2/3/11

Κιρκούκ απαγόρευση κυκλοφορίας και παρουσία δυνάμεων peshmerga

Η Παρασκευή της 25 Φεβρουαρίου, ορίστηκε από τους Ιρακινούς ως «Ημέρα της οργής» σε όλη την χώρα κατά την οποία χιλιάδες Ιρακινοί οργάνωσαν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, ζητώντας μεγαλύτερη υπευθυνότητα και καλύτερες υπηρεσίες από τους εκλεγμένους ηγέτες τους και απο τις κυβερνήσεις τους.


Στο Ιρακινό Κουρδιστάν και ειδικότερα στην Σουλεϊμανίγια επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από διακόσιοι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων

Οι εκπρόσωποι των διαδηλωτών στον απόηχο των αιματηρών ταραχών ζητούν να εισακουστούν τα αιτήματα τους (πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις) αλλά και να εξετασθούν οι τυχόν ευθύνες των δυνάμεων ασφαλείας στη καταστολή των κινητοποιήσεων και έχουν δώσει διορία 48 ωρών στην Κουρδική περιφερειακή διοίκηση πριν κηρύξουν γενική απεργία .
Η Κουρδική περιφερειακή διοίκηση φέρεται να κινητοποιείται προς την κατεύθυνση κάποιων αλλαγών σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο που θα μετριάσουν το κύμα κοινωνικής δυσαρέσκειας.

Υπο το πρίσμα αυτών των εξελίξεων η δήλωση του Κούρδου Εθνικού Ηγέτη Αμπντουλλάχ Οτζαλάν αναφορικά με τις εκδηλώσεις στο Νότιο Κουρδιστάν, στην Αρμπίλ και τη Σουλεϊμανίγια, στην επέτειο της σύλληψης του στην οποία ανέφερε:

- ότι ο λαός στρέφεται προς εμάς αναφερόμενος στις διαμαρτυρίες που γίνονται εναντίον τού εκεί καθεστώτος, και στην αντίδραση του Κουρδικού λαού καθώς και η επισήμανση του :
-ότι αυτά θα πρέπει να τα λάβουν υπ' όψιν τους ο Μπαρζανί και ο Ταλαμπανί. Η λύση αυτών των προβλημάτων περνάει μέσα από την εξασφάλιση της Εθνικής Ενότητας. Θα πρέπει να γίνουν προσπάθειες για την Εθνοσυνέλευση των Κούρδων"

αποκτά μια νέα διάσταση.

Τα αραβικά πολιτικά κόμματα αναφορικά με την περιοχή του Κιρκούκ και σε ότι αφορά την προγραμματισμένη διαμαρτυρία για την Τρίτη ζητούν την απομάκρυνση των Κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας και του Κουρδικού στρατού.

Oι Αραβες προσπαθούν να εκμεταλλευθούν το γενικότερο κλίμα και να δημιουργήσουν τετελεσμένα γεγονότα σε πολλές «αμφισβητούμενες περιοχές» με βασική αυτή του Κιρκούκ. Αυτή είναι ή άποψη που κυριαρχεί στους Κούρδους αξιωματούχους με αποτέλεσμα η περιφερειακή διοίκηση του Ιρακινού Κουρδιστάν να επιβάλλει επ’ αόριστον απαγόρευση της κυκλοφορίας στο Κιρκούκ υπο τον φόβο επιθέσεων αραβικών στοιχείων σε βάρος των Κούρδων.

Παράλληλα αναπτύχθηκαν και Κουρδικές στρατιωτικές δυνάμεις των peshmerga σε μια προσπάθεια να αποτραπούν επιθέσεις σε βάρος των δυνάμεων ασφαλείας των Κούρδων,σε βάρος γραφείων κομμάτων ή και δημόσιων κτιρίων.

Ο Κουρδικός πληθυσμός αποτελεί συχνά στόχο ριζοσπαστικών ισλαμικών αραβικών πολιτοφυλακών με αποτέλεσμα πολλές φορές να έχει εγκαταλείψει τις περιοχές του υπο τον φόβο επιθέσεων ριζοσπαστικών αραβικών στοιχείων.

Η ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνάμεων στις «αμφισβητούμενες περιοχές» και ειδικότερα στο Κιρκούκ πέρα από τον αποτρεπτικό χαρακτήρα που της προσδίδουν οι Κούρδοι αξιωματούχοι δείχνει και την διάθεση των Κούρδων να ενσωματώσουν δυναμικά τις περιοχές αυτές (στις οποίες άλλωστε κυριαρχεί το κουρδικό στοιχείο) στην Κουρδική περιφερειακή διοίκηση του Ιρακινού Κουρδιστάν αντι να προσμένουν την υλοποίηση του άρθρου 140 του Ιρακινού Συντάγματος το οποίο και επιβάλλει την διενέργεια δημοψηφίσματος για την τύχη των επίμαχων περιοχών. Φέρεται η ανάπτυξη των δυνάμεων του Κουρδικού στρατού των peshmerga να έχει συμφωνηθεί μεταξύ Κούρδων και Αμερικανών
http://www.rudaw.net/, http://www.kurdishglobe.net,http://www.kurdishglobe.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.