23/4/15

Την Παρασκευή αρχίζουν οι συνομιλίες Ελλάδος - Τουρκίας για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ)

Αθανασόπουλος Αλ. Άγγελος 
Πηγές αναφέρουν ότι δεν αναμένονται δραματικές εξελίξεις
Χαμηλούς τόνους και «μικρό καλάθι» κρατά η Αθήνα ενόψει της επανέναρξης, την Παρασκευή 24 Απριλίου στην Τουρκία, των συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) - έπειτα από δύο χρόνια αναστολής. Πηγές που βρίσκονται σε θέση να γνωρίζουν τι έχει διαμειφθεί το τελευταίο διάστημα επισημαίνουν ότι με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα δεν θα πρέπει να αναμένονται δραματικές εξελίξεις, κυρίως για πολιτικούς λόγους.
Από ελληνικής πλευράς θα ηγηθεί των συνομιλιών ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Δημήτρης Παρασκευόπουλος και από τουρκικής ο μόνιμος υφυπουργός Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου (που έχει την αρμοδιότητα και των διερευνητικών επαφών). Για το ζήτημα των ΜΟΕ έγινε την περασμένη εβδομάδα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την ηγεσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας Νίκου Κοτζιά και Πάνου Καμμένουαντιστοίχως, καθώς και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου.

Όπως όλα δείχνουν, ένα βασικό θέμα που θα βρεθεί στο τραπέζι θα είναι τα Πεδία Βολής στο Αιγαίο. Η Άγκυρα εμφανίζεται ανυποχώρητη στο ζήτημα αυτό, κάτι που έχει καταστήσει σαφές με έγγραφό της από τον Απρίλιο του 2014. Και η κατάσταση επιδεινώθηκε έπειτα από την έκδοση της παράτυπης τουρκικής αγγελίας προς αεροναυτιλλομένους (ΝΟΤΑΜ) στις αρχές Μαρτίου που τελικώς αποσύρθηκε. Το αποτέλεσμα όμως ήταν η συμφωνία των δύο πλευρών να συζητήσουν ξανά ΜΟΕ.

Ως γνωστόν, η Ελλάδα έχει δεσμεύσει τρεις περιοχές στο Αιγαίο ως Πεδία Βολής. Τα δύο εξ' αυτών, της Ψαθούρας και της Άνδρου, είναι που κατά κύριο ενοχλούν την Τουρκία, η οποία διαμαρτύρεται ότι αυτά δεσμεύονται για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα. Και όπως φαίνεται, η τουρκική πλευρά έχει δηλώσει ότι μία ικανοποιητική πρόταση θα ήταν η αμοιβαία απόσυρση των Πεδίων Βολής - μία λύση που δύσκολα μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ελληνική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.

Φυσικά, ενδιάμεσες λύσεις θα μπορούσαν να βρεθούν, αλλά απαιτείται πολιτική βούληση που αμφίβολο είναι αν υπάρχει. Θα μπορούσε πχ να μειωθεί το χρονικό διάστημα δέσμευσης των ελληνικών Πεδίων Βολής. Θα ήταν όμως διατεθειμένη η Τουρκία να κάνει κι εκείνη μία κίνηση καλής θέλησης, όπως πχ να σταματήσει τους προκλητικούς πλόες πολεμικών πλοίων που ενίοτε παραβιάζουν τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Σύμφωνα με μία γραμμή πληροφόρησης, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα από τα ανταλλάγματα που θα ζητούσε η Αθήνα.

Αυτό που προκύπτει από ορισμένες συνομιλίες πάντως είναι ότι η κυβέρνηση δεν είναι στην παρούσα φάση έτοιμη ούτε και επιθυμεί να προχωρήσει σε εις βάθος συζήτηση για ΜΟΕ. Η διαχείριση του οικονομικού προβλήματος μονοπωλεί το ενδιαφέρον. Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που η Αθήνα κωλυσιέργησε όσο μπορούσε για την έναρξη των σχετικών συνομιλιών. Παράλληλα, στην Τουρκία, η κυβέρνηση του ΑΚΡ δίνει μάχη ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου και εστιάζει περισσότερο σε αυτή, καθώς και στη διαχείριση άλλων μετώπων στην εξωτερική της πολιτική.
ΒΗΜΑ

10 σχόλια:

  1. Συνομοσπονδία εδώ και τώρα, όλα τα υπόλοιπα είναι σε κόντρα με την ιστορία και τα συμφέροντα της περιοχής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Τουρκία το θέλει; Δεν τρελλάθηκαν οι άνθρωποι εκεί. Εξ άλλου δεν γίνονται έτσι αυτά. Χρειάζεται τεράστια προεργασία και δημοψήφισμα και αν μια τέτοια διαδικασία προχωρούσε μόνο την ψήφο σου θα εύρισκες. Είναι γνωστή η τάση του Ελληνοτουρκισμού και ο Ελληνικός λαός δεν την συμμερίζεται. Ούτε ευρωξιπασιά ούτε τίποτε. Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Και οι Τούρκοι Ευρώπη και Δύση θέλουν, είτε ως εντασσόμενοι στην ΕΕ είτε ειδική σχέση. Λυπούμαι αλλά μόνον θυμηδία μάλλον προκαλείς με τέτοιες παλαιολιθικές απόψεις που συνεχώς αναπαράγεις εδώ. Βέβαια δικαίωμά σου είναι, απλά να ξέρεις ότι είσαι μάλλον μόνος σου σε αυτό..

      Διαγραφή
    2. Δεν λέω ότι υπάρχει η τάση του Ελληνοτουρκισμού μέσα στην κοινωνία, γνωρίζω καλά τα δεδομένα και την κατάσταση μέσα σε αυτήν, υποστηρίζω αυτό που πρέπει να γίνει για να υπάρχει ο Ελληνισμός και στο μέλλον, για να μην μείνει χωρίς κράτος, Για αυτό που αναφέρεις ότι η Τουρκία θέλει Ευρώπη κτλ αυτά είναι αερολογίες με τις οποίες μας χόρτασαν με το παραπάνω και δεξιοί και αριστεροί εδώ στην Ελλάδα.
      Θυμηδία προκαλεί ο τεμέκ πατριωτισμός των περισσότερων σε αυτό το blog, και αυτών που αναρτούν και αναρτούνται και αυτών που σχολιάζουν

      Διαγραφή
    3. Και ποιος σας είπε ότι ο Ελληνισμός θα έχει μέλλον σε μία τέτοια ένωση;;;Βλέπω ότι τις βλακείες που σκέπτονταν ο συνονόματος σας συνταγματάρχης, τις σκέπτονται ακόμη σήμερα κάποιοι...Με την διαφορά ότι τότε ο συνταγματάρχης Παπαδόπουλος τα έλεγε αυτά κυρίως ως την λειτουργική δημιουργία σοβαρού αντίβαρου προς την σοβιετική απειλή, ενώ σήμερα τα δεδομένα έχουν αλλάξει πλήρως και τέτοιες ιδέες δεν εξυπηρετούν κανέναν πλην της Τουρκίας...Η όλη άποψη είναι τελείως προδοτική.

      Διαγραφή
  2. Μετρα οικοδομησης εμπιστοσυνης
    δηλ. να εμπιστευεσαι τον σφαγεα εθνων,
    μαλλον ΟΧΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. H ιστορία το λέει... δεν ξέρω αν το γνωρίζετε αλλά αν όχι επειδή ο ιστορικός χρόνος δεν είναι βιολογικός για να γίνεται άμεσα αντιληπτός, σε ιστορικό χρόνο, εδώ και ένα αιώνα, η Ελλάδα πεθαίνει. Ποιες ιδέες εξυπηρετούν την Ελλάδα; Aυτές που την θέλουν ως χώρο για πάσα χρήση για όλους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι ιδέες που θέλουν την Ελλάδα για πάσα χρήση από τους ΕΛΛΗΝΕΣ!!! Αν δεν σας αρέσει μπορείτε να ξεκινήσετε την συγχώνευση με τους Τούρκους εσείς και αφήστε την Ελλάδα εκεί που είναι...

      Διαγραφή
    2. @ Γεωργιος Παπαδόπουλος.
      Επειδή λοιπον πεθαινει η Ελλαδα εσυ βιαζεσαι να την θαψεις μια ωρα γρηγοροτερα ;.
      Κατσε να 'παλιωσετε' λιγάκι, μην θελετε να τα κανετε όλα στο πρωτο τριμηνο.

      Διαγραφή
    3. Φίλε μακάρι να ήμουν στους μηχανισμούς του ΣΥΡΙΖΑ να είχα και καβάντζες αλλά δεν είμαι και ούτε και τον ψήφισα. Όλοι μαζί της πετάτε χώμα της Ελλάδος πάνω από την κάσα της, πώς λένε; Ο καθένας έβαλε το λιθαράκι... ε κάτι παρόμοιο, η κάθε πλευρά της ρίχνει και χώμα για να την σκεπάσει

      Διαγραφή
  4. Ποιες είναι αυτές; Oι ιδιωτικοποιήσεις ή το λαθρεμπόριο καυσίμων στην Τουρκία από τα κέρδη του οποίου επωφελούνται πολλοί καλοί "πατριώτες";

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.