20/4/11

Αλβανία- Το Πάσχα τότε και τώρα- Λιγοστοί ιερείς προσπαθούν να ικανοποιήσουν το θρησκευτικό αίσθημα των πιστών, δίνοντας το δικό τους "αγώνα δρόμου"

του ανταποκριτή μας Π. Μπάρκα
Είκοσι χρόνια μετά την αποκατάσταση της ελεύθερης άσκησης του θρησκευτικού δικαιώματος στην Αλβανία, ακόμη δεν έχει εξασφαλιστεί πλήρως η ομαλή πρακτική λειτουργία της εκκλησίας, γεγονός που αποτυπώνεται με τον πλέον καταφανή τρόπο στις λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας, που οι λιγοστοί ιερείς δίνουν έναν πραγματικό "αγώνα δρόμου" για να καλύψουν, ικανοποιώντας όλους τους πιστούς.

Στη σημερινή αλβανική πραγματικότητα, κάθε ενορία έχει εξασφαλίσει και πάλι το ναό της, παρά τις ελλείψεις. Υπάρχει, ωστόσο, ένα σοβαρό πρόβλημα: δεν υπάρχουν ιερείς. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε 181 ενορίες στη Μητρόπολη Αργυροκάστρου, λειτουργούν μόλις 25 ιερείς.

"Ο καθένας μας αναλαμβάνει τις τελετές 5-10 ενοριών", μας λέει ο πατήρ Νικόδημος, εξηγώντας πως ο αριθμός των ιερέων που ερχόταν από Ελλάδα, από χρονιά σε χρονιά μειώνεται.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του αρχιμανδρίτη Νικηφόρου. Κάθε χρόνο ερχόταν από το Άγιο Όρος για να κάνει την Ανάσταση στη Δρόβιανη, χωριό του γέροντά του και του γνωστού υμνογράφου Μικραγιαννανίτη. Φέτος, είναι πολύ δύσκολο να επαναλάβει την πρακτική των προηγούμενων ετών, αφού ανέλαβε Μητροπολίτης Κεντρώας και Πάσης Αφρικής.

Ο πατήρ Νικόδημος και ο πατήρ Ευθύμιος, στη Δρόπολη και το Βούρκο αντίστοιχα, αναφέρουν ότι για να ανταπεξέλθουν χρειάζεται, την εβδομάδα αυτή να είναι συνεχώς σε κίνηση, με πολύ λίγη ξεκούραση. Το ευχέλαιο γίνεται από ενορία σε ενορία συνεχώς τις τρεις πρώτες ημέρες. "Όλη τη Μεγάλη Πέμπτη, μέχρι το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής, διαβάζουμε με τον ίδιο ρυθμό τα 12 Ευαγγέλια. Η περιφορά του Επιταφίου θα αρχίσει τη Μεγάλη Παρασκευή και θα τελειώσει το Μεγάλο Σάββατο. Αμέσως μετά, θ' αρχίσουν οι τελετής της Ανάστασης. Αρχίζουν νωρίς το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, από χωριό σε χωριό, για να τελειώσουν την Κυριακή του Πάσχα. Αναστάσιμη λειτουργία, ο κάθε ιερέας θα κάνει μόνο στην ενορία, όπου θα βρεθεί στις 12 τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου", εξηγούν οι ιερείς.

Στην Αλβανία, δεν συνηθίζεται να έρχεται το ιερό φως από τα Ιεροσόλυμα. Βγαίνει από την Αγία Τράπεζα του κάθε ναού, όταν γίνεται η αναστάσιμη τελετή και οι πιστοί, στην πλειοψηφία τους, παίρνουν το φως, επιστρέφουν στο σπίτι τους και κάνουν από ένα σταυρό στην κεντρική είσοδο. Μαζί με το σταυρό της πίστης, αφήνουν και αποτύπωμα της "ταυτότητάς" τους, δηλαδή ότι πρόκειται για σπίτι χριστιανού ορθόδοξου.

Τελευταία, παρατηρείται το φαινόμενο, στο έθιμο αυτό να συμμετέχουν και πολλοί αλλόθρησκοι, οι οποίοι φαίνεται πως προτιμούν, αυτές τις μέρες, να είναι στην εκκλησία.

Τα οικογενειακά πασχαλινά τραπέζια και τα κοινά πανηγύρια έχουν την πραγματική χάρη της Ανάστασης. Η σούβλα αντικαθιστά την παραδοσιακή γάστρα και η φύση προσφέρει απλόχερα το κάλλος της σε όσους θέλουν να τη "γευτούν".

Το Πάσχα είναι μια καθαρά οικογενειακή γιορτή κι αυτό είναι έκδηλο σε κάθε σπίτι, όπου ολόκληρες οικογένειες, που ζουν κι εργάζονται σε γειτονικές χώρες, όπως η Ελλάδα, επιστρέφουν προκειμένου να γιορτάσουν τις άγιες αυτές ημέρες με τους δικούς τους ανθρώπους.

Και μπορεί η οικονομική κρίση να έχει "μουδιάσει" λίγο, φέτος, την κίνηση, αλλά το έθιμο και η αγάπη για τον τόπο τους φαίνεται να επικρατούν των όποιων οικονομικών δυσκολιών.

Το Πάσχα στο παρελθόν
Στο παρελθόν, επί του προηγούμενου καθεστώτος, το Πάσχα γιορταζόταν μέσα από τα ερτζιανά των ραδιοφώνων ή τους τηλεοπτικούς δέκτες. Στο δωμάτιο του σπιτιού, όπου βρισκόταν το ράδιο ή η τηλεόραση, η νοικοκυρά έπαιρνε το εικόνισμα που κρατούσε κρυφά στο σπίτι της και το έβαζε δίπλα στη συσκευή, απ' όπου ακουγόταν η θεία λειτουργία από κάποια εκκλησία στην Ελλάδα.

Είχαν τη δική τους λάμψη και ξεχωριστό συμβολισμό, τον καιρό εκείνο, τα κόκκινα αυγά και τα τσόφλια τους, που γέμιζαν τους δρόμους, καθώς και τα αναμμένα κεριά σε σημαντικούς ιερούς χώρους. Ήταν ο συμβολισμός ότι, το αθεϊστικό καθεστώς μπορεί να είχε καταργήσει κάθε έννοια θρησκείας, αλλά δεν μπόρεσε να σβήσει την πίστη των ανθρώπων.

Αυτή η πίστη ήταν ιδιαίτερα έκδηλη τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, όταν οι πιστοί ξεχυνόταν σε μέρη, όπου βρισκόταν κατεστραμμένοι ναοί ή ακόμη και στην ύπαιθρο, εκδηλώνοντας την πίστη τους προς το Θεό. Αν, μάλιστα, δεν έβρισκαν ιερείς για να τελέσουν θεία λειτουργία (ερχόταν τότε από την Ελλάδα), θα έβαζαν ξανά το ραδιόφωνο ή την τηλεόραση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτο: Ανάσταση στη Χειμάρα

15 σχόλια:

  1. Αυτή η φασιστόχωρα φιλοδοξεί να μπει στην ΕΕ. Τάλε κουάλε (ή μάλλον χειρότερη) από την προστάτιδά της, την Τουρκία. Όταν, όμως, χάσουν και η μία και η άλλη την αμερικανική υποστήριξη, λόγω κατρακύλας στο Ισλάμ, θα δουν πόσα απίδια βάζει ο σάκος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι "Αλβανοί" είναι εξισλαμισμένοι Αρβανιτόφωνοι Ρωμιοί. Οι Αρβανιτόφωνοι προέρχονται από μίξη Ελληνόφωνων και Βλαχόφωνων(=Λατινόφωνων) Ρωμιών.

    Η "Αλβανία" είναι τεχνητό δημιούργημα των Δυτικών για να διασπάσουν την Ρωμιοσύνη.

    Τεχνητό δημιούργημα που τώρα καταρρέει διότι οι "Αλβανοί" ξαναγίνονται Ορθόδοξοι και Έλληνες.

    Hδη, οι Μουσουλμάνοι στην Αλβανία είναι λιγότεροι από το 50% και πλέον η Αλβανία δεν μπορεί να συγκαταλέγεται στα Μουσουλμανικά κράτη.

    Η Ελλάδα πρέπει να επανελληνοποιήσει μαζικά τους Αλβανούς, διαδίδοντας την Ορθοδοξία, και χορηγώντας υπηκοότητα σε όποιον Ορθόδοξο κάτοικο της Αλβανίας θέλει να ξαναγίνει Έλληνας. Aλλά και ιθαγένεια, ώστε να αφομοιωθούν πλήρως και να μην αισθάνονται ως μειονότητα.

    Οι Μουσουλμάνοι Αλβανοί είναι ευπρόσδεκτοι για εργασία-τουρισμό-σπουδές-οικονομική συνεργασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. east

    Ρωμιός = Έλληνας, για την ακρίβεια ο Ρώμαιος Έλληνας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας,της Ρωμανίας,του ψευδός λεγόμενου Βυζαντίου.

    Αυτός ο λαός έφερε την Ρωμαϊκή ταυτότητα όπως εμείς,είμασταν δηλαδή Ρωμαίοι πολίτες,όμως δεν είναι Έλληνες το έθνος.

    Είναι μείγμα Ιλλύριων,Αλβανών του Καυκάσου όπως γράφει και η Ρωμαία πριγκίπησα Άννα των Κομνηνών,Σλάβων και Τούρκων.Προσωπικά υποψιάζομαι και Γαλάτικη επιμειξία διοτι συχνά βλέπω κοκκινομάληδες Αλβανούς και ιστορικά στέκει,διότι εκτός της Μικράς Ασίας εγκαταστάθηκαν και στα Βαλκάνια μετά την εκδιώξή τους απο τον ελλάδικο χώρο.Τουλάχιστον ετσι εχω διασταυρώσει απο ιστορικά άρθρα.

    Άρα σαν σύνολο λαού,δεν είναι Ρωμιοί δηλ. Έλληνες στην καταγωγή.Ίσως ενα μέρος τους να είναι Έλληνες που αφομειώθηκαν,μικρό όμως μέρος.

    Όντως εξισλαμίσθηκαν από τους Τούρκους η θρησκεία όμως δεν αποδυκνύει καταγωγή,αλλά ένδειξη είναι.

    Εάν δεν πιστεύεις εμένα πίστευσε τα μάτια σου βλέποντας την όψη τους.Δεν λέμε όλοι μας οτι έχουν μεγάλα κεφάλια;Δεν λέμε οτι είναι όλοι τους κομένο κεφάλι;Διοτι ειναι στα γονιδιά τους η δολιχοκέφαλια,έτσι είναι πλασμένοι.

    Οι Έλληνες δεν έχουν αυτό το ανθρωπολογικό χαρακτηριστικό.

    Όσον αφορά την ιθαγένεια θα πρέπει να αποδίδεται όπως πριν τον Γιώργιο Παπανδρέου του ΠΑΣΟΚ, δηλ. κατόπιν γάμου με Έλληνα πολίτη και εφόσον συντρέχουν οι κατάληλες προϋποθέσεις.

    Ειδάλως πατριώτη σε 100 χρονάκια πάπου ο Ελληνισμός,πάπου το Ρωμαίϊκο...

    Α.Αθανα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. east

    στην επομενη αναρτηση,ΑΛΒΑΝΙΑ-ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ,σχολιασα μια παρομοια αναρτηση σου.κανε τον κοπο διαβασε την διοτι η δυναμη του ελληνα ειναι η αληθεια και τα δικαια του.

    να τους λες ολους ελληνες δεν οδηγει πουθενα εφοσον δεν καταγονται απο εμας.

    Α.Αθανα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Α.Αθανα.

    20 Απριλίου 2011 3:07 μ.μ.

    --------------

    Φίλε μου,

    η άποψη σου είναι η σωστή!
    Και εγώ αυτά γνωρίζω.
    Όπως είπες, άλλωστε, αυτό φαίνεται.

    Μην τον παρεξηγείς τον ΕΑΣΤ.
    Είναι γνήσιος, αλλά πάνω στον ζήλο του για την Ρωμανία και την Ρωμιοσύνη τα ισοπεδώνει όλα, αρκεί να γίνουμε πολλοί και να είμαστε Ορθόδοξοι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητέ "Α.Αθανα", τι να πω για τις φυλετικές "αναλύσεις" σωματικής διάπλασης;

    Έλληνας είναι ο φέρων τον Ελληνικό πολιτισμό.

    Η Ρωμανία-Βυζάντιο ήταν πολυεθνική/πολυφυλετική Ορθόδοξη Ελληνική Αυτοκρατορία, όπου χορηγούσε υπηκοότητα σε όποιον ασπαζόταν τον πολιτισμό μας, και όλοι οι πολίτες του Βυζαντίου ήταν απόλυτα ισότιμοι, ανεξάρτητα από την εθνική/φυλετική καταγωγή. Με αυτό τον τρόπο γίναμε πλανητάρχες, και δημιουργήσαμε την μεγαλύτερη αυτοκρατορία που γνώρισε ποτέ ο πλανήτης.

    Και στην Αρχαία Ελλάδα, εξελληνίζαμε άλλους λαούς, κι έτσι διαδόθηκε ο Ελληνισμός.

    Ο εθνοφυλετισμός που κληρονομήσαμε από τους Φράγκους, δεν μας αφήνει να επεκταθούμε, μας περιορίζει, μας διασπά, και πέρα από απαράδεκτη και ανυπόστατη θεωρία(καμία Θρησκεία και καμία επιστήμη δεν την αποδέχεται), εθνοφυλετιστές είναι όσοι δεν πιστεύουν τον πολιτισμό μας. Οι Ελληνόφωνοι που έχουν Φραγκέψει, επειδή ακριβώς πρόδωσαν τον πολιτισμό μας(πολιτισμός=ο συνολικός κώδικας αξιών, κι όχι μόνο τα αγγεία, έργα ζωγραφικής κτλ), αισθάνονται την ανάγκη να προσδιορίζονται με βάση το "αίμα" και την "εδαφική καταγωγή". Γιατί απλά, αν προσδιοριστούν με βάση τον πολιτισμπό, τότε δεν είναι Έλληνες. Γι'αυτό είναι κομπλεξικοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τυχαίο ότι οι εθνοφυλετιστές αντιμετώπισαν τους Γερμανούς ως απελευθερωτές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ East

    >Και στην Αρχαία Ελλάδα, εξελληνίζαμε άλλους λαούς, κι έτσι διαδόθηκε ο Ελληνισμός<

    Ναι, όπως λέει ο Γιανναράς, συνολικά εξελληνίσαμε 17 κατακτητές, αλλά είχαμε πολιτισμό ανώτερο και μπορούσαμε να επιβληθούμε ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ.
    Σήμερα, δεν έχουμε κάτι τέτοιο. Και οι ίδιοι, αντίγραφα της Δύσης είμαστε. Δεν έχουμε δικό μας πολιτισμό πια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. east

    αναφερεις μεγαλες αληθειες και σε καποια σημεια κανεις σημαντικα λαθη,οχι επειδη το λεω εγω,αλλα μερικα πραγματα ειναι αυταποδεικτα.

    ΠΡΑΓΜΑΤΙ οι δυτικοι,για να μην πω και οι ανατολικοι μεσω του ΕΛΙΣΣΑΙΟΥ μεντωρ του πληθωνα,προωθησαν και βοηθησαν την
    διασπαση της Ρωμαϊκης εθνικης συνειδησης,προς διαλυση της Ρωμανιας.

    ομως δεν μπορεις να αμφισβητησεις τα ματια σου,μπορεις;φαινεται δια γυμνου οφθαλμου η διαφορετικη καταγωγη των λαων.αυτο ειναι αποτελεσμα της προσαρμοστικοτητας του ανθρωπινου οργανισμου στις κατα τοπους κλιματολογικες συνθηκες.

    ελλην το πνευμα,πραγματι ειναι οι μετεχοντες την ελληνικη παιδεια.

    ελλην το εθνος ομως ειναι αυτος που καταγεται απο ελληνες.φυσικα και δεν ειμαστε μονο ελληνες στην καταγωγη εν ετος 2011,ομως εχουμε αρκετα το ελληνικο στοιχειο μεσα μας για να δικαιουμαστε να ονομαζομαστε ελληνες.

    η Ρωμανια,το ψευτοβυζαντιο,ηταν η πολυεθνικη Ρωμαϊκη ορθοδοξη αυτοκρατορια οχι η ελληνικη ορθοδοξη αυτοκρατορια.μπορει να ποναει αυτο,πιστεψε με ειναι η αληθεια.με αυτον τον τροπο οι Ρωμαιοι και οι ΕΠΙΓΟΝΟΙ αυτων και κυριως το Ρωμαϊκο πολιτικο- οικονομικο συστημα εγιναν κυριαρχοι και εξουσιαστες της ευρυτερης περιοχης της μεσογειου.
    πλανηταρχες μονο οι αμερικανοι εγιναν,για την ακριβεια τα κεντρα εξουσιας της χωρας αυτης,και αυτο το πιθανοτερο να κρατησει λιγο βοηθουντος των ανερχομενων χωρων.

    αυτο που δημιουργησαμε εμεις,με την εννοια της αυτοκρατοριας που ανεφερες,ηταν η αυτοκρατορια του μεγα αλεξανδρου.και αν εννοεις σε μεγεθος σιγουρα δεν ηταν η μεγαλυτερη.για να σε παρηγορησω ηταν μεγαλυτερη απο την λατινοφωνη Ρωμαϊκη.

    αλλα η 2η παραγραφος σου δειχνει το δραμα που ζει ο ελληνικος λαος:
    περηφανευομαστε και ποναμε για αυτην την αυτοκρατορια πιστευοντας πως ειναι δικια μας,ελληνικη, ενω ηταν ρωμαϊκη.και αυτο συμβαινει διοτι οι δυτικοι μας εκαναν να ξεχασουμε οτι οι ελληνες,οσον αφορα την εθνικη τους ταυτοτητα,ειχαν γινει πρωτα ρωμαιοι και μετα ελληνες.

    οπως πολλοι αμερικανοι εχουν διπλη εθνικη συνειδηση,τροπον τινα,καπως ετσι και εμεις τοτε.με αυτο το παραδειγμα ελπιζω να καταλαβες.

    αυτος ειναι ο καημος της ρωμιοσυνης πατριωτη.να ποναμε για κατι που νοιωθουμε δικο μας ενω διαβαζοντας τα επισημα βιβλια ιστοριας το ονομαζουν βυζαντιο και οχι ρωμανια μητε ελλαδα.ειναι τρελα η κατασταση που ποτισανε το μυαλο μας.

    αλλα βλεπεις τα μεσαιωνικα γερμανικα γεωπολιτικα-γεωστρατηγικα συμφεροντα,δες φραγκοκαθολικα,αυτο ηθελαν και με την προπαγανδα τους μας εριξαν στην ληθη.

    δυστυχως.
    και να σημερα που φτασαμε.

    λες πως στην αρχαια ελλαδα εξελληνιζαμε αλλους λαους.

    οχι. δεν ειμασταν,πως να το πω...
    επεκτατικη σοβινιστες,ουτε φασιστες που αφομειωναν λαους για να τους σκλαβωσουν,οπως εκαναν οι λατινοφωνοι ρωμαιοι.

    εξελληνιζονταν σιγα-σιγα,πολιτιστικα μετα γλωσσικα και ισως ως εθνικη συνειδηση λογο της δυναμης του ελλ.πολιτισμου,της ελλ.παιδειας,οπως αυτα απλωθηκαν μεσω του εμποριου και των αποικιων μας.

    αν ο εθνοφυλετισμος δεν μας αφηνει να επεκταθουμε,πως επεκταθηκαμε την αρχαια εποχη,που ειμασταν εθνος και το γνωριζαμε;

    Ή μηπως,στην εποχη μας θελουμε να επεκταθουμε;που το βλεπεις αυτο;

    λες καμμια θρησκεια και επιστημη δεν τον αποδεχεται.
    η θρησκεια δεν ασχολειται με τα εθνη,την καταγωγη και της εθνικες συνειδησεις αλλα θελει να μας δωσει εναν εξανθρωπισμενο και φιλανθρωπο τροπο ζωης και αυτο φερνοντας μας σε επαφη με τα θεια.

    σφαλω;

    τωρα και τελειωνω,οσων αφορα την επιστημη,αυτη προωθει,διαφημιζει,δες προπαγανδιζει,τα εκαστοτε συμφεροντα.

    και συγκεκριμενα οι γαλλοι,κατα ονομα φραγκοι,εβγαλαν την θεωρια εθνος=πολιτιστικη ταυτοτητα για να καλυψουν την καταγωγη τους απο γαλλους κελτες και φραγκους γερμανους.

    Η Ρωμανια,το λεγομενο βυζαντιο,ηταν το Ρωμαϊκο πολιτικοοικονομικο στρατιωτικο και κοινωνικο συστημα που μεταφερθηκε στην Νεα Ρωμη και οπως και στην παλαια δημιουργουσε ρωμαιους ωστε να σνεχισει να υπαρχει ως συστημα και να καρπωνεται τα πλουτη των λαων που εξουσιαζει.

    θα χαρω να διαβασω τις τοποθετησεις σου.

    Α.Αθαν.

    παρακαλω τον κ.διαχειριστη να αναρτησει την απαντηση μου,ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Α.Αθαν.


    21 Απριλίου 2011 1:52 π.μ.

    ---------------------------

    Αγαπητέ φίλε,

    Διάβασα αυτά που έγραψες στο δεύτερο σχόλιο σου προς τον ΕΑΣΤ, και συνειδητοποιώ ότι βρίσκομαι κάπου ανάμεσα στους δυο σας. Με κάποια συμφωνώ και με κάποια άλλα διαφωνώ.
    Δυστυχώς δεν έχω τον χρόνο για να επεκταθώ περισσότερο λόγω της επικείμενης αναχώρησης μου για το Πάσχα, αλλά θέλω να σταθώ στα δύο κύρια σημεία που θεωρώ πολύ σημαντικά.

    1. Η Ρωμανία δεν είναι Ρωμαϊκή (ήταν), αλλά Ελληνική, μιας και πολύ νωρίς, ήδη από τον 7ο αιώνα πέρασε σε ελληνικά χέρια. Από δε τον 10ο αιώνα υπάρχει ξεκάθαρη αναφορά στην ελληνική εθνική συνείδηση σε έργα λογίων της εποχής.

    2. Ο Εθνοφυλετισμός δεν είναι μια αστήρικτη θεωρία κάποιων, αλλά μια εμφανής πραγματικότητα.
    Σίγουρα το να είναι κανείς φυλετικά Έλληνας (αίμα κλπ) δεν αποτελεί εγγύηση ελληνικότητας από τη στιγμή που δεν μετέχει και στον ελληνικό πολιτισμό.
    Από την άλλη, και το αντίθετο (δηλαδή η πολιτισμική ελληνοποίηση) δεν είναι αρκετός λόγος στο να αποκλείει και την περίπτωση της ύπαρξης φυλετικής καταγωγής από τους αρχαίους Έλληνες.
    Εδώ ζούσαν κάποτε μερικά εκατομμύρια άνθρωποι. Όσοι και αν σκοτώθηκαν, όσοι και αν πέθαναν ή αιχμαλωτίστηκαν ή οτιδήποτε άλλο, δεν έπεσε και περονόσπορος ώστε να εξαφανισθούν όλοι!
    Το ελληνικό γεννετικό στοιχείο υπάρχει ακόμη, ιδίως σε περιοχές ορεινές και δυσπρόσιτες έχει σίγουρα διασωθεί.
    Εν κατακλείδι πιστεύω ότι η αλήθεια είναι κάπου στη μέση!


    Εύχομαι Καλό Πάσχα
    και ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπητέ "Α.Αθανα":

    1."δεν ειμαστε μονο ελληνες στην καταγωγη εν ετος 2011,ομως εχουμε αρκετα το ελληνικο στοιχειο μεσα μας για να δικαιουμαστε να ονομαζομαστε ελληνες"

    Αν φτάσαμε να ψάχνουμε να βρούμε "αίμα" για να ονομαστούμε Έλληνες, τότε αυτό δείχνει πόσο έχουμε Φραγκέψει και απομακρυνθεί από τον πολιτισμό μας.

    2.Η Ρώμη ήταν Ελληνική αποικία. Κάθε Ελληνική αποικία όμως, χρησιμοποιούσε εργάτες-στρατιώτες κτλ και εξελλήνιζε ντόπιους. Η Ρώμη είχε και διέδιδε τον Ελληνικό πολιτισμό. Τα "Λατινικά" είναι διάλεκτος της αρχαίας Ελληνικής, και το "λατιικό" αλφάβητο είναι το Ελληνικό! Η ιστορία που διδασκόμαστε είναι γραμμένη από τους Φράγκους, που ήταν οι φανατικότεοι εχθροί της Ρωμανίας-Βυζαντίου. Οι Λατινόφωνοι(τμήμα των οποίων είναι και οι Βλάχοι, και Βλαχόφωνοι είναι οι Ρουμάνοι και οι Μολδαβοί), είναι συστατικό τμήμα του Ελληνισμού. Δεν υπάρχει "Ιταλικό" έθνος. Είναι δημιούργημα των Φράγκων. Απλά οι Λατινόφωνοι της Ιταλίας Φράγκεψαν, όμως μπορούμε να τους επαναδιεκδικήσουμε, θυμίζοντάς τους την καταγωγή τους, και αποδεχόμενοι όποιον από αυτούς ξαναγίνει Ορθόδοξος και θέλει να ξαναγίνει Έλληνας.

    3.Ο εθνοφυλετισμός είναι δημιούργημα των Φράγκων, διότι οι Φράγκοι σκλάβωσαν τους Ρωμιούς της Δυτικής Ρωμανίας, και ακόμα και όσοι Φράκευαν, ποτέ δε γινόντουσαν ισότιμοι με τους Φράγκους. Σε αντίθεση με την Ρωμανία-Βυζάντιο, που κάθε πολίτης ήταν απόλυτα ισότιμος, ανεξάρτητα εθνικής-φυλετικής καταγωγής.

    4.Θα επεκταθούμε μόνο αν ξαναπιστέψουμε στον πολιτισμό μας, και αν ξαναγίνουμε οικουμενιστές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. καλησπερα απελλη-east

    απελλη καλο ταξιδι και καλη επιστροφη.

    το κυριοτερο προβλημα σε αυτες της συζητησεις ειναι πια εννοια δινουμε στις λεξεις.Ρωμανια λεγοται η χωρα των Ρωμαιων.χωρις την αληθεια δεν παμε πουθενα.ακομα και μετα τις νικες των αραβων και την απωλεια του μακρεμπ και μασρεμπ,δεν υπηρξαν αυτοκρατορες κων/πολεως που να δηλωναν ελληνες αυτοκρατορες ουτε μετανομασαν την αυτοκρατορια σε ελληνικη.η διοικηση ,τα αξιωματα,η νομοθεσια ρωμαϊκα παραμειναν,οι λαοι της ανατολης ρωμαιους μας ονομαζαν,οχι
    γιουναν.οι τουρκοι το 1071 βρηκαν ρωμαιους εξου και το σουλτανατο του ρουμ,δηλ.σουλτανατο τον ρωμαιων,εννοουσαν το σουλτανατο που εξουσιαζει τους ρωμαιους.
    ερζερουμ σημαινει γη ρωμαιων,
    ρουμελη σημαινει χωρα ρωμαιων, οχι ελληνων.
    οι ευγενεις και γενικοτερα η αριστοκρατια ερχοταν απο την μικρα ασια γιατι ειχαν το φοβο μην ανεβει πανω καποιος ελλαδιτης και χασουν την εξουσια απο τους ελληνες-εθνικους.
    ολοι αυτοι τα ρωμαϊκα πολιτειακα συμφεροντα υποστηριζαν και ως ρωμαιοι πολιτευονταν.
    η διανοηση,ισως και μερος του λαου,γνωριζε πως υπηρχε μια καταγωγη απο ελληνες,ομως οπως λεει και στην αλεξιας η αννα κομνηνη:καταγομαστε απο ελληνες και ρωμαιους.

    η τελευταια παραγραφος μου στο σχολιο 21 απρ. 1,52 σου δινει ενα καλο παραδειγμα του τι εννοω.αλλο παραδειγμα οι βραζιλιανοι,αργεντινοι,χιλιανοι και γενικοτερα οι λατινοαμερικανοι...
    θα σου πουν οτι καταγομαστε απο πορτογαλους οι 1η και ισπανους οι υπολοιποι με καποιους ινδιανους ασναμεσα μας ΟΜΩΣ νοιωθουν βραζιλιανοι,αργεντινοι και ου το καθεξης.εχουν ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΙΚΗ,ΑΡΓΕΝΤΙΝΙΚΗ εθνικη συνειδηση οχι πορτογαλικη ή ισπανικη...

    ετσι και οι ελληνες στους μεσους χρονους...

    και να σου πω κατι...
    μας συμφερε αυτο διοτι ειχαμε κληρονομισει τον πανισχυρο ρωμαϊκο θρονο...
    με την διαφορα οτι οταν ανεβαινες πανω αφηνες την ελληνικοτητα σου στην εξωπορτα και πολεμουσες για τα ρωμαϊκα αυτοκρατορικα συμφεροντα,οχι τα ελληνικα.αυτο ηταν μια αναμνηση.

    οι μακεδονικη δυναστεια ηταν αρμενιοι.πολεμησαν για την λευτερια της αρμενιας;οχι βεβαια.

    σε καποια θεματα εχει δικιο ο εαστ ομως το τραβαει πολυ.

    οσον αφορα τον εθνοφυλετισμο δεν τιθεται θεμα ρατσισμου,δεν θεωρω ουτε ειπα καποιον κατωτερο και καποιον αλλο ανωτερο λογο αιματος.ολοι ισοι ανθρωποι ειμαστε,με τα ιδια δικαιωματα και της ιδιες υποχρεωσεις απεναντι στους συνανθρωπους μας.εξαλλου δεν ανεφερα εγω τον ορο αυτο.

    οσον αφορα την ελλ.εθνικη συνειδηση αυτη προωθηθηκε μετα το 1204.
    βοηθησαν και οι δυτικοι σε αυτο,οχι βεβαια για καλο.
    πολυ πιθανως να υπηρχε,δεν ηταν ομως πρωτη στα μυαλα,στην σκεψη των ανθρωπων.

    ο ιστορικος TONBEE,αγγλος αν θυμαμαι,ειχε πει οτι οι ελληνες με το που δηλωσαν ελληνες και εκαναν ελληνικη επανασταση εχασαν την ευκαιρια να παρουν πισω μια αυτοκρατορια.φοβουμε οτι ειχε δικιο.εξαλου ο ρηγας φεραιος εκει το πηγαινε.δυστυχως δεν συμφωνουσε ο κοραης...βλεπεις ηταν περισσοτερο δυτικοτραφεις απο οτι επρεπε.

    ελπιζω να εχω της σκεψεις σου οταν με το καλο επιστρεψεις.

    τωρα east...

    την ρωμαϊκη σημαια που εχεις ως αβαταρ να ξερεις πως την εχω στην καρδια και στο μυαλο μου μαζι με την ελληνικη.

    πρεπει ομως να παραδεχομαστε και την αληθεια.
    απο οοοολα αυτα που σου ειχα γραψει
    τοποθετηθηκες με τα παραπανω;;;

    αν σε 100 χρονια οι ελληνες ειναι απογονοι πακιστανων,αραβων,αφγανοτουρκων, λογο και της νομοθεσιας του γιωργακη,και μιλανε ελληνικα ειναι χρ.ορθ.χορευουν καλαματιανο και ποντιακα,ΕΣΥ και παλι ελληνες θα τους λες;;;

    γιατι η γυναικα του καισαρα πρεπει να φαινεται και τιμια,οχι μονο να ειναι.

    αν οοολοι οι ελληνες το 2100 μοιαζουν με σκουροχρωμους ανατολιτες που ελληνιζουν,θα ειναι και παλι ελληνες;;;

    ξερεις τι θα ειναι;η ταφοπλακα και το τελος του ελληνισμου.

    καταλαβαινω οτι ακουγομαι σαν ακροδεξιος εθνικιστης αλλα δεν ειμαι,μην παρασυρθεις.ειμαι ενας ανθρωπος που αγαπαει την χωρα του και θελει να συνεχισει να υπαρχει.

    τι να τον κανουμε τον πολιτισμο οταν εμεις θα εχουμε πεθανη και θα εχουμε εξαληφθει ως εθνος μετα απο 4000 και βαλε χρονια ιστοριας;;;

    θα ειμαστε δεινοσαυροι που υπαρχουμε ως αναμνηση στα βιβλια και στα μουσεια μεσω τον αρχαιων αγαλματων.

    α.αθαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. east

    η λατινικη φυσικα και επηρεαστηκε απο την ελληνικη αυτο δεν σημαινει οτι ηταν ελλ.διαλεκτος.

    πως το τεκμηριωνεις αυτο;

    α.αθαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. "αν σε 100 χρονια οι ελληνες ειναι απογονοι πακιστανων, αραβων, αφγανοτουρκων, λογο και της νομοθεσιας του γιωργακη,και μιλανε ελληνικα ειναι χρ.ορθ.χορευουν καλαματιανο και ποντιακα,ΕΣΥ και παλι ελληνες θα τους λες;;;γιατι η γυναικα του καισαρα πρεπει να φαινεται και τιμια,οχι μονο να ειναι.αν οοολοι οι ελληνες το 2100 μοιαζουν με σκουροχρωμους ανατολιτες που ελληνιζουν,θα ειναι και παλι ελληνες;;;ξερεις τι θα ειναι;η ταφοπλακα και το τελος του ελληνισμου.καταλαβαινω οτι ακουγομαι σαν ακροδεξιος εθνικιστης αλλα δεν ειμαι,μην παρασυρθεις.ειμαι ενας ανθρωπος που αγαπαει την χωρα του και θελει να συνεχισει να υπαρχει. τι να τον κανουμε τον πολιτισμο οταν εμεις θα εχουμε πεθανη και θα εχουμε εξαληφθει ως εθνος μετα απο 4000 και βαλε χρονια ιστοριας;;;θα ειμαστε δεινοσαυροι που υπαρχουμε ως αναμνηση στα βιβλια και στα μουσεια μεσω τον αρχαιων αγαλματων."

    Αγαπητέ "Α.Αθαν.",

    Οι Τσιγγάνοι-Ρομ είναι ίδια φυλή με τους Πακιστανούς, μιλάνε ίδια γλώσσα με τους Πακιστανούς, όμως είναι Ορθόδοξοι και Ελληνάρες. Και όχι μόνο οι Τσιγγάνοι-Ρομ της Ελλάδας, αλλά όλης της Ευρώπης. Και αυτοαποκαλούνται Ρωμιοί, και είναι πρόσφυγες που προέρχονται από το Βυζάντιο όταν αυτό έπεσε στους Οθωμανούς(Εννοείται πως πλέον δεν είναι όλοι οι Τσιγγάνοι εκτός Ελλάδας Ορθόδοξοι). Οι Αραβόφωνοι επίσης δεν είναι Άραβες, αλλά Ρωμιοί που εξισλαμίστηκαν από τους Άραβες κατακτητές. Ομοίως οι τούρκοι είναι Ρωμιοί που εξισλαμίστηκαν από τους Τούρκους. Οι Ιταλοί και λοιπoί Μεσόγειοι είναι Ρωμιοί που Φράγκεψαν από τους Φράγκους κατακτητές.

    Γιατί κοιτάμε την σημερινή Ελλάδα, και όχι την Μεγάλη Ελλάδα;

    Γιατί συζητάμε αν και πόσο οι Έλληνες είναι Έλληνες, και όχι αν οι μη Έλληνες είναι Έλληνες;

    Γιατί δεν λέμε πχ ότι οι Παστούν είναι Ελληνικής καταγωγής από τους στρατιώτες του Μ.Αλέξανδρου(απλά οι Καλάς δεν εξισλαμίστηκαν);

    Και γιατί μας απασχολεί το χρώμα; Ο Ομπάμα είναι κακός για τους Αγγλοσάξωνες των ΗΠΑ; Η Ρωσία είναι πολτεθνική/πολυφυλετική χώρα. Αυτό την έβλαψε ή την ωφέλησε; Έτσι οι Ρώσοι έγιναν υπερδύναμη.

    Δεν μετράει η φυλετική καταγωγή, αλλά ο πολιτισμός. Ο Ελληνισμός φθήνει συνεχώς απ'όταν σταματήσαμε να πιστεύουμε τον πολιτισμό μας. Δεν υπάρχει "DNA". Αν δεν πιστεύουμε στον πολιτισμό μας, ο Ελληνισμός είναι νεκρός. Όσοι δεν πιστεύουν στον πολιτισμό μας είναι κομπλεξικοί, και αισθάνονται την ανάγκη να προσδιοριστούν με βάση το "αίμα" και την "εδαφική καταγωγή". Ο Ελληνισμός δεν είναι φυλετικά/εθνικά χαρακτηριστικά σωματικής διάπλασης, αλλά οικουμενικός πολιτισμός. Ο εθνοφυλετισμός δεν ταιριάζει στον Ελληνισμό. Ας αφήσουμε τον εθνοφυλετισμό σε αυτούς που δεν έχουν κανένα πολιτισμό να δείξουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. east

    καλα ανθρωπε μου...
    δεν μπορεις να απαντησεις στις θεσεις μου και για αυτο με προσβαλεις ως κομπλεξικο;;;

    στην επιστρεφω την προσβολη και σου λεω οτι κομπλεξικος εισαι εσυ με την ελληνικη καταγωγη και για να νοιωσεις καλυτερα με τον εαυτο σου στηριζεσαι στο πολιτιστικο κεφαλαιο...

    αμαν πια με εσας και την γραφικοτητα σας...

    δεν απαντησες στα επιχειρηματα μου,
    προσκολασε στα φληναφηματα σου χωρις να απαντας σε αυτα που σου λεω.

    και επειδη δεν μπορεις να απαντησεις με προσβαλης εμμεσως ως κομπλεξικο.

    ωραιος εισαι εσυ!

    λοιπον ενα κι ενα κανουν δυο.

    σου εγραψα ενα σκασμο επιχειρηματα...
    εχεις να αντιλογησεις κατι;
    μπορεις να τεκμηριωσεις της αποψεις σου;
    μπορεις να συνδιαλεχτεις χωρις να προσβαλεις τεχνιεντως τον αλλον;

    εγω εκατσα και εγραψα ουκ ολιγα για υποστηριξω την θεση μου.

    καταλαβες εστω και κατι απο τα γραπτα μου; γιατι απαντας προσπερνοντας τα περισοτερα και αναμασας την ιδια ιδεολογια.

    υποστηριξε την, λοιπον με επιχειρηματα και λογικη και αν εχεις δικιο θα υποστηριξω την θεση σου.

    εκτος βεβαια και αν πρακτορευεις τα ρωσικα συμφεροντα ή αν εχεις παρασυρθει απο την ρητορικη τους.

    εδω σε θελω...

    ισως και να εχεις παρασυρθει απο την ρητορικη της Ρωμανιας,ακομα ομως και αν ειναι ετσι οι λαοι που προανεφερες ειναι αλλογενεις.αυτο δεν αλλαζει,χωνεψε το.

    οι αθιγγανοι ειναι ινδοι οπως και οι πακιστανοι που ειναι ινδοι μουσουλμανοι.
    οι παστουν στην καλυτερη να ειχαν εξελληνιστει επι μεγ.αλεξανδρου οπως και οι καλας.γιατι απογονοι ελληνων δεν ειναι.εξελληνισμενοι ντοπιοι ηταν.μεχρι εκει.

    ο ελληνισμος φθινει απο οταν τεθηκε υπο την επηρεια δυτικων.

    η καταγωγη ειναι το κυριωτερο που σου δινει τα δικαιωματα σου σε ενα εθνος κρατος.τραβα στην ιαπωνια να παρεις υπηκοοτητα και ελα να μου πεις.

    εκτος και φαντασιωνεσαι την ΜΕΓΑΛΗ ΡΩΜΑΝΙΑ και κολησες εκει περα.

    θελεις μια ελλαδα νιγηρια,πακισταν,αφγανισταν;τραβα ζησε εκει περα και κοντους ρωμαιους αν εχεις τα κοτσια...

    αλλα η πλειοψηφια των ελληνων ειμαι σιγουρος οτι οταν βγαινει εξω ή οταν παει στην εκκλησια ή στην λαϊκη,θελει να βλεπει οικεια προσωπα οχι πολυεθνικη χωρα.δεν ειμαστε αμερικη,χωρα μεταναστων.

    αν λοιπον εχεις βασεις σε αυτα που λες,εξεθεσετες.

    α.αθαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.