9/2/12

Μίνι εμφύλιος στην κυβερνητική παράταξη της Τουρκίας;

Ανακρίνεται ο αρχηγός των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών και στενός συνεργάτης του Ερντογάν, Χακάν Φιντάν
Του Νίκου Στέλγια
Στα πλαίσια της εκδίκασης της υπόθεσης KCK, οι τουρκικές διωκτικές αρχές εστιάζουν την προσοχή τους στις «αστικές οργανώσεις» του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος.

Η τουρκική εφημερίδα «Χιουρριγιέτ» και το ειδησεογραφικό δίκτυο CNN TURK μεταδίδουν από το βράδυ της Τρίτης μια σημαντική είδηση. Σύμφωνα με πληροφορίες από τουρκικούς δικαστικούς κύκλους, οι Τούρκοι εισαγγελείς αναμένεται να προχωρήσουν στην ανάκριση του αρχηγού των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ), Χακάν Φιντάν, στο πλαίσιο της εκδίκασης της πολύκροτης υπόθεσης KCK.


Στα πλαίσια της εκδίκασης της υπόθεσης KCK, οι τουρκικές διωκτικές αρχές εστιάζουν την προσοχή τους στις «αστικές οργανώσεις» του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος. Σύμφωνα με τους Τούρκους εισαγγελείς, το παράνομο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν στοχεύει στη δημιουργία συνομοσπονδιακών δομών στην Τουρκία και για αυτό τον σκοπό έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο, το οποίο ονομάζεται «KCK».

Η «Χιουρριγιέτ» μεταδίδει την πληροφορία ότι ο κ. Φιντάν θα ανακριθεί με την κατηγορία ότι παρείχε υποστήριξη και πληροφορίες στο ΡΚΚ. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, μαζί με τον κ. Φιντάν αναμένεται και η ανάκριση των πρώην ηγεσιών της ΜΙΤ.

Το προηγούμενο φθινόπωρο, ο κ. Φιντάν βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας με ένα σημαντικό ηχητικό ντοκουμέντο, το οποίο αφορούσε τις μυστικές συνομιλίες της τουρκικής κυβέρνησης με τους αρχηγούς του ΡΚΚ στο Όσλο της Φινλανδίας. Σε αυτές τις μυστικές συναντήσεις, ο κ. Φιντάν έλαβε μέρος ως ειδικός απεσταλμένος του Τούρκου πρωθυπουργού.

Ο κ. Φιντάν είναι στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και έχει αναλάβει πρόσφατα την ηγεσία της ΜΙΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα, μια μερίδα εντός του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), η οποία διατηρεί ιδιαίτερες σχέσεις με το επιτελείο και τις μυστικές υπηρεσίες της τουρκικής αστυνομίας, ασκεί έντονη κριτική στον στενό κύκλο συνεργατών του Τούρκου πρωθυπουργού. Κατά την άποψη αυτής της μερίδας, το περίφημο «κουρδικό άνοιγμα» της τουρκικής κυβέρνησης ήταν ένα μεγάλο λάθος και η μοναδική στρατηγική της κυβέρνησης στο Κουρδικό θα πρέπει να είναι η στρατιωτική και πολιτική περιθωριοποίηση του ΡΚΚ.

* Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη

www.kathimerini.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.