18/8/10

Η «χώρα του καρότου» και η «χώρα του μαστίγιου»

Του ΝΑΣΙΜ ΑΛΑΤΡΑΣ
Η ελληνική εξωτερική πολιτική εξακολουθεί, δυστυχώς, να κινείται στον στενό κύκλο των μικροϋπολογισμών και του μικροψυχισμού.

Την ίδια στιγμή, η για πρώτη φορά εμπλοκή του ΔΝΤ στα εσωτερικά οικονομικά και κοινωνικά της θέματα μετατρέπει την Ελλάδα από χώρα που θα έπρεπε να είχε μετεξελιχθεί σε επενδυτική, σε χώρα που πωλείται και ενοικιάζεται σε όλα τα ξένα κεφάλαια και σε οικονομικούς οίκους. Αυτό, είτε το επιθυμούμε είτε όχι, την καθιστά μια χώρα ευάλωτη απέναντι στις γεωστρατηγικές επιδιώξεις των μεγάλων συμφερόντων. Σε αυτή τη συγκυρία πραγματοποιείται η πρώτη επίσκεψη Ισραηλινού πρωθυπουργού, του Νετανιάχου, στην Ελλάδα. Η επίσκεψη αυτή δεν είναι καθόλου μικρής σημασίας και πρώτα πρώτα σημαίνει ότι η Ελλάδα του Γ. Παπανδρέου είναι διατεθειμένη να εμπλέκεται και στον μηχανισμό παραγωγής πολέμων.

Δυστυχώς, αυτή η πορεία της Ελλάδας έρχεται την ώρα που η ισλαμική Τουρκία απεγκλωβίζεται σταθερά από τον άξονα των πολέμων (ΗΠΑ-Ισραήλ-Ε.Ε.) και από τα κεμαλοκοσμικά βαρίδια, ακολουθώντας μια πραγματικά μετριοπαθή εξωτερική πολιτική, αν βέβαια τη συγκρίνει κανείς με τα πεπραγμένα της κοσμικής Τουρκίας. Την ώρα που η Τουρκία του Ερντογάν ανοίγει μια μεγάλη πύλη για την Ελλάδα, με τη λειτουργία στη Μονή της Παναγίας Σουμελά, το μοναστήρι-σύμβολο επί 16 αιώνες του ποντιακού Ελληνισμού, η Ελλάδα ανοίγει την πύλη της στο κράτος το οποίο λίγες εβδομάδες νωρίτερα είχε δολοφονήσει 9 διεθνείς ακτιβιστές στα διεθνή ύδατα και υποδέχεται τον πρωθυπουργό του κράτους, που προκλητικά ομολόγησε στην επιτροπή που ερευνά την επίθεση στον Στολίσκο της Ελευθερίας ότι ο ίδιος είχε δώσει την εντολή να καταληφθούν και τα δύο ελληνικά πλοία που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στην αποκλεισμένη Γάζα. Την ώρα που η ισλαμική Τουρκία αίρει τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει η κοσμική Τουρκία στη Μονή Σουμελά, η Ελλάδα του «σοσιαλιστή» Γ. Παπανδρέου επιβραβεύει την πολιτική αποκλεισμού της Γάζας που έχει επιβάλει εδώ και 43 χρόνια το Ισραήλ. Είναι πραγματικά «περίεργη» αυτή η νέα συμμαχία. Από το Αλφα μέχρι το Ωμέγα. Ποιος «εθνικιστικός εγκέφαλος»(;) τη σκαρφίστηκε και την επεξεργάστηκε.

Πολλοί θα ήθελαν να μάθουν όλες τις παράμετρους της και τις ελληνικές στοχεύσεις και τι ανταλλάγματα θα δώσει η αδύναμη Ελλάδα για να σώζει και να σώζεται. Μάλλον ο «εγκέφαλος» της νέας συμμαχίας(!) δεν έχει υπολογίσει λογικά ότι η Τουρκία δεν έχει τόσο ανάγκη το Ισραήλ όσο το Ισραήλ την Τουρκία και πως η πολιτική του Ερντογάν δεν είναι προς τη Δύση αλλά διεθνής. Λάθος μεγάλο επίσης αν πιστεύει ότι η επιστροφή της Τουρκίας στην Ανατολή την κλείνει εκεί, άρα περιορίζει τη δυνατότητα άσκησης πιέσεων, γιατί απλώς η Ανατολή αποτελεί χώρο στον οποίο παίζονται τεράστια διεθνή συμφέροντα, και όσοι εμπλέκονται εκεί ασκούν διεθνή πολιτική και όχι πολιτική «καρότου». Ισως κάποιοι εδώ στην Ελλάδα σκέφτηκαν να την κάνουν «χώρα του καρότου» παρουσιάζοντάς την όμως ως «χώρα του μαστιγίου» που θα επωφεληθεί από το «παραστράτημα» της Τουρκίας από τον δυτικό δρόμο. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα χρησιμοποιείται όχι για να μεσολαβήσει στην επίλυση του Παλαιστινιακού, γιατί όταν αναλαμβάνουν οι ΗΠΑ τον ρόλο αυτό, οι μικροί περισσεύουν, αλλά για να ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία προκειμένου να παραχωρήσει όλες τις διευκολύνσεις που πεισματικά ζητάει ο άξονας των πολέμων, για να διεξαχθεί ο επόμενος καταστροφικός πόλεμος στη Μέση Ανατολή.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

11 σχόλια:

  1. ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΣΤΕΝΑΧΩΡΗΣΩ ΚΥΡΙΕ ΝΑΣΙΜ, ΑΛΛΑ ΠΛΕΟΝ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΟΡΕΥΤΕΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ! ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΕΛΙΚΑ ΡΟΛΟ. ΚΑΛΑ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΟΙ ΑΡΑΒΕΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΤΕ ΝΑ ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΣΑΣ, ΟΧΙ ΜΕΣΩ ΠΟΛΕΜΩΝ ΜΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ (ΤΟ ΟΠΟΙΟ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΑΝΤΙΠΑΘΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΨΥΧΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΓΗΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΚΛΗΡΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ ΤΟΥ), ΑΛΛΑ ΜΕΣΩ ΣΟΒΑΡΩΝ ΚΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΩΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΩΝ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ. ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΕ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΟΥΤΕ Η ΧΑΜΑΣ, ΟΥΤΕ Η ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ, ΟΥΤΕ ΦΥΣΙΚΑ ΤΟ ΙΡΑΝ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΖΕΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ 2 ΑΚΡΑΙΕΣ ΙΣΛΑΜΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΣΤΑΘΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΑΠΑΛΛΑΓΜΕΝΟ ΟΜΩΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΚΡΑΙΟΥΣ ΦΙΛΟΠΟΛΕΜΟΥΣ. ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΔΕ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΤΕ, ΟΣΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΟ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΕΙ ΑΠΟΛΥΤΑ (ΔΥΣΤΥΧΩΣ) ΤΟ ΔΙΕΘΝΗ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ. ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΛΑΟΙ ΣΑΣ ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙΤΕ. Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥ: ΒΡΕΙΤΕ ΤΑ, ΜΕ ΑΜΟΙΒΑΙΕΣ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ, ΓΡΗΓΟΡΑ ΠΡΙΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ...ΓΙΑΤΙ ΜΕΤΑ, ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΩ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΙΑ...
    ΕΝΑΣ ΑΝΤΙ-ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΣ...
    -ΑΡΜΕΛ-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Ο κ. Αλατρας το βλέπει από την αραβική σκοπιά. 'Αλλοι α΄πό την Ισραηλινή. Το θεμα όμως είναι η ελληνική σκοπιά, το ελληνικό συμφέρον. Μονότονα υποστηρίζω ότι το σημερινό άνοιγμα της Αθηνας στο Ισραηλ συμπίπτει με την αμερικανική υποστήριξη στο Ισραήλ, στη συγκεκριμένη συγκυρία, σοβαρών δυσκολιών (του Ισραήλ) με την Τουρκία που δυσχεραίνουν την "υπόθεση Ιραν". Δεν ξεκίνησε δηλαδή ως ελληνική στρατηγική αντιμετώπισης της Τουρκίας. Και έτσι ακόμα όμως θα μπορούσε να προκύψουν οφέλη. Αρκεί να τα δουμε...Όσο για τους Αραβες (που απασχολούν τον κ. Αλατρα)νομίζω ότι είναι υπερβολικός μυθος η αντιπαλότητά τους με το Ισραήλ, τουλάχστον σε σχέση με του Παλιαστίνιους. Τους αφήνουν χωρίς τύψεις στο έλεος του Ισραηλ δεκαετίες τώρα....Για να μην πω για τη στάση Αιγύπτου και Λιβύης στο θέμα χάραξης ΑΟΖ με την Κυπρο, όπου οι τουρκικές παρεμβάσεις εισακούστηκαν στον Καιρο πολύ ευκολα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "... Δυστυχώς, αυτή η πορεία της Ελλάδας έρχεται την ώρα που η ισλαμική Τουρκία απεγκλωβίζεται σταθερά από τον άξονα των πολέμων (ΗΠΑ-Ισραήλ-Ε.Ε.) και από τα κεμαλοκοσμικά βαρίδια, ακολουθώντας μια πραγματικά μετριοπαθή εξωτερική πολιτική, αν βέβαια τη συγκρίνει κανείς με τα πεπραγμένα της κοσμικής Τουρκίας. ..."
    (Νασιμ Αλατρας)

    Αυτα περι ανιστορητους, και τους αριστεροπροοδευτικους Εθνομηδενιστες που πανε χερι χερι με Ισλαμο-Φασιστικες αντιλιψεις.

    Μου αρεσει πως προσπαθουν να δωσουν και μαθηματα, αντι να κοιταξουν τα χαλια τους!

    - Αϊκουτ Καδηρ, "Αρρώστια που λέγεται Εθνικισμός"
    http://kafeneio-gr.blogspot.com/2010/04/blog-post_1460.html
    - Ν. Λυγερός, "Πρόλογος του βιβλίου του Erol Özkoray"
    http://www.lygeros.org/6070-gr.html

    Δημοκριτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτός που πνίγεται, και από τα άχυρα πιάνετε.
    Όταν ένα πολίτευμα δεν μεριμνά να περιφρουρεί το πολίτευμα, η αν υπάρχει αυτό δεν εφαρμόζετε,τότε ο εκάστοτε διαχειριστείς ...γιατί...... να μην πράττει σύμφωνα με το συμφέρον του κώματος του.
    Ο καθένας πλέων αντιλαμβάνεται, ότι οι εκάστοτε κυβερνήσεις έχουν πολύ λίγες δυνατότητες ,να επενδύσουν στην ροή πωλών θεμάτων αν δεν τους το επιτρέψουν τα κέντρα αποφάσεων
    Τώρα για να αλαλάξει κάτι ανθρωπινός ,θεωρείται ακατόρθωτο ,το μόνο που είναι στο χέρι μας να αλαλάξουμε είναι ....... τι άραγε?????
    Τόσο εύκολα ξεχνάμε το τι τράβηξε ο Ελληνισμός από τους Εβραίους και αβίαστα απλώνουμε το χέρι για συνεργασία.
    Από επαγγελματισμό όταν μια επιχειρήσει διώχνει ένα στέλεχος δυνατό, ο επόμενος επαγγελματίας πρέπει να είναι πολύ πιο διορατικός για να τον προσλάβει.
    Έκτος βέβαια και αν όλα είναι σικέ ,που ετσι τα θεωρώ.
    ΤΙΡΑΜΟΛΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το ενδεχομενο στο αιγαιο να κυκλοφορουν Ισραηλινα F15 με οι πιλοτοι των οποιων θα ειναι προθυμοι να εμπλακουν με τα τουρκια f16 το θεωρω απο μονο του σοβαρο λογο για την προσεγγιση.
    Προτιμω εναν αξονα Ελλαδας-Κυπρου-Ισραηλ και ας στεναχωριεται ο οποιος Αραβας τραπεζομαντηλακιας ή ας χτυπιεται ο καθε αριστερος μπαγλαμας στο συνταγμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 18 Αυγούστου 2010 10:09 π.μ.
    Και οπωσδηποτε θα πρεπει να παρασχουμε την αμεριστη υποστηρηξη μας στον πολιτικο που καταφερε να δεσει αυτον τον αξονα. Αυτο σημαινει οτι θα πρεπει να ψηφιζουμε ΠΑΣΟΚ για τα επομενα 20 χρονια.

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.
    ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τὸ θέμα τῆς ἐπισκεψεως τοῦ ἰσραηλινοῦ πρωθυπουργοῦ εἶναι περίπλοκο. Σὲ βάθος χρόνου μπορεῖ μόνο νὰ ἀποτιμηθῆ σωστά. Αὐτὸ ἐξαρτᾶται ἀπὸ τὶς ἐνέργειες ποὺ θὰ κάνουμε εντὸς αὐτῆς τῆς συμμαχίας-συνεργασίας.
    Ὁ χρόνος θὰ δικαιώση ἢ θὰ ξεφτιλίση τὸ παραπάνω ἄρθρο.
    Ἐὰν ἡ Ἑλλὰς θέλει νὰ εἶναι σεβαστὴ στὴν διεθνῆ πολιτικὴ σκηνὴ πρέπει νὰ μετρᾶ ὡς χώρα.
    Χρειαζόμαστε λοιπὸν καλὴ οἰκονομία καὶ ἑτοιμοπόλεμο στρατό, διότι ὁ καλύτερος τρόπος ἀποφυγῆς τοῦ πολέμου εἶναι δυστυχῶς αὐτός.
    Χρειαζόμαστε καὶ διεθνεῖς συνεργασίες καὶ συμμαχίες ὅπου θὰ εἴμαστε ἰσότιμα μέλη καὶ ὄχι καρπαζοεισπράκτορες.
    Μόνο ἔτσι θὰ ἔχουμε μακροπρόθεσμα εἰρήνη καὶ ἀσφάλεια στὴν χώρα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. επειδή μιλάτε για συμφέροντα δείτε πόσο έβλαψε το Ισραήλ σας Έλληνες εθνικιστές τα συμφέροντα του δυτικού κόσμου. Έχετε ξεχάσες πως η Τουρκία όταν κατέλαβε τη μισή Κύπρο ήταν πιστός σύμμαχος των ΗΠΑ και Ισραήλ. Όταν ήθελε πάντα να βλάψει και να διεκδικήσει κάτι από την Ελλάδα το έκανε επειδή ήταν ο πιο ισχυρός σύμμαχος των ΗΠΑ και του Ισραήλ στην Ασία και Μεσόγειο.

    Ο ηλίθιος που ονειρεύεται πως ισραηλινού πιλότοι θα προστατεύουν το αιγαίο και βγάζει ανίκανους τους Έλληνες πιλότες που τόσα χρόνια έδωσαν ό,τι καλύτερο έχουν για να προστατευουν το εναέριο χώρα της Ελλάδας, το λέω σε λυπάμαι.
    Διάβασε να μαθετε

    Ελευθεροτυπία, Σάββατο 7 Αυγούστου 2010
    Και το αέριο στο παζλ της Μέσης Ανατολής
    Του ΝΑΣΙΜ ΑΛΑΤΡΑΣ Φαίνεται πως σε λίγο καιρό η Μεσόγειος θα γεμίσει εξέδρες εξόρυξης φυσικού αερίου. Στα διεθνή αποθέματα φυσικού αερίου, που αγγίζουν τα 180 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, προστέθηκαν, μετά την ανακάλυψη κοιτασμάτων στη Μεσόγειο, μερικά ακόμα τρισεκατομμύρια... Ετσι ο πυθμένας της Μεσογείου ανέβασε τον πήχη της έντασης και πρόσθεσε νέες αιτίες για την παράταση της διαχρονικής σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

    Το διεκδικούμενο κοίτασμα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο
    Οι απόψεις γύρω από το τι είναι «αποθεματικό» διίστανται. Το αμερικανικό περιοδικό «Oil & Gas Journal» το ορίζει ως την ποσότητα που μπορεί να εξορυχθεί, βάσει των σημερινών τιμών και της διαθέσιμης τεχνολογίας. Το γαλλικό Cedigas, αντίθετα, λέει ότι είναι η ποσότητα που επιβεβαιωμένα μπορεί να παραχθεί υπό τους υφιστάμενους οικονομικούς και τεχνικούς όρους.

    Κανένας όμως δεν παρέχει αξιόπιστο ορισμό. Οπότε τα κράτη υπερεκτιμούν το αποθεματικό τους, προσδοκώντας γεωπολιτικά και οικονομικά ωφέλη, όπως να δανείζονται με εγγύηση το ανακοινώσιμο αποθεματικό. Και οι εταιρείες εξόρυξης επίσης τείνουν να υπερεκτιμούν το αποθεματικό, προκειμένου να ενισχυθούν η διεθνής εικόνα τους και η χρηματιστηριακή τους αξία.

    Στα διεθνή αποθεματικά προστέθηκαν φέτος 238 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν σε δύο περιοχές της Μεσογείου. Την πρώτη, την πλουσιότερη, τη βάφτισαν οι Ισραηλινοί Tamar και τη δεύτερη Dalit. Η πρώτη βρίσκεται περίπου 50 μίλια δυτικά της Χάιφας στα διεθνή ύδατα, σε βάθος 5.500 μέτρων. Η παραγωγή αναμένεται να αρχίσει το 2012, σύμφωνα με δήλωση του Charles Davidson, προέδρου της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy, που ανακάλυψε τα δύο κοιτάσματα. Το ισραηλινό υπουργείο Εθνικής Υποδομής ανακοίνωσε πρόσφατα πως η παραγωγή ξεκινάει το 2014. Η Noble Energy κατέχει το 36% των μετοχών της κοινοπραξίας εκμετάλλευσης των δύο κοιτασμάτων. Το υπόλοιπο κατέχουν ισραηλινές εταιρείες.

    συνέχεια στο δεύτερο σχόλιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σας λυπάμαι εθνικιστές της Ελλάδας πραγματικά γίνεστε γελοίοι όταν θέλετε να υπερασπίζεστε τον Νετανιάχου και τον Παπανδρέου.
    Ο ένας τώρα θέλει ισραηλινά μαχητικά να προστατεύουν το Αιγαίο μας από τους Τούρκους. Βγάζει δηλαδή ανίκανους και χέστες και δειλούς τους Έλληνες πιλότες που τόσες δεκαετίες θυσίαζαν ό,τι έχουν και δεν έχουν για να μας προστατεύουν από αμερικανικά μαχητικά των Τούρκων που έχουν εξοπλιστεί με τα πιο σύγχρονα ισραηλινά και αμερικανικά εξαρτήματα.
    Σας λυπάμαι επίσης γιατί ξεχάσετε τόσο γρήγορα την ευθύνη των ΗΠΑ και Ισραήλ στο πραξικόπημα στην Κύπρο και στην βοήθεια που παρείχαν στην κοσμική Τουρκία για να καταλάβουν τη μισή Κύπρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. το δεύτερο σχόλιο
    Μόλις δημοσιοποιήθηκε με τυμπανοκρουσίες η είδηση της ανακάλυψης των αποθεμάτων, οι μετοχές των ισραηλινών εταιρειών της κοινοπραξίας ανέβηκαν κατά 3% στο χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ. Η Noble, για να ισχυροποιήσει τη διεθνή θέση της ανακοίνωσε αμέσως ότι θα προχωρήσει φέτος σε επενδύσεις ύψους 2,8 δισ. δολαρίων. Το κοίτασμα Tamar εκτιμούν οι ειδικοί ότι θα καλύψει τις ανάγκες του Ισραήλ για φυσικό αέριο τις επόμενες τρεις δεκαετίες, ενώ μικρό μέρος θα εξαχθεί. Οι τυμπανοκρουσίες των Ισραηλινών, οι υπερβολές και οι υπερεκτιμήσεις της Noble Energy ξύπνησαν στον Λίβανο παλιά «βεντέτα». Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ο Λίβανος αναμένεται να εγείρει αξιώσεις στο κοίτασμα Tamar, γιατί πιστεύει πως εκτείνεται και στα δικά του χωρικά ύδατα.

    Η «βεντέτα» έχει τις ρίζες της στη δεκαετία του '40 - αρχές του '50. Μια αμερικανική εταιρεία, η Trans-Arabian Pipeline, είχε συμφωνήσει με το βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας να κατασκευάσει αγωγό 1.100 μιλίων. Τον πρωτοσχεδίασε για να μεταφέρει πετρέλαιο από την Αμπκάικ της Σ. Αραβίας στο παλαιστινιακό λιμάνι της Χάιφας, για να αντικαταστήσει τον επισφαλή, τότε, βρετανικό αγωγό Κιρκούκ-Χάιφα, που από το 1935 μετέφερε ετησίως το 25% του ιρακινού πετρελαίου από την ιρακινή πόλη Κιρκούκ στη Χάιφα. Το Ιράκ, όπως αναμενόταν, έκλεισε τον αγωγό το 1948, όταν οι Ισραηλινοί κατέλαβαν εδάφη που το βρετανικό Σχέδιο Διαμελισμού της Παλαιστίνης τα προόριζε για τους Αραβες. Πάνω από τα εδάφη αυτά θα περνούσε μέρος του ιρακινού αγωγού.

    η συνέχεια στο τρίτο σχόλιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. το τρίτο σχόλιο
    Η επιμονή των ΗΠΑ να ιδρύσουν «εβραϊκό κράτος» στην Παλαιστίνη και όχι στη Γερμανία, όπως ζητούσε ο Σαουδάραβας βασιλιάς Αμπντ Αλ-Αζίζ, τον ανάγκασε το 1946 να ζητήσει από την εταιρεία Tapline να αλλάξει το αρχικό σχέδιο Αμπκάικ-Χάιφα. Στην εκμετάλλευση του μεγαλύτερου εκείνη την εποχή αγωγού μετείχαν οι εταιρείες Esso, η Chevron, η Texaco, καθώς και η Mobil, και θα μετέφερε το 30% του σαουδαραβικού πετρελαίου στις ραγδαία αναπτυσσόμενες βιομηχανικά οικονομίες της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Θα ξεκινούσε από τη μεγαλύτερη πετρελαιοπηγή Αμπκάικ και θα περνούσε από τα εδάφη της Ιορδανίας και της Συρίας - συγκεκριμένα από τα Υψίπεδα του Γκολάν- πριν καταλήξει στον τερματικό σταθμό, ο οποίος κατασκευαζόταν ταυτόχρονα στη Σιδώνα του Λιβάνου.

    Το κωμικοτραγικό της υπόθεσης είναι ότι όταν το συριακό κοινοβούλιο αρνούνταν να παραχωρήσει το δικαίωμα διέλευσης χωρίς ικανοποιητικά ανταλλάγματα από τις πετρελαϊκές εταιρείες, η CIA κινητοποιήθηκε. Το 1949 ανέτρεψε με πραξικόπημα το πολιτικό σύστημα για να διασφαλιστεί το πέρασμα από τα Υψίπεδα του Γκολάν!

    Ο αγωγός Tapline άρχισε να λειτουργεί στα τέλη του 1950, όταν τα πρώτα 4 τάνκερ γέμισαν τις δεξαμενές τους με 723.334 βαρέλια σαουδαραβικού αργού πετρελαίου από τον τερματικό σταθμό της Σιδώνας. Αν λειτουργούσε ακόμα ο αγωγός, ο κόσμος σήμερα θα αγόραζε φτηνότερο πετρέλαιο. Γιατί τα τάνκερ δεν θα χρειαζόταν να διεσχίζουν ούτε τον Αραβικό Κόλπο ούτε την Ερυθρά Θάλασσα, αλλά μόνο τη Μεσόγειο, άρα με χαμηλότερο κόστος. Το σχέδιο ναύγησε το 1967, όταν το Ισραήλ κατέλαβε όλη την Παλαιστίνη και τα Υψίπεδα του Γκολάν. Αντιδρώντας στην κατοχή αραβικών εδαφών, η Σαουδική Αραβία έκλεισε τις στρόφιγγες του αγωγού, θέτοντας ως όρο για την επαναλειτουργία του την αποχώρηση του Ισραήλ. Οι πόλεμοι του Ισραήλ, από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, πολλές φορές έπληξαν τα οικονομικά συμφέροντα του δυτικού κόσμου. Το λάθος που διέπραξε με την κατάληψη του Γκολάν ανάγκασε πολλά δυτικά κράτη να ψηφίσουν την απόφαση 242 του Σ.Α. του ΟΗΕ, που απαιτούσε από το Ισραήλ να αποχωρήσει από τα αραβικά εδάφη τα οποία κατέλαβε. Η απόφαση όμως δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Ετσι ναύαγησε ένα ακόμα μέγαλο οικονομικό στρατηγικό σχέδιο που θα εξασφάλιζε στον δυτικό κόσμο φτηνό πετρέλαιο και στον Λίβανο οικονομική ανάπτυξη.

    Στα χωρικά ύδατα της αποκλεισμένης από το Ισραήλ Λωρίδα της Γάζας, 19 ν.μ. από την ακτή, βρίσκεται ένα αναξιοποίητο κοίτασμα φυσικού αερίου. Η βρετανική εταιρεία British Gas (BG), που το ανακάλυψε το 2000, εκτιμά ότι περιέχει έως και 1,3 τρισ. κ.μ. φυσικού αερίου. Η συμφωνία BG και CCC -έχει την έδρα της στην Αθήνα- προέβλεπε την κατασκευή αγωγού και εργοστασίου επεξεργασίας φυσικού αερίου στη Γάζα.

    Οι «Συμφωνίες του Οσλο», που υπεγράφησαν το 1993, παραχώρησαν στους Παλαιστινίους 20 ναυτικά μίλια. Δικαίωμα που το Ισραήλ σεβάστηκε μέχρι το 2000. Εκείνη τη χρονιά, μήνες δηλαδή μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος φυσικού αερίου της Γάζας, ισραηλινά πολεμικά σκάφη άρχισαν να επιτίθενται εναντίον των σκαφών των Παλαιστινίων ψαράδων, που επιχειρούσαν να ψαρεύουν στα 6 ν.μ. Μέχρι σήμερα τουλάχιστον 15 ψαράδες έχουν σκοτωθεί και πάνω από 200 έχουν τραυματιστεί. Σήμερα τα πολεμικά επιτίθενται στους ψαράδες πριν ανοιχτούν στα 3 ναυτικά μίλια. Ο ναυτικός αποκλεισμός στερεί από τους Παλαιστινίους την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου της Γάζας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.