2/9/19

Στις γαλλικές τράπεζες για τις φρεγάτες Belhara


Η αρχή ενός λευκού καπνού φαίνεται πως ξεπροβάλλει για τις Γαλλικές φρεγάτες τύπου «Belhara», για τις οποίες πολύς λόγος έχει γίνει εδώ και δυο χρόνια.

* Οι Γάλλοι «διακρίνεται» πως εξασφάλισαν μια πρώτη, σύμφωνα με πληροφορίες, Ελληνική υπογραφή, όμως μη δεσμευτική, όπως μαθαίνουμε με την οποία στο Παρίσι ξεκίνησε το «κυνήγι» της χρηματοδότησης από τοπικά πιστωτικά ιδρύματα.
  • «Letter of intent», τ’ ονομάζουν οι Γάλλοι αυτό που πήραν στα χέρια τους, ωστόσο δεν είναι με την καθεαυτού έννοια αυτό που δεσμεύει την χώρα μας, σ’ αυτή τη φάση με την Γαλλία ή κλειδώνει την τελική συμφωνία.
Σίγουρα αποτελεί μια θετική έκβαση των τόσων συζητήσεων που έχουν γίνει και των διαπραγματεύσεων για τις οποίες έχει δώσει μάχη κυρίως ο Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές από κύκλους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας πρόκειται για το έγγραφο που εδώ και καιρό είχαν ζητήσει οι Γάλλοι.
  • * Την πρώτη φορά που το είχαν ζητήσει, όπως και τις επόμενες δεν το είχαν κάνει επειδή ήθελαν να τρέξουν στις Γαλλικές τράπεζες προς άγρα δανείου, αλλά και για να το επιδεικνύουν στη διεθνή αγορά, ως διαπιστευτήριο ώστε να δελεάσουν περισσότερους αγοραστές για τη νέα ψηφιακή φρεγάτα.
Το να έχουν ένα τέτοιο χαρτί στα χέρια τους για τη διεθνή αγορά, από το Πολεμικό Ναυτικό μιας παραδοσιακής ναυτικής δύναμης με μεγάλη αναγνωσιμότητα και υψηλό status, για τους Γάλλους μόνο κέρδος είναι καθώς το νέο τους προϊόν προσπαθούν να το προωθήσουν και να κονταροχτυπηθεί ευθέως με άλλους εξοπλιστικούς γίγαντες.
Οι διαπραγματεύσεις άρα ξεκινούν επί Γαλλικού εδάφους, με εγγυητές το Γαλλικό δημόσιο. Ο πελάτης της Γαλλικής τράπεζας θα είναι η χώρα μας που θ’ αποπληρώνει σε βάθος χρόνου τις δόσεις για τις φρεγάτες, αν δεν βρεθεί η χρυσή τομή των κερδών από τα Ελληνικά ομόλογα, πράγμα που απαγορεύουν οι θεσμοί.

Διαβάστε τη συνέχεια στο hellasjournal.com

4 σχόλια:

  1. Καλο ειναι αυτο.
    Αλλα εν τω μετσξυ τι ?? Στα 5-6 χρονια δηλ...( σν ειναι μονο τοσα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκτός από τις καινούργιες γαλλικές φρεγάτες "ψήνεται" κι άλλη ενδιάμεση λύση μεταχειρισμένων μονάδων μάλλον από ΗΠΑ και στο πλαίσιο συζήτησης για την αμυντική συνεργασία(πχ βάσεις) Ελλάδας - ΗΠΑ.

      Το πρώτο γαλλικής κατασκευής πλοίο θα μας παραδοθεί το 2023-2024. Μετά το 2020 (παρά τα αρχικά μεγάλα λόγια-όπως πάντα- των Τούρκων ότι θα τα φτιάξουν πιο πριν) ξεκινάει και η παράδοση των τουρκικών φρεγατών κλάσης I (κλάση Istif γνωστές κι ως κλάση Istanbul TF 1000). Σχεδιάζουν να φτιάξουν 4 τέτοιες:
      "İstanbul","İZMİR", "İZMİT" και "İÇEL"

      Αυτές θα αντικαταστήσουν 4 τουρκικές ΜΕΚΟ.

      θα έχουν εκτόπισμα άνω των 3.000 τόνων τα πλοία θα είναι εξοπλισμένα με ένα κύριο πυροβόλο ΟΤΟMELARA SUPER RAPIDO των 76χλστ/62, 16 εκτοξευτές Mk41 VLS εξοπλισμένους με 64 πυραύλους RIM-162 Block-2 ESSM, 8 πυραύλους επιφανείας-επιφανείας RGM-84G Harpoon Block 1G ή Atmaca(τουρκικό αντίγραφο) και 8 πυραύλους cruise τουρκικής κατασκευής τύπου Gezgin. Εναλλακτικά αν δεν έχουν 8 Gezgin θα έχουν τον διπλάσιο(16) αριθμό πυραύλων Atmaca.

      Όσον αφορά τον Gezgin λένε κάποιοι στα μεμετοφόρουμ τους ότι θα έχει 800 χλμ βεληνεκές και αργότερα θα τον κάνουν πάνω από 1.000χλμ. Μέχρι να τον φτιάξουν και να γίνει επιχειρησιακός θα χρειαστούν πολλές δοκιμές ενώ και το τελικό αποτέλεσμα για τέτοιου είδους πύραυλο δεν είναι σίγουρο.

      Ο αμερικανικός Τόμαχοκ και ο Γαλλικός Σκαλπ αλλά και ο ρωσικός Καλίμπρ έχουν αναπτυχθεί δεκαετίες πιο νωρίς από τον αντίστοιχο Τουρκικό που προσπαθούν να φτιάξουν οι Τούρκοι. Τέτοια συστήματα δεν είναι απλά και χρειάζονται πολλές δοκιμές σε πραγματικά πεδία μάχης για να τους βελτιώσεις. Δεν είναι ότι θέλουν να έχουν εξοπλιστική ανεξαρτησία(σχετικό για τέτοιου είδους συστήματα γιατί κάποια εξαρτήματα πάντα τα εισάγεις απ' έξω) και να κάνουν εξαγωγές αμυντικού υλικού. Είναι η μεγαλομανία των Τούρκων, το παραμύθι της "πανίσχυρης Τουρκίας" σε όλο της το μεγαλείο.

      Από την άλλη μεριά οι δικές μας Γαλλικές Βelhara θα έχουν εκτόπισμα 4.500 τόνων περίπου και θα είναι ανώτερες όχι μόνο στο ραντάρ και διάφορους ηλεκτρονικούς αισθητήρες αλλά και τις επιδόσεις του βασικού αντιαεροπορικού πυραύλου(Αster 30) ο οποίος έχει εμβέλεια 100+(με μέγιστο τα 120χλμ) ενώ ο ESSM 50-55χλμ στην καλύτερη περίπτωση.
      Οι φρεγάτες Belhara θα είναι εξοπλισμένες με πυραύλους Scalp Naval με βεληνεκές 1.000 χλμ. Ο συγκεκριμένος είναι δοκιμασμένος σε πραγματικές επιχειρήσεις και τα αποτελέσματα ήταν άριστα. Τέτοια συστήματα για να αναπτυχθούν θέλουν τουλάχιστον μία δεκαετία για βιομηχανία επιπέδου Γαλλίας. Οπότε οι Τούρκοι με την μεγαλομανία τους ότι και να πουν, ότι και να δείξουν, αξιόπιστο εγχώριο πύραυλο τέτοιου επιπέδου πριν το 2030, στην καλύτερη γι' αυτούς, δεν θα έχουν.

      Όσον αφορά τον οπλισμό κατά πλοίων οι exocet δεν χρειάζονται συστάσεις. Από το πρώτο μοντέλο τους στον πόλεμο των Φώκλαντς που έδειξε τι μπορεί να κάνει μέχρι το σημερινό μοντέλο τους είναι προϊόν εξέλιξης-βελτιώσεων που κανένας τουρκικός Αtmaca δεν μπορεί να το συναγωνιστεί σε αξιοπιστία. Ακόμα και αξιωματικοί του USN με γνώση στο αντικείμενο παραδέχονται την μεγάλη αποτελεσματικότητα του γαλλικού Exocet.

      Είναι διαφορετικό να δηλώνεις ως Τούρκος ότι ο δικός σου έχει εμβέλεια 20-40 χιλιόμετρα παραπάνω του γαλλικού και είναι διαφορετικό πόσο ανθεκτικός είναι σε παρεμβολές και γενικά πόσο έχει δοκιμαστεί σε πραγματικές πολεμικές συνθήκες. Ειδικά όταν δεν θα έχεις απέναντι σου παραστρατιωτική οργάνωση Κούρδων με οπλοπολυβόλα και στην καλύτερη κανένα αντιαρματικό πύραυλο αλλά το τρίτο καλύτερο ναυτικό σε 29 χώρες του ΝΑΤΟ.

      Διαγραφή
    2. Η κλάση Belhara είναι ανώτερη ηλεκτρονικά και οπλικά σε κάθε επίπεδο της Τουρκικής κλάσης Ιstif/Istanbul/TF-1000. Θα είναι η πιο σύγχρονη φρεγάτα της Ανατολικής Μεσογείου.

      Όσον αφορά το θέμα των υποβρυχίων οι νέες τορπίλες θα έχουν παραδοθεί πιο σύντομα από την ώρα που οι Τούρκοι θα παραλαμβάνουν το πρώτο δικό τους Τ214.

      Για τις Τουρκικές φρεγάτες TF2000 παρά τα μεγάλα λόγια(τι σπάνιο οι Νεοθωμανοί) ενώ αρχές της δεκαετίας λέγανε για 2018-2021 πλέον μιλάνε για 2027 και μετά προς στεναχώρια των εγχώριων οθωμανολάγνων της "Buyuk" Τουρκίας που προσπαθούν να τρομοκρατούν τον κόσμο με το ...ισοζύγιο ισχύος το...2030. Και το 2010-12 τα ίδια μας λέγανε...τουρκικό ναυτικό να δείτε το 2018...πωωω ο Ερντογάν.
      Άντε για χανουμάκια στην αυλή του Ερντογάν.

      Ακόμα και οι Φρεγάτες TF 2000 που θααα φτιάξουν από το 2027 και μετά θα έχουν εγχώριο ραντάρ(που ήδη το δοκιμάζουν και προσπαθούν να βελτιώσουν) και εγχώρια πυραυλικά συστήματα(ναυτικές εκδόσεις των χερσαίων που θα έχουν έτοιμα σε αρχική έκδοση στην καλύτερη γι αυτούς το 2022-23) που θα χρειαστούν επιχειρησιακές βελτιώσεις. Για να είναι έτοιμοι από κάθε άποψη 2032 και μετά. Και βλέπουμε γιατί η οικονομία τους...μ αρέσει που κοροϊδεύαμε εμάς για τα οικονομικά μας με μεμέτικη... ανασφαλή υπεροψία.

      Η Belhara έρχεται και η μόνη που θα πλησιάζει ηλεκτρονικές δυνατότητες της με το ραντάρ της θα είναι η TF 2000...όταν... κι αν... καταφέρουν να φτιάξουν αυτή τη κλάση φρεγατών οι Τούρκοι... 2027-2030 και μετά.

      Ότι και να κάνουν πάντα ήταν, είναι και θα είναι πίσω ποιοτικά από το ΠΝ της Ελλάδας. Αυτό θα τους τρώει πάντα.

      Διαγραφή
  2. Mitsotakis is using it as a smoke screen to cover the fact USA is not willing to arm us with sophisticated weapons to counter Turkey´s aggression.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.