17/4/11

Προσωρινή διακοπή της κατάχωσης του βωμού των 12 Θεών



Των Ευας Kαραμανωλη - Δημητρη Pηγοπουλου
Ας αρχίσουμε με το ρεπορτάζ. Από το Αυτόφωρο Μονομελές θα δικαστούν οι έξι πολυθεϊστές που συνελήφθησαν στα επεισόδια που σημειώθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης στο τμήμα των ΗΣΑΠ Μοναστηράκι - Θησείο, καθώς προσπάθησαν να εμποδίσουν την κατάχωση του βωμού των 12 Θεών, προκειμένου να γίνει ανακαίνιση στη γραμμή του ηλεκτρικού.
Οι έξι συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες στον εισαγγελέα και σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για παρακώλυση συγκοινωνιών και εν συνεχεία παραπέμφθηκαν στο Αυτόφωρο.
Το Μονομελές Πρωτοδικείο εξέδωσε προσωρινή διαταγή με την οποία σταματούν τα έργα κατάχωσης του βωμού μέχρι να εκδικαστεί η κύρια αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν πολίτες σε βάρος των ΗΣΑΠ, του υπ. Πολιτισμού και του υπ. Οικονομικών, ζητώντας να σταματήσουν τα έργα. Κατά τη χθεσινή συζήτηση στο δικαστήριο πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των πολιτών άσκησε η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα - Πλειάδες», καθώς και ο περιφερειακός σύμβουλος Αττικής κ. Κώστας Διάκος, ο οποίος εξέφρασε την πρόθεση της περιφέρειας να συμμετάσχει οικονομικά, προκειμένου να αναδειχθεί το μνημείο.  Από την πλευρά των ΗΣΑΠ, που έχει υποβάλει μήνυση σε βάρος των έξι συλληφθέντων για τα επεισόδια, κατέθεσε η διευθύντρια των τεχνικών υπηρεσιών, η οποία επεσήμανε ότι είναι αναγκαία η ανακατασκευή της γραμμής, η οποία εξυπηρετεί καθημερινά 90.000 άτομα, καθώς «είναι έτοιμη να σπάσει». Κατάθεση στο δικαστήριο έδωσε και η προϊσταμένη της Α΄ ΕΠΚΑ, η οποία ανέφερε ότι είναι σημαντική η ανάδειξη του μνημείου, ωστόσο υπάρχει πίεση από τους ΗΣΑΠ για την ανακατασκευή της γραμμής. Από την πλευρά των εναγομένων και της ΜΚΟ κατέθεσαν οι Γ. Κόκκας, Β. Σωτηρόπουλος και Ηλέκτρα Κούτρα, που υποστήριξαν ότι πρόκειται για σημαντικό μνημείο που πρέπει να προστατευθεί και σε κάθε περίπτωση οι πολίτες στους οποίους ανήκει έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν «τι καταχώνεται και με ποιο τρόπο».
Η υπόθεση πάντως έφτασε και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Στρασβούργο όπου προσέφυγε η ΜΚΟ διά της προέδρου της κ. Κούτρα, καταθέτοντας αίτηση για παραβίαση του σεβασμού της ιδιωτικής ζωής από το κράτος, της προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και της προστασίας της θρησκευτικής ελευθερίας.
Το παρασκήνιο
Και τώρα στο παρασκήνιο της υπόθεσης. Το «κίνημα» ενάντια στην κατάχωση του βωμού των 12 Θεών ταυτίστηκε σε μεγάλο βαθμό (και δικαίως) με τις διάφορες συλλογικότητες που εκπροσωπούν τους πολυθεϊστές, όσους δηλαδή ασπάζονται τη θρησκεία των αρχαίων Ελλήνων. Εκείνοι οργάνωσαν και πρωταγωνίστησαν στις περισσότερες (αν όχι σε όλες) τις διαμαρτυρίες που είχαν στόχο την ανάδειξη και προστασία του βωμού των 12 Θεών, πολύ μικρό τμήμα του οποίου είναι ορατό στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Αγοράς. Αποκορύφωμα της σημαντικής κινητικότητας που αναπτύχθηκε τους τελευταίους δύο μήνες ήταν η πολυπληθής συγκέντρωση της 13ης Μαρτίου. Τη διοργάνωσε η Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Διάσωση και την Ανάδειξη του Βωμού των 12 Θεών και του Ελέους, μια οργανωτική «ομπρέλα» που ένωσε, προσωρινά έστω, τον κατακερματισμένο χώρο των πολυθεϊστών.
Ακολούθησαν διαδοχικές ολονυκτίες στην είσοδο της Αρχαίας Αγοράς από μέλη της Πρωτοβουλίας. Με βάρδιες, τραπεζάκια α-λα φοιτητικές εκλογές και φόντο τα αποφασιστικά τους πανό κρατούσαν τσίλιες για να μην τους πιάσουν στον ύπνο και ξεκινήσουν οι εργασίες κατάχωσης νυχτιάτικα, πριν εκδοθούν και υπογραφούν οι σχετικές αποφάσεις.
Τελικά το βράδυ της 12ης Απριλίου αποφάσισαν να αποσυρθούν. Η συνέχεια της κινητοποίησης κρίθηκε μάταιη ελπίζοντας ότι η πολιτεία θα κρατήσει την υπόσχεσή της για ανάδειξη του βωμού τα επόμενα χρόνια. Τα επεισόδια της Τετάρτης αναστάτωσαν την κοινότητα των πολυθεϊστών περισσότερο απ' όσο θα περίμενε κανείς. «Οι συλληφθέντες δεν έχουν καμία σχέση με την Πρωτοβουλία, δεν τους είδαμε στις ολονυκτίες μας...», λέει ηγετικό στέλεχος πολυθεϊστικής οργάνωσης. H Πρωτοβουλία έσπευσε να καταδικάσει τα επεισόδια. «Μόνον ένας ή δύο έχουν επαφή με τον ευρύτερο χώρο, αλλά χωρίς παρουσία στο θέμα του βωμού».
Επομένως, ποιοι μπορεί να είναι; «Μετά την απόφασή μας να αποσυρθούμε από την είσοδο της Αρχαίας Αγοράς, δεχθήκαμε λεκτικές επιθέσεις στο Facebook από άτομα εντελώς άγνωστα, πιθανότατα με ψευδώνυμα, που μας κατηγορούσαν ως προδότες, πως συμβιβαστήκαμε...». Σε αυτό το κλίμα η θετική για την υπόθεσή «τους» έκβαση από το μέτωπο των ασφαλιστικών μέτρων ήταν μια κάποια παρηγοριά.
Καθημερινή