18/4/11

Τουρκία: Η μεγαλύτερη φυλακή δημοσιογράφων στο κόσμο

του Maxine-Azadi  
Ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Μπιργκουν (Birgun), ο Ιμπραϊμ Σεσμεσιόγκλου, συνελήφθη την Κυριακή 17 Απριλίου κατά τη διάρκεια εξακρίβωσης ταυτοτήτων σε διαδήλωση της αριστεράς από την αστυνομία της Κωνσταντινούπολης. 

Στις  δέκα τελευταίες μέρες συνελήφθησαν τουλάχιστον τρεις δημοσιογράφοι και δύο άλλοι καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης. 

Όπως ανέφεραν τα ΜΜΕ, δημοσιογράφος συνελήφθη στη πλατεία Τακσίμ, μετά από διαδήλωση οργανωμένη από το Κόμμα της Ελευθερίας και της Αλληλεγγύης (ODP). Σύμφωνα με την αστυνομία οδηγήθηκε στη Διεύθυνση Ασφαλείας του Μπέγιογλου (Πέρα),  όπου διαπιστώθηκε ότι υπήρξε ένταλμα σύλληψης για «χρέος»  και θα απελευθερωθεί αφού πληρώσει το χρέος του .   

Στις 24 Μαρτίου του 2010, το 10ο Κακουργιοδικείο της Κωνσταντινούπολης καταδίκασε  τον Ιμπραήμ Σεσμεσιόγκλου σε καταβολή  προστίμου ύψους 16.660 TL, ενώ κατά την ίδια συνεδρίαση καταδικάστηκε σε 10 μήνες φυλάκισης ο Χακάν Ταμάζ, υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογράφος στη Μπιργκουν (Birgun) επειδή είχε πάρει  συνέντευξη στον Μουράτ Καραγιλάν ηγετικό στέλεχος του ΡΚΚ .

Σύλληψη δύο Κούρδων δημοσιογράφων

Στις 15 Απριλίου συνελήφθησαν από την τουρκική αστυνομία του Ντιγιάρμπακιρ και του Μπατμάν δύο Κούρδοι δημοσιογράφοι.  

Ο  Καντρί Καγιά, εκπρόσωπος του πρακτορείου Ντία (Diha) στο Ντιγιαρμπακίρ, πρωτεύουσα του τουρκικού Κουρδιστάν και ο Ερντογάν Αλτάν, ανταποκριτής που ίδιου πρακτορείου ειδήσεων. Και οι δύο αυτοί δημοσιογράφοι  τέθηκαν υπό κράτηση από το Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας του Μπατμάν.


Ο Καγιά κατηγορείται ότι «δοξάζεται» από το ΡΚΚ, το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα και υποκινεί τον λαό «να συμμετέχει στις διαδηλώσεις».

Ο Κυβερνήτης του Μπάτμαν κατηγορεί τον Ερντογάν Αλτάν ότι είχε «μεγεθύνει», το κίνημα διαμαρτυρίας και ότι «παροτρύνει τον πληθυσμό σε εξέγερση» από το τηλεοπτικό κανάλι «Roj TV», την κουρδική τηλεόραση στη Δανία και το ραδιόφωνο «Denge Mezopotamya», που εδρεύει στις Βρυξέλλες.
Έξι ανταποκριτές του κουρδικού πρακτορείου ειδήσεων είναι αυτή τη στιγμή στη φυλακή.

ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

Στις 14 Απριλίου, το 4ο κακουργιοδικείο του Ντιγιαρμπακίρ καταδίκασε   τον Ντενίζ Κίλιτς, δημοσιογράφο και εκπρόσωπο της κουρδικής εφημερίδας Αζαντίγια Βελάτ στο Μπατμάν, σε φυλάκιση δύο ετών και ενός μηνός για τη διοχέτευση πληροφοριών μέσω τηλεφώνου προς την τηλεόραση Roj, για την εκστρατεία συλλογής υπογραφών για την απελευθέρωση του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, που κρατείται φυλακισμένος στο νησί του Ιμραλί από το 1999. Ο Κίλιτς εστάλη σε φυλακή του Μπατμάν.

Η τουρκική δικαιοσύνη καταδίκασε στις 7 Απριλίου σε φυλάκιση έξι ετών και εννέα μηνών τον Οζάν Κίλινς, πρώην ιδιοκτήτη και αρχισυντάκτη της μοναδικής εφημερίδας στην κουρδική γλώσσα, Αζαντίγια Βελάτ.

Εννέα δημοσιογράφοι αυτής της κουρδικής εφημερίδας,  που υποχρεώθηκε να αλλάξει πέντε συντάκτες μέσα σε ένα χρόνο, λόγω νομικών παρενοχλήσεων, είναι στη φυλακή.

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΦΥΛΑΚΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης «Ελευθερία για τους Δημοσιογράφων» (GOP), 68 δημοσιογράφοι, μεταξύ των οποίων και 10 γυναίκες, είναι πίσω από τα κάγκελα στην Τουρκία, ανακηρύσσοντας την σε χώρα με τους περισσότερους  φυλακισμένους δημοσιογράφους στον κόσμο. 
Οι περισσότεροι φυλακισμένοι δημοσιογράφοι είναι Κούρδοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.