27/12/10

Οι εξαγωγές στήριξαν την αύξηση του φινλανδικού ΑΕΠ στο 3% το 2010



Η ΦΙΝΛΑΝΔΙΚΗ οικονομία κατόρθωσε να αντιμετωπίσει με επιτυχία δύο κρίσεις τις δύο τελευταίες δεκαετίες και ισχυροποιώντας τις αρχές της συνεργασίας και της συναίνεσης σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας, συνεχίζει την αναπτυξιακή πορεία της, με δημόσιο έλλειμμα που φθάνει μόλις το 3,3% του ΑΕΠ, και το οποίο το 2011 αναμένεται να μειωθεί, περίπου, κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες.
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του πρεσβευτή της Φινλανδίας στην Ελλάδα, Εrkki Huittinen, ο οποίος στη συνέντευξη που έδωσε στην ΕΞΠΡΕΣ επισήμανε σχετικά με το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας, ότι «η Φινλανδία αντιμετωπίζει το ύψος του 3,3% στο δημόσιο έλλειμμα ως πολύ σοβαρή εξέλιξη, δεδομένου ότι τα τελευταία δέκα - δεκαπέντε χρόνια οι προϋπολογισμοί ήταν πλεονασματικοί».
Στην ίδια συνέντευξη, αναφορικά με τις ελληνοφινλανδικές οικονομικές σχέσεις και ειδικά στον επενδυτικό τομέα, ο Φινλανδός διπλωμάτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον και πρόσθεσε πως οι μεγάλες φινλανδικές εταιρίες είναι ήδη στην Ελλάδα και παραμένουν».


Κύριε πρέσβη, ποιες ήταν οι επιπτώσεις της παγκόσμιας κρίσης στη Φινλανδία;
«Αρχικά παρατηρήθηκε πτώση των εξαγωγών μας: Ωστόσο, η φινλανδική οικονομία δεν αντιμετώπισε δημοσιονομικά προβλήματα, είναι μια υγιής οικονομία και όταν, σταδιακά άρχισε η ανάκαμψη, η Φινλανδία ήταν παρούσα».

Δηλαδή η χώρα σας βρίσκεται ήδη στη διαδικασία εξόδου από την κρίση;
«Ναι. Το 2010 η αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται να φθάσει γύρω στο 3%, και κάτι ανάλογο αναμένεται για το 2011. Βέβαια, το 2008, το πρώτο έτος της κρίσης, είχαμε πτώση σε σύγκριση με το 2007. Τον χρόνο αυτό ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ ήταν 5%, υποχώρησε το 2008 περίπου στο 1% και το 2009 η μείωση έφθασε στο 8%. Τώρα θα χρειαστεί ένα χρονικό διάστημα, ώσπου να φθάσει ξανά στο επίπεδο του 2007».

Πώς κατόρθωσε η φινλανδική οικονομία να ανακάμψει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και το ΑΕΠ από -8% το 2009 να παρουσιάσει αύξηση της τάξης του 3% το 2010;
«Κατά μεγάλο μέρος η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση των εξαγωγών».

Ποιο είναι το ύψος του δημόσιου χρέους;
«Σήμερα έχει φθάσει περίπου στο 50% του ΑΕΠ. Τα τελευταία δύο χρόνια η φινλανδική κυβέρνηση υποχρεώθηκε να πάρει δάνειο 23 δισ. ευρώ. Oταν ομαλοποιηθεί πλήρως η κατάσταση στην οικονομία, θα έχουμε μείωση του χρέους.
Η πρόσφατη κρίση αντιμετωπίστηκε από τη φινλανδική κυβέρνηση με σχετικά λίγες απώλειες, σε αντίθεση με την κρίση της δεκαετίας του 1990, στη διάρκεια της οποίας έγιναν πολλές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Από την κρίση αυτή οι πολιτικοί μας διδάχθηκαν τι πρέπει να κάνουν μετά την κρίση.
Σημειώνεται ότι από το 1990 έως το 1993 η φινλανδική οικονομία ήταν σε ύφεση, παρατηρήθηκε αύξηση του δημόσιου χρέους, αλλά και τότε ήταν κάτω από το 60% του ΑΕΠ. Oταν η οικονομία ανέκαμψε, τότε σημειώθηκε και σημαντική μείωση του δημόσιου χρέους (στο 35% του ΑΕΠ). Με την πρόσφατη ύφεση το δημόσιο χρέος ήταν σε πολύ χαμηλό επίπεδο και υπήρχε περιθώριο αύξησης, στο πλαίσιο των κριτηρίων της ευρωζώνης».

Ποιες είναι οι αιτίες που προκάλεσαν την κρίση της δεκαετίας του 1990 στην οικονομία της Φινλανδίας;
«Αιτία ήταν ο υπερδανεισμός τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, που οδήγησε σε μια τεχνητή υπερθέρμανση της οικονομίας».

Φαινόμενο φούσκας:
«Ναι, έσπασε η φούσκα, ακολούθησε η υποτίμηση του νομίσματος, τα χρέη των επιχειρήσεων γιγαντώθηκαν, με συνέπεια πολλές από αυτές να οδηγηθούν σε πτώχευση και να κλείσουν».

Τι μέτρα έλαβε η φινλανδική κυβέρνηση για να βγει η χώρα από την κρίση της δεκαετίας του 1990;
«Καταρχήν προέβη σε δανεισμό για να σώσει τις εγχώριες τράπεζες (όπως η Ιρλανδία τώρα), ακολούθησαν, όπως προανέφερα, πολλές διαρθρωτικές αλλαγές. Tότε άρχισε να αναπτύσσεται δυναμικά και η εταιρία Nokia, κάτι που επέδρασε θετικά. Επίσης, κόπηκε όλο το “λίπος” στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, με συνέπεια να έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα στην παραγωγή, με 250.000 λιγότερα άτομα. Δηλαδή, κόπηκε ό,τι ήταν περιττό και η χώρα έγινε πιο παραγωγική».

Ωστόσο, θα αυξήθηκε η ανεργία. Σε τι ποσοστά έφθασε;
«Σίγουρα η ανεργία έφτασε σε πολύ υψηλά επίπεδα, σχεδόν στο 20% και διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα για αρκετά χρόνια μετά την ύφεση. Σήμερα, μετά την πρόσφατη κρίση, οι εταιρίες προσλαμβάνουν προσωπικό, ενώ το καταναλωτικό κοινό αντιδρά ομαλά».

Σε τι ποσοστό κυμαίνονται σήμερα το δημόσιο έλλειμμα και ο πληθωρισμός;
«Ο πληθωρισμός κινείται λίγο πάνω από το 2%, το έλλειμμα γύρω στο 3,3% και το 2011, σύμφωνα με σχετικούς υπολογισμούς, θα μειωθεί γύρω στο 1,4%. Η Φινλανδία αντιμετωπίζει το ύψος του 3,3% στο δημόσιο έλλειμμα ως πολύ σοβαρή εξέλιξη, δεδομένου ότι τα τελευταία δέκα - δεκαπέντε χρόνια οι προϋπολογισμοί ήταν πλεονασματικοί».

Πιστεύετε ότι στην ανάκαμψη της φινλανδικής οικονομίας, τόσο στην πρώτη κρίση όσο και στη δεύτερη, την παγκόσμια, έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι η χώρα δεν έχει φαινόμενα διαφθοράς;
«Ναι, αυτό έχει συμβάλει θετικά».

Πώς είναι η ψυχολογία των Φινλανδών μετά την πρόσφατη κρίση;
«Φοβούνται μήπως επαναληφθεί το φαινόμενο της κρίσης στον τραπεζικό τομέα, κάτι που θα δημιουργούσε ξανά προβλήματα στην οικονομία. Μια αρνητική εξέλιξη στην ευρωζώνη θα επηρέαζε τη φινλανδική οικονομία, η οποία είναι έντονα εξωστρεφής. Σημειώνεται πως οι εξαγωγές συμμετέχουν με ποσοστό περίπου 45% στο ΑΕΠ της χώρας και το ήμισυ αυτών έχει ως προορισμό τις χώρες της Ευρωπαϊκής Eνωσης».

Θα διευκόλυνε τις εξαγωγές μια σχέση ευρώ - δολαρίου σε χαμηλότερο επίπεδο;
«Ναι, θα διευκόλυνε την ανάπτυξή τους. Υπάρχει ένα ανησυχητικό σημείο στη σχέση ευρώ - δολαρίου, όταν η σχέση αυτή ξεπερνά το 1,40. Αυτό δημιουργεί προβλήματα στις εξαγωγές, όχι μόνο της Φινλανδίας, αλλά και πολλών άλλων χωρών της ευρωζώνης».

Σε ποια θέση βρίσκεται η ανταγωνιστικότητα της φινλανδικής οικονομίας στο πλαίσιο της Ε.Ε.;
«Η Φινλανδία βρίσκεται περίπου στην έβδομη θέση».

Τι ποσοστό του ΑΕΠ διαθέτει σήμερα η Φινλανδία για την έρευνα και την ανάπτυξη;
«Το 3,5% του ΑΕΠ».

Δηλαδή έχει ήδη ξεπεράσει το 3% που είναι ο στόχος της Στρατηγικής Ε.Ε. 2020. Σχετικά με την απασχόληση, η ίδια στρατηγική θέτει ως στόχο την απασχόληση του 75% του ενεργού πληθυσμού. Ποιο είναι το αντίστοιχο ποσοστό στη Φινλανδία σήμερα και ποιο το όριο συνταξιοδότησης;
«Το ποσοστό των απασχολούμενων είναι γύρω στο 68%. Σχετικά με το όριο συνταξιοδότησης, το γενικό όριο είναι τα 63 χρόνια και το ανώτατο τα 68, ενώ υπάρχουν σχέδια αύξησης του γενικού ορίου από τα 63 στα 65 χρόνια».

Παρέχονται κίνητρα για περισσότερο μακροχρόνια παραμονή στην απασχόληση;
«Ναι, παρέχονται. Αύξηση κατά 4% του μισθού για όσους παραμείνουν πέραν του ορίου των 65 χρόνων στην εργασία και αντίστοιχη μείωση στη σύνταξη, αν φύγει κάποιος πριν από τα 65».

Τι θα λέγατε, συμπερασματικά, για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης από τη χώρα σας; Ποιο ήταν το στοιχείο εκείνο που συνέβαλε ουσιαστικά στην επιτυχή έξοδο από την κρίση;
«Eνας βασικός παράγων που συνέβαλε ώστε η Φινλανδία να τα καταφέρει αρκετά καλά με την οικονομία της είναι οι αρχές του κράτους και η νοοτροπία των πολιτών.
Αυτές οι αρχές είναι της συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα, περιλαμβανομένου και αυτού των κομμάτων και των πολιτικών, συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, μεταξύ πανεπιστημίων και εταιριών, μεταξύ οργανισμών κ.λπ., η συναίνεση με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, η εμπιστοσύνη των Φινλανδών προς τους Φινλανδούς και η από κοινού αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων, των προβλημάτων της χώρας».

Ποια είναι η θέση της Φινλανδίας σχετικά με την έκδοση ευρωομολόγων;
«Σε γενικές γραμμές η Φινλανδία βλέπει αρνητικά τα ευρωομόλογα διότι θα είχαν αρνητική επίδραση και για το κόστος δανεισμού της Φινλανδίας. Επίσης θα θεωρούνταν συνυπεύθυνη για τα χρέη των άλλων κρατών της ευρωζώνης».

Πώς εξελίσσονται οι σχέσεις Ελλάδας - Φινλανδίας στους επιμέρους τομείς, όπως είναι ο οικονομικός, ο εμπορικός, ο πολιτικός, αλλά και ο πολιτιστικός τομέας, και ποιες προοπτικές υπάρχουν για το 2011;
«Ας αρχίσουμε από τις σχέσεις μας στον πολιτικό τομέα, οι οποίες είναι πολύ καλές. Κορυφαίο γεγονός κατά τη διάρκεια της δικής μου αποστολής στην Ελλάδα, ήταν η επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια στη Φινλανδία το 2009.
Τον Απρίλιο θα διεξαχθούν στη χώρα μας οι βουλευτικές εκλογές. Η νέα κυβέρνηση θα αναλάβει καθήκοντα τον Μάιο ή τον Ιούνιο, μετά από διαπραγματεύσεις και κατά συνέπεια, σε πολιτικό επίπεδο, δεν προβλέπεται το 2011 ιδιαίτερη κινητικότητα».

Ποια είναι η πορεία των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών;
«Το εμπόριο εξελίσσεται σταθερά, χωρίς θεαματικές αλλαγές».

Εκδηλώνεται ενδιαφέρον από πλευράς επιχειρηματιών να επενδύσουν στην Ελλάδα, τώρα που λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης και διευκόλυνσης των επενδυτικών δραστηριοτήτων;
«Αυτή τη στιγμή όχι και κατά ένα μέρος αυτό οφείλεται στην κρίση. Ωστόσο, οι μεγάλες πολυεθνικές φινλανδικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε διάφορες χώρες, βρίσκονται και στην Ελλάδα και παραμένουν σ' αυτή».

Ποια είναι η εκτίμησή σας για τις προοπτικές στις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις; Προβλέπετε ανάπτυξη ή στασιμότητα τα προσεχή χρόνια;
«Αυτή η εξέλιξη σχετίζεται με την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας. Δηλαδή πότε θα βγει η ελληνική οικονομία από την ύφεση. Oταν θα αρχίσει η αναπτυξιακή πορεία, τότε θα υπάρξει και ανάλογο ενδιαφέρον».

Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση;
«Η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει αυτά που προβλέπει το μνημόνιο. Να επιλύσει τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας, να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό πρόβλημα και να βελτιώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον. Τα μέτρα που λαμβάνονται είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά η εφαρμογή του μνημονίου βρίσκεται στην αρχή. Χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη».


express

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.