήσεις των στρατηγών δείγμα αδυναμίας και το κύκνειο άσμα τους, αυτό θα το δείξει ο χρόνος. Όσο, μάλιστα, ο Ερντογάν εδραιώνεται εσωτερικά τόσο μεγαλώνει η αλαζονεία και ενδεχομένως αυτή να είναι η αχίλλειος πτέρνα του. Και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Βεβαίως, αυτό που μας ενδιαφέρει σε σχέση με τη δική μας περίπτωση, είναι το αυτονόητο: Ότι, δηλαδή, είτε οι Κελαμιστές είτε το AKP είναι στην εξουσία, η διαχρονική πολιτική της Τουρκίας συνεχίζει να είναι η ίδια: Αυτοκρατορική και Νεο-οθωμανική, με τη σαφή αντίληψη και πολιτική πρακτική ότι η Κύπρος είναι απλώς μια μικρή της επαρχία, την οποία, στο πλαίσιο της αναθεωρητικής της πολιτικής θα κατοχυρώσει μέσω μιας λύσης, η οποία βρίσκεται ήδη στο τραπέζι των συνομιλιών και φέρει τη σφραγίδα του σχεδίου Ανάν και της εκ περιτροπής Προεδρίας.
http://www.sigmalive.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.