13/4/11

Ελληνική σιγή, σκοπιανή διάψευση

Πλήρης σιγή από πλευράς ελληνικής, αλλά όχι και εκ μέρους της κυβέρνησης των Σκοπίων, υπήρξε ως προς δημοσίευμα περί μυστικών διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο χωρών που έχουν ήδη καταλήξει στην εξεύρεση τριών πιθανών λύσεων ως προς την ονομασία της ΠΓΔΜ. Συγκεκριμένα, ενώ το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τήρησε σιγήν ιχθύος, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ διέψευσε δημοσίευμα (της εφημερίδας «Μακεδονία»).


Στο δημοσίευμα αναφερόταν πως τρία ονόματα βρίσκονται στο τραπέζι των παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων: Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη και Ανω Μακεδονία.

Επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις «πραγματοποιούνται σε συνθήκες απόλυτης εχεμύθειας από εξωυπηρεσιακούς παράγοντες που δεν ανήκουν οργανικά στο υπουργείο Εξωτερικών». Αναφέρονται μάλιστα και τα αρχικά και οι ιδιότητες των εξωυπηρεσιακών αυτών παραγόντων. Για την ελληνική πλευρά λέγεται ότι εκπροσωπείται από τον άτυπο πρωθυπουργικό σύμβουλο Α.Ρ., ο οποίος αξιοποιεί ως μεσολαβητή έναν Ελληνα που ζει στα Σκόπια και βιοπορίζεται με αδιευκρίνιστο τρόπο. Για τη δε πλευρά των Σκοπίων αναφέρονται δύο αδελφοί που εργάζονται ο ένας στις μυστικές υπηρεσίες και ο άλλος στην υπηρεσία τελωνείων.

Εφημερίδα των Σκοπίων (η «Dnevnik») αποκάλυψε και τα πλήρη ονόματα των τριών εκ των τεσσάρων. Πρόκειται για τον Ελληνα επιχειρηματία Εμμανουήλ Μαλέλη και τους αδελφούς Μιγιάλκοφ.

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ «διέψευσε ολοκληρωτικά» τα δημοσιεύματα, κάνοντας μάλιστα λόγο για «αναλήθειες και κατασκευές που στοχεύουν στο να βοηθηθεί κάποιος άλλος και όχι η Δημοκρατία της Μακεδονίας».http://www.enet.gr/
ΑΛΙΚΗ ΜΑΤΣΗ

11 σχόλια:

  1. To "Ανω Μακεδονία" να μην επιλεχθεί ως λύση στο όνομα, διότι στην αρχαιότητα η Άνω Μακεδονία (άνω εννοούμε όχι τη βόρεια αλλά αυτή που είναι σε μεγαλύτερα υψόμετρα) ήταν περιοχή με αυτό το όνομα και εκτεινόταν περίπου στην σημερινή Δυτική Μακεδονία.
    Υπάρχει δηλαδή ιστορικά η Άνω Μακεδονία. Βόρεια της Άνω Μακεδονίας βρισκόταν η Πελαγονία.
    Πελαγονία έχουν και σαν όνομα οι Σκοπιανοί την περιοχή της Οχρίδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θέλουν ονόματα; Ορίστε μερικά:

    Πελαγονία
    Βαρδάρης/Δημοκρατία του Βαρδάρη
    Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία (και μόνο)
    Δημοκρατία των Σκοπίων
    Ομοσπονδία Αλβανοσλαβικών/Σλαβοαλβανικών Περιοχών
    Δημοκρατία βόρεια της Μακεδονίας (η μόνη επιτρεπόμενη χρήση του όρου μας)
    ...και διάφορα άλλα. Αλλά συζητήσεις που απαιτούν χρήση του όρου μας και μόνο δε συνιστούν διαπραγμάτευση, βάσει απλής επεξήγησης του ορισμού.

    Μπήκε ο κλέφτης σπίτι μας και ερχόμαστε σε συμφωνία να του ανήκει η κουζίνα... Έτσι μας παρουσιάζουν οι επιτηρητές της διαπραγμάτευσης την πολιτική μας, λες και τους χρωστούμε. Μόνο που εδώ και μερικά χρόνια φτάσαμε από την κουζίνα σε ολόκληρο τον πρώτο όροφο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη και Ανω Μακεδονία"

    Κάθε όνομα που περιέχει τον όρο "Μακεδονία", σημαίνει ότι ο κόσμος θα τους αποκαλεί σκέτο "Μακεδονία", εφόσον δεν υπάρχει άλλο κράτος που να περιέχει στο όνομά του αυτόν τον όρο για να γίνει μπέρδεμα.

    Πχ ο Τσάβες ονόμασε την Βενεζουέλα "Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας", όμως όλοι την λένε απλά Βενεζουέλα. Αντίθετα η Βόρεια και Νότια Κορέα, αποκαλούνται με ολόκληρο το όνομα διότι υπάρχουν 2 Κορέες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κουίζ για να περνά η ώρα:
    Ποιό είναι το όνομα του 4ου που δεν αναφερεται? Είναι άτυπος πρωθυπουργικός σύμβουλος. Τα αρχικά του είναι Α.Ρ. Μήπως το λένε Άλεξ το καλόπαιδο κιόλας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είναι λάθος να μπαίνουμε στη διαδικασία να ψάχνουμε εμείς όνομα για το μόρφωμα,εμείς απλά αρνούμαστε να υπάρχει ο όρος Μακεδονία στο όνομά τους,απο εκεί και πέρα είναι δικός τους πρόβλημα η κρίση ταυτότητας που αντιμετωπίζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ Χρήστο Χατζησαββίδη

    Λες το αυτονόητο και είναι απορίας άξιο γιατί πολλοί δεν το καταλαβαίνουν. Ούτε Μακεδονία, ούτε παράγωγα κι ας βρούνε ό,τι όνομα θέλουν. Ήταν από την αρχή λάθος που μπήκαμε σε διάλογο μαζί τους για τέτοιο θέμα. Ούτως ει άλλως, ο χρόνος δουλεύει εις βάρος τους, διότι οι Αλβανοί, οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται για τον "μακεδονισμό", επείγονται να τελειώνει η ιστορία αυτή. Διαφορετικά, θα δοκιμάσουν και πάλι να αποσχισθούν και την φορά αυτή μάλλον θα το καταφέρουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μητσοτακισταν εχει το Μ μεσα ,τους φτανει .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Vardarska Macedonia. Ιστορικότατο και ακριβές.
    Εκτός αν ονομαστεί Σλαβομακεδονία- εξ ίσου σωστό- με Αλβανική μειονότητα (ισοδυναμεί με ανέκδοτο πλέον.
    Όλα τα άλλα είναι εις βάρος μας γιατί θα επικρατήσει ο όρος Μακεδονία, όπως σωστά αναφέρει ο East εν προκειμένω-εκπλήσοντάς με ομολογουμένως.
    Διαφορετικά καμμία Μακεδονία παρά μόνο η Ελληνική.
    Αν τώρα που οι συνθήκες μας ευνοούν δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε τα δίκαιά μας, τότε δεν θα το κάνουμε Ποτέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ 13 Απριλίου 2011 11:49 μ.μ.

    είπαμε:

    α) Δεν θα γίνουμε εμείς νονοί του μορφώματος.

    β) Όχι Μακεδονία ή παράγωγο. Διαφορετικά θα καταλήξει σε σκέτο Μακεδονία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (επεκτατικές βλέψεις, αναγνώριση εθνότητας, γλώσσας, εθνικής μειονότητας εν Ελλάδι).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κάποιος μου είχε πεί μια ιδέα για το όνομα της ΦΥΡΟΜ

    "Μαιμού Μακεδονία=Monkey Macedonia να τους πούμε, για να ησυχάσουν και αυτοί και εμείς. Αλλωστε είναι η πάσα αλήθεια..."
    Ετσι μου είχε πεί ο άνθρωπος σκασμένος στα γέλια. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. και έτσι να τους πούμε Ελίνα, θα ισχυριστούν ότι έφταναν μέχρι την Κρήτη για να καλλιεργούν τις μπανάνες...

    Ministre plénipotentiaire

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.