13/3/10

Η θυσία του Ευαγόρα

Σαν σήμερα, 13 Μαρτίου 1957, ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης, έγινε θυσία και θρύλος για την πατρίδα και την ελευθερία. Αμούστακο παιδί, μόλις 19 χρόνων, ήταν ο τελευταίος και ο νεαρότερος απαγχονισθείς του απελευθερωτικού αγώνα. Στις 5 Δεκεμβρίου 1955 βγήκε αντάρτης στα βουνά, και κατάκτησε αυτό που άφηνε υποθήκη στους συμμαθητές του, την παντοτινή ελευθερία.

Αυτοί που μάς κάνουν υπερήφανους
Φως στη ζωή και την προσφορά σπουδαίων προσωπικοτήτων της Κύπρου
ΤΗΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΣΙΑΚΑΛΛΗ
Ο ΕΥΑΓΟΡΑΣΠαλληκαρίδης ήταν ένας. Ο Γρηγόρης Αυξεντίου άλλος. Σε αυτούς προστίθενται οι Γεώργιος Φραγκούδης, Κώστας Μόντης, Θοδόσης Πιερίδης, Μαρία Π. Ιωάννου, Θεμιστοκλής Δέρβης, Πλουτής Σέρβας, Αρχιεπίσκοπος Λεόντιος, Βαχάν Μπετελιάν, Ιχσάν Αλί και Ίρμα Γκλάζνερ. Ξεκινούμε με δώδεκα μεγάλες προσωπικότητες. Να παρουσιάσουμε τη ζωή τους και την προσφορά στον τόπο μας. Αύριο με τον κυριακάτικο Φιλελεύθερο θα δοθεί το πρώτο τεύχος. Κάνουμε αρχή με τις «Σελίδες της Κύπρου», ένα 80σέλιδο περιοδικό από το Δημοσιογραφικό Οργανισμό «Ο Φιλελεύθερος» με τη στήριξη του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου.

Με αφορμή τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε κάθε τεύχος των συλλεκτικών αυτών εκδόσεων, θα παρουσιάζονται δώδεκα μορφές γνωστές ή ακόμη και άγνωστες- που λάμπρυναν με την παρουσία και το έργο τους την Κύπρο. Τι σημαίνει προσωπικότητα σήμερα; Γιατί να θέλουμε να αναδείξουμε τέτοια πρόσωπα; Διότι -οι νέοι κυρίως- αγνοούν την ύπαρξή τους. Διότι ακόμη και οι μεγαλύτεροι ξεχνούν τις πλείστες φορές τους πρωτοπόρους, εκείνους που άνοιξαν τον δρόμο στους υπόλοιπους. Δημοσιογράφοι, δάσκαλοι, μουσικοί, ηθοποιοί -από όλα τα φάσματα της κοινωνικής, πολιτικής, πολιτιστικής και άλλης ζωής της Κύπρου- θα «ζωντανεύουν» κάθε δύο μήνες στις ιστορικές αυτές σελίδες του «Φιλελευθέρου». Το θεωρούμε ηθικό χρέος να το πράξουμε, να επιστρέψουμε στις ρίζες της πολιτιστικής μας παράδοσης, ευχόμενοι να διδαχθούμε κάτι από το παρελθόν μας. Το παρελθόν ήταν ωραίο, γραφικό, μακριά από τα γρανάζια της καθημερινότητας, ωστόσο δυσκολότερο, με πολλούς αγώνες για επιβίωση, αυτοσυντήρηση, αυτογνωσία. Αυτό τούς έκανε σπουδαίους, η μεγάλη προσπάθεια.

Στον «Φιλελεύθερο», λοιπόν, προσπαθούμε. Βάζουμε την καλύτερή μας ενέργεια, συλλέγουμε πληροφορίες, ακούμε και μαθαίνουμε. Δημιουργούμε αφιερώματα σε πρόσωπα γνωστά και άγνωστα, γράφουμε ιστορίες του τόπου, φιλοτεχνούμε ένθετα την «Ιστορία της πόλης μου»-, φτιάχνουμε λευκώματα, πραγματοποιούμε συμπόσια. Γιατί θέλουμε κι εμείς να βάλουμε το λιθαράκι μας στη διατήρηση και συντήρηση της συλλογικής μνήμης, να προσφέρουμε -όσο μπορούμε- στην αναβίωση της ιστορίας μας, για εκείνο που λέγαμε νωρίτερα: ηθικό χρέος και επιστροφή στο παρελθόν.

Σε αυτή μας την προσπάθεια συναντήσαμε τη συμπαράσταση συμπολιτών μας. Μας ανοίγουν τα σπίτια τους, τα άλμπουμ τους, τα παράθυρα της μνήμης τους και μας εξιστορούν. Κι ένα προς ένα τα κομμάτια τοποθετούνται στο μεγάλο παζλ του τόπου.

ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΥΜΕ διάφορα για το εγγύς μέλλον. Πέρα από το περιοδικό «Μεγάλοι Κύπριοι», το οποίο θα περιλαμβάνει 12 βιογραφίες, κι άλλα σχέδια προωθούνται:
•Έκδοση μνημειώδους τόμου, που θα περιλαμβάνει όλες αυτές τις βιογραφίες μεγάλων Κυπρίων, •Έκθεση με φωτογραφικό υλικό για τη ζωή τους, •Πραγματοποίηση συμποσίου ή συμποσίων κ.ά.

Τα πάντα είναι πιθανά να πραγματοποιηθούν.
Φτάνει να υπάρχει καλή θέληση, την οποία ο «Φιλελεύθερος» έχει συναντήσει στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, το οποίο συμμερίζεται το όραμά μας να διατηρήσουμε και να διαδώσουμε στις νεότερες γενιές την παρακαταθήκη που μας άφησαν μεγάλοι μας πρόγονοι.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

2 σχόλια:

  1. Μνημόσυνα, κηδείες, κλάματα για ήρωες που συνεχίζει να βγάζει η ματωμένη γη της Κύπρου. Ως πότε πια θα υπάρχει ο θρήνος ; Πότε επιτέλους δεν θα υπάρχουν χαροκαμένες μάνες ; Πότε επιτέλους το μαύρο χρώμα των Ελληνίδων γυναικών, θα γίνει χαρούμενο ; Η Κύπρος και μαζί της ο Ελληνισμός θρηνεί συνεχώς χρόνια. Τώρα μνημονεύουμε τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη , σε λίγες ημέρες συγκεκριμμένα στις 20/Μαρτίου θα θυμηθούμε ένα άλλο ήρωα τον Θεόφιλο Γεωργιάδη. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τους σκεπάζει και παρηγοριά σε όλους εμάς που έχουμε τέτοια πρότυπα πατριωτών και ανδρείας.

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το ψευδοκρατος πηρε το πρωτο βραβειο στην εκθεση τουρισμου στο βερολινο
    http://ofi4nationalists.blogspot.com/2010/03/blog-post_14.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.