14/1/11

Αντιπαράθεση Παπανδρέου-Παπαρήγα για ελληνοτουρκικά και Αιγαίο

Η γ.γ. του ΚΚΕ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «μυστική διπλωματία» και ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για «συκοφάντηση».
Σε οξύτατη αντιπαράθεση εξελίχθηκε η συζήτηση μεταξύ του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου και της προέδρου της ΚΟ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στη Βουλή, στο πλαίσιο της «ώρας του πρωθυπουργού».

Στις κατηγορίες της κ. Παπαρήγα, για άσκηση μυστικής διπλωματίας, στο πλαίσιο ευρύτερου αμερικανονατοϊκού σχεδίου, προκειμένου να γίνει η Ελλάδα ενεργειακός δίαυλος για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για θέσεις που συνιστούν άλματα λογικής και φαντασίες: «Δεν θα σας διαψεύσω απλώς, θα σας κατηγορήσω για συκοφάντηση και υπονόμευση της ειλικρινούς προσπάθειας να προχωρήσει μία νέα σχέση με τη γείτονα χώρα. Αυτή η ανεύθυνη εικοτολογία δημιουργεί αδικαιολόγητες φοβίες και ηττοπάθεια που υπονομεύει την αυτοπεποίθηση του λαού και αυτή την καλλιεργείτε βαθιά. Εμείς πιστεύουμε στις δυνατότητες του λαού και στην υποχρέωση να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας χωρίς να αναζητούμε άλλοθι», ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού.
Η Αλέκα Παπαρήγα, αναπτύσσοντας την ερώτησή της, υποστήριξε ότι τα τολμηρά λόγια στο Ερζερούμ, όχι μόνον δεν καθησυχάζουν, αλλά επιτείνουν τους φόβους, γιατί η εμπειρία έχει αποδείξει ότι «οι μεγάλες παραχωρήσεις γίνονται αφού έχουν προηγηθεί παχιά λόγια περί εξυπηρέτησης εθνικών συμφερόντων»
«Εμείς δεν μένουμε στα τολμηρά λόγια, αλλά στις τολμηρές αποφάσεις και στα τολμηρά έργα», απάντησε ο Γ. Παπανδρέου, συνεχίζοντας ότι «δεν επρόκειτο για λεονταρισμούς, αλλά για την απλή διατύπωση της αλήθειας, με κάθε ειλικρίνεια, γιατί θέλουμε να προχωρήσει η συνεργασία μας με την γείτονα».
Παντού βλέπετε μία συνωμοσία και με βάση τις θεωρίες συνωμοσίας, εκφράζετε την κριτική σας ισοπεδώνοντας κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης, είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση απορρίπτει τη λογική αυτή και πιστεύει ότι Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να συνεργαστούν και να παίξουν κομβικό ρόλο για την ανάπτυξη και την ευημερία των λαών της περιοχής. Ειδικά για το θέμα της παραπομπής του ζητήματος της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στη Χάγη, που αμφισβητεί η γραμματέας του ΚΚΕ, ο πρωθυπουργός είπε ότι αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα με τις διερευνητικές εντολές, που θα εκτείνονται στο χώρο από τον Έβρο ως το Καστελόριζο, η μόνη λύση είναι η συμφωνία για από κοινού προσφυγή στη Χάγη.
«Η διευθέτηση του ζητήματος θα έχει οφέλη μεγαλύτερα από την οικονομική ανάπτυξη, αφού θα επιφέρει σταθερότητα, ειρήνη και ευημερία χωρίς απειλές casus belli», σημείωσε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι όταν κριθεί ώριμο θα προχωρήσει το θέμα της οριοθέτησης και των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών και ρώτησε την κ. Παπαρήγα: «Εσείς τι λέτε; Στρουθοκαμηλισμός; Σύρραξη; Στασιμότητα; Ποια είναι η δική σας θέση;».
«Ο τρόπος που απαντήσατε και οι χαρακτηρισμοί σας επιβεβαιώνουν ότι σας έχουμε πιάσει στα «πράσα» κι ότι αυτά που λέμε δεν είναι θεωρίες», απάντησε δευτερολογώντας η κ. Παπαρήγα και ρώτησε την κυβέρνηση γιατί δεν διέψευσε τους ισχυρισμούς του κ. Νταβούτογλου (για το ενδεχόμενο συνεργασίας στο Αιγαίο). «Ούτε ΚΥΠατζήδες έχουμε χρηματίσει για να βλέπουμε συνωμοσίες, αλλά βλέπουμε αυτό που είναι καθαρό. Έχετε ασκήσει ποτέ κριτική στο ΝΑΤΟ, να βάλει στη θέση της την Τουρκία;», πρόσθεσε.
Αναφορικά με τον ενδεχόμενο συμβιβασμού η κ. Παπαρήγα ρώτησε, αν θα υπηρετεί την καλή γειτονία ή τις πολυεθνικές του πετρελαίου και σημείωσε: «Δεν θέλουμε πόλεμο με την Τουρκία, αλλά μας ενδιαφέρει τι είδους ειρήνη θα υπάρχει».
«Δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη και θέλουμε με τον τρόπο αυτό να ασκήσουμε πίεση», έκλεισε η κ. Παπαρήγα, συμπληρώνοντας ότι η πρόταση του κόμματός της συναρτάται με τον εξωτερικό προσανατολισμό της Ελλάδας, με καταγγελία του ΝΑΤΟ και της αντιπυραυλικής ασπίδας.
Καλώντας τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ, «να εμπιστευθεί την κοινή λογική, αντί να σκέφτεται παράλογα και με παρανοήσεις» ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν υπάρχει θέμα αμφισβήτησης της υφαλοκρηπίδας του Καστελόριζου, που επικαλείται η κ. Παπαρήγα.
Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, δηλαδή τα κυριαρχικά μας δικαιώματα κι από εκεί και πέρα, χωρίς να δημιουργούμε εντυπώσεις, δεν μπορούμε να μη συνεχίσουμε τις έρευνες για το τι υπάρχει στο υπέδαφος.
Κατηγορώντας την κ. Παπαρήγα για εύκολη ρητορική στο θέμα των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών, επισήμανε ότι οι κομμουνιστές παλαιότερα μιλούσαν για τεχνητή αντιπαλότητα Ελλάδας και Τουρκίας και κατέληξε:
«Τώρα ξεπέφτετε καλλιεργώντας εθνικιστικές φοβίες. Πού τα είδατε αυτά; Με τις θεωρίες συνωμοσίας έχετε καταντήσει ο καλύτερος προπαγανδιστής των πιο ακραίων τουρκικών θέσεων, του πιο ακραιφνούς κεμαλιστή στρατηγού του βαθέως κράτους της Τουρκίας».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

16 σχόλια:

  1. Είναι γνωστό τι σημαίνει: "Να τα βρούμε με την Τουρκία στη Χάγη". Όταν εσύ δεν διεκδικείς τίποτα και η Τουρκία το μισό Αιγαίο, τότε αυτό που θα βρούμε είναι τα τα πάρει όλα η Τουρκία (να τα μοιράσουμε)... Γι' αυτό και μιλάει για υφαλοκρηπίδα. Ούτε λέξη για την ΑΟΖ, ούτε λέξη για Καστελόριζο. Όσο για τους φραστικούς λεονταρισμούς, δεν είναι παρά στάχτη στα μάτια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κοίτα που καταντήσαμε,ξεμείνανε απο πατριωτισμό η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και τους κάνει μαθήματα το ΚΚΕ......

    Τι λέτε,δεν οργανώνουμε μια πορεία;Να γνωριστούμε κιόλας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 'Ελεος πια με τους δημοσιογραφίσκους!

    1oν δεν είναι "το" Ερζερουμ αλλά "η" Ερζερουμ. Η πόλη είναι γένους θηλυκού...και Ερζερουν σημαίνει:

    2ον Ερζερουμ (Arz-E-Rum) σημαίνει "Γη Ρωμαίων". Είναι η αλοτινή Θεοδοσιούπολη, που όταν την αλώσανε οι Τούρκοι την ονομάσανε Γη Ρωμαίων, διότι οι πρόγονοί μας που την κατοικούσανε ήτανε Ρωμαίοι.

    Αυτά για τους γραικυλίζοντες αντιδημοκράτες, που καιροφυλαχτούν για να υβρίσουνε και να συκοφαντήσουνε την άλλη άποψη,
    θεωρόντας τον "Ι" παιγνίδι τους.

    Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απο τις λίγες φωνές η Παπαρήγα που λεει τα πραγματα με το ονομα τους! Οχι θα πιστέψω τον ΓΑΠ, ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ !!!!!!ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΔΝΤ!!!!!!! ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΙΡΑΞΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ!!!!!! ΑΝΤΕ ΤΡΑΒΑ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙΣ ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ, ΚΑΙ ΝΑ ΧΟΡΕΥΕΙΣ ΖΕΜΠΕΚΙΚΑ ΓΡΑΙΚΥΛΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΟΧΑΥΝΩΜΕΝΟΣ ΛΑΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Το άρθρο δεν επισημαίνει το κύριο: ότι η κ.Παπαρηγα ρώτησε τον πρωθυπουργο αν το Καστελόριζο ανήκει στην ελληνική ΑΟΖ και αυτός δεν απάντησε με ένα σαφες ΝΑΙ. Στην τηλεόραση αναμεταδόθηκε ο σχετικός δια΄λογος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "μία νέα σχέση με τη γείτονα χώρα"

    "τολμηρές αποφάσεις"

    "θεωρίες συνωμοσίας"

    "την ανάπτυξη και την ευημερία των λαών της περιοχής"

    "την κοινή λογική"

    "εθνικιστικές φοβίες"

    Συγκεκριμένα (και πάντα τα ίδια) τσιτάτα και εκφράσεις, βγαλμένα κατευθείαν μέσα από "αναλύσεις" του ΕΛΙΑΜΕΠ. Όπου οι λέξεις χάνουν το αληθινό νόημά τους και χρησιμοποιούνται για να εκφράσουν κάτι άλλο από αυτό που πραγματικά σημαίνουν (πολλές φορές και το τελείως αντίθετο νόημα). Όλοι οι κοσμοπολίτες βγαλμένοι από το ίδιο καλούπι, αυτό τής "νέας τάξης", που κατασκευάζεται στα μητροπολιτικά think tanks (π.χ. Carnegie και ΣΙΑ) και διανέμεται στα κατά τόπους παραρτήματα ανά τον κόσμο. Η newspeak σε όλο της το μεγαλείο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για το Καστελόριζο απάντησε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι έχει υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ στην δευτερολογία του, αυτό που με ανησυχεί είναι η Χάγη και εδώ χρειάζεται να μας διαφωτίσει κάποιος ειδήμων επί του θέματος γιατί αν είναι να γίνει το κακό με τέτοιο πλάγιο τρόπο θα το επιχειρήσουν, οπότε περιμένω αναλύσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Dipel
    Η Ελλάδα πρέπει πρόωτα να ανακηρύξει την ΑΟΖ, να οριοθετήσει τα όριά της με την Κύπρο, να το δηλώσει στον ΟΗΕ και την Ε.Ε. και μετά η Τουρκία ας προσφύγει στη Χάγη ή όπου αλλού θέλει.
    Αν προσφύγει, θα πρέπει πρώτα να αποδεχτεί και να υπογράψει τη Συμφωνία για το Δίκαιο της Θάλασσας, γιατί η Χάγη θα δικάσει με βάση αυτό.
    Νομίζω ότι δεν χρειάζονται πολλές αναλύσεις.
    Θάρρος και τόλμη χρειάζεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. skal
    Ευχαριστώ για την διευκρίνηση, αλλά ανησυχώ για τους χαρακτηρισμούς “κλειστής – ανοιχτής” θάλασσας κλπ υπάρχει περίπτωση να περιπλέξουν τα πράγματα η όχι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΣΚΑΛ:
    Εκτός απο θάρρος και τόλμη, χρειάζεται ικανός στρατός, αποφασισμένος λαός και άξια ηγεσία.
    Που τα είδες αυτά σήμερα;
    Ή δεν πρέπει και αυτά να τα λέμε στο διαδίκτυο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πού πήγαν και κρύφτηκαν οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί σήμερα που έπρεπε να σιγοντάρουν την Παπαρήγα, η οποία έκανε την επίκαιρη ερώτηση; Ήπιαν το αμίλητο νερό; Ή μήπως ο φιλονατοϊκός και φιλο-ΕΕ προσανατολισμός δεν τους επιτρέπει να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των Ελλήνων;
    Αν νιώθουν περισσότερο Νατοϊκοί ή "Ευρωπαίοι" από ότι Έλληνες, να παραιτηθούν από τη Βουλή των Ελλήνων, ώστε να κάνουμε και οικονομία στους μισθούς και στα λειτουργικά έξοδα των γραφείων τους!

    (Ο πατριωτισμός δε φαίνεται στα λόγια αλλά στα έργα: Οι Παπανδρέου (Γέρος και Ανδρέας) δεν έμειναν στην Ελλάδα να αντισταθούν εναντίον των Ναζί μαζί με τους αντάρτες και τους υπόλοιπους αόπλους Έλληνες, ενώ οι πολιτικοί πρόγονοι της Παπαρήγα πήραν τα όπλα και βγήκαν στα βουνά, όταν ο παππούς Πάγκαλος με τον πατέρα Ράλλη ίδρυαν τα Τάγματα Ασφαλείας. Επομένως δεν είναι κατάντια που "ξεμείνανε απο πατριωτισμό η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και τους κάνει μαθήματα το ΚΚΕ", αλλά φυσικό επακόλουθο της διαχρονικής στάσης των συγκεκριμένων παρατάξεων.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. 14 Ιανουαρίου 2011 8:00 μ.μ.
    Ενημερωμένο σε βρίσκω!
    ΣΩΣΤΟΣ!
    ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Για να καταλάβει κανείς πόσο εποικοδομητική συνεργασία θέλουν οι οραματιστές του χαλιφάτου φθάνει να παρατάξει λίγα γεγονότα και να υποβάλει μερικά ερωτήματα: γιατί η φίλη χώρα θέλει να βλέπουμε τα πολεμικά πλοία της από το Σούνιο ή η νησιώτες τα τούρκικα πολεμικά αεροσκάφη; Θεωρούνται αυτά τα μόνιμα πια γεγονότα δείγμα προσπάθειας για εποικοδομητική συνεργασία ή μέρος πολεμικών επιχειρήσεων (επίδειξη δύναμης); Τα εγκάρδια συνέδρια συνεργασίας σημαίνουν ότι ανοίγει επιτέλους νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο χωρών ή είναι μέρος επιχειρησιακού σχεδίου για να δημιουργηθεί μια αλυσίδα δεσμεύσεων που τελικά θα βοηθά την Τουρκία να πείθει τα παγκόσμια κέντρα ότι ελέγχει την περιοχή στρατιωτικά, οικονομικά και κοινωνικά; Δηλαδή, κατάσταση, που επιτυγχάνεται με κλασικό πόλεμο.
    Από πότε όποιος προσπαθεί, μάλιστα με ειρηνικά πολιτικά μέσα, να υπερασπιστεί την πατρίδα του καλλιεργεί εθνικιστικές φοβίες και υπονομεύει την αυτοπεποίθηση ενός λαού; Ι.Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Η περίπτωση της κατοχής της μισής Κύπρου, το casus beli, και των Ιμίων σε κάνει να βλέπεις συνεργασία με την Τουρκία ΓΑΠ;;;
    Τέτοια ηλιθιότητα; ή τόση ΠΡΟΔΟΣΙΑ;

    Αν, λέω αν πεθάνεις ΓΑΠ, με ποιά σημαία θέλεις να καλύψουν το σώμα σου; Ελληνική, Αμερικανική ή τουρκική;
    γ.κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΠΡΟΣ

    Χρήστος Χατζησαββίδης


    ΦΙΛΕ ΟΛΗ Η ΕΙΚΟΝΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ Κ.Κ.Ε ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ.

    ΕΧΕΙΣ ΦΑΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ.

    ΕΜΙΣ ΩΣ Κ.Κ.Ε ΤΟ ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ ΧΡΟΝΙΑ.

    ΣΑΣ ΚΟΛΛΗΣΑΝ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΕ ΕΝΑΝ ΕΜΦΥΛΙΟ ΠΟΛΕΜΟ ΠΟΥ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΕΣΤΗΣΑΝ ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΤΕ ΕΚΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΓΚΑΙΤΕΣ ΣΤΑ ΚΑΛΑΜΙΑ ΝΑ ΚΥΝΗΓΑΤΕ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ.

    ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΗΓΕΣ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΕΙΣ ΣΤΟ Κ.Κ.Ε, ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΦΟΥΣΚΩΣΕΙ ΛΙΓΟ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΟΥ.
    ΕΙΣΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΜΗΝ ΣΕ ΠΙΑΝΟΥΝ ΚΟΡΟΪΔΟ.

    ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥ;
    ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΡΕΙΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ!
    ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ ΠΡΠΕΠΕΙ ΝΑ ΡΙΞΕΙ ΛΑΣΠΗ ΚΑΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟ.

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ

    Η αλήθεια είναι ότι τις ιδεολογίες γενικώς τις έχω χεσμένες,τα ίδια περίπου σκατά έφαγαν όλοι τότε,έχω γνωστό που κομουνιστές του έσφαξαν τη μισή οικογένεια με κονσέρβα μπροστά στα μάτια του,μετά αυτός με το όπλο του ''κυνηγούσε'' κομουνιστές αδιάκριτα σαν να ήτανε μπεκάτσες.Μόνο να ντρέποντε πρέπει,ΌΛΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.