3/5/10

Σε θέσεις μάχης για... αποστρατιωτικοποίηση

Άδωνη Παλληκαρίδη
Ο ΔΗΣΥ με ξεκάθαρη θέση καλεί τον Πρόεδρο Χριστόφια να διορθώσει στο τραπέζι των συνομιλιών, όταν αυτές ξαναρχίσουν, την εσφαλμένη εισήγηση που κατέθεσε για διάλυση της Εθνικής Φρουράς. Η θέση μας, δήλωσε ο Σωκράτης Χάσικος, υπεύθυνος για στρατιωτικά θέματα του ΔΗΣΥ, είναι ότι η Κύπρος διαπραγματεύεται την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και όχι τη διάλυση του στρατού της.

Η Κύπρος έχει ανειλημμένες υποχρεώσεις στους κόλπους της Ε.Ε για την άμυνα και την ασφάλεια της Ευρώπης και δεν πρόκειται να αυτοκαταργηθεί ως χώρα, εγκαταλείποντας το νόμιμο δικαίωμα αυτοάμυνας έναντι εξωτερικών κινδύνων.

Όλα τα κόμματα, πλην του ΑΚΕΛ, διατυπώνουν ανάλογη θέση, επισημαίνοντας ότι τα σημερινά δεδομένα είναι πολύ διαφορετικά με την ένταξη της χώρας μας στην Ε.Ε. από την εποχή που ως λύση... πανικού υποβλήθηκε η πρόταση καθολικής αποστρατιωτικοποίησης. Άλλωστε, ο χρόνος που παρήλθε, νεκρός από τότε, παγίωσε δεδομένα και άλλαξε επί του εδάφους πολλά.

Ο τουρκικός στόχος
Στρατιωτικοί αναλυτές, όπως ο Φοίβος Κλόκαρης, επισημαίνουν ότι η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο για να επιβάλει την πολιτικοστρατιωτική της ομπρέλα και θα το έκανε με κάποια δικαιολογία, ακόμη κι αν δεν υπήρχε ούτε ένας Τουρκοκύπριος στο κυπριακό έδαφος. Αυτό είναι ξεκάθαρο στους μελετητές της νεότερης ιστορίας του τουρκισμού.

Με αυτό το δεδομένο, επισημαίνουν καλοί γνώστες των ελληνοτουρκικών πραγμάτων, όπως ο ιστορικός Λεόντιος Κακογιάννης, η παγίδευση της Κύπρου σε πρόταση αποστρατιωτικοποίησης εξυπηρετεί αφάνταστα την τουρκική στόχευση.

Δηλαδή, ένα κομμάτι του Ελληνισμού αυτοπαραιτείται από το δικαίωμα αυτοάμυνας και αφήνει την Τουρκία να καλύπτει το αμυντικό σύστημα της Ανατολικής Μεσογείου. Καθίσταται έτσι η χώρα μας περιοχή όπου η Τουρκία απλώνει την πολιτικοστρατιωτική της ομπρέλα και επικαλύπτει την Κύπρο. Οι Ελληνοκύπριοι καθίστανται, έτσι, υποτελείς στην τουρκική κυριαρχία.

Αυτό λένε όλοι οι σοβαροί αναλυτές με βαθιά ιστορική γνώση. Κι όμως, η πλευρά μας παίζει ακόμη στο πλαίσιο της αποστρατιωτικοποίησης. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας κατέθεσε επί ψευδοπροεδρίας Μεχμέτ Αλί Ταλάτ πρόταση για διάλυση των κυπριακών ενόπλων δυνάμεων, χωρίς, όπως επισημαίνει ο Σωκράτης Χάσικος, να ενημερώσει προηγουμένως κανέναν. Αυτή η πρόταση δεν βρίσκεται σε ισχύ, επισημαίνει το στέλεχος του ΔΗΣΥ.

Μόνο το ΑΚΕΛ

Τα πολιτικά κόμματα πλην του ΑΚΕΛ έχουν διαμορφώσει άλλη θέση. Ζητούν η Κυπριακή Δημοκρατία, ως πλήρες μέλος της Ε.Ε., να διατηρεί εσαεί τις δικές της ένοπλες δυνάμεις για περιφρούρηση του εδάφους, των ακτών και του εναέριου χώρου της χώρας.

Διαφορετικά, χωρίς κυπριακές ένοπλες δυνάμεις, σιγά - σιγά η Κύπρος θα εκτουρκιστεί και θα απολέσει κάθε ψήγμα εθνικής κυριαρχίας. Κάπως διαφοροποιημένο παρουσιάζεται το ΔΗΚΟ, γιατί η πρόταση αποστρατιωτικοποίησης υποβλήθηκε επί προεδρίας Σπύρου Κυπριανού, αλλά τότε ήταν πολύ διαφορετικές οι συνθήκες.

Ωστόσο, ο υπεύθυνος αμυντικών θεμάτων του κόμματος, Φύτος Κωνσταντίνου, ξεκαθαρίζει ότι το ΔΗΚΟ εξαρτά την αποστρατιωτικοποίηση από διάφορους παράγοντες που, αν δεν υπάρξουν, δεν μπορεί να γίνει αποστρατιωτικοποίηση.

Όπως επισημαίνει ο Φύτος Κωνσταντίνου: «Εάν μετά τη λύση του Κυπριακού διατηρηθεί συμβατικός στρατός, είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθεί σειρά προβληματικών καταστάσεων, ενώ είναι σχεδόν βέβαιον ότι ταυτόχρονα θα επιβληθεί η διατήρηση αριθμού τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο και θα διατηρηθούν οι τουρκικές επεμβατικές εγγυήσεις.

Υπάρχει το ενδεχόμενο, ορισμένοι κύκλοι, εκμεταλλευόμενοι τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων για τα θέματα ασφάλειας, να αναζητούν άλλοθι για να προωθήσουν λύση του Κυπριακού, στα πλαίσια της οποίας δεν θα αποχωρούν όλα τα τουρκικά στρατεύματα και δεν θα καταργούνται πλήρως οι τουρκικές εγγυήσεις». Για το λόγο αυτό, επισημαίνει:

«Η δική μας αντίληψη για τις προϋποθέσεις της αποστρατιωτικοποίησης είναι σαφέστατη: Κανένας Τούρκος στρατιώτης στην Κύπρο, καμία τουρκική εγγύηση για την Κύπρο, κανένα επεμβατικό δικαίωμα στην Τουρκία. Εννοείται, ακόμη, ότι πρέπει να αποχωρήσουν τα βρετανικά στρατεύματα που βρίσκονται στις περιοχές των Βάσεων. Σε περίπτωση που δεν διασφαλίζονται πλήρως αυτές οι τρεις προϋποθέσεις, δεν είναι δυνατή η αποστρατιωτικοποίηση, αλλά κυρίως δεν είναι δυνατή η λύση του Κυπριακού».
Με αυτήν την επίσημη θέση του ΔΗΚΟ, ενός εκ των δύο εταίρων της Κυβέρνησης, εγείρεται το ερώτημα, πώς ο Πρόεδρος Χριστόφιας συμφώνησε για αποστρατιωτικοποίιηση με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ; Συμφώνησε, μήπως, ν' αποχωρήσουν όλα τα τουρκικά στρατεύματα μέχρι και τον τελευταίο Τούρκο στρατιώτη;

ΔΗ.ΚΟ.: Σύγχρονη δύναμη επιτήρησης
Το θέμα είναι πελώριο και αναμένεται η κυβερνητική αντίδραση. Όπως λέγει ο Φύτος Κωνσταντίνου:
«Σε περίπτωση αποστρατιωτικοποίησης, δεν σημαίνει ότι η Κύπρος δεν θα έχει δυνάμεις ασφαλείας. Απλώς, δεν θα έχει στρατό όπως τον ξέρουμε σήμερα. Μετά τη λύση του Κυπριακού, θα δημιουργηθεί μια σύγχρονη Δύναμη Επιτήρησης και Διάσωσης, η οποία θα έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες φύλαξης της ακτογραμμής της Κυπριακής Δημοκρατίας, άμεσης επέμβασης σε θέματα έρευνας και διάσωσης και αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.
Αυτή η δύναμη θα είναι αυστηρά προσανατολισμένη σε καθήκοντα που έχουν να κάνουν με την ευρωπαϊκή αντίληψη συνεργασίας για θέματα ασφάλειας και θα είναι υπεραρκετή για την ανταπόκριση της Κύπρου στις υποχρεώσεις της».

Η εθνική σημαία
Αυτό που ενοχλεί κάποιους στην Κύπρο είναι ο θυρεός με την ελληνική σημαία στο τζόκεϊ της Εθνικής Φουράς. Τι αλλάζει όταν οι καταδρομείς και οι βατραχάνθρωποι θα επιτηρούν τις ακτές, την ακτογραμμή και την ενδοχώρα, φορώντας το ομοσπονδιακό καπέλο;

Το κρίσιμο αυτό θέμα τέθηκε γραπτώς από την ΕΔΕΚ στο Εθνικό Συμβούλιο, για να υπάρχει καταγραμμένη η ανάγκη διαμόρφωσης άλλης πολιτικής. Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου ξεκαθάρισε στις πρόσφατες επαφές του στην Αθήνα ότι το θέμα είναι ύψιστο και αγγίζει το μεδούλι της διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό.

ΔΗΣΥ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ και σε σημαντικό βαθμό το ΔΗΚΟ ζητούν αλλαγή τακτικής επί του θέματος, για να διασωθεί η υπόσταση της Κυπριακής Κυριαρχίας, γιατί, χωρίς στρατό, κράτος δεν υπάρχει, ούτε συμμετοχή της χώρας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς άμυνας και ασφάλειας. Ανάλογη θέση έχουν όλοι σχεδόν οι ανώτατοι επιτελείς και οι αξιωματούχοι του Υπουργείου Άμυνας.

Ο Υπουργός Άμυνας σχοινοβοτεί επί του θέματος, μη θέλοντας να συγκρουστεί με την Κυβέρνηση της οποίας, υποτίθεται, υλοποιεί την πολιτική. Κατ' ιδίαν ο Κώστας Παπακώστας κάνει λόγο για ειδικές δυνάμεις, που θα καλύψουν το κενό, αν και εφόσον προκύψει συμφωνία αποστρατιωτικοποίησης.

Η Ε.Φ. είναι μέρος του στρατού της Ευρώπης

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Πέτρος Τσαλικίδης, συμμετέχοντας στην ετήσια Σύνοδο των Αρχηγών Γενικών Επιτελείων Στρατού των χωρών - μελών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού «Finabel», υπογράμμισε την παρουσία της χώρας στο ευρωπαϊκο γίγνεσθαι. Ο «Finabel», ως στρατιωτικός Οργανισμός, έχει ως κύριο στόχο τη βελτίωση της διαλειτουργικότητας, την εκπαίδευση των ευρωπαϊκών στρατών και την αναθεώρηση των δογμάτων και των διαδικασιών που εφαρμόζουν.

Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς έθεσε το θέμα της απειλής που αντιμετωπίζει το ανατολικότερο ευρωπαϊκό σύνορο από την παρουσία του στρατού κατοχής της Τουρκίας.

Αξιόμαχο το στράτευμα
Ενόσω συνεχίζεται η τουρκική στρατιωτική κατοχή της Κύπρου, η άμυνα της νήσου θα πρέπει να αναγορευθεί ως η κορυφαία εθνική στρατηγική, δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας Γιαννάκης Ομήρου.

Ο Γιαννάκης Ομήρου εξήγησε στις επαφές του με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας στην Αθήνα ότι, ενόσω ο τουρκικός επεκτατισμός εκδιπλώνεται στην Κύπρο, είμαστε υποχρεωμένοι να αναγορεύουμε την άμυνα ως κορυφαία παράμετρο της εθνικής μας στρατηγικής και να διατηρούμε ισχυρές ένοπλες δυνάμεις υψηλής αποτρεπτικής ισχύος και επιχειρησιακής ικανότητας. Μόνον έτσι, εξήγησε, μπορούμε να δώσουμε το μήνυμα προς την Τουρκία ότι θα υποστεί βαρύ κόστος από μια νέα τυχοδιωκτική ενέργειά της στην Κύπρο.
Σημερινη

11 σχόλια:

  1. "Καυκάσιε", γιατί εξακολουθεις να "βγαζεις στον αερα" θεματα που σχετίζονται με την Κύπρο, την στιγμη που δεν σχολιάζονται απο κανεναν μας!Τι ειδους "κολλημα" ειναι αυτό;


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "...Ωστόσο εγω θα επιμένω να λέω
    την ελεφθερία ελεφθερία
    το φόνο φόνο
    την ενοχη ενοχη
    μ' ένα πείσμα τρελου που σκαλίζει
    στον τοίχο τ' όνομά-του με τα νύχια"
    "σχεδόν μηδίζοντες" λεύκιος ζαφειρίου - Κύπρος

    Είμαι πεπεισμένος ότι αν η Τουρκία είχε τιμωρηθεί για την εισβολή στην Κύπρο, για τις αγριότητες που διέπραξε, για την κατοχή αρχέγονων Ελληνικών εδαφών ίσως Αιγαίο και Θράκη να μην αποτελούσαν χώρο διαπραγμάτευσης.

    Κάποιοι μπορεί να θεωρούν ότι η Κύπρος είναι μακριά.Για μένα δεν είναι έτσι είναι κατεχόμενο ελληνικό έδαφος.

    Δημοκρατία έχουμε, ο καθείς διαβάζει και σχολιάζει αυτό που τον ελκύει, όμως η αξία πολλών δεν απεικονίζεται με αριθμητικά δεδομένα.

    Να ξέρεις επίσης ότι αν καταλάβω ότι είμαι τροχοπέδη στην πορεία του Ιστολογίου θα παραιτηθώ απο μόνος μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στὸ τἐλος οἱ τοῦρκοι θὰ ζητᾶνε καὶ τὶς γυναῖκες μας. Τ' ὄχουν ξανακάνει.
    Κράτος χωρὶς ἔνοπλες δυνάμεις;
    Σὲ λίγο θὰ φύγουν ὅλοι οἱ κύπριοι, διότι θὰ αἰσθάνονται ἀνασφαλεῖς.
    Σὰν κακόγουστο ἀνέκδοτο ἀκούγεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καυκάσιε συνέχισε την δουλειά σου, και άσε να λένε μερική εδώ πέρα πως δεν μας ενδιαφέρει η Κύπρος. Η Κύπρος είναι Ελλάδα, όπως η Ελλάδα ίδια. Από δικούς μας Πολιτικούς, Στρατιωτικούς και δικά τους Λάθη χάθηκε κομμάτι Ελληνικής Γης και σκοτωθήκανε Ελληνες. Πάντα θα πρέπει να τους έχουμε στον νου μας και να τους υποστηρίξουμε με ότι έχουμε και δεν έχουμε.

    Θρακιώτης
    Γερμανία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο μη σχολιασμός ενός θέματος δεν αποτελεί απόδειξη ότι ουδείς το διαβάζει. Πολλές φορές είναι τόσες οι αναρτήσεις που δεν τίθεται θέμα σχολιασμού, ειδικά από όσους δεν διαθέτουν τον απαραίτητο χρόνο. Επιπλέον το ιστολόγιο δεν είναι chat room, όπως είναι σαφές ότι νομίζουν μερικοί, επομένως ίσως κάποιοι από τους αναγνώστες να θέλουν να κάνουν σχολιασμό μόνο όταν νιώθουν ότι έχουν κάτι ουσιαστικό να πουν, με την προϋπόθεση ότι έχουν και την δυνατότητα και την διάθεση και τον χρόνο για να το πράξουν. Αν είναι δυνατόν να αφαιρούνται θεματολογίες με το κριτήριο ότι ουδείς τις σχολιάζει… Ειδικά θεματολογίες που αναφέρονται στα Εθνικά μας θέματα – και η Κύπρος μέρος του Έθνους μας είναι..

    Καλό Μήνα σε όλους και όλες και Καλή Δύναμη!
    ΡΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λίγα με την Κύπρο τρίβλακα.
    Το ότι μερικά θέματα δεν σχολιάζονται όσο άλλα δεν σημαίνει κάτι.
    Οι περισσότεροι άλλωστε έχουν κουραστει να σχολιάζουν και λένε να περάσουν και σε πράξεις.
    Εσύ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Λίγα με την Κύπρο τρίβλακα.
    Το ότι μερικά θέματα δεν σχολιάζονται όσο άλλα δεν σημαίνει κάτι.
    Οι περισσότεροι άλλωστε έχουν κουραστει να σχολιάζουν και λένε να περάσουν και σε πράξεις.
    Εσύ;"


    Ο ως ανω χαρακτηρισμος προς το προσωπο μου, επιστρέφεται στον "αποστολέα" με τον ίδιο "φακελλο" και το ιδιο "γραμματόσημο"!
    Οσο για τις "πραξεις", ελα στην Κρητη να σου δειξω πραξεις με πραγματικά πυρα και οχι παρλαπίπες του καναπέ!Εδω ρε οι ιδιοι οι Κύπριοι(εδω και χροοοονια)το'χουν ριξει στην dolce vita και τα πολυτελή Ι.Χ.και ξεχασαν την εθνικη τους υπόθεση και θα πρεπει να απασχολει εμένα τι σκατα τρωει ο Χριστόφκιας(που αν δεν τον ηθελαν ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΝ ΨΗΦΙΖΑΝ)!Και ουτε ειμαι απο αυτους που θεωρουν οτι "η Κύπρος ειναι μακρια"!ΤΑ'ΚΟΥΣΕΣ "ΚΑΥΚΑΣΙΕ";Αλλα βαρεθηκα πια!Αλλωστε οι αποψεις μου για το θεμα της Κυπρου ειναι κατατιθεμένες στο παρον ιστολόγιο και οποιος επιθυμει μπορει να τις διαβάσει!


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κρητικός που μένω στη Αθήνα είμαι βρε ντενεκέ που θα μου δείξεις κιόλας.
    Που θα μου επιστρέψεις και με γραμματόσημο λές και είσαι κανένα δωδεκάχρονο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. 03 Μαΐου 2010 7:57 μ.μ. αν ειν'ετσά που τα λες, προσεξε τσ'αθιβολές σου!
    Προσωπικα βαρεθηκα να ακουω και να διαβαζω τα ιδια και τα ιδια για την Κυπρο και προκοπη να μη βλεπω!


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Και κάτι ακόμα Κρητικέ τση "διασποράς"!Για ρωτηξε τον -παντογνωστη στα της Κύπρου-"Καυκάσιο" να σου πει τι αντιπροσωπευουν για τους συγχρονους Κυπριους οι εργοστασιακές φιρμες μπυρας "ΚΕΟ" και "Carlsberg"!Με λιγα λογια, ποια μεριδα Κυπριων πινει"ΚΕΟ" και ποια "Carlsberg";
    Ο Ελληνισμος "ματωσε" εξ αιτιας της Κυπρου δυο φορες τα τελευταια 60 χρονια(Κωνσταντινούπολη και "Σεπτεμβριανά 1955", Κωνσταντινουπολη και απέλαση 1964)!Χωρια που χασαμε ενα σορο κοπελια το 74 με την εισβολή!Και αντι οι Κυπριοι να "βγουν στο κλαρί" την επομενη κιολας ημερα της εισβολης, αυτοι ολα αυτα τα χρονια "την αγαθην μεριδαν εξελέξαντο"!Μετετρεψαν την Κυπρο σε "παραδεισο" των Offshore και σε πλυντηριο μαυρου χρηματος!Χωρια το τι παιχνίδια παιχτηκαν στην Κυπρο με την Ελληνοποιηση των Τατταρο-Μογγολο-Τσετσενο-Γεωργιανο-Αρμένιων που κατεκλυσαν την Ελλαδα ως "Ποντιοι ομογενεις απο τις χωρες της τεως ΕΣΣΔ"!Αν ολα αυτα δεν σε ενοχλουν, εμενα με εξοργιζουν και με θλιβουν!Για αυτο και η παρατηρηση μου προς τον "Καυκασιο"!


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ηντα'γινε μωρε κοπελι τση διασπορας;Σου'φαγε τη γλωσσα ο κάτης;Ακομα να απαντησεις τι αντιπροσωπευουν για τους σημερινους Κυπριους οι μπυρες "ΚΕΟ" και "Carlsberg"!Μηπως ο "Καυκάσιος" μπορει να σε βοηθήσει;Οχι τιποτα αλλο, αλλα για να μαθουν και οι υπόλοιποι τι τρεχει με την Κύπρο!


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.