4/5/10

FT: Πολλά κεφάλαια ακόμη στο ελληνικό δράμα



By Mohamed El-Erian*

Από κάθε άποψη, τα δάνεια που συμφωνήθηκε να δοθούν στην Ελλάδα είναι γενναία και πρωτοφανή και είναι κατανοητό αυτό, δεδομένου του πόσα πολλά «παίζονται» για την Ελλάδα, την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία. Θα αποτελέσουν όμως το σημείο καμπής στην κρίση χρεών που ξέσπασε στην Ελλάδα και ήδη μολύνει άλλες ευρωπαίκές οικονομίες;

Ας αρχίσουμε με τα καλά νέα: Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για μαζική προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης. Η Ευρώπη και το ΔΝΤ δεσμεύθηκαν να προσφέρουν μεγάλο δανεισμό. Και οι τρεις πλευρές, επιτέλους εξέφρασαν την φραστική αλληλεγγύη που απαιτείτο επί μακρόν.

Όλα αυτά είναι απαραίτητα, αλλά είναι επαρκή για μακροπρόθεσμη αποδοτικότητα; Εξαρτάται από πού βλέπει κανείς, ορισμένα σημαντικά ζητήματα σχεδίασης και εφαρμογής.

Εχει ξεκαθαριστεί από την πρώτη μέρα ότι ο σχεδιασμός ενός επιτυχούς ελληνικού προγράμματος εξυγίανσης, περιπλέκεται ενδογενώς, καθώς η χώρα έχει μόνο ένα μακροοικονομικό εργαλείο: την δημοσιονομική λιτότητα. Είναι ένα πολύ ωμό εργαλείο που θα μπορέσει να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα μόνο μέσα από επίπονα παρατεταμένο αποπληθωρισμό.

Αυτό το θεμελιώδες πρόβλημα πολλαπλασιάζεται από τέσσερις ακόμη προκλήσεις σχεδιασμού που πρέπει να ξεπεραστούν.

Πρώτον, η Ελλάδα χρειάζεται έγκαιρη εξωτερική χρηματοδότηση που θα είναι και μαζική και παραχωρητική. Η χρηματοδότηση που υποσχέθηκαν η Ε.Ε. και το ΔΝΤ είναι πολύ μεγάλη. Και είναι παραχωρητική, δεδομένων των επιτοκίων που επικρατούσαν στην αγορά για τα ελληνικά ομόλογα. Δεν είναι όμως αρκετά παραχωρητική από την άποψη του τεράστιου βάρους του ελληνικού χρέους που, ακόμη και με τα δρακόντεια μέτρα λιτότητας, πρόκειται να αυξηθεί στο σχεδόν 150% του ΑΕΠ.

Δεύτερον, ο σχεδιασμός του προγράμματος προϋποθέτει ότι η Ελλάδα θα ευνοηθεί από μια ανάπτυξη και ανταπόκριση του ιδιωτικού τομέα, που θα προϋποθέτουν πλήρη απόδοση των μέτρων. Σε αντίθετη περίπτωση, η συρρίκνωση του ΑΕΠ δεν θα περιοριστεί στο υπολογιζόμενο 7%. Όμως η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρό έλλειμμα αξιοπιστίας. Και γι’αυτό η πτώση του ΑΕΠ θα είναι πολύ μεταλύτερη απ’όσο υπολογίζεται, η αύξηση του δανειακύ βάρους ακόμη μεγαλύτερη και οι ζημιές στις εγχώριες τράπεζες υψηλότερες.

Τρίτον, το πρόγραμμα σχεδιάστηκε έτσι ώστε να αντιμετωπίζει μάλλον τα προβλήματα ρευστότητας παρά του αξιόχρεου. Ετσι, η Ελλάδα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο μιας «χαμένης δεκαετίας» παρόμοιας με εκείνη που βίωσε η Λατινική Αμερική στην δεκαετία του ’80- και γι’αυτόν τον απλό λόγο το πρόγραμμα δεν αντιμετωπίζει επαρκώς την θηλιά του χρέους. Οσο υπάρχει αυτή η θηλιά, το υψηλό εθνικό ρίσκο θα αποτρέψει τις επενδύσεις στην Ελλάδα, είτε πρόκειται για χρηματοπιστωτικές είτε για άμεσες ξένες επενδύσεις.

Τέταρτον, το πρόγραμμα προϋποθέτει ότι δεν θα υπάρξει καθόλου νέα χρηματοδότηση από τον ιδιωτικό τομέα έως το 2013. Μπορεί όμως να κρατήσει τους υπάρχοντες πιστωτές μακριά από την προσπάθεια μαζικής εξόδου; Το πρόβλημα εδώ είναι ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια γρήγορη μετάβαση στην σύνθεση της επενδυτικής της βάσης: από εκείνους που εσφαλμένα αγόρασαν ομόλογα με το σκεπτικό ότι η Ελλάδα είναι ένα ώριμο ευρωπαϊκό έθνος, σε εκείνους που νοιώθουν πιο άνετα με περισσότερη μεταβλητότητα στο πιστωτικό ρίσκο. Δεδομένου πόσο μεγάλο είναι το άνοιγμα της πρώτης ομάδας, η μετάβαση στην επενδυτική βάση θα εμπεριέχει επίμονες πιέσεις καθαρών πωλήσεων.

Αναφερθήκαμε στα ζητήματα σχεδιασμού, τώρα ας δούμε την εφαρμογή.

Είναι κατανοητό και σωστό η εφαρμογή να είναι χρονικά εμπροσθοβαρής. Στο κάτω-κάτω, το πρόγραμμα πρέπει να μπει σε τροχιά γρήγορα, δείχνοντας ότι σημαίνει σοβαρότητα στην στρατηγική και ταχεία απόδοση κεφαλαίων. Και τα δύο αυτά όμως ζητήματα αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις στην εκτέλεση..

Η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει ήδη έντονες λαϊκές αντιστάσεις, καθως και εντάσεις μέσα στο κυβερνόν σοσιαλιστικό κόμμα. Αυτά θα αυξηθούν, καθώς θα εφαρμόζονται στις επόμενες ημέρες τα μέτρα.

Μέχρι στιγμής, υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι η ελληνική κοινωνία έχει αποδεχτεί την ανάγκη για σημαντική δημοσιονομική λιτότητα. Αν και δεν περιμένει κανείς να δει εικόνες από την Αθήνα που να θυμίζουν τους κατοίκους της Κορέας όταν έδιναν τα κοσμήματά τους το 1998 για να βοηθήσουν την χώρα, θα έπρεπε να είναι πιο ορατή η εγχώρια αποδοχή σε αυτό το στάδιο, για να πετύχει ένα τόσο φιλόδοξο πρόγραμμα.

Εν τω μεταξύ, ορισμένα συστατικά του πακέτου εξωτερικής χρηματοδότησης πρέπει να ξεπεράσουν νομικά εμπόδια σε κρίσιμες χώρες πιστωτές, όπως η Γερμανία. Επιπλέον, ασχέτως της ανάγκης για ευρωπαίκή αλληλεγγύη, υπάρχει κάτι περίεργο σε ένα πακέτο διάσωσης που περιμένει 10 δισ. ευρώ από δύο χώρες (Πορτογαλία και Ισπανία) οι οποίες και οι ίδιες αντιμετωπίζουν ήδη πιέσεις στην χρηματοδότηση.

Αυτά τα ζητήματα σχεδιασμού και εφαρμογής, εγείρουν αμφιβολίες για την μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα. Αυτό δεν σημαίνει ότι το πρόγραμμα και το πακέτο δεν είναι γενναία και προωταφανές. Πράγματι, είναι. Αλλά είναι και ημιτελές.

Η ανακοίνωση της Κυριακής δεν θα σημάνει την λήξη της ελληνικής κρίσης χρέους. Ούτε θα δημιουργήσει το τόσο απαραίτητο σημείο καμπής που μπορεί συντηρηθεί για πολλούς μήνες. Αντ’αυτού, θα ξεχωρίσει την διαδικασία με τα πολλά στάδια, που έχει να κάνει ακόμη αρκετούς κύκλους. Αν τα ζητήματα σχεδιασμού και εφαρμογής που περιγράψαμε παραπάνω, ισχύσουν, αυτοί οι μελλοντικοί κύκλοι θα περιέχουν ξανάνοιγμα των συνομιλιών και επανεξέταση της προσέγγισης σε κάποια σημεία.



*Ο αρθρογράφος είναι chief executive και co-chief investment officer της Pimco.

5 σχόλια:

  1. Όταν ο υπεύθυνος κυβερνήτης μιας χώρας λέει ανερυθρίαστα ψέματα σε όλους πως «λεφτά υπάρχουν» ενώ μήνες και χρόνια πριν γνωρίζει πως λεφτά δεν υπάρχουν. Όταν αυτός ο κυβερνήτης επί σειρά μηνών εγκλωβισμένος στις ψεύτικες υποσχέσεις του δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο. Όταν αυτός ο ίδιος κυβερνήτης εγκλωβισμένος στην αδυναμία του απέναντι στις δικές του ψεύτικες υποσχέσεις φτάνει την χώρα σε αδυναμία δανεισμού και την οδηγεί σε άμεση στάση πληρωμών με ανυπολόγιστες συνέπειες. Όταν ο ίδιος κυβερνήτης οδηγεί την χώρα σε διεθνής μηχανισμούς χρηματοδότησης χωρίς καμία συναίνεση από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Όταν αυτός ο ίδιος δεν έχει ούτε τον απαραίτητο πολιτικό ανάστημα να βγει ο ίδιος να ζητήσει από τον λαό να κάνει τις θυσίες αλλά στέλνει τους υπουργούς του να το κάνουν. Όταν αυτός ο ίδιος και η κυβέρνησή του δεν λένε ακόμα και αυτή την στιγμή όλη την αλήθεια. Δηλαδή πως θα πρέπει να απολυθούν τους αμέσως επόμενους μήνες πολλές χιλιάδες εργαζομένων του δημοσίου και να περικοπούν κοινωνικές παροχές χωρίς προηγούμενο. Όταν με απροσμέτρητο θράσος πολιτικό ακόμα και αυτή την ύστατη στιγμή λένε ψέματα τα οποία αναπαράγουν ανόητοι δημοσιογραφίσκοι για να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη. Πως είναι δυνατό να καταλάβει ο λαός που κατατείνει αυτή η προσπάθεια; Πώς να καταλάβει ο λαός ότι όλη η προσπάθεια δεν μπορεί παρά μόνο να είναι ομαδική και να έχει την συναίνεση όλων για να χτιστεί ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας; Πώς τέλος πάντων να υπάρξει συναίνεση για αυτά που έρχονται όταν δεν αναφέρονται ξεκάθαρα ποιοι είναι οι στόχοι; Με ποιο σχεδιασμό θα επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι; Ποια θα είναι η διάρκεια της οικονομικής προσπάθειας; Αυτά από κάθε κυβερνήτη που είναι στοιχειωδώς υπεύθυνος θα λεγόταν ανοιχτά στον κόσμο και δεν θα διοχετευόταν ανοησίες μόνο και μόνο για να δείξει ο κάθε ανόητος πολιτικάντης πως δίνει «μάχες» για τον λαό τον οποίο έχει φλομώσει στο ψέμα. Δεν με τρομάζει η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας γιατί αυτή ανατρέπεται εύκολα με περισσότερη δουλειά απ’ όλους μας. Αυτό που με τρομάζει είναι η άβυσσος της απροσμέτρητης ανοησίας της κεφαλής της κυβέρνησής μας. Δυστυχώς οι άνθρωποι που ηγούνται αυτή την στιγμή της πατρίδας μας είναι ανεπαρκέστατοι να ηγηθούν ακόμα και μιας μεσαίας επιχείρησης. Βέβαια θα μπορούσαν να διαπρέψουν αν εξασκούσαν τα χρησιμότατα στην κοινωνία μας επαγγέλματα του περιπτερά του κουλουρτζή ή του λαχειοπώλη, και εκτός των άλλων η άσκηση αυτών των επαγγελμάτων θα τους εξασφάλιζε και την κοινωνική μόρφωση που αυτή την στιγμή δεν διαθέτουν… Αλλά όχι και να παίξουν τον ρόλο της ηγεσίας σε ένα ιστορικό έθνος όπως είναι το δικό μας σε μια τόσο δύσκολη εποχή.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εμενα αυτο που με τρομαζει περισσοτερο ειναι που ο "λαος" εξακολουθει να πινει αμεριμνος τη φραπεδια, να βλεπει το βιντεο της Τζουλιας και να ψηφιζει τον "καταλληλοτερο".......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το κακο ειναι οτι δεν εναι μονο ανικανοτητα που χαρακτηριζει αυτους που μας κυβερνουν. Το μεγαλο προβλημα της Ελλαδας ειναι οτι εδωσε την κυβερνηση σε υποκειμενα που ειναι εχθροι του ελληνισμου!!!

    Το οικονομικο προβλημα θα μπορουσε να ξεπεραστει ευκολα αν ειχαμε κυβερνηση που να ηθελε πραγματικα να λυσει τα θεμελιωδη προβλήματα της οικονομιας - που δεν ειναι οι μισθωτοι, οι συνταξιουχοι, η οι πιλοτοι της ΠΑ. Αλλα ο κ. Παπανδρεου και ο κυκλος του οδηγησαν την χωρα στην οικονομικη αβυσο και διελυσαν ολες τις υποδομες ισχυος που ειχε - διελυσαν τις ενοπλες δυναμεις και διελυσαν ολες τις διαπραγματευτικες θεσεις στην εξωτερικη πολιτικη, προκειμενου να αναγκασουν την χωρα να υποταγει στα εντελως ανθελληνικα σχεδια τους. Ο κ. Παπανδρεου ουτε λιγο ουτε πολυ θυσιαζει τον ελληνικο λαο προκειμενου να εξυπηρετησει ξενα συμφεροντα, συμπεριλαμβανομενων των Τουρκικων, που βλεπουν την Ελλαδα σαν εμποδιο. Και οχι μονο τον ματωνει τον ελληνικο λαο αλλα τον διαβρωνει οσο μπορει περισσοτερο με το να μοιραζει υπηκοοτητες σε εκαντονταδες χιλιαδες, ισως εκκατομυρια, λαθραιων.

    Με αλλα λογια εχουμε εξαπατηθει και δωσει την κυβερνηση σε εναν ανθελληνα και προδοτη. Απο κει και περα ποσο νοημα ειχει το να κανουμε αποκλειστικα οικονομικες αναλυσεις σε ενα προβλημα που στην βαση του δεν ειναι οικονομικο. Το οικονομικο προβλημα ειναι προπετασμα καπνου για να κρυβει το κυριο εργο του προδοτη κ. Παπανδρεου. Σε εχθρους της Ελλαδας βεβαια σαν τον Ερντογαν δεν φαινεται σαν καπνος, φαινεται περισσοτερο σαν κοκκινο χαλι.

    Και επειδη το προβλημα ειναι περισσοτερο πολιτικο και εθνικο, και δευτερευοντως οικονομικο, οι λυσεις θα πρεπει να αρχισουν απο την πολιτικη με στοχο μια κυβερνηση που να δουλευει πραγματικα για τον ελληνικο λαο και οχι ανθελληνικη η ξενων συμφεροντων.

    - Αρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Mακροβούτι"
    Οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας της Alpha Bank, της Τράπεζας Πειραιώς και της ATEbank σημείωσαν πτώση από 11% - 13%.

    Βουτιά» 10,3% κατέγραψε σήμερα ο τραπεζικός δείκτης οδηγώντας το γενικό δείκτη του Χ.Α. σε πτώση 6,68%.
    Συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 1.729,68 μονάδες, κοντά στο χαμηλότερο σημείο της ημέρας, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 215,11 εκατ. ευρώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ετσι είναι δυστυχώς. Γι΄αυτούς τους λόγους εγείρονται σοβαρές αμφιβολίες περί της αποτελεσματικής εφαρμογής των μέτρων.
    Ο τριμερής μηχανισμός στήριξης, απαιτεί αποτελεσματικά μέτρα που λογικά, θα έπρεπε να είναι προσχεδιασμένα έστω και κατά προσέγγιση από τους "ιθύνοντες". Η΄μήπως πίστεψε κανένας ότι "έχουμε χαρτογραφήσει τα νερά για την Ιθάκη;" Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.