13/4/11

Μείωση 11% στις αμυντικές δαπάνες μέσα στο 2010

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λουκάς Δημάκας
Απο τις χωρες με τη μεγαλυτερη μειωση αμυντικων δαπανων κατα το 2010 ειναι η Ελλαδα καθως τις ''ψαλιδισε'' κατα περιπου 11% σε σχεση με το 2009. Η μειωση, που βασει δηλωσεων του υπουργου Αμυνας κ. Ε. Βενιζελου ειναι ακομα μεγαλυτερη για φετος αλλα και τα επομενα χρονια, αποκτα μεγαλυτερη διασταση αν ληφθει υποψην οτι κατα την τελευταια 15ετια η χωρα μας ηταν αθροιστικα ο εκτος (6) μεγαλυτερος εισαγωγεας οπλων στον πλανητη αμεσως μετα την Τουρκια, την Ταιβαν, τη Νοτια Κορεα, την Ινδια και την Κινα - ολες ωστοσο με πολλαπλασιο πληθυσμο και εκταση.

Την ακτινογραφια των αμυντικων και εξοπλιστικων δαπανων σε ολο τον κοσμο - που το 2010 ειχαν ελαφρα αυξηση 1,3% - παρουσιασε το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη (SIPRI) της Στοκχόλμης, ενω με αφορμη την παγκοσμια ημερα δρασης κατα των στρατιωτικων δαπανων, στοιχεια για την Ελλαδα δοθηκαν χθες και σε συνεντευξη τυπου στις Βρυξελλες απο στελεχη του Ινστιτουτου και τον ευρωβουλευτη των Οικολογων - Πρασινων κ Μ. Τρεμοπουλο.

''Μειωση 70%''

Την ιδια στιγμη στην Αθηνα η κυβερνηση προχωρα στην καταρτιση του Μεσοπροθεσμου Δημοσιονομικου Προγραμματος για την εξοδο απο την κριση με τις αμυντικες δαπανες να συμβαλουν σημαντικα στην δημοσιονομικη εξυγιανση χαρις και στον εξορθολογισμο τους. Ειναι χαρακτηριστικη η χθεσινη δηλωση του κ. Βενιζελου οτι ο προυπολογισμος του υπο καταρτιση 15ετους εξοπλιστικου προγραμματος 2011-2025 θα ειναι πανω απο 70% μειωμενος με σχεση με τον προυπολογισμο του 10ετους προγραμματος 2006-2015 της ΝΔ που πλεον καταργειται. Το νεο 15ετες εξοπλιστικο προγραμμα θα ειναι υψους 14,5 δις ευρω, με τις λεγομενες μεγαλες αγορες να προβλεπονται για το τελευταιο μερος. ''Η εξελιξη αυτη εχει φυσικα και τα ''θυματά της'' και αυτα ειναι οσοι ειχαν συνηθισει να παρασιτουν με διαφορους τροπους στον τομεα των αμυντικων προμηθειων'' δηλωσε με νοημα ο κ. Βενιζελος. Για τα δεδομενα των αμυντικων δαπανων ειχαν χθες συνεργασια ο κ. Βενιζελος και οι κκ Γ. Παπακωνσταντινου και Κ. Σαχινιδης του Υπ. Οικονομικων.

«Οι εξοπλισμοί της τελευταίας 30ετίας αντιστοιχούν σε πάνω από το 1/3 του δημόσιου χρέους μας», υποστήριξε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πρασίνων κ.Μ. Τρεμόπουλος. Απο τα στοιχεια της εκθεσης προκυπτει ακομα οτι τα τελευταια 15 χρονια παρατηρειται μειωση των εισαγωγωνοπλων στην Ελλαδα απο τις ΗΠΑ και αυξηση των εισαγωγων απο Γερμανια και Γαλλια.

Σύμφωνα παντως με το SIPRI η μεγαλύτερη μείωση στρατιωτικών δαπανών στην Ευρώπη το 2010 καταγράφηκε στη Βουλγαρία με 28%. Η Ελλαδα μειωσε απο 10,5 δις ευρω σε 9,3 δις τις αμυντικες δαπανες μεταξυ 2009 και 2010 (11%). Η Τουρκια τις μειωσε αντιστοιχως κατα 4%. Συνολικα στην Ευρώπη τον περασμένο χρόνο οι δαπανες περιορίστηκαν κατά 2,8%. Ως αιτίες της δραστικής μείωσης των στρατιωτικών δαπανών στην έκθεση αναφέρονται η οικονομική κρίση και η έλλειψη οικονομικών πόρων. http://www.tanea.gr/

6 σχόλια:

  1. Εμ, το θέμα δεν είναι μόνο πόσα ξοδεύουμε αλλά και πόσα πιάνουν τόπο. Άμα το 50% πάνε υπέρ πίστεως....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρειαζόμαστε πολύ μεγαλύτερη στρατιωτική ισχύ, γι'αυτό πρέπει να κάνουμε στρατό 100% επαγγελματικό από εθελοντές-ιδεολόγους-εξειδικευμένους-επιλεγμένους, και επιλεγμένους-εθελοντές αλλοδαπούς, αμυντική βιομηχανία, εξοπλισμούς.

    Η εξοικονόμηση χρημάτων να γίνει μόνο στο στρατό ξηράς, από το κλείσιμο στρατοπέδων και την κατάργηση των κληρωτών(διότι η ΠΑ και το ΠΝ έχουν μόνο επαγγελματίες).

    Τα 3/4 των στρατοπέδων είναι άχρηστα. H δομή του στρατού ξηράς είναι προσανατολισμένη στον κομμουνιστικό κίνδυνο και όχι στην αντιμετώπιση την "συμμάχου" στο ΝΑΤΟ Τουρκίας. Γι'αυτό υπάρχουν στρατόπεδα παντού, ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας. Και εκτός αυτού, εξυπηρετούν τις "αναπτυξιακές ανάγκες" της υπαίθρου, η οποία αντί να παράγει, ζει με εκμετάλλευση των φαντάρων που συντηρούν τα σουβλατζίδικα. Η απόλυτη παρακμή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αφου με τα λεφτα που αγοραζαμε εμεις 1 οι αλλοι επερναν 4 πως να μην φτασουμε την Κινα...

    Πολυ "καλη" επιλογη αρθρου ο Ινφυγνωμων, αφου εχει και αποσπασμα απο τον "Κυριο" Τρεμόπουλο.... (ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πρασίνων) Εχει κ τιτλο...

    Αει στον Κορακα Ολλοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Ο/Η East είπε...
    Χρειαζόμαστε πολύ μεγαλύτερη στρατιωτική ισχύ, γι'αυτό πρέπει να κάνουμε στρατό 100% επαγγελματικό από εθελοντές-ιδεολόγους-εξειδικευμένους-επιλεγμένους, και επιλεγμένους-εθελοντές αλλοδαπούς, αμυντική βιομηχανία, εξοπλισμούς.
    ..................................

    Σαν τους "επεγγελματίες ιδεολόγους αλλοδαπούς" εκ Τουρκίας που δρούν με τους Τσετσένους?? Φίλε East?
    Ρητορική η ερώτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παρακολουθώ ιδιαίτερα τον τομέα της ισσοροπίας δυνάμεων και των εξοπλισμών 20 χρόνια.Απ'το '93 και έπειτα,με εξαίρεση το 5αετές ΕΜΠΑΕ μετά τα Ιμια,δεν μπορώ να καταλάβω πως βγαίνουν αυτά τα νούμερα και οι σττιστικές.Τον Τρεμόπουλο τον αφήνω απ'έξω γιατί είναι γελοίος απλά.Αλλά κυκλοφορεί πολύ αυτή η καραμέλα ότι "υπερεξοπλιζόμαστε" ενώ η αλήθεια είναι ότι τα επιτελεία δεν έχουν ούτε για καύσιμα λευτά.Μέχρι και το φαγητό μας μειώσανε μέσα στα στρατόπεδα.Πού αποσκοπεί αυτή η κοροϊδία?Γιατί δεν βγαίνει κάποιος να πεί την αλήθεια και αναπαράγωνται τέτοια ψεύδη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ποιός να πει την αλήθεια Ανώνυμε 14 Απριλίου 2011 2:12 π.μ.;;;
    Αφού ακόμη και οι ΄΄στρατιωτικοί΄΄- ανδρείκελα των λαμογιών που ανέρχονται στην κλίμακα της ιεραρχίας, είναι ΄΄ούνα φάτσα, ούνα ράτσα΄΄!!!
    Χρωστάνε ΄΄γραμμάτια΄΄ και αν δεν τόχετε καταλάβει η ΛΕΒΕΝΤΙΑ ΕΧΕΙ ΧΑΘΕΙ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ !!!
    Δημοσθένης ο Μακεδών
    Υ.Γ. ΚΑΙ ΜΗΝ ΑΚΟΥΣΩ ΞΑΝΑ (ΘΟΛΟΚΟΥΛΤΟΥΡΑ) ΄΄ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΕΤΣΙ΄΄!!!
    Μπορεί να ισχύει ο κανόνας: ΚΑΘΕ ΚΑΝΟΝΑΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ, αλλά και ο: ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΙ, ΘΑΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΑΝ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ - ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ ΘΟΡΥΒΟ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.