26/3/10

ΠΙΣΩ ΕΧΕΙ Η ΑΧΛΑΔΑ...

Π. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
Τελικά η κινητικότητα του πρωθυπουργού-που τόσο επαινέθηκε από τα ΜΜΕ-αποδείχθηκε μαγική εικόνα. Ούτε τον Ομπάμα έσυρε σε ανελέητο κυνήγι των κερδοσκόπων ούτε τη Μέρκελ έπεισε ότι η Ελλάς είναι ίσως πτωχή αλλά παραμένει τίμια, τουλάχιστον ως προς τις υπεσχημένες αγορές υποβρυχίων και άλλων συναφών υλικών. Η περίφημη γερμανική τεχνολογία δεν επιβεβαιώνει, ωστόσο, τη φήμη της στις υποθαλάσσιες κατασκευές , μάπα το καρπούζι (το υποβρύχιο) και αναρωτιέται κανείς ποιος θα είναι ακόμα πιο ηλίθιος να μας το αγοράσει-υποτίθεται θα το πουλήσουμε σε άλλον. Και όμως σε άλλες υποβρύχιες συνεργασίες ταιριάξαμε όπως το νύχι με το κρέας. Προμηθευόμασταν (με το αζημίωτο για μερικούς) προϊόντα υψηλής τεχνολογίας όχι μόνο τάνκς αλλά και οικιακής χρήσεως , πιστολάκια για τα μαλλιά, λεμονοστίφτες, στεγνωτήρες, και μερικά τα πληρώναμε, αν μας το θύμιζαν οι εφημερίδες. Για τέτοια αντικείμενα «ευτελούς αξίας» δεν σε πάνε (στην Ελλάδα) ούτε μέχρι το αστυνομικό τμήμα της γειτονιάς. Έξω, στην Ευρώπη, πηγαίνεις σπίτι και δεν διανοείσαι καν να εμφανιστείς σε δημόσιες συγκεντρώσεις, κομματικά Συνέδρια κλπ. Κι αν το διανοηθείς, αγνόωντας έννοιες όπως αυτοσεβασμός και αυτοκάθαρση, σου κόβει εκ των προτέρων τη διάθεση ο αρχηγός, μόλις ξυπνήσει.
Τα στύλωσε η κ. Μέρκελ, δεν ανοίγει το πορτοφόλι και, λένε, εμποδίζει και τον (τσουρουφλισμένο) φίλο μας τον Σαρκοζί . Σπάσανε τα «κομπιούτερς» σε ερμηνείες και ερωτήματα: μα δεν καταλαβαίνει, επιτέλους, η ξεροκέφαλη, ότι κινδυνεύει το ευρώ, η ευρωζώνη, ή ίδια η ΕΕ, το καλό όνομα της Γερμανίας που τόσο κόπο έκανε για να σβύσει τις κακές μνήμες; Η λογική των απλών θνητών λέει ότι δεν μπορεί να μην καταλαβαίνει. Μια εξήγηση είναι ότι αδιαφορεί , λόγω της γνωστής γερμανικής αλαζονείας. Τι θα κάνουν, θα έρθουν στα νερά μου, είμαι η πιο ισχυρή χώρα, λέει. Μια άλλη εξήγηση είναι ότι στην πραγματικότητα ο κίνδυνος για το ευρώ, την ευρωζώνη κλπ είναι πολύ μικρότερος από όσο τον παρουσιάζουν και πάντως πιο μικρός από τονκίνδυνο να κλονιστεί ο αρχικός στενός ευρωπαϊκός πυρήνας (των έξη)κάτι που θα έβαζε άδοξο τέλος στην ίδια την ΕΕ με τους Άγγλους να στρίβουν τα μουστάκια τους. Άλλοι, τέλος, θυμίζουν ότι μετά τους βομβαρδισμούς της Σερβίας, οι ΗΠΑ παρότρυναν την Ελλάδα να παίξει στα Βαλκάνια (για λογαριασμό τους)το ρόλο της περιφερειακής δύναμης που παραχωρούσαν στην Τουρκία για τη Μ. Ανατολή και τη γύρω περιοχή. Και το Βερολίνο έχει εξοργιστεί. Μισό βήμα συμβιβασμού της Μέρκελ δεν μειώνει την οργή της.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, Παρασκευή 26-3-10

5 σχόλια:

  1. Και βέβαια κινδυνεύει το ευρώ, η ευρωζώνη, ή ίδια η ΕΕ, το καλό όνομα της Γερμανίας, που τόσο κόπο έκανε για να σβύσει τις κακές μνήμες.

    Όλα αυτά φοβάται η πολυαρχία για την οποία εργάζεται η κυρία τούτη και ο δικός της, που το παίζει δήθεν δικός μας, με την τεράστια κινητικότητα. Κινητικότητα γιατί δεν τον χωράει ο τόπος στην Ελλάδα. Δεν εργάζεται γιά την Ελλάδα. Γιά την ίδια πολυαρχία εργάζεται και τούτος.

    Και ο μέγιστος φόβος της πολυαρχίας είναι η ΔΡΑΧΜΗ. Ναι η δραχμή είναι το υπερ-όπλο της Ελλάδος έναντι της διεθνούς πολυαρχίας.

    Η δραχμή είναι η τορπίλη της Ελλάδος έναντι της διεθνούς πολυαρχίας. Η δραχμή είναι η απελευθέρωση της Ελλάδος από την διεθνή πολυαρχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρωτίστως τα γερμανικά εθνικά και οικονομικά συμφέροντα. Η Γερμανία διεκδικεί -μέσα από μορφές οικονομικής διείσδυσης σε χώρες όπως η Τσεχία, η Πολωνία, η Ουγγαρία ή τα αδύναμα βαλτικά κράτη- σφαίρες γεωπολιτικής επιρροής. Αυτό, συγκρούεται με τον αμερικανικό πατερναλισμό στην ανατολική Ευρώπη. Η γερμανική διείσδυση μειώνει την επιθετική παρουσία των ΗΠΑ στην ανατολική Ευρώπη· σε πιο μακροπρόθεσμη φάση, όμως, (10, 15 χρόνια) ίσως συγκρουστεί με τα εκεί ρωσικά γεωπολιτικά συμφέροντα.Η Γερμανία θα συνεχίσει να ενισχύει την πολιτική σχέση της με τη Ρωσία, όμως ταυτόχρονα θα επιχειρήσει να μειώσει την ενεργειακή της εξάρτηση. Με άλλα λόγια: Θέλει σταδιακά να λειτουργεί ως ισότιμος partner των Ρώσων. Γι' αυτό εκτιμώ ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση θα κρατήσει ενεργούς τους μοχλούς πίεσης προς τη Μόσχα. Η Merkel θα συνεχίσει να πιέζει τη Ρωσία προβαίνοντας σε αρνητικές παρατηρήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όμως θα λειτουργήσει εταιρικά και όχι συγκρουσιακά.
    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/11/blog-post_3962.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Περιμένουμε να μας βγάλει απο την κρίση μια κυβέρνηση με αντιπρόεδρο ένα πολιτικο ογκόλιθο που σε δύο εθνικές κρίσεις (ΙΜΙΑ - ΟΤΣΑΛΑΝ), οδήγησε την χώρα σε ταπεινωτικές ήττες ως υπουργός εξωτερικών. Ας επωφεληθεί απο την εμπειρία του και ας πεί και στο γιωργακη το μινεσσοτιανό ότι όταν βγάζεις το στόλο στο αιγαίο και όταν μιλάς για πιστόλια στο τραπέζι σε οικονομική κρίση πρέπει να έχεις και τα ανάλογα προσόντα (όχι απλά βάρος σε ξίγκι) για να τα χρησιμοποιήσεις. Αλλοιώς η τσιλέρ και η μέρκελ θα σου τα χώσουν εκεί που όπως λένε στην πατρίδα του giorgos "the sun never shines"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εδώ σήμερα ορισμένοι βγαίνουν να πανηγυρίσουν δήθεν επιτυχίες. Τι ερμηνεία μπορεί να δώσει κανείς σε όλα αυτά; Απλούστατα η ερμηνεία είναι η προφανείς. Όταν έχεις ένα κράτος που φέτος θα χρειαστεί 40 δις του χρόνου άλλα τόσα τον επόμενο άλλα τόσα και πάει λέγοντας, ακόμα και η Γερμανία είναι δυνατό να γονατίσει από μια τέτοια χρηματοδότηση αν δεν βάλει αυστηρούς όρους. Από την άλλη ο πρωθυπουργός είπε μεν ότι «θα αλλάξουμε» αλλά στην πραγματικότητα βλέπουμε από τα μέχρι τώρα πεπραγμένα του πως οι αντιλήψεις δεν άλλαξαν και πολύ φοβάμαι πως δεν πρόκειται να αλλάξουν. Όλοι μας είμαστε ενήλικες και υπεύθυνοι άνθρωποι. Γιατί λοιπόν η Γερμανία να κάνει τον παιδονόμο σε ένα κράτος που νομίζει πως έχει το δικαίωμα να διαχειρίζεται δανεικά χρήματα σαν να ήταν δικά του και να τα σκορπά σε μισθοδοσίες και όχι στην ανάπτυξη; Αφού μπορεί πολύ καλά να υπάρχει το ευρώ και χωρίς αυτό το κράτος. Δεν είναι όλα αποτελέσματα σκοτεινών συνομωσιών αλλά είναι και αποτελέσματα της φανερής πραγματικότητας. Αρκεί να μπορέσουμε να αντικρίσουμε το πρόσωπό μας στον καθρέφτη, πράγμα που συνήθως δεν κάνουμε, και θα διακρίνουμε τους λόγους της γερμανικής στάσης. Τώρα ως προς το «πίσω έχει η αχλάδα την ουρά» αυτή η έκφραση μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για αυτούς που πανηγυρίζουν σήμερα για την «στήριξη». Η πραγματικότητα είναι πως θα απαιτηθούν αλλαγές και αναδιαρθρώσεις στα αμέσως επόμενα χρόνια. Αυτό σημαίνει πως πολλοί άνθρωποι θα χάσουν την δουλειά τους. Αντί να καταφεύγουμε σε λαϊκισμούς για τους «κακούς ευρωπαίους που μας στερούν τις δουλειές» (όπου δουλειές βλέπε αργομισθίες) καλύτερα θα ήταν να δούμε με ποιο τρόπο θα βοηθηθεί παραγωγικά ο ιδιωτικώς τομέας της οικονομίας που δεν αυξάνει το δημόσιο χρέος ώστε όλοι αυτοί σε σύντομο χρονικό διάστημα να ξαναμπούν στην παραγωγή ώστε με την φορολόγησή τους να αρχίσει κάποια στιγμή η αποπληρωμή του χρέους και της «στήριξης». Αν δεν το κάνουμε αυτό τότε ο λαϊκισμός δεν θα μας σώσει και φυσικά και η όποια «στήριξη» κάποτε θα αποσυρθεί αν εξακολουθήσουμε να λειτουργούμε σαν κακομαθημένα παιδιά.-

    Ελευθέριος Β.

    ΥΓ αντί να ακούμε τις ανοησίες περί επιστροφής στην δραχμή που ορισμένοι εντελώς ανόητα προτείνουν, εγώ θα έλεγα με μια νοσταλγική διάθεση να επιστρέψουμε όχι στην δραχμή αλλά στην ανταλλακτική κοινωνία όπου δεν θα υπάρχουν καθόλου νομίσματα αλλά ανταλλαγές προϊόντων που ο καθένας θα παράγει ελεύθερα. Εμπρός για το οικονομικό πρότυπο της Ρωσίας του Γέλτσιν. Εγώ θα δίνω γίδια, ο άλλος θα μου δίνει πατάτες. Έτσι. Έτσι. Δεν θα χρειάζομαι και βενζίνη γιατί θα έχω γαϊδούρι για να μετακινούμαι. Αλήθεια εσείς που το προτείνετε στα σοβαρά αυτό μπορείτε να κατανοήσετε ότι προτείνεται ουσιαστικά την μείωση των μισθών ισόποσα επί δικαίων και αδίκων ανεξάρτητα από την παραγωγικότητα του κάθε κλάδου ξεχωριστά μόνο και μόνο για να μην θιχτούν κάποιες προνομιούχες κατηγορίες εργαζομένων; Για ξανασκεφτείτε το τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΛΕΥΘΕΡΙΕ Β ΑΝΤΕΣΤΡΕΨΕ ΤΙΣ ΕΞΑΓΚΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ ΟΛΟΙ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΡΚΕΛ
    ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΦΗΣΕ Η ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΑΥΤΗ ΗΤΑΝ Η ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΗΝ ΣΤΕΝΟΧΩΡΙΕΣΑΙ ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΘΑ ΞΥΛΩΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΕΝΟΣ ΠΤΩΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΝΕΑ ΕΛΛΑΣ
    ΑΛΛΑ ΤΟ ΡΗΤΟ ΛΕΕΙ Η ΕΛΛΑΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΠΑΖΟΜΑΙ .Η ΝΕΑ ΕΛΛΑΣ ΠΕΘΑΝΕ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΣΑΝ ΚΟΡΑΚΙΑ ΟΛΟΙ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΤΑΛΑΓΕΣ ΠΡΩΤΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΟΥ ΕΧΕΙ ΜΕΙΝΕΙ ΠΡΩΤΑ ΚΑΤΙ ΓΙΑΤΙ ΒΛΕΠΩ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΑ.ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ Η ΧΩΡΑ ΝΑ ΜΗΝ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΕΧΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΧΙΛΙΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ.ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΙΚ ΞΕΦΟΥΣΚΩΝΕΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.