10/6/14

iPhone: Ο κατάσκοπος δίπλα σας - Πώς να απενεργοποιήσετε το "εμφύτευμα" παρακολούθησης

ΘΟΔΩΡΗΣ ΛΑΪΝΑΣ 
 Βάλτε «λουκέτο» στην… κερκόπορτα του iPhone 
 Ειδικοί δείχνουν τον τρόπο προστασίας από την παγίδευση της συσκευής 
 H λειτουργία DFU στο iPhone εμποδίζει οριστικά τις υποκλοπές των συνομιλιών του κατόχου του - οι οποίες μπορούν να συμβούν ακόμη και όταν εκείνος νομίζει ότι έχει απενεργοποιήσει τη συσκευή του!
Νέα Υόρκη 
Για μια ακόμη φορά ο Εντουαρντ Σνόουντεν, ο πρώην πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, προχώρησε σε αποκαλύψεις για τις δυνατότητες παρακολούθησης που έχουν υπηρεσίες όπως η NSA. Ο Σνόουντεν αποκάλυψε σε εκπομπή του αμερικανικού δικτύου NBC ότι υπάρχει δυνατότητα παγίδευσης των τηλεφώνων iPhone που ως γνωστόν διαθέτουν δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.
Με αυτή την παγίδευση μπορεί κάποιος να κρυφακούει όσα ο κάτοχος της συσκευής συζητά, ακόμη και όταν έχει κλειστή τη συσκευή του! Μετά την αποκάλυψη ειδικοί έσπευσαν να υποδείξουν έναν τρόπο ώστε να παρεμποδίζεται αυτή η παγίδευση των iPhones.

Το εμφύτευμα
Η παγίδευση στην οποία αναφέρθηκε ο Σνόουντεν γίνεται με μια τεχνική που είναι γνωστή στον κόσμο των υποκλοπών με τον όρο «εμφύτευμα». Το εμφύτευμα στο οποίο αναφέρεται ο Σνόουντεν λειτουργεί με τρόπο τέτοιο ώστε να νομίζει ο κάτοχος της παγιδευμένης συσκευής ότι αυτή είναι απενεργοποιημένη ενώ στην πραγματικότητα είναι σε (κρυφή) λειτουργία και δέχεται εντολές όπως επί παραδείγματι να ενεργοποιήσει το μικρόφωνο. Ετσι ο υποκλοπέας μπορεί να ακούει ό,τι συζητά ο κάτοχος της συσκευής.
Το εμφύτευμα έχει την μορφή λογισμικού και μπορεί να τοποθετηθεί σε μια συσκευή είτε αν αποκτήσει κάποιος απευθείας πρόσβαση σε αυτήν για να το τοποθετήσει είτε από μακριά, αν η συσκευή συνδεθεί με το διαδίκτυο ή μέσω του συστήματος συχνοτήτων στις οποίες λειτουργεί η συσκευή. Το εμφύτευμα μπορεί να είναι επίσης και κάποιο εξάρτημα για την τοποθέτηση του οποίου απαιτείται φυσικά απευθείας πρόσβαση στο επίμαχο κινητό.
Πώς θα προστατευθείτε
Οπως ήταν ευνόητο η αποκάλυψη του Σνόουντεν εκτός από συζητήσεις προκάλεσε και πολύ μεγάλη αναστάτωση στους κατόχους των iPhones. Ετσι κάποιοι ειδικοί στον τομέα των κινητών τηλεφώνων έσπευσαν αρχικά να επιβεβαιώσουν τον πρώην πράκτορα αναφέροντας ότι πράγματι υπάρχει αυτό το κενό ασφαλείας στα iPhones αλλά δίνοντας παράλληλα και μια λύση. Εδειξαν μάλιστα ένα τρόπο με τον οποίο παρεμποδίζεται η λειτουργία του εμφυτεύματος.
Ο κάτοχος του iPhone πρέπει αρχικά να συνδέσει τη συσκευή σε μια πρίζα ή σε θύρα USB. Στη συνέχεια θα πρέπει να κρατά πατημένο το πλήκτρο της έναρξης λειτουργίας (power) της συσκευής. Μετά από τρία δευτερόλεπτα κρατώντας πατημένο το power πατήστε και το πλήκτρο κεντρικής λειτουργίας της συσκευής (home). Κρατήστε και τα δύο πλήκτρα πατημένα για δέκα δευτερόλεπτα. Αφήστε αρχικά το πλήκτρο power ενώ συνεχίζετε να κρατάτε το home για περίπου 15 δευτερόλεπτα. Θα ενεργοποιηθεί η λειτουργία DFU που η συμβατική της χρήση σχετίζεται με την αναβάθμιση λογισμικού της συσκευής αλλά, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπλοκάρει και τα συγκεκριμένα εμφυτεύματα.

1 σχόλιο:

  1. H λειτουργία DFU στο iPhone εμποδίζει οριστικά τις υποκλοπές των συνομιλιών του κατόχου του"

    Τίποτα δεν εμποδίζει τις υποκλοπές από ηλεκτρονικές συσκευές αλλά και χωρίς κινητό πλέον δεν γίνεται. Τουλάχιστον για τα απλά καθημερινά διότι και να μην θέλεις οι άλλοι λειτουργούν έτσι. Πρέπει να προσαρμοστείς (μέχρι ένα σημείο) για να επικοινωνείς.


    Αυτό που μπορεί να γίνει είναι να έχουμε μια συσκευή όχι και τόσο σύγχρονη σε σχέση με τη πλειοψηφία και όταν θέλουμε "ασφάλεια" (για οποιοδήποτε λόγο) να βγάζουμε τη μπαταρία και τη κάρτα sim, να τα βάζουμε σε ένα κουτί και να το κρύβουμε μακριά από εκεί που γίνεται η συζήτηση, χωρίς να υπάρχουν σταθερά τηλέφωνα, σύνδεση ίντερνετ, πρίζες τηλεφώνου, ηλεκτρονικός υπολογιστής, ραδιόφωνο κι άλλα διάφορα στο χώρο που συζητάμε.


    Μια τηλεκάρτα ΟΤΕ όσα χρόνια κι αν περάσουν θα είναι χρήσιμη αν και ένας στόχος παρακολούθησης μπορεί να εντοπιστεί γρήγορα και να γίνει καταγραφή από οποιαδήποτε τηλεφωνική συσκευή κι αν μιλάει. Και το πλεονέκτημα της τηλεκάρτας ΟΤΕ για θάλαμο δεν υπάρχει πλέον ουσιαστικά.


    Το να χρησιμοποιήσει κάποιος το κινητό άλλου ατόμου είναι άχρηστο διότι με κατάλληλα λογισμικά μπορεί να γίνει ταυτοποίηση της φωνής, καταγραφή και εντοπισμός θέσης.


    Το καλύτερο είναι από κοντά με χαλαρό περίπατο. Τα πάρκα με ωραία συντριβάνια και οι εκδρομές στη φύση είναι μια χαρά χώρος για να συζητάς με γρήγορο ή σταθερό ρυθμό και προς χαμηλή ένταση.


    Ποτέ άλλοτε η υποκλοπή επικοινωνιών δεν ήταν τόσο εύκολη υπόθεση (ακόμα και για ερασιτέχνες) όπως σήμερα. Τα δίκτυα πλέον υπάρχουν, είμαστε μέρος τους όλοι. Το μόνο που έχει να κάνει κάποιος είναι να «χρησιμοποιήσει» το δίκτυο.


    Τρομακτικό αλλά αν σκεφτούμε ψύχραιμα υπάρχει και η θετική πλευρά…

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.