17/4/11

Πρόβλημα...ρευστότητας στα Βαλκάνια

Του Κ. Παπαγρηγόρη

EKTOΣ των ελληνικών συνόρων και πιο συγκεκριμένα στις θυγατρικές που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης μεταφέρεται σταδιακά το ζήτημα περιορισμένης ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι.


Σύμφωνα με πληροφορίες, η έλλειψη ρευστότητας και η εκτόξευση του κόστους χρήματος για τους μητρικούς ομίλους, έχουν σαν αποτέλεσμα την αδυναμία από πλευράς ελληνικών τραπεζών να χρηματοδοτούν τις ανάγκες των μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στα Βαλκάνια και κατ'Α επέκταση τη συρρίκνωση των μεριδίων τους στις συγκεκριμένες αγορές.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών χάνουν εταιρικούς πελάτες - ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς δεν είναι σε θέση να παρέχουν ούτε ανταγωνιστικά επιτόκια αλλά ούτε και το ύψος της χρηματοδότησης που προσφέρουν οι ξένες τράπεζες. Ετσι, ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή αναγκάζονται να διακόψουν τη συνεργασία τους με εγχώριες τράπεζες και να στραφούν σε ξένες.

Και αυτό γιατί οι θυγατρικές των μεγάλων τραπεζών του εξωτερικού έχουν μεγάλο πλεονέκτημα, καθώς απολαμβάνουν το χαμηλότερο κόστος χρήματος και τις μεγάλες γραμμές χρηματοδότησης που τους προσφέρουν οι μητρικοί όμιλοι.

Επιτελικά στελέχη τραπεζών παραδέχονται το ανταγωνιστικό μειονέκτημα των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό. «Είναι σαφές ότι όσο οι διεθνείς αγορές παραμένουν κλειστές για ελληνικό κίνδυνο και οι καταθέσεις μειώνονται, δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε όλες τις δραστηριότητες των θυγατρικών μας στο εξωτερικό. Με τα σημερινά δεδομένα η χρηματοδότηση επιχειρήσεων στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης δεν είναι εύκολη», τονίζει στέλεχος τράπεζας.

Μια πρώτη λύση στην οποία προσφεύγουν οι ελληνικές τράπεζες είναι η αλλαγή του επιχειρηματικού τους μοντέλου στο εξωτερικό, τουλάχιστον έως ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Eτσι εστιάζουν στον τομέα της λιανικής τραπεζικής - καταναλωτικά, στεγαστικά και μικρά δάνεια σε ελεύθερους επαγγελματίες, η οποία έχει, συγκριτικά, μικρότερες ανάγκες ρευστότητας. Με τον τρόπο αυτό αξιοποιούν αποδοτικότερα τους περιορισμένους πόρους και παράλληλα προσπαθούν να διατηρήσουν ισχυρή παρουσία στις χώρες της περιοχής.


Η αιτία του κακού

Σήμερα οι ελληνικές τράπεζες υποφέρουν τόσο από την έλλειψη ρευστότητας, με τις καταθέσεις να μειώνονται και τη διατραπεζική αγορά να παραμένει κλειστή γι'Α αυτές, όσο και από το υψηλό κόστος χρήματος, καθώς για να διατηρήσουν την καταθετική τους βάση προσφέρουν υψηλά επιτόκια στους καταθέτες.

Επιπλέον, η καταθετική βάση στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης είναι περιορισμένη και δεν επιτρέπει την αυτόνομη ανάπτυξη των εργασιών (άντληση καταθέσεων για τη χορήγηση δανείων).

Σημειώνεται ότι πριν από την κρίση οι εγχώριες τράπεζες αντλούσαν ρευστότητα από τη διατραπεζική αγορά, την οποία διοχέτευαν στις χώρες που δραστηριοποιούνται για την ανάπτυξη των εργασιών τους. Ως εκ τούτου οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στη ΝΑ Ευρώπη λειτουργούν με μεγάλα ελλείμματα καταθέσεων σε σχέση με τις χορηγήσεις τους και χρειάζονται συνεχή παροχή ρευστότητας από την Αθήνα, η οποία με τη σειρά της δανείζεται από την ΕΚΤ με εγγυήσεις του Eλληνικού Δημοσίου.

Το μοντέλο αυτό χρηματοδότησης, τονίζουν τραπεζικά στελέχη, εγκυμονεί ανά πάσα στιγμή να μεταδώσει την ελληνική δημοσιονομική και τραπεζική κρίση στις οικονομίες των γειτονικών μας χωρών. Επιπλέον, η διεθνής εμβέλεια των κραδασμών στην ελληνική οικονομία υπονομεύει την εμπιστοσύνη των καταθετών τρίτων χωρών σε τράπεζες ελληνικής ιδιοκτησίας, δημιουργώντας ακόμη σοβαρότερη πίεση στη ρευστότητα των θυγατρικών εξωτερικού.
Εxpress.gr

1 σχόλιο:

  1. ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΤΩΡΑ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΑΦΑΙΜΑΞΕΩΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΕΙΣΔΥΣΕΙΣ ΣΤΙΣ, ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ, ΦΙΛΙΚΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ.

    ΔΕΙΤΕ
    http://isxys.blogspot.com/2011/04/blog-post_5211.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.