3/3/11

Στον πάγο μέχρι νεωτέρας

Στις 24 Φεβρουαρίου η Ε.Ε. ενέκρινε ομοφώνως το κείμενο Συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας για την επανεισδοχή λαθρομεταναστών από ευρωπαϊκές χώρες στην Τουρκία.
Και όμως, μία μόλις ημέρα μετά την επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας, η τουρκική κυβέρνηση διά του υπουργού Εξωτερικών ανακοίνωσε επισήμως ότι δεν της αρέσει η συμφωνία που μόλις είχε επιτευχθεί, διότι δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της Τουρκίας (!), εφ'όσον δεν έχει ικανοποιηθεί το αίτημα της Αγκυρας να καταργηθεί το καθεστώς βίζας στις μετακινήσεις των Τούρκων πολιτών στις ευρωπαϊκές χώρες.
ΕΤΣΙ η Συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας έμεινε και αυτή κενό γράμμα, αφού δεν θα υπογραφεί έως ότου η Αγκυρα βρει τον κατάλληλο χρόνο και τις αρμόζουσες συνθήκες να «επανεκκινήσει» τη διαδικασία.
ΦΥΣΙΚΑ δεν είναι η πρώτη φορά που η τουρκική κυβέρνηση παγώνει και διαστρεβλώνει μονομερώς συμφωνίες-υποχρεώσεις της απέναντι στην Ε.Ε., συναρτώντας την εφαρμογή τους με την ικανοποίηση μονομερών απαιτήσεών της. Υπάρχει το προηγούμενο της μη εφαρμογής εκ μέρους της Αγκυρας του σχετικού πρωτοκόλλου για την έμμεση αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως πλήρους μέρους της Ε.Ε., παρά μόνον αν ξεκινήσει το παράνομο απ' ευθείας εμπόριο της Ε.Ε. με τα κατεχόμενα.
Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ του διαβόλου μπορεί κάλλιστα να ισχυριστεί ότι, αφού αρκετοί Ευρωπαίοι εταίροι κάνουν τα στραβά μάτια ή προωθούν τις μονομερείς απαιτήσεις της Αγκυρας απέναντι στην Ε.Ε., γιατί να μην το επαναλάβει και τώρα η Αγκυρα.
ΤΟ ιδιαίτερο σημείο όμως σ' αυτή την «πρωτότυπη» διεθνή συμπεριφορά της Αγκυρας είναι ότι σχετίζεται πάντα με ελληνικά ή κυπριακά συμφέροντα.
ΣΤΗΝ παρούσα περίπτωση, η συμφωνία για την επαναπροώθηση των λαθρομεταναστών στην Τουρκία έχει άμεση σχέση με το οξύτατο πρόβλημα λαθρομετανάστευσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, καθώς η Τουρκία ουδέποτε εφάρμοσε και τη σχετική ελληνοτουρκική συμφωνία.
ΤΟ «παράξενο» (;) είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση, που γνωρίζει από πρώτο χέρι την αναξιοπιστία της Αγκυρας, δεν εμφανίστηκε στα ευρωπαϊκά όργανα με θέσεις και προτάσεις που θα μπορούσαν τουλάχιστον να την απαλλάξουν από μέρος του μεγάλου προβλήματος της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης.
Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ δύναμη Frontex για τις περιπολίες στα χερσαία σύνορα, και κυρίως στα ελληνοτουρκικά θαλάσσια όρια και σύνορα (εκεί που αυτά υπάρχουν), ασκούν έναν κάποιο έλεγχο, αλλά δεν διευκολύνουν την Ελλάδα στην επαναπροώθηση των λαθρομεταναστών στην Τουρκία, από όπου προέρχονται.
ΚΑΙ τούτο γιατί η Frontex περιπολεί μόνον εντός του ελληνικού, δηλαδή ευρωπαϊκού χώρου, και επομένως δεν γίνεται η επαναπροώθηση προς την Τουρκία, αφού αυτή στην ουσία την αποτρέπει.
ΣΤΟ παρελθόν όμως έχει συζητηθεί ανιχνευτικώς στην Αγκυρα ελληνική πρόταση για περιπολίες της Frontex εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων, με συμμετοχή και Τούρκων αξιωματούχων, ώστε να σταματά ουσιαστικώς η προώθηση λαθρομεταναστών προς την Ελλάδα και την Ε.Ε.
Η ΠΑΡΟΥΣΑ κυβέρνηση δεν προώθησε την πρόταση αυτή.
ΙΣΩΣ δεν είναι το ίδιο τολμηρή με την Αγκυρα...

10 σχόλια:

  1. θα έλεγα ότι τα πράγματα είναι χειρότερα από τη περιγραφή του άρθρου της Ελευθεροτυπίας: η Τουρκία άνοιξε τα σύνορά της με πολλές χώρες του Αραβικού κόσμου και επιτρέπει την είσοδό χωρίς βίζα στους Σύρους, Ιορδανούς, τους Μαροκινούς και Αλγερινούς, και έτσι εκατοντάδες μετανάστες από τις χώρες αυτές περνάνε κάθε μέρα στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τέλος το επίδομα ανεργίας για τους Έλληνες...μόνο οι αλλοδαποί θα παίρνουν βάση στα όσα δήλωσε ο Όλι Ρεν

    Πέμπτη, 3 Μαρτίου 2011
    Απάντηση βόμβα του Όλι Ρεν σε ερώτηση Έλληνα ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή
    Η είδηση σοκ για εκατοντάδες χιλιάδες έλληνες ανέργους δεν επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης αφού προέρχεται από τα πλέον αρμόδια χείλη, του κοινοτικού επιτρόπου δηλαδή για οικονομικά θέματα.

    Ο Όλι Ρεν ρωτήθηκε από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή να διευκρινίσει τι σημαίνει η δέσμευση στο πλαίσιο του Μνημονίου για εξοικονόμηση 500 εκ ευρώ από επιδόματα ανεργίας με κριτήριο τα ελάχιστα απαιτούμενα μέσα διαβίωσης.

    Ο Φινλανδός επίτροπος απάντησε χωρίς περιστροφές πως από το 2012 θα εξοικονομηθούν τα χρήματα αυτά καθώς θα γίνει έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων και των εισοδημάτων βάσει των οποίων χορηγούνται επιδόματα ανεργίας.

    Δηλαδή για να το πούμε απλά το επίδομα ανεργίας θα το στερηθεί η συντριπτική πλειοψηφία των δικαιούχων και θα το δικαιούνται όσοι θα περιλαμβάνονται στα κριτήρια ελάχιστων απαιτούμενων μέσων διαβίωσης.

    Συνεπώς θα ελεγχθούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία ΟΛΩΝ των ανέργων και από το ''κόσκινο'' μετά θα περάσουν ελάχιστοι.

    Αυτό αυτομάτως σημαίνει πως το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων ανέργων δεν πρόκειται να πάρει επίδομα ανεργίας.Ενώ οι αλλοδαποί που δηλώνουν δενδροκάτοικοι θα συνεχίσουν να παίρνουν όλα τα επιδόματα,χωρίς φυσικά να τους περνάει καμιά υπηρεσία από κόσκινο,όπως συμβαίνει με τους ιθαγενείς Έλληνες.

    Μάλιστα η Κομισιόν μας προετοιμάζει για ακόμα χειρότερα καθώς προαναγγέλει την δραστική μείωση και άλλων κοινωνικών παροχών μετά από αξιολόγηση τους.
    http://eglimatikotita.blogspot.com/2011/03/blog-post_7221.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Oι ελληνικές κυβερνήσεις δεν ενδιαφέρονται να σταματήσει η λαθρομετανάστευση. Απλά πράγματα. Η μετατροπή της Ελλάδος σε κράτος πολυπολιτισμικό είναι μέσα στα σχέδια αυτών, για τους οποίους εργάζονται οι "ελληνικές" κυβερνήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι διακινητές (δηλ. το βαθύ κράτος της Τουρκίας) θα αποκομίσει πάλι τεράστια ποσά από την προώθηση του νέου εντονότερου ρεύματος λαθρομετανάστευσης.

    Το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να σταματήσει την διακίνηση στον Έβρο είναι η κατασκευή της "αντιαρματικής" τάφρου που δεν θα μπορεί στο εξής να την διαβεί κανένας (άρμα ή άνθρωπος).

    Εάν γίνει η μελέτη τώρα και το έργο δοθεί σε πολλούς μικρούς κατασκευαστές οι οποίοι θα κατασκευάσουν από 1 έως 5 χιλιόμετρα ο καθένας τους στα 120 χιλιόμετρα των συνόρων, μπορεί να ολοκληρωθεί η τάφρος μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΠ'ΟΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΙΑ ΔΕΝ ΚΥΒΕΡΝΩΜΕΘΑ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ.ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι μετανάστες απεργοί πείνας «είναι οι μάρτυρες της Ελλάδας», αναφέρει η «Guardian»
    Απεργός πείνας στο Μέγατο Υπατία.

    Αθήνα: Στην πολυήμερη απεργία πείνας των 300 μεταναστών στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη αφιέρωσε άρθρο του την Τρίτη η βρετανική εφημερίδα «Guardian», επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι οι μετανάστες είναι «τα διπλά θύματα της οικονομικής ανόδου και της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα» και ότι είναι θύματα απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης.

    Το δημοσίευμα, που υπογράφεται από τον καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Κώστα Δουζίνα.

    Πρόκειται για 300 μετανάστες χωρίς επίσημα χαρτιά κυρίως από τη βόρεια Αφρική που έχουν ξεπεράσει τις 35 ημέρες απεργίας πείνας. Ορισμένοι έχουν ήδη μεταφερθεί σε νοσοκομείο με προβλήματα υγείας, προσθέτει το δημοσίευμα. Μετά από χρόνια «εκμετάλλευσης και εξευτελισμού που υπέστησαν, τους λένε τώρα ότι δεν τους χρειάζονται πια (...) και τους πετάνε σαν σκουπίδια», συνεχίζει.

    Οι απεργοί ζητούν «να τους προσέξει η Ελλάδα, ζητούν την αναγνώριση ότι ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα αλλά τους μεταχειρίζονται χειρότερα από κατάδικους», προσθέτει το δημοσίευμα. Υπογραμμίζει δε ότι «είναι νομικά ανύπαρκτοι, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να τους μεταχειριστούν με τον χειρότερο τρόπο το κράτος, οι εργοδότες, οι ενοικιαστές και η ξενοφοβική μειονότητα». Η Ελλάδα, αναφέρει ακόμα ο συντάκτης, έχει κατηγορηθεί για τις οικτρές συνθήκες κράτησης των αιτούντων άσυλο.

    Υπογραμμίζει στη συνέχεια ότι οι απεργοί πείνας είναι μάρτυρες με τη διπλή σημασία που έχει η λέξη στα ελληνικά: Του ανθρώπου που είδε και του ανθρώπου που θυσιάστηκε.

    «Η διαμαρτυρία απέναντι στη χειρότερη αδικία και κακοποίηση, το να ζητάς να είσαι ορατός, να ακούγεσαι και να αναγνωρίζεσαι κατ’ελάχιστο, ακόμα και αν χρειαστεί να φτάσουν σε θάνατο για αυτό είναι η μεγαλύτερη υπηρεσία που προσφέρουν οι μετανάστες χωρίς χαρτιά στην Ελλάδα», επισημαίνει τέλος ο συντάκτης.

    «Αντιστεκόμενοι στον αποανθρωπισμό τους, γίνονται ελεύθεροι και πολεμούν για την τιμή των Ελλήνων κατά της φαυλότητας της κυβέρνησης τους. Υπενθυμίζουν ακόμα στα εκατομμύρια των μεταναστών χωρίς χαρτιά στην Ευρώπη ότι μετά την πλατεία Ταχρίρ μπορούν επίσης να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους και να αντισταθούν στις ρατσιστικές πολιτικές των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων», καταλήγει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολυπολιτισμική η ανεργία στην Κύπρο - Ε/κ το 66%

    Λευκωσία: Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην αγορά απασχόλησης πλήττουν εξίσου Ε/κ και άλλους Ευρωπαίους εργαζόμενους. Σύμφωνα με σημείωμα του Υπουργείου Εργασίας από το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων τον Γενάρη του 2011, οι Ε/κ αποτελούσαν το 66% οι άλλοι Ευρωπαίοι το 22%, οι Πόντιοι το 5%, οι αλλοδαποί το 4%, οι Τ/κ το 2% και το σύνολο αναγνωρισμένων πολιτικών προσφύγων και των ατόμων με συμπληρωματική προστασία 2%.

    Συγκρίνοντας τον Γενάρη του 2011 με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, διαπιστώνεται ότι, ενώ ο αριθμός των Ε/κ ανέργων αυξήθηκε κατά 16%, των κοινοτικών αυξήθηκε κατά πολύ περισσότερο, κατά 40%. Την ίδια περίοδο, η αύξηση της ανεργίας ανάμεσα στους Πόντιους αυξήθηκε στο 19% και στους αλλοδαπούς τρίτων χωρών στο 15%.

    Η πλειονότητα των εγγεγραμμένων ανέργων τον Γενάρη του 2011, ήταν Ε/κ-19.083 (από σύνολο 28.914 άτομα) και οι 9.831 ήταν κοινοτικοί και αλλοδαποί. Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση της ανεργίας τον πρώτο μήνα του χρόνου καταγράφηκε στην Πάφο, κατά 32%.

    Οι νεοεισερχόμενοι την αγορά και ο κλάδος του εμπορίου εξακολουθούν να βγάζουν τους περισσότερους ανέργους τον τελευταίο χρόνο. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, συγκρίνοντας τον Γενάρη του 2011 με την αντίστοιχη περίοδο του 2010, οι νεοεισερχόμενοι αυξήθηκαν κατά 1.234 άτομα. Ο όρος νεοεισερχόμενος δηλώνει τους πολίτες οι οποίοι για πρώτη φορά απευθύνονται στις υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας για σκοπούς απασχόλησης. Μπορεί να είναι νέοι απόφοιτοι εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, αδρανές δυναμικό και αδήλωτοι εργαζόμενοι. Από το εμπόριο σε ένα χρόνο απολύθηκαν 1.034 άτομα και στα ξενοδοχεία και εστιατόρια 980.

    Την Τετάρτη, εξάλλου, η αύξηση της ανεργίας τον Γενάρη στο 7,4% του ενεργού πληθυσμού, (στοιχεία Εurostat), αποτέλεσε αντικείμενο αντιπαράθεσης, με όλα τα κόμματα, πλην του ΑΚΕΛ, να στρέφουν τα πυρά τους κατά της Κυβέρνησης.

    Ο εκ των αντιπροέδρων του ΔΗΣΥ, Λευτέρης Χριστοφόρου έστρεψε τις βολές του κατά του Υπουργείου Εργασίας δηλώνοντας πως «μετατρέπεται σε υπουργείο ανεργίας και η Κυβέρνηση έχασε προ πολλού τη μάχη για την απασχόληση». Επίσης, εξέφρασε ανησυχία για «το ιστορικό 7,4% στην ανεργία», καταγγέλλοντας πως «στους νέους ξεπερνά το 20%» και η Κυβέρνηση «με την πολιτική της αντί για θέσεις εργασίας δημιουργεί θέσεις ανεργίας».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τα μάθατε τα μαντάτα; Έρχεται ο Νταβούτογλου στην Αθήνα. Τώρα, όπως πληροφορούμαστε από την … ΚΥΠ, πολύ θορυβήθηκαν οι Τούρκοι γιατί πολύς λόγος περί Νταβούτογλου γίνεται στην Ελλάδα και Κύπρο. Εκτέθηκαν. Αυτοί και τα γιουσουφάκια τους τόση δουλειά δύο δεκαετίες για να πείσουν ότι ο Ερτογάν / Νταβούτογλου είναι προοδευτικοί, είναι ετοιμοπαράδοτοι ευρωπαίοι, είναι το μέλλον των … μηδενικών προβλημάτων και πάει λέγοντας. Χαλί, δηλαδή, για να μας πιάσουν το Αιγαίο, την Κύπρο, την Θράκη, τους υποθαλάσσιους πλουτοπαραγωγικούς πόρους των παιδιών και εγγονιών μας. Βάλτε λοιπόν «Νταβούτογλου» σε μηχανές αναζήτησης για να βρείτε: «είπε ο Νταβούτογλου», «απειλεί ο Νταβούτογλου» και πάει λέγοντας. Γκρεμίστηκαν τα σχέδιά τους: Υπάρχει πρόβλημα εκεί που αυτοί όλοι έλεγαν ότι δεν υπάρχει. Τώρα, ποιος στρώνει το χαλί στον Χαλίφη Νταβούτογλου; Ποιο «ίδρυμα» θα του οργανώσει το προπαγανδιστικό του πρόγραμμα στην Αθήνα; Ποια γιουσουφάκια είναι ο ετοιμοπόλεμος στρατός όποιο βλάπτει την Ελλάδα; …
    Θα το δείτε. Μάθετε ποιους χρηματοδοτεί ο έλληνας φορολογούμενος για να κάνουν τις δημόσιες σχέσεις του Χαλίφη Νταβούτογλου. Είναι οι ίδιοι που μετά το ΟΧΙ των Κυπρίων αντί να βγάλουν σκασμό διοργάνωσαν στην Αθήνα προπαγάνδα υπέρ … του σχεδίου Αναν. Έτσι βγάζουν το βρώμικο ψωμί τους. Βρέστε τους και κλωτσήστε τους στον βρώμικο πισινό τους.
    Δεν αηδιάζουν τον εαυτό τους όταν τον βλέπουν στον καθρέφτης; Λογικά πρέπει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ Nα κοψουμε την συγκοινωνια στους κηπους μεχρι να αρχισουν οι Τουρκοι να δεχονται τους λ/εισβολεις πισω, καθε νταλικα και 10 μεταναστες, 10 νταλικες =100 μεταναστες πισω το ιδιο και για τα ιδιωτικα ητε ερχονται απο τουρκια ητε απο Ελλαδα για Τουρκια . Τ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν νομίζουν οι εταίροι μας ότι παραπήρε φόρα η Τουρκία;
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.