18/4/11

Ελλειμμα εμπιστοσύνης

της Ελίνας Γαληνού
"Ποιό κόμμα εμπιστεύεστε περισσότερο;" Η ερώτηση αυτή ειδικά στην παρούσα φάση, ηχεί στα αυτιά των περισσοτέρων ανθρώπων, σαν ειρωνεία. Παρ΄όλο που η αξιοπιστία των γκάλοπ γενικά αμφισβητείται, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι τα ποσοστά μαζικής απαξίωσης ως προς τον πολιτικό κόσμο που εμφανίζονται το τελευταίο διάστημα, είναι απόλυτα συμβατά με το κλίμα. Παρατηρώντας διάφορους χώρους και ομάδες, διαπιστώνεται ότι η κοινή γνώμη κυμαίνεται μεταξύ δυσπιστίας (στην καλύτερη περίπτωση) και ακραίας άρνησης.

Αυτά τα φαινόμενα, επιβεβαιώνουν ότι η λαική πίστη φθίνει απελπιστικά ως προς τους πολιτικούς και τα κόμματα, σ΄ένα σκηνικό διάλυσης. Πράγματι, η διάλυση που εξαπλώνεται μέρα με τη μέρα περισσότερο, δεν κρύβεται από πουθενά. Η υποτυπώδης συνοχή της ήδη φθαρμένης κοινωνίας, αρχίζει κι΄αυτή να διαλύεται. Σε όλους τους τομείς, επικρατεί χαώδης κατάσταση, η οποία επιδεινώνεται βαθμιαία με γρήγορους ρυθμούς. Τα μέλη της κοινωνίας, παρατηρούν αμήχανα αυτήν την πρωτοφανή κατάσταση, αδυνατώντας να σταθεροποιήσουν πλέον τα βήματά τους έστω και υποτυπωδώς. Το έδαφος τρικλίζει κάτω από τα πόδια μας και όλα μοιάζουν να στριφογυρίζουν σ΄ένα τσουνάμι που παραλύει τις αντιστάσεις πέρα για πέρα.
Ετσι λοιπόν κατέληξε η εποχή της παραπλανητικής ευδαιμονίας που ζήσαμε εφησυχασμένοι στο "φάε, πίνε και ευφραίνου" ώσπου μας ξύπνησε ο συναγερμός που γι΄άλλους ήταν αναπάντεχος και γι΄άλλους ίσως αναμενόμενος.¨"Και τι φταίγαμε εμείς αφού οι πολιτικοί μας ήταν διαχειριστές της τύχης μας;'αναρωτιέται ένας απλός άνθρωπος. "Ναί, αλλά εμείς τους ψηφίζαμε.." απαντάει άλλος. "Και πώς να ξέρουμε ότι θα μας γελάνε κάθε φορά;" απορεί ένας τρίτος. Μαντικές ικανότητες βέβαια ίσως να μην έχει ο λαός, όμως με τόσα που είχε δεί, θα έπρεπε να διαθέτει περισσότερη ωριμότητα. Να μην ελκύεται από συνθηματικές υποσχέσεις τόσο εύκολα. Διότι αν στάθμιζε τα πράγματα όπως τα σταθμίζει τώρα που έφτασε ο κόμπος στο χτένι, ίσως να μην είχε πέσει σε τόσες παγίδες. Η ουσία είναι μια και η ευθύνη ανήκει στους περισσότερους από μας. Ψηφίζαμε τους πολιτικούς, όχι με γνώμονα το καλό της χώρας, αλλά το τι μας "βολεύει". Ανάλογες με την πυραμίδα που συνέθετε μεγάλα και μικρά συμφέροντα, ήταν και οι προτιμήσεις μας. Τώρα είναι πια αργά για δάκρια!
Ομως, εφ΄όσον η ζωή συνεχίζεται, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Η κρίση ίσως είναι σκληρή, κυρίως για τους αθώους, αλλά οπωσδήποτε αναδεικνύει κάποιες ευκαιρίες και αναγκαιότητες. Μια απ΄αυτές είναι η αναγκαιότητα να αλλάξουμε νοοτροπία ως προς τις αξίες που επιλέγουμε. Σ΄έναν κόσμο που καταρρέει σαν σάπιο οικοδόμημα, όπου τα "ποντίκια" ξεπηδάνε πρώτα και μας πνίγουν, μοιάζει πολύ δύσκολο και πράγματι, είναι..Δυστυχώς οι κληρονομιές του παρελθόντος μας φόρτωσαν όχι μόνο με τεράστιο οικονομικό έλλειμμα, αλλά και εξ΄ίσου μεγάλο έλλειμμα κοινωνικής εμπιστοσύνης. Δεν εμπιστευόμαστε ούτε κατά διάνοια τα πολιτικά συστήματα που μας απογοήτευσαν, αλλά ούτε κάν τον διπλανό μας. Ομως σίγουρα αναγνωρίζουμε ότι αν ένα καράβι μένει ακυβέρνητο μέσα σε τόση τρικυμία, οδεύει κατ΄ευθείαν για ναυάγιο. Θα παραιτηθούμε, ή θα συνεχίσουμε προσπαθώντας και δοκιμάζοντας; Οσο κι΄αν δυσπιστούμε, η λύση εξαρτάται κατά πολύ από μας και τις προτεραιότητές μας όσον αφορά τις νέες δυνάμεις που θα πρέπει να αναδείξουμε...

11 σχόλια:

  1. Φινλανδία: Με το καλημέρα σας, μπλόκο στις Βρυξέλλες ...

    Δεν είναι έκπληξη. Τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα κερδίζουν έδαφος. Οι λαοί δεν θέλουν πια να σκύβουν το κεφάλι στις εντολές του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών, το οποίο ούτε εξέλεξαν ούτε γνωρίζουν. Ο Nigel Farage τα έχει τόσες φορές πει.

    Πιστεύω ότι το μόρφωμα που λέγεται ΕΕ οδεύει προς διάλυση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναί, διότι ξέφυγε τελείως από τις αρχές με τις οποίες ξεκίνησε. Τώρα όπως του σφυράνε οι κεφαλαιαγορές, χορεύει (ή μάλλον τρικλίζει).
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παντως ο νεοελληνας εμπιστευεται οποιο κομμα του δωσει τα περισσοτερα...(πιθανως και ο νεοευρωπαιος).
    Δε μπανα του χωνεις στην μυτη την μπουρκα και τον χυμαδοαλβανο ,αμα του δινεις το μπαγιοκο
    εισαι μια χαρα...ο καλυτερος...
    Α!ρε παυλοπουλα...αδικηθηκες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Ομως, εφ΄όσον η ζωή συνεχίζεται, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία."

    Ακριβώς. Έτσι γίνεται πάντα. Έτσι γινόταν και πριν, έτσι θα γίνει και τώρα. Παλιά ψηφίζανε με την ελπίδα - προσδοκία ενός διορισμού ή μιάς "τακτοποίησης" ή μιάς αυξησούλας έστω. Τώρα ο πήχυς έχει κατέβει και θα ψηφίσουν με την ελπίδα τής επιβίωσης (πολύ ισχυρό κίνητρο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
    Ερ.-Ποιό κόμμα εμπιστεύεστε περισσότερο ;
    Απ.- Το Κανένα.
    Ερ.-Με ειρωνεύεστε ;
    Απ.-Όχι, γιατί εσείς προηγηθήκατε στην ειρωνεία.
    Ερ.-Κατά την άποψή σας, θα ανταπεξέλθετε απο αυτό το χάος ;
    Απ.-Είμαστε χαοτικός λαός, και εμείς θα το ξεπεράσουμε, όχι οι πολιτικοί μας.
    Ερ. - Τί εννοείτε ;
    Απ.- Στο χάος που επικρατεί δικαιολογείται η χαοτική συμπεριφορά μα να φτάσει στα άκρα, και αλλοίμονο σε αυτούς που κυβέρνησαν.
    Ερ.-Δηλαδή, θέλετε να πείτε ότι θα φτάσετε σε ακραίες καταστάσεις ; Μην ξεχνάτε είμαστε δημοκρατική χώρα!
    Απ.-Η Δημοκρατία, εφόσον ξεκινά απο τον λαό και καταλήγει σε αυτόν, όπως και αν αντιδράσει είναι θεσμοθετημένο και θεμιτό.
    Ερ.-Μα εσείς τους αναδείξατε στην εξουσία και φταίτε.
    Απ.- Ναι εμείς, όμως αν ένας πολίτης πει ψέματα, δικάζεται και τιμωρείται απο την δικαιοσύνη. Εδώ έχουμε ανισονομία, αφού προεκλογικά ψεύδονται ασύστολα και ποτέ δεν καταδικάστηκαν. Αλλά, είναι πραγματικότητα, διότι οι νόμοι έχουν ισχύ για τους απλούς πολίτες, ενώ γι αυτούς που τους επιβάλλουν φρόντισαν να έχουν ασυλία.
    Ερ.-Ναι, όμως ψηφίζατε τους πολιτικούς, όχι με γνώμονα το καλό της χώρας, αλλά με το τι σας "βόλευε".
    Απ.-Το βόλεμα, απο βολευτή...κύριε γίνεται στον στενό βολικό περίγυρο και όχι σε έκταση. Στην έκταση δίνονται υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα !
    Ερ.-Συμπεραίνετε ότι οι κληρονομιές του παρελθόντος μας φόρτωσαν όχι μόνο με τεράστιο οικονομικό έλλειμμα, αλλά και εξ΄ίσου μεγάλο έλλειμμα κοινωνικής εμπιστοσύνης ;
    Απ.- Δυστυχώς για σας που με ρωτάτε δεν το διατυπώσατε σωστά. Κληρονομάς κάτι εφ΄ όσον είσαι του άμεσου συγγενικού περιβάλλοντος, όπως λέει και η δικονομία. Εμείς ο απλός λαός δεν έχουμε συγγένεια με τους κυβερνώντες. Άλλωστε (μάλλον δεν παρακολουθείτε φαίνεται όσα γίνονται στη Βουλή), όταν βγαίνει νέα κυβέρνηση, πάντα ξεκινά τον λόγο της με την συνήθη φράση "κληρονομήσαμε πολλά προβλήματα απο τους προηγούμενους". Επομένως αυτοί που εναλλάσσονται στην εξουσία αλληλοκληρονομούνται και ο λαός δεν συμμετέχει στην "κληρονομιά".
    Ερ. - Ευχαριστώ, για τον χρόνο σας να απαντήσετε.
    Απ.-Εγώ σας ευχαριστώ. Μην στεναχωριέστε για τον χρόνο, έτσι κι αλλοιώς είμαι άνεργος και έχω πολύ χρόνο στη διάθεσή μου να δίνω συνεντεύξεις........

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μάλιστα Αρχικέραυνε. Να θυμηθούμε να το χρησιμοποιήσουμε αν χρειαστεί.

    Πιγκουίνε, λές να ξαναψηφίσει ο λαός; Εγώ νομίζω ότι απελπίστηκε. Τον τρέλαναν. Τώρα τα έχει παίξει. Είναι πολλοί έτσι, μην αμφιβάλεις.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εχεις δικαιο Ελινα,
    αλλα αυτη η νοοτροπια με την οποια ο κοσμος ψηφιζε τα κομματα,
    καθοριζοταν εν πολλοις και απο τα ΜΜΕ.Και εχουν και αυτα μεγαλο μεριδιο ευθυνης
    Τωρα ολοι κανουν τον τιμητη,κατι σαν μετα χριστον προφητες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όλοι μιλάνε με ένα δεδομένο: "ότι έχουμε Δημοκρατία" !!!
    ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΛΑΘΟΣ!!! ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ!
    Και φυσικά ΔΕΝ εμπιστεύεται ο Έλληνας τα "κόμματα", ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΜΑΤΑ !!! ΕΙΝΑΙ ΓΚΑΓΣΤΕΡΙΚΕΣ ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΙΝΟΥΝ ΤΟ ΑΙΜΑ!
    Το κακό είναι ότι ΔΕΝ πιάσαμε ακόμη πάτο! Αν είχαμε πιάσει, θα καταλαβαίναμε τι φταίει! Και όταν εντοπίσεις το πρόβλημα, ΤΟΤΕ ΒΡΙΣΚΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗ ΛΥΣΗ !!!
    Δημοσθένης ο Μακεδών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ναί γιατί τα ΜΜΕ που είχαν απήχηση, δεν ήταν ανεξάρτητα από το σύστημα.
    Οι ανεξάρτητες φωνές αν τολμούσαν να πούν τα πράγματα με το όνομά τους, δεν τις άφηναν ν΄ακουστούν. Το σύστημα είχε επινοήσει πάρα πολλούς τρόπους αποκλεισμού που δεν μπορούσε να αποδειχτεί. Και τις έθαβε.
    Η Δημοκρατία είναι κατ΄επίφασην αυτή τη στιγμή Δημοσθένη. Αλλά ακόμα και αν εντοπιστεί το πρόβλημα, είναι δύσκολο να βρεθεί λύση, αν δεν εξαρτάται μόνο από μας. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ελίνα, δεν αμφιβάλλω καθόλου ότι τώρα (που δεν έχουν προκηρυχθεί εκλογές) είναι όπως το λες. Αλλά όταν έρθει η ώρα (και με την κατάλληλη δοσολογία τρομοκράτησης και ελπίδας ταυτόχρονα), όλοι οι κοψοχέρηδες θα τρέξουν "ζούπιτοι στις κάλτσες"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πιγκουίνε,
    Γίνεται έτσι (και το είδαμε και στις αυτοδιοικητικές εκλογές άλλωστε), γιατί παίζουν με τα όρια της ψυχολογίας του κόσμου. Οπως λές και εσύ, ξέρουν πώς θα του βάλουν βενζίνα την τελευταία στιγμή.
    Ομως αυτός ο κόσμος, αν δεν το αντιληφθεί σε μια επόμενη φάση αυτό και πέσει πάλι στην λούμπα (όπως το 2009 με το "υπάρχουν λεφτά" ή ένα ενδεχόμενο "ή με ψηφίζετε, ή μένουμε στο δρόμο"), τι να πώ;
    Τι να τα κάνουμε μετά τα ευχολόγια, γιατί μόνο αυτά θα μας μείνουν.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.